Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Konya Mağaraları


_asi_

Önerilen İletiler

KONYA MAĞARALARI

 

BALATİNİ MAĞARASI (Beyşehir)

 

00115183.jpg

 

Konya Beyşehir ilçesine bağlı Çamlık beldesi ile Derebucak ilçesi sınırlarında bulunan Balatini Mağarası’na Beyşehir-Üzümlü-Manavgat yolunun 45.km.sinden ayrılan yol ile ulaşılmaktadır. Mağara Derebucak’a 6 km., Çamlık’a da 5 km. uzaklıktadır. Körükini ile Suluin Mağaraları’nın da 3 km. kuzeybatısında bulunmaktadır.

 

Mağaranın uzunluğu 1.830 m. olup, iki ayrı girişi bulunmaktadır. Mağara üst üste iki farklı düzeyden oluşmuştur. Mağaranın üst katı mağara kili ile kaplıdır. Alt katta mağaranın içerisinde akan suyun bulunduğu geçitler vardır. Suyun derinliği 5 m.den daha fazla olup, içerisinde travertenler bulunmaktadır.

 

 

 

PINARBAŞI MAĞARASI (Beyşehir)

 

00115182.jpg

 

Konya Beyşehir ilçesinde, Beyşehir Gölü’nün güneyinde Kızılova’nın güneybatı yamacında, Pınarbaşı Köyü’nün de hemen yakınında bulunmaktadır.

 

Pınarbaşı Mağarası kireç taşlarının belirgin bir fay hatlarının gelişmesi sonucu meydana gelmiş yatay bir mağaradır. Mağara içerisinde büyük bir karstik kaynaktan çıkan göller bulunmaktadır. Mağara içerisinde damlataşlar bulunmaktadır.

 

 

 

YERKÖPRÜ MAĞARASI (Hadım)

 

00115187.jpg

 

Konya Hadım ilçesi yakınlarında, Göksu Vadisi’nde bulunan Yerköprü Mağarası’na Kayaağzı-Habiller köylerinin üzerinden ulaşılmaktadır.

 

Mağara traverten bir tüfün içerisinde yer almaktadır. Göksu Nehri’nin, bu traverten tüfünün altında oluşturduğu mağaranın uzunluğu 500 m.dir. Suyun bittiği yerde mağara sifonları bulunmaktadır. Göksu Nehri’nin bir bölümü bu mağaradan çıkmaktadır. Diğer bölümü de Yerköprü Şelalesi ile birleşerek derin mavi göller oluşturmaktadır. Yerköprü Şelalesi’nin suyunun cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

 

 

TINAZTEPE MAĞARASI (Seydişehir)

 

00115177.jpg

 

Konya Seydişehir ilçesine 35 km. uzaklıkta bulunan Tınaztepe Mağarası’na Seydişehir-Antalya karayolunun 25. km.sinden sonra 350 m.lik stabilize bir yol ile ulaşılmaktadır. Bu mağara 1968 yılında Kaptan Custo tarafından gezilmiş ve “Dünyanın Harikaları” isimli kitabında da geniş yer vermiştir. Mağaranın 1968 yılında Michael Bakalowichz tarafından krokisi çizilmiştir. Daha sonra mağarabilimci Jeolog Dr. Temuçin Aygen mağara ile ilgili araştırmalarda bulunmuştur.

 

Tınaztepe’nin güneybatısındaki Tınaztepe Mağarası’nın uzunluğu 1.650 m., derinliği de 65 m.dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.540 m.dir. Tınaztepe’nin güneybatı yamacında yer alan mağara fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Mağara içerisinde yer yer travertenler, sarkıtlar ve mineral tortulardan oluşmuş doğal bir doku bulunmaktadır. Balkon, köprü, uzantı ve havuzlarla da mağara içerisinde karşılaşılmaktadır. Ayrıca mağaranın altında Tınaztepe çukuru ile düdeni vardır. Buradaki düdenin uzunluğu 1.550 m., derinliği de 150 m.dir. Yüksekliği 20 m. olan çukura sular bir çağlayan olarak akar, bir gölet oluşturduktan sonra düdenden içeriye girerek kaybolur.

 

Fosil bölümünde sayıları beşi bulan göller bulunmaktadır. Bu göllerden beşincisinden sonra 30 m.lik bir inişle büyük bir mekâna girilmektedir. Burası büyük bir gölle de sona ermektedir.

 

Tınaztepe mağaralarının nefes darlığı, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir.

 

 

 

FERZENE MAĞARASI (Seydişehir)

 

Konya Seydişehir ilçesinde bulunan Ferzene Mağarası Kalafat Tepe’nin batısında, Kuğulu Gölü Pınarı’nın güneybatısında olup, ilçeye 5 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 1.470 m. yüksekliğinde olan mağaranın uzunluğu 346 m.dir.

 

Mağara türleri arasında yatay mağara olarak isimlendirilen bu mağara Jura-Kretase denilen yaşlı kireçtaşındandır. Altında triyas denilen ince kil tabakaları ve yer yer de dolomitik kireçtaşları bulunmaktadır. Buradaki fay çatlakları mağaranın içerisinin şekillenmesinde ve oluşumunda büyük rolü olmuştur. Girişte ve içeride sarkıt ve dikitler görülmektedir. Ayrıca 4.00x4.00 m. ve 3.00x3.00 m. ölçülerinde, 1-3 m. derinliğinde su havzaları bulunmaktadır.

 

Mağaranın suyu aktif olmamakla beraber Kuğulu Göl’ün pınarlarının buradan çıktığı sanılmaktadır.

 

 

SAKALTUTAN MAĞARASI (Seydişehir)

 

Konya Seydişehir ilçesi yakınında, Süleymaniye Köyü-Mortaş yolu ile ulaşılan mağara, dikey bir mağara olup derinliği 303 m.dir.

 

 

SUSUZ MAĞARASI (Seydişehir)

 

Konya Seydişehir ilçesi Susuz Köyü’nde bulunan bu mağaranın biri yatay, diğeri de dikey olmak üzere iki girişi bulunmaktadır. Mağaranın uzunluğu yaklaşık 2.000 m. olup, içerisinden yeraltı nehri akmaktadır.

 

 

BÜYÜK DÜDEN MAĞARASI (Derebucak)

 

Konya Derebucak ilçesinde, Kembos Ovası’nın batı kıyısında bulunan Büyük Düden Mağarası 15 km. uzunluğunda ve 1 km. genişliğindedir. Mağara içerisinde kembos Deresi’nin toplanan suları bulunmaktadır. Ayrıca Feyzullah Düdeni ile Uzunsu Deresi’nin suları bu mağaradan geçerek Manavgat Çayı’na karışmaktadır.

 

Mağara içerisinde çok sayıda göller, cadı kazanları ve sifonlar bulunmaktadır.

 

Derebucak ilçesine 25 km. uzaklıkta, aktif özelliğini koruyan Feyzullah Düdeni bulunmaktadır.

 

 

DEĞİRMENİNİ (Suluin) MAĞARASI (Beyşehir)

 

Konya Beyşehir ilçesi, Çamlık beldesinin 500 m. güneybatısında bulunan Değirmenini Mağarası, Değirmen Vadisi’ndedir. Mağaranın içerisinde Uzunsu Deresi akmaktadır. Bu su mağara içerisinde şelaleler yaparak ilerler ve 150 m. sonra da büyük bir göle ulaşır.

 

Mağara oldukça geniş ve yüksek bir galeri görünümündedir.

 

 

KÖRÜKİNİ MAĞARASI (Beyşehir)

 

Konya Beyşehir ilçesine bağlı Çamlık beldesinin 500 m. güneybatısında Körükini Mağarası bulunmaktadır. Mağaranın uzunluğu 1.200 m. olup, içerisinden Uzunsu Deresi geçmektedir. Buradan çıkan su Değirmen Vadisi’ne, daha sonra da Değirmenini (Suluin) Mağarası’na girmektedir. Mağara içerisinde büyük kaya blokları arasında akan su, yer yer şelaleler meydana getirmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.