Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kars-Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı


_asi_

Önerilen İletiler

Gazi Ahmet Muhtar Paşa KİMDİR?

 

1 Kasım 1893 yılında Bursa İli Muradiye Mahallesinde doğmuştur. Babası İpekçi Halil Efendinin yanında ilk ve orta tahsilini tamamladıktan sonra 1860 yılında Harp Akademisinden mezun olmuştur. 1877 yılına Sultan II. Abdulhamit tarafından Anadolu ordusu Baş Komutanlığına atanmıştır.

 

Rus Ordusunun Kafkasları geçerek Kars’a saldırması üzerine 1877 yılı ilkbaharında Kars’a gelen Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ruslarla 8 ay süren ve 93 Harbi olarak bilinen savaşlarda Baş Komutanlık yapmıştır. Ruslara karşı Başgedikler, Zivin ve Yahni muharebelerini kazanarak Gazi ünvanını almıştır. Ancak Alacadağ Muharebesinde Osmanlı ordusu yenilince Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ordusuyla Erzurum’a çekilmiştir.

 

1913 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğunda Ayan Meclisi üyeliği, Mısır Fevkalade Komiserliği ve Sadrazamlık görevlerinde bulunmuş 21 Ocak 1919 yılında İstanbul’da vefat etmiştir.

 

GAMP KÖŞKÜ

 

19. yüzyılın ikinci yarısında son dönem Osmanlı mimari tarzında iki katlı ve kare planlı olarak yapılan konağın dış cephe duvarları bazalt taşından, çatısı toprak damlı olarak inşa edilmiştir. Konağın giriş cephesi güney istikametinde olup, zemin kat 2 salondan, birinci kat 1 salon ve 3 oda ile bir giriş holünden oluşmuştur. Birinci kat iç mekanında o dönem mimarisinde bölgede çok kullanılan ve PEÇ adı verilen ısıtma sistemi mevcuttur. İç mekan duvarları içerisindB 2001 sonunda ziyarete açılmıştır.

 

Sergi Salonları

 

2001 yılında Kars Valiliği ve tugay Komutanlığı tarafından restore edilen Konağın 1. katı 1877 – 78 Osmanlı – Rus Savaşı sırasında Kars il merkezi ile Yahnılar tepesindeki tabyalarda bulunan 93 harbi askeri malzemeleri ile Gazi Ahmet Muhtar Paşaya ait fotoğrafların ve haritaların sergilendiği salonlar olarak düzenlenmiştir. Seyyar cam vitrinler içerisinde sergilenen top mermileri, fişekler, süvari at nalları bölgede 93 harbinin geçtiği savaş alanlarından toplanan askeri malzemelerdir.

 

Büyük Salonlar

 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağının 1. katındaki büyük salon içerisinde metal koşum takımı aksamları, Rus Ordusunda kullanılan top mermileri ile Osmanlı Ordusunda kullanılan askeri malzemeler bulunmaktadır. Büyük salonun duvarlarına asılan panolar 93 harbinde Osmanlı Ordusunun harekat planları ve savaşı anlatan resim ve gravürlerden oluşmuştur.

 

 

Güzel Sanatlar Sergi Salonu

 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağının restore edilen zemin katı iki bölümden oluşmaktadır. Giriş holünde Etnografik nitelikli dokümanlardan oluşan bir oturma köşesi bulunmaktadır. Diğer salonda ise Galeri Müdürlüğü bünyesinde kişisel sergi açmak isteyen amatör ve profesyonel sanatçıların resim v.b çalışmaları sergilenmektedir.

 

 

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Büstü

 

1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşları olarak bilinen 93 harbinin kahramanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa Osmanlı İmparatorluğunun iki cephede savaştığı ve devletin en sıkıntılı döneminde Doğu Cephesinde Rus Ordularını üç kez yenerek Rusların Erzurum’dan öteye geçmesine fırsat vermemiş önemli komutanlardan birisidir. Kars İlinde Gazi Ahmet Muhtar Paşanın karargah binası olarak kullandığı Konağını bahçesinde bulunan paşa’ya ait Büst Kars’lıların bu büyük Komutana minnet ve şükranlarının bir ifadesi olarak dikilmiştir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.