Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çanakkale içme ve kaplıcaları


_asi_

Önerilen İletiler

AFRODİT KAPLICASI (Küçükçetmi Kaplıcası)

 

Adını, mitolojideki güzellik tanrıçası Afrodit'ten alan;insanların, şifalı sularında derman aramaya geldikleri kaplıcanın ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.Ancak; Cenevizliler tarafından onarıldığı sanılmaktadır.

İlyada Destanı'na göre Zeus, hastalanan güzellik tanrıçası Afrodit'i yanından uzaklaştırır. Afrodit İda Dağı'nda bir mağaraya konulur. Bu mağarada, 42 derece sıcaklıktaki suda yıkanan Afrodit, eski güzelliğine kavuşur. Ancak Zeus'un yanına bir daha dönmez. O gün bu gündür Afrodit kaplıcası, güzelleşmek isteyenlere güzellik, iyileşmek isteyenlere iyilik dağıtmaya devam etmektedir.

Küçükçetmi köyü sınırları dahilinde Adatepe'ye bakan yamaçtadır. Küçükkuyudan Ayvacık istikametine doğru giderken hemen çıkıştan sonra TEK'na gelmeden sağa sapın.Bu yol Küçükçetmiye gider.Küçükçetmiyi dıştan geçtikten sonra devam eden toprak yol Kaplıca'da son bulur. Tesiste 5 kişilik bir havuz ile beş küvetli banyo odası vardır. Su sıcaklığı 43 derece, Ph değeri 7 dir. Tesis köy muhtarlığından kiralama yolu ile bir aile tarafından işletilmekte olup, elektrik yoktur. Basit ve temiz bir kaplıcadır.Konaklama imkanı vardır,ancak yemek için Küçükkuyu'ya inmek,veya kendinizin yapması gerekir.Çam,zeytin ve meyve ağaçları arasında sakin, sessiz bir ortamı vardır.Hafta sonları randevu ile gidilmesi tavsiye edilir.

 

 

TUZLA KAPLICASI

 

kizilca-tuzla-kaplicasi.jpg

Ayvacık ilçesi, Tuzla köyündedir.Tuzla Köyü'nün doğusunda çıkan 80 derece sıcaklıktaki termal su, Çanakkale Valiliği'nin yaptırdığı kaplıcada değerlendirilmektedir.Romatizma,kadın hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen kaplıca, özellikle yaz aylarında gelen talebi karşılayamamaktadır.Ayrıca, sıcak su kaynağının civarında yapılan çamur banyosu da pek çok hastalık için şifa kaynağıdır Açık ve kapalı olmak üzere iki ılıca vardır.Yamaçta biriken tuzlar uzaktan kar manzarası gösterir. 55 derece sıcaklığındaki bu su içmeye elverişli olmayıp, yalnızca banyo yolu ile faydalanılabilmektedir. .

 

 

KÜLCÜLER KAPLICASI

 

kulculer-kaplicasi.jpg

Bayramiç ilçesi, Külcüler köyü yakınlarındadır. Çamlık bir alan üzerine kurulmuş olan tesislerde, iki havuz bulunmaktadır. 34,5 derece sıcaklığındaki su, bol kükürt içermektedir. Bu kaplıcadan, romatizma, solunum yolları, kadın hastalıkları ve nevralji gibi rahatsızlıkları olan hastalar yaralanabilirler. İ.Ö. 2000 yılından beri yararlandığı söylenmektedir.

Külcüler suları kalevi reaksiyonda kükürtlü sular sınıfında bulunmaktadır. Sodyum ve sülfat iyonları fazla bulunmaktadır. Kaplıcadaki esas kaynağın sıcaklığı 34,5 derece, yukarı kaynağın sıcaklığı 29 derece ve çeşme kaynağının sıcaklığı 31,5 derecedir. Ilıca suyunun radyoaktivitesi 11,4 Eman, çeşme suyunun 8,7 Eman ve yukarı kaynağın ise 14,1 Eman'dır.

 

 

PALAMUTOBA ILICASI

 

Bayramiç ilçesinin 12 kilometre kuzey batısında bulunan Palamutoba ılıcası suyu Ilıcaderesi adı ile anılan dar ve iki tarafı sarp ve kayalık yamaçlardan oluşan derenin içinde kaynamaktadır. Özellikle sodyum katyonu ile sülfat ve klorür anyonlarınca zengin olan suyun reaksiyonu kalevidir. Radyoaktivitesi 5 Eman olarak bulunmuştur. Suyun sıcaklığı 34 derecedir.

 

 

KIRKGEÇİT KAPLICALARI

 

kirkgecit-termal-otel.jpg

Biga'nın Ilıcabaşı Köyü'nde bulunan kaplıca, ıhlamur ağaçlarının çoğunlukta olduğu bir alanda yer alıyor. 2000 yıl önce fizik tedavi merkezi olarak kullanılan Kırkgeçit Termal Tesisleri suyunun, üstün nitelikli özellikleri var. Sülfat, klorür iyonları, bor elementi, kalavi kükürt ve hidrojen içeren suyun sıcaklığı 52 derecedir. pH derecesi 8.6, radyoaktivitesi 6.5'tir. Kırkgeçit Termal Kaplıcaları suyu, suni soğutma yapılmadan normal ısısı ile kullanılıyor. * Romatizma* Kireçlenme* Lumbago* Kadın hastalıkları* Bel fıtığı

* Cilt hastalıkları* Kısırlık tedavisine iyi geliyor

Geniş bilgi için http://www.kirkgecitkaplica.com/

 

 

ÇAN KAPLICALARI

 

can-kaplicalari.jpg

Çan ilçesi yakınlarındadır. Yeşillik bir alan üzerine kurulu kaplıca tesisleri, otel banyo ve havuzları ile de ilgi çekmektedir. 46.5 derece sıcaklığa sahip suyu, karaciğer, safra yolları, bağırsak bozukluğu ve böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.

 

 

ÇAN TEPEKÖY ILICASI (Kara Ilıca)

 

tepekoy-kaplicasi.jpg

Tepeköy Ilıcası Çan’a 26 Km. uzaklıktadır. Etili bucağına bağlı Tepeköy’dedir. Ilıcada 20 yataklı bir otel ile kum banyo ve havuzları vardır. Kara ılıca adı ile bilinen kükürtlü kaplıca Etili bucağına bağlı Tepeköyünde bulunmaktadır. Tesislerin varlığı bilinmektedir. Kaynakların hepsi saniyede 8 - 10 litre su vermektedir.

Suların hepsi kükürtlü hidrojence zengindir. Sularda sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazlaca bulunmaktadır. Suların sıcaklıkları 39 derece ile 48,7 derece arasında değişmektedir. Reaksiyon hafif asittir. Kara ılıca sularında ölçülen radyoaktivite 9 - 21,9 Eman arasında değişmektedir.

 

 

BARDAKÇILAR ILICASI

 

Çan ilçesi Bardakçılar Köyünün güneybatısında yer alır. 7 adet kaynak saptanmıştır. Kaynakların sıcaklıkları 54-60 oC arasındadır. Toplam debi 2 l/s dir. Sular , fluorür içeren, sodyumlu, kalsiyumlu , sülfatlı sıcak sular sınıfına girer. Kaptajları vardır. Ilıcada bir küçük bir motel halka hizmet vermektedir.

 

 

KESTANBOL KAPLICALARI

 

Kestanbol Kaplıcası :Ezine ilçesi, Kestanbolu Köyü yakınlarındadır. Günümüzde de kıymetli olan kaplıcalar çok eskiden de bir şifa yurdu olarak kullanılmıştır. Antigon zamanında kullanılmıştır. Antigon zamanında Akçakeçili’nin batısındaki derede Antigon kaplıcaları kullanılmıştır. Osmanlılar döneminde bu kaplıcalar önemini kaydetmiştirRivayetlere göre İsa peygamberin havarilerinden Saint_Paul buraya gelip bir ölüyü kaplıcaya sokmak suretiyle diriltmiştir. Bu rivayet kaplıca sularının sağlığa olan olumlu katkılarını belirtmek için yaratılmıştır. Kaplıcada bir de kitabe vardır. Meali (anlamı) şudur:”Dert ve devayı yaratan ve her türlü hastalıklara şifa veren Allah, bu kaplıca ziyaretçilerini hemen sağlıklarına kavuştursun.” Kaplıca,Osmanlı Sultanlarından 1. Abdülhamit zamanında, 1895 yılında yeniden yapıldığı senelerde Çanakkale Mutasarrıfı Cemil Bey’in çok büyük gayreti olmuştur. 1.Dünya Savaşı sırasında oteli yanmış olan kaplıca harabe haline gelmiştir. 1963 yılında ilçe kaymakamı Mümin Özışık tarafından modern binalar tesis edilerek halkın hizmetine açılmıştır. Kaplıcada sertlik derecesi sıfır olan bir içme suyu vardır. Konaklamak için otel, lokanta ve ayrıca kür için banyo ile havuzlar vardır. Yapılan analizlere göre 1 litre suda anyonlar olarak 2681 mg klor, 32 mg sülfat, 3 mg nitrat 336 mg hidrokarbon ve kanyonlar olarak 2396 mg sodyum 624 mg kalsiyum, 22 mg magnezyum bulunmaktadır. Kaplıca suyunun sıcaklığı 54-75 derece arasında değişmektedir. Kaplıca suyu kadın tenasül hastalıklarına, cilt hastalıklarına, romatizma, siyatik gibi rahatsızlıklara iyi gelmekte, bağırsak parazitleri için tedavi edici nitelik taşımaktadır.

 

 

ALAKEÇİLİ KAPLICASI

 

Ezine ilçesine 25 kilometre mesafede Kestanbolu ve Tuzla kaplıcalarının yakınlarında bulunmaktadır. Akçekeçili köyünün 4 kilometre uzağında dere içindedir. Depremle kaçtığı tahmin edilen sıcak suyun daha sonra kaplıca binasının alt kısmından çıktığı görülmüştür.

Litresinde 22 gram kadar erimiş madde vardır. Suyun sıcaklığı 37 derecedir. Reaksiyonu hafif asittir. Yalnız radyoaktivitesi bu civarda bulunan bütün suların üzerindedir. Yaklaşık olarak 30,2 Eman'dır.

Hafif asit karbonikli suyun karıştığı çamur yara kapatan olarak bilinir.

 

 

KOCABAŞLAR ILICASI

 

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinin 17 kilometre güney doğusunda bulunan Kocabaşlar köyüne yakın bir yerdedir.

 

Sıcaklığı 36,5 derece olan ılıca suyu kalevi reaksiyondadır. Sodyum ve kalsiyum katyonları ile sülfat anyonları fazla bulunan oligometalik bir kaynaktır. Ölçülen radyoaktivite 10 Eman'dır. Su saniyede 2 litreden fazla çıkmaktadır.

 

 

HIDIRLAR KAPLICASI

 

Hıdırlar Kaplıcası Yenice ilçesi, Hıdırlar Köyü'nde, eski adı Agonya olan mevkidedir. Kaplıca tesisleri, yemyeşil bir alan üzerine kurulmuş olup denizden yüksekliği 800 m'dir. Su, birkaç yerden kaynamaktadır. 73 derece sıcaklığındaki sudan, banyo yapmak sureti ile faydalanılabilmektedir. Ayrıca sıcak çamur banyosu da yapılabilir. Bu şifalı su, kükürtlü olup içmeye elverişli değildir. Banyo yapılarak, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına çare bulunmaktadır.

 

 

KUM ILICASI

 

Yenice İlçesi Kabalı Köyünün 3 Km KB sındadır. 8 adet kaynak vardır. 2 tanesi kaynak grubu şeklindedir. Kaynakların sıcaklığı 45-67 oC arasında değişmekte olup , toplam debi 2,5 l/s dir. Kaynakların suları , fluorür içeren sodyumlu, sülfatlı sıcak sular sınıfına girer.Kaptajları yoktur. Ilıcanın olduğu yerde tarihi bir hamam vardır.

 

 

KİRAZLI VE BALABAN MADEN SULARI

 

kirazli-sifali-sulari.jpg

Çanakkale’ye 35 Km. uzaklıktaki Kirazlı bucağında bulunan Kirazlı maden suyu ve Kirazlı Balaban maden suyu olarak adlandırılan iki kaynak bulunmaktadır.Kirazlı sularının sıcaklığı 25 derece. Litresinde 11 - 53 miligram arasında serbest karbondioksit bulunan suların reaksiyonları oldukca asittir. Kirazlı sularında erimiş maddeler tutarı 393 miligram, eksi suyunda 454 miligram, toprak alkalisi metallerine göre Kirazlı suyu yumuşak, Kirazlı ekşi suyu çok yumuşaktır. Kirazlı ekşi suyunda 11,3 Eman ve Kirazlı suyunda 3,8 Eman olarak ölçülmüştür.

Her iki sudan ve özellikle Kirazlı ekşi suyundan içenlerin böbrek ve mesane taşlarını düşürdükleri iddia edilmektedir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.