Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tekirdağ Kilise ve Manastırları


_asi_

Önerilen İletiler

Tekirdağ Kilise ve Manastırları

 

 

AZİZ GEORGİOS (Tepeköy Kilisesi) KİLİSESİ (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Tepeköy’de bulunan bu kilise kitabesinden öğrenildiğine göre Aziz Georgios’un anısına Sterna Köyü (Tepeköy) halkı tarafından 1889 yılında yaptırılmıştır.

 

Günümüze harap bir konumda gelen bu kilisenin günümüze gelen dış duvarları ile naosundaki ( iç mekânı) kalıntılarına dayanılarak tek veya üç nefli bir planı olduğu sanılmaktadır. Kilisenin önünde atriumu ve narteksi bulunmaktadır. Meyilli bir alanda bulunan kilise 27.66x13.70 m. ölçüsünde dikdörtgen planlıdır. Yapımında dere taşı ve tuğla kullanılmıştır. Bağlayıcı malzeme olarak da harç kullanılmıştır. Duvarlarda çevreden toplanmış antik kalıntılardan alınma taşlara da rastlanmaktadır. Köşelere muntazam taşlar yerleştirilmiştir.

Kilisenin üst örtünün bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Buna dayanılarak ahşap çatı ile örtülü olduğu sanılmaktadır. Yapı kilise fonksiyonunu yitirdikten sonra değişikliğe uğramıştır.

 

 

ŞAPEL KALINTISI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi, Güzelköy’ün kuzeybatısındaki bir tepenin yamacında bulunan bu şapelden günümüze yalnızca temel izleri gelebilmiştir. Bununla beraber şapelin bir manastıra ait olduğu ve XIX yüzyılın ilk yarısında yapıldığı sanılmaktadır.

 

Günümüze gelebilen izlere dayanılarak şapelin, doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olduğu anlaşılmaktadır. Kalıntılara göre yarım daire bir apsisi olduğu anlaşılmaktadır. Üst örtüsü hakkında bir bilgimiz bulunmamaktadır.

 

 

GÜZELKÖY MANASTIRI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Güzelköy ile Hoşköy arasındaki bir tepe üzerinde bulunan manastırın kitabesi günümüze ulaşamamıştır. Kaynaklarda da onunla ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır.

 

Manastırın günümüze gelebilen yapısının 54.50x 44.50 m. ölçüsünde olduğu sanılmaktadır. Yapımında yörede çokça bulunan renkli dere taşı kullanılmıştır. Manastırın dış avlusu payandalarla desteklenmiş olup bu durumu ile bir kaleyi de anımsatmaktadır. Dışa açılan pencereleri de mazgal görünümündedir. İki katlı olduğu sanılan yapının üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Yalnızca batı girişindeki iki katlı bir bölüm ayaktadır. Buna dayanılarak manastırın ahşap bir çatı ile örtülü olduğu sanılmaktadır.

 

Günümüze gelen kalıntı ve duvarlarından dışa kapalı avlular, iç içe geçmiş bahçe duvarları ve penceresiz mekânlar dikkati çekmektedir. Büyük olasılıkla bu mekânlar manastırın gelirini sağlayan zeytinyağı veya şarap imalatında kullanılan yerlerdir. Bununla beraber manastırın asıl mekânlarını oluşturan şapel, hücreler yemekhane, depo gibi bölümleri günümüze gelememiştir.

 

 

GAZİKÖY (Ganoz) MANASTIRI (Şarköy)

 

Tekirdağ ili Şarköy ilçesi Gaziköy’ün kuzeydoğusunda bahçe içerisinde bulunan kalıntıların bir manastıra ait olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bu manastırın da kitabesi bulunmamakta olup, kaynaklarda da bir bilgiye ulaşılamamıştır. Yalnızca yörede araştırma yapan İ. Hakkı Kurtuluş bu manastırın kalıntıları ile ilgili bilgiler vermektedir:

 

“Kalıntılar içende, duvarlarının bir kısmı temel seviyesinde, bir kısmı daha yüksek olarak ayakta, içinde dört tane sütun kaidesi bulunan bir mekân tespit edilmiştir. Kaidelerden üçü yerindedir. Koyu gri, damarlı mermerden olan dairevi sütun kaidelerinin ortasında, zıvana delikleri görülmektedir.

 

Duvarları dere taşı ve kalker ile meydana getirilmiş olan yapının, genel planı hakkında bir şey söylemek, bugünkü haliyle zordur. Ancak planlı bir kazı çalışması sonucunda, duvarlar meydana çıkarıldıktan sonra planı hakkında bilgi edinilebilir.”

 

 

MALKARA KİLİSELERİ

 

Tekirdağ Malkara ilçesinde bulunan dört kilise bugün harap durumdadır. Bunlardan Gazibey Mahallesi İnönü Caddesi üzerinde bulunan Hıristiyan Kilisesi; Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi tarafından depo olarak kullanılmış, tavanının çökmesinden sonra terk edilmiştir.

 

Şahin Köyü’nde bulunan Hıristiyan Kilisesi ile ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Ayrıca Gazibey Mahallesi’nde bulunan Ermeni Kilisesi ile Hacıevhat Mahallesi’nde bulunan Bulgar Kilisesi yıkılmış ve günümüze gelememiştir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.