Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çeşka Kalesi – Yer Altı Şehri


_asi_

Önerilen İletiler

Çeşka Kalesi – Yer Altı Şehri

 

Çeşka Kalesi - Yeraltı Şehri, İl merkezinin 7 km kuzey doğusunda yüksekçe bir tepe üzerindedir. Tepe noktası olduğu gibi kayalıktır. Tepenin güney batı kısmında iki kat halinde üç odalı kayaya oyulmuş bir mekân vardır. Bu mekanın güney odasında duvar üzerinde küçük bir niş bulunur. Ayrıca odanın tabanında kısmen dolmuş iki ayrı beşik kemerli galeri girişleri vardır. Bu odanın kuzeyindeki odada koni biçimli düzgün bir şekilde oyulmuş havalandırma bacası görülür.

 

ceska.jpg

 

Kalenin altında üç ayrı giriş yeri tespit edilmiştir. Güneydoğu girişinin önündeki dolgu toprak malzemesi ve kapı önü açılarak temizlik çalışmasına başlanmıştır. 130 cm genişliğinde, 470 cm uzunluğunda ve değişmekle birlikte ortalama 110 cm yüksekliğe sahip olan giriş koridoru yarıya kadar toprak dolu idi. Bu dolgu toprak temizlenerek birinci odaya giriş sağlanmıştır. Kayaya oyulmuş giriş koridorunun duvarları düzgün bir işçilik göstermemektedir. Koridorun alçak olması sebebiyle rahat bir giriş sağlanamamaktadır. Giriş koridorunda beklenenin aksine bir kapı taşı ya da buna işaret eden herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

 

antik-ceska-kalesi-yer-alti-sehri2.jpgantik-ceska-kalesi-yer-alti-sehri3.jpgantik-ceska-kalesi-yer-alti-sehri4.jpg

 

Yer altı şehrinin üzerinde kaya üstü Bizans mezarlarına rastlanmıştır. Tavium ekibince önceden yapılan yüzey araştırması buluntuları ve temizlik çalışmaları sonucunda Çeşka Kalesinin muhtemelen Tunç Çağından beri iskân gördüğü, büyük olasılıkla demir çağında etrafının sur duvarı ile çevrelendiği ve bu sur duvarının Bizans döneminde onarım gördüğü (kaçak kazılarla ortaya çıkan Bizans sur duvarından anlaşılan), Anadolu Beylikleri ve son olarak Osmanlı Döneminde de kullanıldığı anlaşılmıştır. Ancak temizlik çalışmaları sonucunda tespit edilen mekânların depo amaçlı yapıldığı sonraki dönemlerde de aynı amaçla kullanıldığı tahmin edilmektedir. Sonuç olarak Çeşka Kalesi Yerleşiminin askeri amaçlar için kullanılan bir kale olduğu düşünülmekle birlikte bilimsel kazılar sonucunda kesin bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.