Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kilis Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

KİLİS YEMEKLERİ

 

İÇ KATMASI

 

 

ic_katmasi.jpg

Sadece Kilis'e özgü yemeklerden biri de Kilis İçi (İç katması). Simit, soğan, tuz, salça ve biraz da ılık su ile yoğruluyor. Köfte kıvamına gelince 1 bardak sıcak su ve ekşi ilave ediliyor. Üzerine zeytinyağında kavrulmuş soğan dökülüp asma, lahana veya marul yapraklarıyla yeniyor.

 

Malzemeler

2 Su bardağı ince bulgur (simit)

1 Çorba kaşığı domates salçası

1 Çorba kaşığı biber salçası

1 Çorba kaşığı nar ekşisi

1 çay bardağı koruk suyu yada limon

1 tatlı kaşığı tuz(

5 çay bardağı zeytinyağı

 

Yapılışı

1-İnce bulgur bir tepsiye konur.

2- Bir soğan küçük küçük doğranır.

3- Bulgura soğan, domates ve biber salçası, tuz ilave edilir.

4- Azar azar soğuk su alınarak bulgur yumuşayıncaya kadar (Yaklaşık 25-30 dakika) yoğrulur (istenirse bulgur ıslatılarak et makinesi ile iki kez çekilerek kolayca hazırlanabilir)

5- Zeytin yağı ısıtılır. İnce ince doğranmış bir soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.

6- Köfteye ilave edilerek karıştırılır. Koruk suyu veya nar ekşisi de konur. Ezilmiş yoğurt kıvamına gelinceye kadar soğuk su ilave edilir.

7- Hazırlanan iç tabaklara konarak üzeri toz biberle süslenir

8- haşlanmış lahana, asma yaprağı yada turşu ile servis yapılır.

 

Not: köfteye yağ ilave edildikten sonra koza şeklinde sıkımlanarak tabaklara dizilir. Üzerine maydanoz serpilerek köfte şeklinde de yenebilir. Ayrıca yaz aylarında salçalarla birlikte 2 adet domates ilave edilebilir.

 

İçin yanında yenilmek üzere lahana veya yaprak haşlanmış ise suyu dökülmeyip içi sulandırmada kullanılabilir. Böylece vitamini ve lezzeti daha fazla olur

 

 

 

KİLİS TAVA

 

 

kilis_tava2.jpg

Malzemeler

750 gr orta yağlı kıyma

2 kuru soğan

3 domates

2 yeşil veya kırmızıbiber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

 

Yapılışı

 

1-Soğan ve biberler yıkanır. Robot veya zırh ile ince olarak kıyılır.

2-İki kez makinede çekilmiş kıymanın içerisinde tuz, karabiber, soğan, biber konur. Elle yoğrulur.

3-Orta büyüklükte bir tepsiye ıslak el yardımı ile 1 cm kalınlığında yayılır.

4-Tepsinin kenarına 4 parçaya bölünmüş domatesler yerleştirilir.

5-Pide fırınında veya evde 250 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.

Not: Kilis tavaya arzuya göre 1 demet maydanozda ince ince kıyılarak eklenebilir.

 

Not: Bu Kilis tavasi genelikle Kilis`de, kasaba sparis verilir, kasap hazirlayip sparis eden kisinin evinin yakinindaki firina pismesi icin yollar ve firinda pisince sicak sicak eve yollanir. Yaninda taze pismis tirnak ekmeklerle ve koyu buz gibi yapilmis ayranla nefis olur.

 

 

 

ŞIHILMÖHŞE

 

 

sihilmahsi.jpg

Şıhılmahşi (kabak, acur ve patlıcandan yapılır) de sadece Kilis'e özgü dolmalardır.

 

malzemeler

2 kg tüylü acur veya 1,5 kg kısa kabak

Yarım kg kıyma

1 Tatlı kaşığı toz biber

1 Çay kaşığı karabiber

1 Demet maydanoz

1 Kuru soğan

1 su bardağı kırık sarı leblebi

2 Su bardağı ay çiçek yağı

1 Tatlı kaşığı tuz

 

Yapılışı

 

1-Acurlar yıkanır,başları kesilir.Tadına bakılarak acılar atılır.Acur dolmasında olduğu gibi mahbara ile oyulur.Tuz ve karabiber karışımı ile ovulur.

2-Sıvı yağda kızartılır.

3-Leblebi soğuk suda 2 saat bekletilir.

4-Kıyma,3 kaşık sıvı yağla bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur.

5-Soğan ince ince kıyılarak kıymaya ilave edilir.Soğanlar sararınca ateşten alınır.

6-İçerisinde tuz, karabiber,kırmızı biber,kıyılmış maydanoz ve suyu süzülmüş nohut konarak karıştırılır.(Arzuya göre nohutsuzda yapılabilir.)

7-Hazırlanan iç acurlara eşit şekilde doldurulur.Çelik bir tencereye arka arkaya yerleştirilir.(Dolma gibi.)

8-Üzerine porselen bir tabak kapatılır.Bir su bardağı su ilave edilierek kısık ateşte 15 dakika pişirilir.

9-Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

Not:Arzu edilirse suyuna bir çay kaşığı salça eklenebilir

 

 

 

TEŞRÜBE

 

 

tesrube.jpg

Malzemeler

Yarım kg yağsız iri kuş başı et

Yarım kg küçük patlıcan

1 kuru soğan

2 Adet domates

1 Yemek kaşığı domates salçası

1 Tatlı kaşığı biber salçası

1 Yeşil biber

2 Diş sarımsak

2 su bardağı yoğurt

3 Adet pide ekmek

1 Çay kaşığı sıvı yağ

2 Su bardağı sıvı yağ (kızartma için)

1 Tatlı kaşığı tuz

 

Yapılışı

 

1-Et 2 kaşık sıvı yağ ile bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış soğan ve biber eklenerek, soğanlar sararıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.

2-Salçalar ve kabukları soyulmuş kuş başı doğranmış domatesler ilave edilir.Bir iki karıştırılır.tuz eklenir.

3-Üzerine 4 su bardağı su konur. Düdüklü tencerede etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

4-Patlıcanlar soyulur. Tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Kurulanır. Bütün olarak sıvı yağda kızartılır.

5-Pişmiş etler ve su yayvan bir tencereye alınır. Üzerine patlıcanlar dizilir. Hafif ateşte 10–15 dakika daha pişirilir.

6-Üzerine karabiber serpilerek ateşten alınır.

7-Pide ekmekler kuş başı doğranır.Tabaklara konulur.

8-Ekmekler etin suyu ile ıslatılır.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.En üsttede etler ve patlıcanlar dizilir

9-Sıcak servis yapılır.İstenirse pilavın üzerinde deservis yapılabilir.

 

 

 

TAVA SEMSEĞİ (KIRK SEMSEĞİ)

 

 

tava_semsegi.JPG

Malzemeler

1 kg un(10 su bardağı)

2 Su bardağı pirinç

3 Kuru soğan

300 gr Yağsız kıyma

1 Tatlı kaşığı karabiber

1 Çorba kaşığı tuz(yarısı hamura, yarısı pilava)

5 Su bardağı zeytinyağı (kızartmak için)

 

Yapılışı

 

1-Un elenir ortası açılır.yeterince su ve tuz ile sertçe bir hamur yapılır. Bir saat üzeri örtülerek dinlendirilir.

2- Pirinç ayıklanır. Sıcak suda 40 dakika bekletilir.

3- Teflon tencereye 3 su bardağı su ve tuz konur kaynayınca yıkanmış süzülmüş pirinç eklenir. Suyunu çekince ateşten alınır, dinlendirilir.

4- Kıyma 3 çorba kaşığı sıvı yağla bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Soğanlar ince ince kıyılır, kıymaya eklenir.

5- Soğanlar sararınca ateşten alınır. Karabiber eklenir. Pilavın içerisine karıştırılır. Soğumaya bırakılır.

6- Hamur portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır. Oklava ile 2 mm incelikte yufka açılır.

7- Açılan hamur bir tepsinin üzerine alınır. Küme küme sıra ile iç konur. ( her kümenin arası 3 parmak ve için miktarı bir yemek kaşığı olmalıdır.)

8- ikinci yufka birincinin üzerine örtülür. İnce kenarlı bir pasta tabağı ile önce yuvarlak şekilde kenarları düzeltilir.

9- Daha sonra araları boyuna ve enine 4-5 parmak genişliğinde bölünerek kare şekline getirilir. ( Kesilen iki hamur birbirine yapışmalıdır.)

10- tepsilere beyaz örtü açılır. Üzerine hazırlanan börekler dizilir. Üzeri örtülerek hepsi bitinceye kadar bezler arasında bekletilir.

11- Yağ büyük bir tavaya konur. Börekler bol yağda, yüksek ateşte altı üstü pembeleşinceye kadar kızartılır.

12- Kâğıt yayılmış bir tencereye alınır. Kapağı kapatılarak yumuşaması sağlanır. Sıcakken servis yapılır.

 

 

 

KATMER

 

 

katmer.jpg

Malzemeler

1 kg özlü un(9,5 su bardağı)

1 Tatlı kaşığı tuz

1 kg kaymak

1 Çay bardağı tereyağı(açmak için)

300 gr tereyağı(kızartmak için)

1 çay bardağı pudra şekeri

1 Çorba kaşığı tarçın

1 Çay bardağı çekilmiş Antep fıstığı

1 kg toz şeker(şurup için)

 

Yapılışı

 

1-Çelik bir tencerede toz şeker ve 4 su bardağı su ile kıvamlı bir şurup hazırlanır,soğutulur.

2-Unun içerisine tuz ve su konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.Yoğrularak iyice özleştirilir.

3-15 adet yumak yapılır.Üzeri örtülerek 1 saat dinlendirilir.

4-Yağlanmış mermer üzerinde önce merdane ile sonra elle açılarak sigara kağıdı gibi inceltilir.

5-Karşılıklı kenarları katlanarak yuvarlak yufka kare şekline getirilir.

6-Üzerine ince ince kaymak yerleştirilir.İki taraftan katlanarak dikdörtgen şekline getirilir.

7-Isıtılmış tereyağında(veya sıvı yağda) iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır.

8-Mermerin üzerinde 3 parmak eninde ve boyunda kare şeklinde kesilir.Düz bir servis tabağına yan yana dizilir.

9-Üzerine önce kıvamlı şurup gezdirilir.Daha sonra pudra şekeri serpilir.En üstü dövülmüş Antep fıstığı ve tarçınla süslenir.

10-Sıcak servis yapılır.

 

 

 

KIRMA KÜNEFE

 

 

kaymakli.jpg

Malzemeler

1 kg tel kadayıf

250 gr tereyağı veya 1 paket margarin

700 gr kaymak

600 gr toz şeker(3 su bardağı)

1 tatlı kaşığı tarçın

2 çorba kaşığı pudra şekeri

1 avuç Antep fıstığı

 

Yapılışı

 

1-Kadayıflar tahta üzerinde yağ sürülmüş bıçak ile 1 cm boyunda kıyılır.

2-50 cm çapında yuvarlak bir tepside yağ eritilir.

3-Üzerine kıyılmış kadayıflar ilave edilir.Orta ateşte karıştırarak 10 dakika kavrulur.(Fazla kavrulursa kurur.)

4-Şeker eklenir.Karıştırılarak 10 dakika daha kavrulur.

5-Tepsiye bir parmak kalınlığında yayılır.

6-Üzerine boşluk bırakmadan öbek öbek kaymak konur.

7-Kaymağın üzerine pudra şekeri eklenir.Dövülmüş fıstık serpilir.Tarçınla süslenir.

8-Sıcak servis yapılır.

 

 

 

MAYANALI KAHKE

 

yemek11.jpg

Malzemeler

1 Su bardağı zeytin yağı

1 Su bardağı toz şeker

1 Çay bardağı ılık süt veya su

1 Paket kabartma tozu

2 Çorba kaşığı dövülmüş mayana(ananos)

1 Çay bardağı susam

1 Çay kaşığı çörek otu

Aldığı kadar un(3-4 su bardağı)

 

Yapılışı

 

1-Bir tencereye süt ve şeker konur.Karıştırılarak eritilir.

2-Üzerine yağ, kabartma tozu, mayana, çörek otu, susam konur.

3-Aldığı kadar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.

4-Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak küçük simitler yapılır.

5-Yağlanmış tepsiye 1 cm aralıkla dizilir.

6-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.

 

 

 

ORUK

 

yemek8.jpg

 

Malzemeler:

750 gr dana kıyma

2 su bardağı ince bulgur

2 adet yumurta

1 adet kuru soğan

4-5 diş sarmısak

4-5 yemek kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı tuzot

1 su bardağı sıvı yağ

 

Garnitür İçin:

3 adet patates

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı tuzot

1 çay kaşığı pul biber

1 küçük top salata

1 adet kırmızı biber

 

Garnitürün Yapılışı:

Patatesleri küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Patatesleri ekleyip kızartın. Pulbiber ve tuzotu ilave edip karıştırın. Top salatayı ve biberi ince kıyın. Patatesleri harmanlayın. Oruğun yanında servis yapın.

 

Yapılışı:

Bulguru 1.5 su bardağı kaynar su ile ıslatın. 20 dakika bekletin. Soğanı ve sarmısağı rendeleyin. Bulgurun üzerine yumurtaları kırın. Soğan, sarmısak, nane, tuzot ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kıymayı ilave edip çok iyi yoğurun. Uzun köfteler hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın.

 

 

 

KİLİS KEBABI

 

yemek4.jpg

 

Malzemeler:

1 Kg Patlıcan

750 Gr Orta Yağlı Kıyma

Sıvı Yağ

Tuz, Karabiber, Yenibahar

Su

2 Adet Soğan

2 Adet Dolmalık Yeşil Biber

2 Adet Dolmalık Kırmızı Biber

1 Adet Limon

1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker

1 Çorba Kaşığı Domtes Salçası

1 Çorba Kaşığı Biber Salçası

4-5 Adet Domates

 

Hazırlanışı:

Patlıcanları bol suyla yıkayın.Kabuklarını soyduktan sonra boylamasına ikiye kesin.Sonra 2 parmak kalınlığında doğrayın. Kıymayı geniş bir kaba alın.Üzerine tuz,karabiber,yenibahar ekleyin.İyice yoğurduktan sonra ceviz iriliğinde köfteler hazırlayın.Şişe sırasıyla 1 adet köfte ve 1 adet patlıcan dizin.Izgarada arkalı önlü pişirin. Ayrı bir tencereye sıvı yağı alın.Kızdırdıktan sonra halka halka doğradığınız soğanı ekleyin.Pembeleşene dek kavurun.İnce ince doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin.Birkaç dk kavurduktan sonra ızgarada pişirdiğiniz patlıcanlı kebabı,biber ve domates salçasını ekleyin.Üzerini örtecek kadar su ilave edin. Su kaynamaya başladığında tuz,karabiber,yenibahar ve 1 adet limonun suyunu ekleyin.Kabuklarını soyduğunuz ve halka şeklinde kestiğiniz domates dilimlerini kebabın üzerine dizin.Domates dilimleri yumuşadığında tencereyi ateşten alıp,servis yapın.

 

 

 

İÇLİ KÖFTE

 

yemek7.jpg

 

Malzemeler:

20 gr. fıstık içi veya ceviz içi

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı tozbiber

Yarım çay bardağı pulbiber

150 gr. az yağlı kıyma

100 gr. soğan

 

Hamurun İçindekiler:

50 gr. simit(köftelik bulgur)

25 gr. çiğ köftelik et

Yarım çay kaşığı karabiber

20 gr. haşlanmış patates

Yarım çiğ yumurta

1 çay kaşığı tuz, 1 soğan

 

Hazırlanışı:

ETİN HAZIRLANIŞI: Et, önce pişirme kıvamına gelinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp etin üstüne eklenir. Daha sonra iyice kavrulur ve baharat çeşitleri, fıstık veya ceviz katılarak kavrulmaya devam edilir. Sonra ocaktan indirilip beklemeye bırakılır.

HAMURUN HAZIRLANIŞI: Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak, içine soğan rendelenip iyice yoğurulur.

KÖFTENİN HAZIRLANIŞI: Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadarı (ceviz büyüklüğünde) koparılıp, avuç içinde top haline getirilir. İşaret parmağı ile oyulup hazırlanmış karışım içerisine konulur ve ağzı kapatılır. Yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanarak, ayçiçek yağında kızartılır.

 

 

 

YOĞURTLU ALİNAZİK

 

yemek9.jpg

 

Gerekli Malzemeler: 750 gr orta yağlı bir kere çekilmiş kıyma

4 orta boy patlıcan

1 soğan

15 gr sadeyağ

3 sivribiber

1 arnavutbiberi

4-5 diş sarımsak

500 gr yoğurt

4-5 dal maydanoz

Tuz, kırmızıpulbiber

 

Hazırlanışı :

Patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup kıyın. Sivribiber, arnavutbiberi ve soğanı temizleyip kıyın. Maydanozu yaprak yaprak ayırıp yıkayın ve süzün.

 

Bir tavada sadeyağı eritip kıymayı hafif sulu kalacak şekilde kavurun. Soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ekleyip karıştırın ve tavayı ocaktan alın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurda ekleyip karıştırın. Patlıcanı servis tabağına yayın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp kıymayı ilave edin. Kırmızı pulbiber serpin. Maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

 

 

 

EKŞİLİ YAHNİ

 

yemek10.jpg

 

Gerekli Malzemeler:

1 kg yağsız kemikli et

1 su bardağı nohut

1 çorba kaşığı domates salçası

3-4 domates

1 çay bardağı pirinç

2 çorba kaşığı nar ekşisi

Tuz

 

Köfte için:

Yarım kg yağsız kıyma

2 soğan

3.5 su bardağı simit

Tuz, karabiber

 

Hazırlanışı:

Köfte için; soğanları soyup kıyın. Kıymaya soğan, simit, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından misket büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Köfteleri hafif tuzlu kaynar suda haşlayıp süzgece alın. Pirinci yıkayıp süzün. Domatesleri rendeleyip suyunu çıkarın.

 

Kemikli eti tencereye alıp üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Nohudu ilave edip pişirin. Üzerinde biriken köpükleri kevgirle alın. Nohut ve et pişince pirinç, nar ekşisi, tuz, salça ve domates suyunu ekleyip 15 dakika daha pişirin. Tencereyi ocaktan alın.

 

Servis tabaklarına önce köfteleri sonra etli yahniyi paylaştırın. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.