Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum-Belediye Binası


_asi_

Önerilen İletiler

BELEDİYE BİNASI

 

 

belediyebinasi.jpg

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun (Eğitim ve Öğretimin Birleştirilmesi) kabulü sonrası Çorum’da mevcut medreselerin kapatılmasının ardından bu okulların ortada kalan kütüphane birikimlerini bir araya toplayacak ve Çorum’un kitap zenginliğinin muhafazasına mekan olacak yeni bir Kütüphane binası yapımı için bir araya gelen aydınlar “ Kütüphane Binası Hususi İnşaat Komisyonu” adıyla bir sivil toplum oluşumu meydana getirmişlerdir.(1923)

 

 

Halkın gönüllü katılımı ve binanın yapımında bütün ustaların gönüllü olarak ücretsiz emek verdikleri ve halen Çorum’a dışarıdan gelenleri güzelliğine hayran bırakan günümüzün Belediye Başkanlık makamının bulunduğu iki katlı taş bina tamamlanmış ve MİLLİ KÜTÜPHANE levhası Saat Kulesi’ne bakan cephesi üzerine yerleştirilerek, Ankara’dan davet edilen İçişleri Bakanı Cemil Bey ve Sağlık Bakanı Dr. Refik Beyin (Saydam) katılımlarıyla Çorum kültür tarihinde fevkalade konuşmaların yapıldığı büyük bir merasimle açılmıştır. (03 Ağustos 1925)

 

 

İlk kullanımında üst kat Milli Kütüphane, kısmen müzelik eserler teşhir odası ve Öğretmenler Birliği Toplantı odası, musiki mektebi alafranga ve alaturka müzik çalışma odaları, alt kat Osmanlı Bankası ve özel iş yerleri olarak değerlendirilmiştir.

 

 

1938 yılında Kütüphane alt kata indirilmiştir üst kat tamamen halkevi olarak kullanılmıştır.1940’lı yıllarda kütüphane olarak yapılan bu binadan kütüphane İnkılap İlkokulu binasına sürülmüş ve 1950 başında tekrar alt katta Batı cephesinde girişteki karşılıklı iki odaya geri getirilmiştir. 1950’li yıllarda Adliye yangınından sonra yeni adliye binası yapılana dek adliye hizmetlerinde de kullanılmıştır. Eylül 1960’dan sonra da Belediye Binası olarak kullanılmaktadır.

 

bel_bina2.jpg

 

 

bel_bina1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.