Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

mercimektepe höyüğü


_asi_

Önerilen İletiler

Mercimektepe Höyüğü

 

Mercimektepe, Yozgat - Sivas karayolunun solunda kuzey tarafta Yozgat merkezin doğusunda yaklaşık 500 metre uzaklıkta Esentepe Mahallesi yerleşim alanı içersinde belediye su deposunun hemen arka tarafındadır. 100 x 140 metre ölçülerinde olup Yozgat merkezine hâkim bir konumdadır.

 

mer.jpg

 

Höyüğün batısında su deposu ve eski sanayi sitesi vardır. Doğusunda Esentepe Mahallesi konutları yer almaktadır. Güneyinden Yozgat- Sivas karayolu geçmektedir. Daha güneyde ise Çengeltepe Höyüğü yer alır. Mercimektepe Höyüğü’nün deniz seviyesinden yüksekliği 1348 metredir. Höyüğün, yöre halkı tarafından yıllarca tarla olarak kullanılması tahribine ve üst katlardaki yerleşimin karışmasına neden olmuştur.

 

Mercimektepe höyüğünde Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Kayseri Müzesi işbirliği ile 26 Haziran - 1 Temmuz 1975 tarihleri arasında bir sondaj çalışması yapılmıştır. Levent Zoroğlu başkanlığında yapılan sondaj çalışmaları sonunda kap kacak parçaları, insan iskeleti, hayvan kemikleri, orak vs. bulunmuştur.

 

Daha sonra Yozgat Müze Müdürü Musa ÖZCAN başkanlığında, 1986–1987, 1991 – 1992 ve 1993 – 1994 yılları arasında kurtarma kazısı çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sırasında da çok sayıda pişmiş toprak mutfak kapları, ağırlıklar, ağırşaklar, dokuma askıları, küp mezarlar ve iskeletler, ocaklar v.b. eserler bulunmuştur. Ayrıca ele geçirilen kırmızı ve boz perdah üzerinde siyah ve kırmızı boya ile geometrik desenlerle motiflendirilmiş seramik parçalarının Alacahöyük, Kuşsarayı ve Alişar Höyük’te bulunan seramik parçaları ile çağdaş oldukları tahmin edilmektedir.

 

Sonuç olarak diyebiliriz ki Mercimektepe, M.Ö.3.binyıl (Eski Tunç Çağı) sonunda yerleşim görmüş, 2.binyılda Hitit zamanında Hattuşaş çevresinde bir yerleşim yeri olarak kullanılan basit korunma duvarlarıyla çevrilmiş ve 2.bin yılda terkedilmiş bir yerleşim yeridir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.