Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Eğribük ve Gölbaba


_asi_

Önerilen İletiler

EĞRİBÜK VE GÖLBABA

 

Yeniden keşfedilen doğal zenginlikler: Eğribük ve Gölbaba

 

Adını Tunca Nehri?nin ovadaki menderes ve büklerinden alan Eğribük ve yeraltı sularından beslenerek yıl boyunca orta kısmında su barındıran Gölbaba, Edirne?nin doğal zenginliklerini gözler önüne seriyor. Evsel atık ve sanayi kirliliğinden tamamen uzak olan alan, tam anlamıyla bir doğa harikası...

 

2290547.jpg

 

Tunca Nehri ovada ilerlerken, Gölbaba'nın yanından geçer. Taşkın zamanında göl ile Tunca Nehri birleşir ve ovayı kaplar. Göl ayrıca çevresindeki 4 çeşmeden ve yeraltı sularından sürekli beslenerek orta kısmında yıl boyunca su bulundurur. Su seviyesi mevsimler ve yağışlara göre değişen Gölbaba, yapı olarak çoğunlukla sazlardan oluşmaktadır.

 

Gölün derinliği meteorolojik şartlara göre ve Tunca Nehri'nin seviyesine bağlı olarak 1,5 metre ile 30-40 santimetre arasında değişmektedir. Bölgede Büyükdöllük, Değirmenyanı ve Yolüstü köyleri bulunur. Bu bölge, 2591997 tarihli 4218 No'lu karar ile Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. derecede doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.

 

9430475.jpg

 

 

Eğribük ve Gölbaba sulakalanında kuş türleri

 

Gölbaba tatlı su bataklığı, Eğribük ise taşkın ovası niteliğinde sulak alanlardan oluştuğu için, zengin bir kuş faunasına sahiptir. Türkiye'nin, batı palearktik bölgenin en önemli göç yolları üzerinde bulunması da bu zenginliğe katkıda bulunur. Gölbaba ve Eğribük çevresinde, Edirne Kertenleri Kuş Gözlem Gurubu, Trakya Üniversitesi Kuş Gözlem Gurubu ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği tarafından yapılan çalışmalar sonucu 100'ün üzerinde kuş türünün bölgeyi yaşam alanı olarak kullandığı saptanmıştır.

 

Bölgede sıkça görülen çeltik tarımının da kurak yaz günlerinde sulak alanlar oluşturması nedeniyle su kuşlarına yiyecek sağlamada etkili olduğu söylenebilir. Leylek, çeltikçi ve balıkçıl gibi kuş türleri bu alanlarda beslenmektedirler.

 

8168954.jpg

 

 

Eğribük ve Gölbaba'da av ve yaban hayatı

 

Kış aylarında Gölbaba ve Eğribük civarında özellikle ördek türleri ve kuğular göze çarpar. Gölbaba'nın geçmişte oldukça popüler olan bir ördek avlama alanı olduğu bilinmektedir. Ancak yoğun avlanma nedeniyle, bölgenin bu özelliğini yitirdiği de ne yazık ki üzücü bir gerçektir.

 

Son yıllarda bölgeye yapılan ziyaretler, kuş gözlem gruplarının çalışmaları, Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Şefliği ve Jandarma'nın yasal olmayan avcılık ile mücadeleleri sonucunda bölgede yasal olmayan avcılığın ciddi şekilde azaldığı gözlemlenmektedir. Bu olumlu gelişmelerin kuş popülasyonunu da olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.

 

9796944.jpg

 

Eğribük ve Gölbaba sulak alanında bitki örtüsü

 

Geniş düzlüklerle çevrelenen bölgede Istıranca Dağları'nın eteklerine doğru gidildikçe yüksekliklerin arttığı, ovanın yerini meşe ormanlarına bıraktığı gözlemlenir. Ovada su yakonlarında çeltik, diğer alanlarda ise buğday ve ayçiçeği başlıca tarım bitkileri olarak dikkat çeker.

 

Bölge, bu tarım bitkilerinin yanı sıra, diğer bitki türleri açısından da zengin bir çeşitlilik gösterir. Renk renk susenler (iris), muscadri, yabani gül, taraxacum, gelincik (papaver), palliurus, kuru çalı (spino-christ), ayçiçeği (helionthus), bölgede dikkat çeken bitki türlerinden bazılarıdır.

 

 

4256803.jpg

 

1033734.jpg

 

8534334.jpg

 

8363155.jpg

 

6647760.jpg

 

0152109.jpg

 

9371118.jpg

 

9995271.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.