Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kütahya Çeşmeleri


_asi_

Önerilen İletiler

KÜTAHYA ÇEŞMELERİ

 

 

ÇİNİLİ ÇEŞME

 

5.jpg

 

Mevlevihanenin köşesinde bulunan çeşmesin palmet ve rumilerle kitabesi, lacivert zeminli orta panoda toplanmış, yapraklar ve hatayiler beyaz zeminli iki yan panoya yayılmıştır.

 

 

ULU CAMİİ SAKAHANESİ

 

Anadolu Selçuklu Devleti döneminden Kütahya fatihi Hezar Dinari' ye mal edilen yapının 1236-1246 tarihleri arasında yapılmış olması mümkündür. Dışındaki mermer ve çini süslemeler 19.yüzyıl yapımıdır.

 

İç mekan olarak Kütahya'daki Sakahane adı verilen su tesislerinin orjinal durumunu koruyabilmiş tek örneğidir.halen Ulu camii şadırvanı olarak kullanılmaktadır.

 

 

TELLAL ÇEŞMESİ

 

Sultanbağı tarafında yaşmaklı perde gibi işlenmiş kemeri ve çiçek motifleriyle ılık çeşmelerdendir. Suyunun içimi lezizdir.

 

 

HÜRRİYET ÇEŞMESİ

 

Belediyenin önündedir. Mermerden yapılmıştır. Çeşmenin alınlığının ortasında tuğralı arma, iki yanında ve yalak ortasında beş kollu yıldız kabartmaları yer almaktadır.

 

 

HER KÖŞE BAŞINDA BİR ÇEŞME

 

1467.jpg

 

Hemen hemen her köşe başında çinilerle bezenmiş ve ilimize gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelen Kütahya Çeşmeleri tarihi yansıtıyor.

Yayla yükseltili zemine ve %54’ü ormanlarla kaplı olduğundan yüzey suları bol olan ilimizde tarihi yansıtan çinili çeşmelerimiz her köşe başında Kütahya’ya gelen ziyaretçileri selamlamakta olup tarihin izlerini taşımaktadır. Kütahya mimarisinde Selçuklulardan bu yana görülen çini bezekler, çeşmelere de yansımış olup, kitabesi kayıp eserlere tarih düşmektedir. Kütahya çeşmeleri insan sevgisinin, göz zevkinin, Türk kültürünün en mükemmel eserlerindendir. Kütahya çeşmeleri palmet ve rumilerle kitabe, yapraklar ve hatayiler, tuğralı saltanat armaları, derin ve kilitli kemerler, kuşaklar ve hüsnü hat çinilerle kaplanmıştır.

İlimizde bulunan bazı çeşmeleri örnek göstermek istersek bunlardan ilk akla gelenler arasında çinili çeşme; palmet ve rumilerle kitabe, lacivert zeminli orta panoda toplanmış olup yapraklar ve hatayiler beyaz zeminli iki yan panoya yayılmıştır. Hürriyet Çeşmesi ise mermerden yapılmış olup üç bölümlü alınlığın ortasında tuğralı saltanat arması, iki yanda ve yalak ortasında beş kollu yıldız kabartmaları yer almıştır. Ahievren Çeşmesi ise aynı ismi taşıyan caminin yanında yer almış olup ayna taşı yuvarlak kemerli ve nişlidir. Üçgen alınlıkla sonuçlanır. Yuvarlak kemer alınlığında görülen çinilerde firuze fonda naturalist palmetler, üç yapraklı çiçekler ve tomurcuklardır.

 

 

1467_7.jpg1467_6.jpg

 

 

 

1467_2.jpg1467_3.jpg

 

 

1467_4.jpg1467_5.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.