Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Okulları belediyeler yönetsin önerisi


Radya

Önerilen İletiler

Türkiye’de eğitimin sorunları masaya yatırıldı. Bölgesel farklılıkların önemine dikkat çeken uzmanlar eğitim sisteminin Avrupa ve ABD’deki gibi belediyelerce yönetilmesi konusunda hemfikir

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi"nde önceki gün gerçekleşen "Türkiye"de ve ABD"de Eğitim Uygulamalarında Yakın Zaman Gelişmeleri" adlı konferansta bir araya gelen yerli ve yabancı eğitimciler, yönetimde ABD modeline dikkat çekti. Tıpkı Türkiye gibi bölgesel anlamda kendine has özellikleri olan ABD"de eğitim belediyeler ya da

 

vilayetlerce yönetiliyor. Eğitimciler bölgeyi çok iyi tanıyan vali ve fedarasyonlarca atanıyor. Sorunlar da bölgesel şartlara uygun, konuya hakim kişilerce çözülmüş oluyor.

 

VİLAYET MÜDÜRÜ OLACAK

 

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Dr. Halil Rahman Acar, “Bu yöntem gerek ABD"de gerek Avrupa"nın gelişmiş ülkelerinde senelerdir uygulanıyor. Merkezde bir eğitim bakanı bir de belediyelerin eğitim müdürleri var”dedi.

 

YASAL DÜZENLEME GEREKİYOR

 

Acar sözlerine şöyle devam etti: Tüm yetkiler vilayetlerdeki müdürlere ait. Herhangi bir sorun karşısında anında ve nokta atışlı çözümler üretiliyor. Sistemin ülkemizde de uygulamaya geçmesi için yasal düzenleme gerek” dedi. Amerikan Araştırma Enstitüleri Başkan Yardımcısı Dr. Laura Salganik ise hızlı çözüme dayalı yöntemin eğitimin başarı çıtasının yükseleceğini savundu. Dr. Laura Salganik, “Eğitim sistemimizi belediyelerin kontrolüne bırakmamız sayesinde eğitim alan kişilere lokal anlamda yakın kurumlar tarafından kolaylıkla müdahale edilebiliyor. Bu sayede eğitim sistemimizin daha başarılı bir biçimde işlemesi sağlanıyor” açıklamasını yaptı.

 

"Kırsalın ihtiyaçları farklı"

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münire Erden de eğitim sistemimizin yönetiminin bakanlık değil, vilayetler yönetiminde yapılmasının büyük fayda sağlayacağı görüşünde. Erden, “Ülkemizde il ihtiyaçları ile kırsal kesimin ihtiyaçları her konuda olduğu gibi eğitim konusunda da farklılık göstermekte. Bu farklılık kılık kıyafetten malzeme ihtiyacına, öğretmen sayısına kadar her alanda yaşanıyor. Eğer vilayetlere özerk bir eğitim yönetim yetkisi verilirse bu farklılıklara uygun uygulamalar yapılıp çözümler üretilir. Özellikle öğretmen ve idareci atamaları vilayetler tarafından yapılırsa, çok daha yerinde atamalar yapılır” diye konuştu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.