Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kütahya Çini Müzesi


_asi_

Önerilen İletiler

KÜTAHYA ÇİNİ MÜZESİ

 

muze5.jpg

 

Kütahya’nın merkezinde, Ulucamii’nin hemen yanında bulunan ve tarihi çinileri bizimle buluşturan dünyanın ilk ve tek çini müzesidir.

 

İçindeki yekpare mermer şadırvandan dolayı halk arasında ”Gökşadırvan” olarak adlandırıldırılan bu yapı, aslında Germiyan Beyi II. Yakup (1387-1429) tarafından yaptırılan külliyenin imaret bölümüdür. 5 Mart 1999 tarihinde restorasyonu yapılarak Çini Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

 

Restorasyondan önce uzun yıllar Vahid Paşa Halk Kütüphanesi olarak kullanılan yapıya, 20. yy’da Ulucamii’deki tadilat çalışmaları nedeniyle mihrap eklenerek bir süre ibadete burada devam edilmiştir.

(Müzedeki çinilerin resimleri yazının sonundadır.)

 

Kubbeli ve şadırvanlı orta mekana, üç yönde kubbeli eyvan ile iki oda açılmaktadır. Türbe bölümü kesme taş işçilikli olup, burada topraklarını Osmanlı’ya vasiyet eden 2. Yakup Bey’in çinili sandukası yer almaktadır. 1960 yılında yıkılan medresede yer alan kitabe ise giriş kapısının solundaki nişe(duvar içindeki oyuk) yerleştirilmiştir. Bu kitabe, 39 satırdan oluşmaktadir ve Osmanlı Türkçesiyle yazdırılmıştır. Üzerinde Germiyanoğlu 2. Yakup’un vakfettiği yerler, burada çalışanlara verilecek ücretler ve medreseye gelen misafirlere nasıl davranılacağı belirtilmiştir.

 

Müzedeki Çiniler

 

fatih.jpg

 

Müzenin vitrinlerinde, 14. yüzyıldan başlayarak günümüzde yapılan çini örnekleri yer alıyor.

 

İş adamı Rıfat Çini’nin müzeye bağışladığı değerli eski çinilerin de sergilendiği bölüme, Rıfat Çini’nin babası Mehmet Çini’nin adı verilmiş.Çinicilerin üstadı Hafız Mehmet Emin’in gümüş mührü, torunlara tarafından müzeye bağışlanmış ve bu kişinin kendi eseri olan çini sehpa da müzede sergileniyor.

 

Müzenin iç kısmında sağ tarafta bulunan odada en eski Kütahya çinileriyle çini yapımında kullanılan madde, boya, fırça ve desen örnekleri yer alıyor. Bu malzemeler, çiniciliğin ne kadar zahmetli bir iş olduğu konusunda ziyaretçilere bilgi veriyor.

 

Topkapı Sarayı’ndan getirilen İznik çinilerinin en nadide duvar karo örneklerinin müzede sergilenmektedir. Eski çini ustaları, mercan kırmızısını sır olarak sakladıklamakta ve bu rengin formüllerini kendilerinden başka kimse bilmemektedir. Soldaki odada, Kütahya Tanıtım Vakfı (KÜTAV) tarafından yapılan çini yarışmalarında derece alan tabaklar ile çini pano örnekleri ve 1921 tarihli eski bir çeşme kitabesi sergilenmektedir.

 

Tarihte İlk Toplu İş Sözleşmesi

 

Tarihteki ilk toplu iş sözleşmesi olan ve 1766′da Kütahya’da imzalanan Orijinali Ankara’daki Milli Kütüphanede olan Fincancılar Anlaşmasının bir örneği de çini müzesinde bulunmaktadır.

 

a2.jpg

 

Vali Ali Paşa huzurunda yapılan anlaşmada 24 iş yerinden başka iş yeri açılmayacağı belirtilerek, fincancı usta, kalfa ve çırakların alacağı ücretler tek tek yazılmıştır. Bu anlaşmaya uymayanların ölüme bedel kürek cezasına çarptırılacağı belirtilmiştir.Müzenin bitişiğinde suları dinmeden akan eski bir sakahane ile hemen yakınında 2000 yılında Kütahya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ilk Germiyan eserlerinden biri olan eski bir hamam kalıntısı da vardır.

 

 

 

a1.jpga4.jpg

 

 

a8.jpga3.jpg

 

 

a5.jpga10.jpg

 

 

23.jpg

 

 

22.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.