Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kayseri Kaya Kabartmaları


_asi_

Önerilen İletiler

KAYSERİ KAYA KABARTMALARI

 

FRANKTİN KAYA YAZITI (Develi)

 

00090370.jpg

 

Kayseri Develi ilçesinin güneydoğusunda, su kenarında kaya üzerine kabartma olarak işlenmiş bir Hitit eseridir. Bu kabartma MÖ.XIV.yüzyıla tarihlendirilmektedir.

 

Bu kabartmada bir sunağın iki tarafında karşılıklı iki figür ayakta durmaktadır. Bu figürler Hitit giysileri içerisinde olup, üzerlerinde kısa bir etek, sivri uçlu yüksek bir şapka giymişlerdir. Figürlerden sağdaki sol omzuna bir yay, beline de bir kılıç takmıştır. Sağ eliyle önündeki sunağa bir sıvı dökmektedir. Sol taraftaki figürün Hitit tanrılarından birisi olduğu sanılmaktadır. İleriye doğru uzattığı sol eliyle ne olduğu anlaşılamayan bir nesne tutmaktadır.

 

Figürlerin üzerinde Hitit çivi yazısı ile isimleri yazılıdır. Bunlardan sağdakinin Hitit Kralı III.Hattuşiliş, soldakinin de Hitit Fırtına Tanrısı Teşup olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca bu kabartmanın sağ tarafında ayaklarına kadar inen uzun örtüsü ile bir tanrıça işlenmiştir. Sol tarafta ise taht üzerinde oturan tanrıça sol elinde bir kadeh tutmakta, onun sağındaki kadın ise ayakta ve tanrıçaya içki sunmaktadır. Bunların üstündeki yazılardan bu kadının III.Hattuşiliş’in eşi Kraliçe Pudu-Hepa olduğu yazılıdır.

 

 

İMAMKULU KAYA YAZITI (Develi)

 

00090373.jpg

 

Kayseri Develi ilçesinin 40 km. uzağındaki İmamkulu Köyü’nün Şimşekkaya Mevkii’nde iri bir kayanın üzerine Hitit Fırtına Tanrısı Teşup tasvir edilmiştir. Ayrıca Üç Dağ tanrısı’nın eğilmiş başları üzerinde Fırtına Tanrısı arabaya binmiş olarak tasvir edilmiştir.

 

Hitit Fırtına Tanrısı Teşup, kılıçlı ve serpuşludur. Bunun sağında stilize edilmiş bir ağaç tasviri, onun üzerinde kanatlı deman, sol tarafında da elinde asa tutan bir başka tanrı figürü bulunmaktadır. Kabartmanın boşlukları kuş, geyik gibi hayvan figürleri ile doldurulmuştur. Ayrıca insan vücutlu, hayvan başlı demonlar da burada yer almıştır.

 

Kaya kabartması üzerinde tanrının ismi ve işaretlerden başka yazı bulunmamaktadır. Bu nedenle de tarihlendirilmesi oldukça güçtür. Bununla birlikte, MÖ.XIV.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 

 

 

HİTİT KARAKUYU KABARTMASI (Pınarbaşı)

 

00090369.jpg

 

Kayseri Pınarbaşı ilçesi, Karakuyu Köyü’ndeki Viranşehir höyüğünde bulunmuş olan bu kabartma 1932 yılında Kayseri Müzesi’ne getirilmiştir.

 

Büyük blok bir taşa işlenmiş olan kabartmada iki kanatlı Hitit Güneş Kursu’nun altına Hitit Kralı ve diğer figürler işlenmiştir. Kabartma üzerindeki iki satırlık Hitit hiyeroglif yazısından burada Hitit Kralı IV.Tuthalia’nın tasvir edildiği öğrenilmektedir. Ayrıca kabartmada Hitit tanrı ve dağ isimleri yazılıdır. Bu tür kabartmaların Hititler tarafından genellikle su kaynaklarının olduğu yerlere konulduğu bilinmektedir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.