Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dumlupınar Şehitliği


_asi_

Önerilen İletiler

DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ

 

300px-Dumlup%C4%B1nar-%C5%9Fehitlik_1.JPG

 

Kütahya Dumlupınar Kurtuluş Savaşı Şehitliği, Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda şehit olan Türk askerleri anısına Kütahya'nın Dumlupınar ilçesinde 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yaptırılan şehitliktir. Büyük Taarruz'un 70. yıldönümü olan 30 Ağustos1992 günü hizmete açılmıştır.

 

Projesi mimar Nejat Dinçel tarafından çizilmiştir. Şehitlikte adları tespit edilebilen 500 er ve 100 subayın mezar taşı yer alır. Mezarlık bölümü dışında namazgah, şadırvan, otopark bölümlerinden oluşur.

 

 

Anıtlar

 

 

Şehitliğin çevresinde ikisi Prof. Tankut Öktem, ikisi Prof. Haluk Tezonar tarafından yapılmış dört anıt yer alır.

 

 

 

 

Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak Anıtı

 

Tankut Öktem tarafından yapılan bu anıt, şehitliğin girişinde yer alır. Mustafa Kemal, İsmet ve Fevzi Paşa'ları Kurtuluş Savaşı sırasında giydikleri tarzda bir kıyafetle yan yana gösterir.

 

ucKomutan.jpg

 

 

 

 

Kurtuluş Savaşı Anıtı (Milis Anıtı)

 

Haluk Tezonar tarafından yapılmıştır. Türk halkını temsil eden üçlü bir anıttır, savaşın komutanlarını gösteren Atatürk, İnönü, Fevzi Çakmak Anıtı'nın karşısında yer alır. Genç bir milis, kucağında çocuğu ile genç bir kadın ve yaşlı bir erkek Kurtuluş Savaşı'ndaki topyekün mücadeleyi simgeler.

 

Milisler.jpg

 

 

 

Mehmetçik Anıtı

Şehitliğe girince tam karşıdaki tepede yer alır, mermer merdivenlerle yanına çıkılır. Mermer kaide üzerindeki bronzdan yapılmış eli süngülü Mehmetçik, isimleri bilinmeyen şehitleri simgeler. Anıt, Tankut Öktem tarafından yapılmıştır.

 

dumlupinar_mehmetcik.jpg

 

 

 

Şehit Baba ve Oğul Anıtı

Dumlupınar Şehitliği'nde yer alan Şehit Baba ve Oğul Anıtı, şehit babasını kucaklayan bir oğlu gösterir. Bu anıt, Çetmeli Kara Ali Çavuş ile oğlu Mehmet Onbaşı anısına dikilmiştir. Balkan Savaşı'na gidip 11 yıl değişik cephelerde savaşan Ali Çavuş, 19 yaşına gelen oğlu ile Başkomutanlık Meydan Savaşı'nda karşılaşmış ve 31 Ağustos günü şehit olmuştur. Oğlu Mehmet Onbaşı ise 9 Eylül'de İzmir'e giren birliğin başında şehit düşmüştür. Anıtın altındaki mermer kitabede ise bu hikâye anlatıldıktan sonra “Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz” denilmektedir. Anıt, Haluk Tezonar tarafından yapılmıştır.

 

BabaOgul.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.