Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kırklareli-Doğal Güzellikler


_asi_

Önerilen İletiler

DOĞAL GÜZELLİKLER

 

DENİZ

 

demirkoyigneadasahili01260.jpg

 

Kırklareli, Karadeniz’e 60 km. kıyısı olan bir İldir. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak tercih ettiği plajların en önemlileri İğneada, Kıyıköy ve Kasatura’dadır.

 

Karadeniz genellikle dalgalı olmakla beraber yaz aylarında rüzgarın da durağanlaşmasıyla birlikte, denizseverler için alternatif bir cazibe merkezi olmaktadır. Günübirlik ve hafta sonu tatili için ideal bir ortam ve fırsatlar sunmaktadır.

 

Deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında (Haziran-Eylül arası) ortalamada 19.1-20.8 C arasında, hava sıcaklığı ise aynı aylar arasında ortalamada 21.5-19.1 C arasında değişmektedir.

 

Kırklareli kıyılarında, İl’de yaşayanlar ya da İstanbul’dan günü birlik veya hafta sonu tatillerini geçirmek için gelenlerin deniz tercihleri önemli bir turizm hareketi yaratmaktadır.

 

Kıyı şeridinde Turizm İşletme Belgeli tesis bulunmamasına karşılık, konaklama açısından sorunun olmadığı bu yerlerde pansiyonculuk oldukça gelişmiştir.

 

Kıyı kesiminde günü birlik kullanım için deniz dışında doğal potansiyel alanlar da mevcuttur. Eşsiz peyzaja sahip orman, göl ve akarsularda koruma-kullanma dengesi içinde turistlerin gezip görebileceği yerlerdir. Eşsiz peyzaja sahip göller ve akarsular diğer gezilmesi gereken alanlardır. Saka, Pedina ve Hamam gölleri sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

 

Yine İğneada yakınlarındaki Mert ve Erikli gölleri ile Sarpdere Köyü yakınlarındaki Dupnisa Mağaraları I. derece tescilli doğal sit alanlarıdır. Yaklaşık 2720 m. uzunluğunda olan mağara, dikit ve sarkıtlarının yanı sıra, geniş galerileri ile de dikkat çekmektedir.

 

 

 

İĞNEADA

 

demirkoyigneadasahili02260.JPG

 

İğneada, Bulgaristan sınırında, Demirköy’e 25 km., Kırklareli’ne 97 km., Edirne’ye 165 km. ve İstanbul’a 250 km. mesafede bulunmaktadır. Beldeye ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. 40-50 m. genişliğinde ve yaklaşık 10 km. uzunluğunda temiz bir kumsala sahiptir. İl Özel İdaresine ait bir motel, bazı kamu kuruluşlarının eğitim ve dinlenme tesisleri ile pansiyonlar bulunmaktadır. Plaj çevresinde

lokanta, çay bahçesi, WC gibi tesisler mevcuttur.

 

İğneada, özellikle yakın çevresinde bulunan çok sayıdaki I. derece doğal sit alanları ile ilgi çekmektedir. Beldeye gelen turistlerin rahatça konaklayabileceği pansiyonlar mevcut olup, özel ilgi alanlarına göre zamanlarını değerlendirebilecekleri pek çok etkinlik imkanı da bulunmaktadır.

 

Karadeniz’in en güzel kıyılarından biri olan İğneada’da Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında denize girmek için deniz suyu ve kumu oldukta uygundur.

 

İğneada kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan kuş gözlemi için uygun imkanlar sağlamaktadır.

 

Muhteşem güzellikteki ormanlarında, orman içi dağ bisiklet turu, treking, yön bulma aktiviteleri yapılabilmektedir.

 

Sahip olduğu üç ekosistem sayesinde bitki çeşitliliği gözlemi yapılabilir.

 

At ile gezinti imkanı bulunmaktadır.

 

Bölgede tarihi kalıntıların (Liman Feneri, Sislioba Kalesi, Hamdibey Kalesi, Gökyaka Kalesi) ve deniz altındaki batıkların ziyareti mümkündür.

 

Yöresel yemeklerin yenebileceği yerler mevcuttur.

 

 

 

KIYIKÖY (Midye)

 

vizekiyikoysahili02260.JPG

 

Kıyıköy, Kırklareli’ne 96 km, Vize’ye 40 km. İstanbul’a 200 km. mesafede bulunmaktadır. Karadeniz’e egemen, kayalık bir zemin üzerinde bulunan Kıyıköy Beldesi, tabiat harikası iki doğal sit arasında bulunmaktadır. Kuzeyinde Pabuçdere, güneyinde Kazandere salına salına akmakta ve Karadeniz’e dökülmektedir. Her ikisi de I. derece doğal sit alanı olarak tescilli olan bu derelerde alabalık, sazan ve kefal balıkları avlanabilmekte, motorla ya da kayıkla gezinti yapılabilmektedir. Pabuçdere ile deniz arasında dar, uzun ve temiz bir kumsal bulunmakta ve burada yazın kamp kurulabilmektedir. Kıyıköy’de günübirlik kullanıma yönelik güzel balık lokantaları ile kafeler dışında konaklama olanakları da mevcuttur. Ev pansiyonculuğu ileri seviyededir. Deniz suyu sıcaklığı 20-26°C arasında değişmektedir. Bölgeye gelen turistlere denizden yeni çıkmış balık yeme imkanı, sahilinde ve Pabuçdere ile Kazan Dere’de kayıkla gezinti imkanı sağladığı gibi, bazı uygarlıkların ziyaret edilmesine de imkan tanımaktadır. Bu tarihi eserler, Bizans Dönemine ait Kıyıköy Kalesi (6. y.y. Jüstinyen Dönemi), Aya Nıkola Manastırı (6. y.y.), Geç

Osmanlı Dönemi yapısı olan Kıyıköy Camii ve Liman Hamamı ile kale içerisindeki pek çok sivil mimarlık örnekleridir.

 

 

 

KASATURA

 

vizekiyikoykasaturasahili01260.JPG

 

Kıyıköy’e 18 km. Vize’ye 48 km. Kırklareli’ne 85 km. ve İstanbul’a 223 km. mesafede yer alan Kastros plajları, 500 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde bir alan kaplamaktadır. Denizi berrak, sahili ince kumlu ve yer yer kayalık bir yapıya sahiptir. Plajın kuzeyi ve güneyi ormanlarla kaplı olup, deniz suyu sıcaklığı Haziran ayında 20°C, Ağustos ayında ise 26°C dolayında olmaktadır. Plaj alanında çadırlı kamp, lokanta, büfe, WC, çay bahçesi, içme suyu gibi ihtiyaçlara cevap verecek tesisler bulunmaktadır. Ormanların içinden gelip plaj içinden Karadeniz’e dökülen Bahçeköy Deresi’nde kayıklarla orman içlerine kadar geziler düzenlenmektedir.

 

Kıyıköy Kasabası ile Tekirdağ İli sınırları arasında kalan Kasatura Koyu’ndan Karadeniz’e dökülen Bahçeköy Deresi, İstanbul-Kırklareli İl sınırını oluşturur. Bahçeköy Deresi’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde bir lagün gölü oluşmuştur. Trakya’nın doğal olarak yetişen tek karaçam ormanlarına sahip alandır. Orman eko sistemi ve başta karaca olmak üzere çeşitli hayvan ve bitki türlerinin yaşadığı eşsiz bir tabiat parçası özelliği göstermektedir. Karaçam, Macar meşesi, sapsız meşe, saçlı meşe, doğu gürgeni, kara gürgen, dişbudak, kayın, akçaağaç, ıhlamur, kızılağaç alandaki başlıca ağaç türlerini oluşturur. Kumsalında nadir türlerden kum zambağı bulunmaktadır. Çiçek açtığında güzel kokusuyla insanı adeta büyülemektedir. Sahada; karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan bulunmaktadır. Ayrıca Akdeniz fokunun yaşamasına elverişli doğal özelliğe sahiptir.

 

 

 

PANAYIR İSKELESİ

 

vizekiyikoypanayiriskelesi01260.JPG

 

İğneada ile Kıyıköy arasında kalan Panayır İskelesi sahili

geniş bir alana yayılan temiz kumu ile sakin bir sahil şeridi oluşturmaktadır.

 

 

 

AV VE DOĞA TURİZMİ

 

Kırklareli doğal yapısı ile ilginç hayvan türlerinin yaşamasına olanak vermektedir. Kazan ve Pabuç derelerinin kaynak kesimleri Türkiye’nin en önemli alabalık üretme alanı, İğneada ve Kasatura arasında kayalık alanlar ile su altı mağaraları ise türü tükenmekte olan Akdeniz foku yaşama alanıdır. Bu tür nadir hayvanların seyredilmesi, fotoğrafçılık ve bilimsel araştırmaların yapılması imkanı bulunmaktadır.

 

İğneada bölgesi, doğal dengesi henüz bozulmadığından zengin biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu bölgede yaklaşık 670 çeşit bitki türüne rastlanmıştır. 2007 yılında Milli Park ilân edilen İğneada Longoz (Su basar) ormanlarında geyik, karaca, yaban domuzu, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, sansar, porsuk, yarasa, su samuru, gibi memeliler, cüce karabatak, akkuyruklu kartal, küçük kerkenez, küçük yeşil ağaçkakan gibi toplam 194 kuş türü görülmekte, pürtüklü semender, gece kurbağası, oluklu kertenkele, yeşil kertenkele, ince kertenkele, yılan ve kaplumbağa gibi sürüngen ve iki yaşamlılar, büyük teke böceği, benekli bakır kelebeği gibi böcekler, dere hamsisi, deniz iğnesi, tatlı su kaya balığı, kurt balığı, noktalı inci balığı, acı balık, taş yiyen balık, kababurun balığı gibi balıklar yaşamaktadır.

 

 

 

MESİRE YERLERİ

 

demirkoyigneadayildizdaglari01260.JPG

 

Kırklareli'de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı ile İl merkezinde Karahıdır Korusu Mesire Yeri, Kavaklımeşe Korusu Mesire Yeri, Demirköy'de Mert Gölü Mesire Yeri, Vize'de İncekoru Mesire Yeri ve Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı bulunmaktadır.

 

 

 

TREKİNG (Yürüyüş) TURİZMİ

 

İlin topografyası, yürüyüş turizmi açısından uygun koşullar taşımaktadır. İstanbul’dan hafta sonları yöreye yürüyüş ve doğa turları düzenlenmesine olanak vermektedir. Bu gün Dupnisa Mağarasına gitmek için otobüs ile Beypınar

Köyüne kadar gelindikten sonra, otobüsler yoldan Dupnisa Mağarasına gidebilmekte, turistler ise Beypınar Köyü’nden hareketle orman içi patika yoldan 12 Km. yürüyerek Dupnisa Mağarasına ulaşabilmektedir. Buna benzer pek çok orman içi doğa yürüyüş güzergâhları arttırılabilecek yerler mevcuttur.

 

 

 

MAĞARA TURİZMİ

 

Kırklareli il sınırları içinde pek çok mağara bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı tarih öncesi dönemlerde, diğer bir kısmı ise Erken Hristiyanlık sürecinde, din mensupları tarafından iskâna tabi tutulmuş, turizm açısından önemli mağaralardır. Ayrıca doğal özellikleri itibariyle dikkat çeken ve turizme yönelik çalışmaları sürdürülen beş adet mağara bulunmaktadır. Bunlar: Demirköy Sarpdere yakınlarındaki Dupnisa, Vize Balkaya yakınlarındaki Yenesu ve Domuzdere, Vize Kıyıköy yakınlarındaki Kıyıköy mağaralarıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.