Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kırşehir kaplıcaları


_asi_

Önerilen İletiler

KAPLICALAR

 

 

Kırşehir termal su kaynakları bakamından zengin sayabileceğimiz bir şehirdir. Sınırları içinde çeşitli alanlarda termal kaynaklar vardır. Bunların en önemlileri şehir merkezinde bulunan terme kaplıcası, Kırşehir’in kuzey doğusunda Çiçekdağı ilçesi sınırları içinde bulamaçlı kaplıcası, Kırşehir’in 16 km batısında karakurt kaplıcası , Kırşehir’in batısında Kaman- Savcılı ılıcası ve yine Kırşehir’in Kuzey Doğusunda Mahmutlu Kaplıcaları bulunmaktadır. Son yıllarda gelişmekte olan sağlık turizm içinde önemli bir yeri olan Termal Turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olan çok çeşitli hastalıkların tedavisinden kullanılan kaplıcalar il turizminin gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.

 

Kırşehir’de bulunan kaynak suları yeni alüvyonlarla kaplı genç çöküntülerin (fayların) bulunduğu alanlarda görülmektedir. Hemen hemen tamamı magmatiktir. Bu nedenle sıcaklıkları ve radyoaktiviteleri yüksektir. Suların içerdiği elementler hemen hemen aynıdır ( Sodyum Klorür, Bikarbonat, kalsiyum sülfat, radyum) gibi.

 

 

TERME KAPLICASI

 

terme.JPG

 

Kırşehir’in merkez Kuşdilli mahallesi’ndedir. İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin Kırşehir Terme Kaplıcası ile ilgili Fiziksel- Kimyasal ve Biyoloji analiz raporu ve tıbbi değerlendirme; kaplıcanın maden suyu kalsiyum, sodyum yüklü bikarboratlı, alkalik bir su özelliğindedir. Sıcaklığına göre izatermaldir. Eşik değerinin altında da olsa CD2 gazi taşımaktadır.

 

Bu özellikler dikkate alınarak, bu tür maden suyu ile yapılacak kaplıca uygulamalarında genel olarak banyo havuz, inhalasyon ve içme kürü olanaklarının düzenlenmesi yararlıdır. Bu tür uygulamalarla, bu kür merkezi eklem ve eklem dışı romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde ve sekellerinde, ameliyat ve ortopedik müdahalelerin nekahatında, damar sertliği ve buna bağlı hastalıkların, felçlerin rehabilitasyonunda, vegatalif sinir bozukluğuna bağlı yetersizlikler, sürmenaj ve yorgunlukta, diabet, gud ve şişmanlık ile gelen hastalıklar, karaciğer, safra kesesi, mide, bağırsak hastalıklarında böbrek taşlarında, hipertansiyon, kronik bronşit, üst solunum yolu iltihaplarında olumlu sonuç alınmaktadır.

 

Kırşehir’de yukarıda anlatılan özellikleri taşıyan Termal suların tedavi amaçlı kullandığı iki tane, Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli üç yıldızlı otel bulunmaktadır. Büyük Otel Terme ve Terme Kür Merkezi Hotel’in toplam odası 180, yatak kapasitesi ise 350’ dir.

 

 

KARAKURT KAPLICASI

 

 

karakurt.JPG

 

Kırşehir ili merkez ilçesine bağlı Karalar köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Kaplıcanın Selçuklu hükümdarı Kılıçaslan tarafından 1135 yılında Selçuklu beylerinden Karakurt Baba adına yaptırılmıştır. Ilıca-Hakan- Türbe ve Mescidinden oluşan bu yapı topluluğu tüm görünüşü ile Türk yapı özelliği taşımaktadır. Sema-i EYİCE Kırşehir’de karukurt Kalenderbaba ılıcası adlı yapıtında mimarisinin açık Selçuklu karekterinde olduğu bu tesislerin 13. yy. sonlarından itibaren veya 14.yy içinde yapılmış olabileceğini yazmaktadır. Eski yapıların yanında birbirine yakın iki blok olarak çağdaş kaplıca kompleksi yapılmıştır. Kaplıca Kırşehir’e 16 km. uzaklıktadır. Tedavi kuruluşu olarak iki genel, 10 tane de özel havuzu bulunmaktadır. Kaplıcanın 50 yataklı oteli mevcuttur. Kaplıca suyunun içerisinde eriyik olarak kalsiyum, sülfat ve bikarbonat mevcuttur, suyun sıcaklığı 50 derecedir. Banyo tedavisi ile romatizma, sinir ve kadın hastalıkları, tedavisinde yararlıdır.

 

 

BULAMAÇLI KAPLICASI

 

bulamacli.JPG

 

Kırşehir Çiçekdağı ilçesi sınırları içerisinde Yerköy’e 5 km. Çiçekdağı’na 4 Km. uzaklıktadır. Rakımı 812 metredir. Kaplıcanın 20 yataklı bir moteli vardır. Kaplıca yeni yapılmış çağdaş bir yapıdır. Suyun grubu sodyum klorlu, bikarbonatlı ve radyonludur. Suyun ısısı 42. derecedir. Radyoaktivitesi 100 eman P.H.değeri 6.8’dir. Banyo tedavisi ile romatizma, nevraljin, nevrit ve kadın hastalıkları için salık verilmektedir

 

 

KAMAN SAVCILI ILICASI

 

Kırşehir’in batısında Kaman’a 16 km. uzaklıktaki Savcılı kasabasında yer alan ılıca, üstü açık taş duvarlarla çevrili bir havuzun içinden çıkmaktadır. Debisi saniyede 1 litrenin altındadır. Çok az mineral ihtiva eden, sodyum bikarbonatlı su özelliğindedir. İçme tedavisinde de kullanılır. Kaynak, gerekli tesislerin olmamasından dolayı kaplıca olarak kullanılmamaktadır.

 

 

ÇİÇEKDAĞI-MAHMUTLU KAYNAKLARI

 

Kırşehir’in kuzeydoğusunda Çiçekdağı sınırları içinde yer alır. Mahmutlu Büyük Hamam ve Küçük Hamam adı verilen iki kaplıcadan oluşmaktadır. Suyu, diğer kaplıca sularından daha sıcak (60 derece-63 derece ) ve bol olmasına rağmen gerekli tesislerin bulunmaması nedeniyle yararlanılamamaktadır.

 

 

AVCI İÇMECESİ

 

Mucur’un 15 km. güneyindeki Avcı köyündedir. Kükürtlü olan su henüz tam olarak bilimsel analize tabii tutulmamıştır. Yöre halkınca yaygın olarak içme tedavisinde kullanılmaktadır

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.