Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Anıt Mezarlar


_asi_

Önerilen İletiler

ANIT MEZARLAR

 

HİSAR ANIT MEZARI

 

anitmezarlar1.jpg

 

Gaziantep ili, Araban ilçesi, Hisar Köyünde bulunmakta olan anıt mezar günümüze kadar sağlam olarak gelmiştir. Düzgün kesilmiş blok taşlardan inşa edilmiştir. Üç bölümden oluşmaktadir; Mezar odası, sütunlu podyum ve çatı kısmı. İçinde mezar odasının olduğu yüksek bir podyum üstünde, dört köşede silmeli paye sütunlar, bunun üstünde ise anıt tipi piramidal çatı mevcuttur. Tepe noktasında ise korint tipli bir sütun başlığı yer almıştır. Anıt mezar 10- 11 metre yüksekliktedir. Komutan veya yönetici anıt mezarı olmalıdır. M.S. 2-3. yüzyılda yapılmıştır.

 

 

 

ELİF ANIT MEZARI

 

anitmezarlar2.jpg

Elif Anıt Mezarı, Araban İlçesi'nin Elif kasabasında dir. Antik dönemde Şugga olarak adlandırılan bu kasaba, Fırata parelel uzanan Zeugma-Samsat ve batıdan gelen Dülük yollarının kesişme noktasındadır. Kesme taştan inşa edilmiş olup, kare bir podyum üstünde yükselen gövde ve gövde üzerini çapraz tonozlu bir çatı örtmektedir. Gövdesinin iki tarafı kemerlidir. Korint tipli sütün başlıkları üzerinde yarim daire biçimli kemerler vardır. Böylece yapı estetik bir görünüm kazanmıştır. Podyumla gövde arasında kabartma Meduza başları kuşak halinde anıtı çepeçevre sarmaktadır. Elif Anıt Mezarı M.S 2-3. yüzyıla tarihlenmektedir.

 

 

 

HASANOĞLU ANIT MEZARI

 

Araban ilçesi Hasanoğlu Köyünde bulunmaktadır. Hasanoğlu Anıt Mezarı, kare planlı bir kaide üzerine kesme taştan inşa edilmiştir. Güney ve batı cephelerinin paye-sütun ve bunların üzerine oturan kemerlerindeki mimarisinden estetik ve itinalı yapıldığı anlaşılıyor. Kuzey ve doğu cephelerindeki duvarların tamamı, kaidenin ise yarıya kadar yıkılmış olduğu görülmektedir. Bu anıt mezarın da M.S 2-3.yüzyılda yapılmıştır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.