Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tekirdağ Köprüleri


_asi_

Önerilen İletiler

Tekirdağ Köprüleri

 

İNECİK KÖPRÜSÜ (Merkez)

 

00013908.jpg

Tekirdağ il merkezinde, İnecik Bucağı’nda bulunan bu köprünün yapım tarihi bilinmemektedir. Bunu belirten bir kitabesi de günümüze gelememiştir. Yapı üslubundan XVII.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 

Köprü kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Ortada yuvarlak kemerli bir gözü bulunmaktadır. İki ucu toprak dolgusu altında kalmıştır. Burada da birer gözü bulunduğu sanılmaktadır.

 

 

 

HACILAR KÖPRÜSÜ (Hayrabolu)

 

00013912.jpg

Tekirdağ Hayrabolu ilçesinde, Hayrabolu Deresi üzerinde bulunan bu köprüyü Ataullah isimli bir kişi 1800’lü yıllarda yaptırmıştır. Bu köprü sonraki yıllarda yıkılmış, 1861 yılında yeniden yapılmıştır. İlk köprünün kitabesi günümüze gelememiştir.

 

Köprü kesme taştan altı gözlü olarak yapılmıştır. Gözler yuvarlak kemerlidir. Köprü ayaklarında üçgen selyaranlar ve tahliye gözleri bulunmaktadır. Köprü günümüzde de kullanılmaktadır.

 

 

 

YÖRGÜÇ KÖPRÜSÜ (Hayrabolu)

 

00013914.jpg

Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesi Yörgüç Köyü’nde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Yanında bulunan köyden ötürü Yörgüç Köprüsü ismi ile tanınmıştır. Büyük olasılıkla Mimar Sinan Döneminde, XVI. yüzyılda yapılmıştır.

 

Köprü kesme taştan, yuvarlak üç gözlüdür. Bunlardan orta göz daha yüksek ve büyüktür. Bu nedenle de köprü iki yöne meyillidir. Günümüzde iyi bir durumdadır.

 

 

ERGENE KÖPRÜSÜ I (Çorlu)

 

Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde, Ergene Nehri üzerinde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelemediğinden yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Bununla beraber yapı üslubundan XVI.yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapıldığı sanılmaktadır.

 

Köprü kesme taştan üç gözlüdür. Gözler sivri kemerlidir. Günümüzde iyi bir durumdadır.

 

 

 

ERGENE KÖPRÜSÜ II (Çorlu)

 

00013909.jpg

Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde Ergene Nehri üzerindeki bu köprünsün kitabesi günümüze gelememiştir. Bununla beraber yapı üslubundan Mimar Sinan döneminde, XVI. Yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 

Köprü kesme taştan beş gözlü olarak yapılmıştır. Gözler yuvarlak kemerlidir. Kemerlerin üzerinde bir korniş köprüyü boydan boya kat etmiş, üzerine de korkuluk yerleştirilmiştir. Köprünün ayaklarında selyaranlar, üzerlerinde de tahliye gözleri bulunmaktadır.

 

Köprü günümüzde iyi durumda olup, halen kullanılmaktadır.

 

 

 

KIRKGÖZ KÖPRÜSÜ (Çorlu)

 

Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde bulunan bu köprünün Romalılar döneminden kaldığı ileri sürülmektedir. XV. yüzyılda Osmanlılar tarafından onarılmış ve yenilenmiştir.

 

Köprü kesme taştan, yuvarlak kemerlidir.

 

 

MUSTAFA PAŞA KÖPRÜSÜ (Çorlu)

 

Tekirdağ Çorlu-Lüleburgaz yolunda, Çorlu Suyu (Mustafa Paşa Suyu) üzerinde bulunan bu köprü ismini üzerinde bulunduğu sudan almıştır. Yapım tarihini belirten bir kitabe günümüze gelemediğinden banisi ve mimarı bilinmemektedir.

 

Köprü düzgün kesme taştan, beş yuvarlak gözlü olarak yapılmıştır. Uzunluğu 58 m.dir. Memba tarafında ayaklarının üzerinde üçgen selyaranlar bulunmaktadır. Bu selyaranlar yukarıdaki hafifletme gözüne kadar yükselmektedir. Hafifletme gözü olmayan yerlerdeki selyaranlar da aynı yüksekliktedir. Köprü üzerinde iki adet hafifletme gözü vardır. Köprünün korniş taşı orta gözünde bulunuyorsa da diğer gözlerde devam etmediği görülmektedir. Korniş taşının üzerindeki korkuluklar farklılıklar gösterdiğinden orijinal olmadıkları anlaşılmaktadır. Baba taşları da orijinal olmayıp korkuluklarla aynı dönemde yapıldığı sanılmaktadır.

 

 

Tekirdağ’da bu köprüler dışında Malkara’da Yenice Köprüsü, Merkez’de Naip I ve Naip II köprüleri ile Muratlı’da Muratlı Köprüsü bulunmaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.