Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yalova ekonomisi


_asi_

Önerilen İletiler

YALOVA EKONOMİSİ

 

Yalova ilinin ekonomisi sanayi ve tarıma dayalıdır. Üçüncü gelir kaynağı olan turizm iç turizm ağırlıklıdır. Turizm faaliyetleri nisan ve eylül aylarında yoğunlaşmaktadır. İlin yaklaşık tarım alanı 25.000 hektardır. Bu alanın yaklaşık % 70’inde tarla bitkileri, % 28’inde bağ-bahçe bitkileri ve % 2’sinde ise süs bitkileri tarımı yapılmaktadır. Seracılık ve süs bitkileri üretimi, kapsadığı alan bakımından en küçük paya sahip olmasına rağmen, tarımsal üretimde sağladığı ekonomik girdi bakımından en yüksek paya sahiptir. Türkiye’deki kesme çiçek üretiminin yaklaşık %20’lik bölümü Yalova tarafından gerçekleştirilmektedir. (Kadıköy, Koruköy, Akköy, Hacımehmet, Samanlı, Laledere, Safran, Elmalık, Taşköprü, Çiftlikköy). İl’de tütün, pamuk v.b. endüstriyel tarım ürünleri yetiştirilmemektedir. Bununla birlikte çeşitli tarım ürünleri (buğday, arpa, yulaf, ayçiçeği) ve çeşitli tarla sebzeleri (marul, ıspanak, fasulye, bamya, domates, soğan) üretilmektedir

 

 

Meyvecilik de yaygın faaliyetler arasındadır. (armut, elma, erik, kiraz, şeftali, kestane, çilek, dut, üzüm, kivi)

 

 

Günümüzde organik üretime ihtiyaç duyulduğu ve Ülkenin genel kalkınma planları arasında yer alması, Tarım Bakanlığının konuya oldukça önem vermesi ve tarımda AB standartlarının yakalanması açısından; Armutlu İlçesi Mecidiye, Hayriye ve Selimiye köylerini kapsayacak olan Organik Tarım Projesi uygulamaya konulmuş, bölgede kimyasal kirleticilerin bulunmaması, tarımsal üretimin az ve bölgenin sahip olduğu doğal şartlarda yapılması, İstanbul’a yakın olması ile üretilen ürünlerin pazarlanması ve günübirlik gezilere uygun olması dolayısıyla seçilmiştir.

 

 

Tarımsal üretimin kısıtlı olarak yapıldığı, geçimlerinin ormana doyalı olan bu üç köyde Organik Tarım isabetli bir alternatif yetiştiricilik olacaktır. Mevcut tarım arazisinin ancak % 35-40’ında yem bitkisi tarımı yapılmakta kalan arazi ya işlenmemekte ya da nadasa bırakılmaktadır. Dağınık olarak elma ve kiraz ağaçları bulunmakta olup ekonomik anlamda bir meyve üretimi bulunmamaktadır.

 

 

Kapalı bir döngünün oluşturulacağı sistemde hayvansal ve bitkisel üretimin bir arada yapılması zorunluluğu vardır. Yapılacak faaliyetler olarak meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık (büyükbaş ve küçükbaş), arıcılık, doğadan toplama ıtri bitki üretimi, zeytinyağı üretimi ile hayvansal ve bitkisel ürünlerin köy şartlarında mamul hale getirilmesi (kurutma, paketleme, mayalama, pişirme vs.) konuları çalışılacaktır.

Bu da bölge halkının ekonomik kalkınmasında etkili olacaktır.

 

ORGANİK TARIM

 

Armutlu İlçesi-Mecidiye, Hayriye ve Selimiye Havzası

 

Armutlu İlçesi Mecidiye, Hayriye ve Selimiye köylerini kapsayacak olan Organik Tarım Projesi; bölgede kimyasal kirleticilerin bulunmaması, tarımsal üretimin az ve doğal şartlarda yapılması, bölgenin sahip olduğu doğal şartlarda yapılması, İstanbul’a yakın olması ile üretilen ürünlerin pazarlanması ve günübirlik gezilere uygun olması dolayısıyla seçilmiştir.

 

Organik üretime ihtiyaç duyulduğu ve Ülkenin genel kalkınma planları arasında yer alması, Tarım Bakanlığının konuya oldukça önem vermesi ve tarımda AB standartlarının yakalanması açısından projenin önemi büyüktür.

 

Tarımsal üretimin kısıtlı olarak yapıldığı, geçimlerinin ormana doyalı olan bu üç köyde Organik Tarım isabetli bir alternatif yetiştiricilik olacaktır. Mevcut tarım arazisinin ancak % 35-40’ında yem bitkisi tarımı yapılmakta kalan arazi ya işlenmemekte ya da nadasa bırakılmaktadır. Dağınık olarak elma ve kiraz ağaçları bulunmakta olup ekonomik anlamda bir meyve üretimi bulunmamaktadır.

 

 

Kapalı bir döngünün oluşturulacağı sistemde hayvansal ve bitkisel üretimin bir arada yapılması zorunluluğu vardır. Yapılacak faaliyetler olarak meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık (büyükbaş ve küçükbaş), arıcılık, doğadan toplama ıtri bitki üretimi, zeytinyağı üretimi ile hayvansal ve bitkisel ürünlerin köy şartlarında mamul hale getirilmesi (kurutma, paketleme, mayalama, pişirme vs.) konuları çalışılacaktır.

 

 

Bu kapsamda organik tarımı uygulayarak üretim yapan çiftçilerin üretim yaptıkları mekânlarda şehirden, başka yerlerden gelen kişileri yaşam döngülerini değiştirmeden, olumsuz yönde etkilenmeden, ağırlıklarını bir misafirlik sistemidir.

 

 

Ekolojik turizme yönelik açılacak pansiyonlar ve günübirlik gelecek turizm hareketinin üretilen ürünlerin pazarlanmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

 

 

Bölgemize gelen turistleri ağırlamak üzere pansiyonculuk, yöresel yemeklerin misafirlere ikram edilmesi, bölgeye mahsus el sanatlarının değerlendirilmesi, Termal tesislerinden sağlık turizmi olarak hizmet verilmesi gibi.

 

 

Doğa turizmi Bölgemizde her yaşta insana hitap eden farklı mesafelerde doğal güzelliklerin içerisinde dağ yürüyüşü yapabilecekleri çeşitli parkurlar, Dağ bisikletçileri için uygun yerler, at severler için bölgemizde yetiştirilen atlar ile gezi, kamp kurmak için uygun yerler mevcuttur.

 

 

Yerel yemek, el sanatları, gıda değerlendirme gibi konularda alt yapı araştırması yapılarak; üretilenlerin tanıtıp pazarlanması, yeni el

sanatlarının bölgeye sokularak özellikle ev hanımlarının üretimde aktif hale geçmeleri sağlanacaktır.

 

 

Bitkisel üretim yapılacak yerlerde sulama imkânlarını geliştirmek amacıyla Mecidiye köyü için su kaynağı bulunması ve toplanacak suların muhafaza edilmesi amacıyla yeterli büyüklükte bir havuz yapılması düşünülmüş olup, konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

 

SÜS BİTKİLERİ

 

Yalova’da süs bitkileri üreticiliği, Türkiye üretiminin % 70’ni gerçekleştirir. Türkiye tüketiminin de % 40’nı Yalova üretimi karşılamaktadır. Süs bitkileri önceleri aile bireylerine iş yaratan aile tipi işletmeler iken, günümüzde entegre tarım işletmeleri haline dönüşerek Yalova İli’nin önemli bir gelir kaynağı durumuna gelmiştir.

 

“Çiçek Kenti Yalova”

 

Gelenekselleşen Süs Bitkileri Fuarları ve Türkiye’de ilk Süs Bitkileri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmalarının başlamasıyla süs bitkileri alanında önemini daha da artırmıştır. 1994 yılında üreticilerinin bir araya gelerek kurmuş oldukları Saksılı Süs Bitkileri Üreticileri Derneği (SASBÜD) faaliyetleriyle Yalova’nın sosyal-ekonomik ve kültürel yapısına önemli katkılar sağlamaktadırlar. SASBÜD üyesi işletmelerde mevsimine sağlamaktadırlar. SASBÜD üyesi işletmelerde mevsimine göre değişken 1000 kişi çalışmaktadır. İç mekan, dış mekan, mevsimlik, soğanlı-yumrulu 30 milyon yıllık bitki üretimi yapılmaktadır.

 

 

Ayrıca ilimizde kesme çiçekçilikte iki kooperatifiyle aile işletmeleri halinde köylerde üretim yapmakta olup haftanın belirli günlerinde mezat kurularak iç pazarın talebine cevap vermektedirler. Her yıl ihracat satışları artış göstermektedir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.