Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İZMİR Şİrince Köyü


Aries

Önerilen İletiler

karlisirince.jpg

 

sirince_2.jpg

 

 

Şirince İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı şirinmi şirin bir köy.Yaklaşık 8 km.lik bir yolla ulaşılabilen bir dağın tepesinde yer alıyor..

Bir tarafta üzüm bağları,diğer tarafta ise zeytinliklerle çevrili..

Şirince deyince akla hemen çok lezzetli meyve şarapları geliyor.Birde tabiki Rum'lardan kalan,tamamı beyaz boyalı tarihi evler..

 

Şirince'nin Tarihçesi

 

Eski kaynaklarda "Dağdaki Efes" olarak anılan Şirince'de yerleşimin,Efes kentinin dağılıp limanın Kuşadası'na (Scala Nova) taşınmasıyla dağa çıkan küçük bir grup sayesinde başladığı düşünülüyor.Şirince'de bilinen en eski yapı Helenistik döneminden kalma.Büyük bir olasılıkla Efes kentinin kurulduğu Lysimakhos çağına ait olan bu yapı aslında bir kule.Bugün ise yörede Manastır olarak biliniyor.

 

Aslında köyün bundan önceki adı "Çirkince"..Burada yaşayanların,köyü diğerlerinden gizleyerek bakir kalmasını sağlamak için bu adı verdikleri söyleniyor.1780'li yıllarda Osmanlılar tarafından iskan edilen köye,toprağı işleyip vergi verirler düşüncesiyle Rumlar yerleştiriliyor..Şirince Rumlar sayesinde hızla kalkınıyor ve yklaşık 5000 nüfus barındıran 1800 haneli bir köye dönüşüyor..Bugün bile rumlar tarafından dağlık yamaçlara kurulan üzüm bağları ve zeytinliklere bakınca,takdir etmemek mümkün değil...

 

9 Eylül 1922'de İzmir'in düşman işgalinden kurtulmasından sonra Ege Bölgesinde yaşayan pek çok Rum gibi Şirince ahalisinin büyük bir bölümüde Yunanistan'a göç etti.1923 yılında gerçekleştirilen nüfus mübadelesiylede Selanik,Kavala ve Provusta'dan gelen Türkler köye yerleştirildi..Cumhuriyet'in ilk yıllarında köyü ziyaret eden,dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik,Çirkince'nin adını "Şirince" olarak değiştirdi..Kazım Dirik'in "Böyle güzel bir yer Çirkince olamaz,olsa olsa Şirince olur"dediği söylenir..

 

Şirince evlerinin mimari özellikleri

 

Şirince'de bazı evleri restore ederek turizme açan Sevan Nişanyan,deneyimlerinden yola çıkarak Şirince evlerinin mimari özelliklerini şu şekilde anlatıyor..

 

"Eski Şirince evleri genellikle 2 katlı olup alt kat ahır ve depo,üst kat yaşama alanı olarak kullanılır.Çukur ve dik yerlerdeki bazı evlerin üç katlı olduğu görülür.Alt kat yığma taştan,üst katın ön cephesi ve bazen yan cepheleri sıvalı ahşap bağdadi(çit)tekniğiyle inşa edilir.İstiklal mahallesindeki evlerin cephesi genellikle doğuya,istihlas mahallesindekilerin cephesi kuzeye bakar.Ev cepheleri yamaç boyunca eş yükseklikte düzgün sıralar halinde dizilmiş olup,köyün genel görüntüsüne güzelliğini veren en önemli unsurlardan biri budur.Son yıllarda bazı evlerin yıkılması,bazı evlerin yerinede nizamsız ve yamuk binaların yapılmasıyla köyün görünümü büyük ölçüde zedelenmiştir.

Köy içinde yeni yapılacak yapılarda şu nokralara özellikle dikkat edilmelidir:

a) Cephenin(özelliklede üst kat cephesinin)etraftaki evlerle aynı yöne bakması.

b.) Ev kotunun aynı sıradaki evlerle aynı hizada,arka sıradaki evlerden ortalama bir kat kadar düşük ve ön sıradaki evlerden bir kat kadar yüksek olması..

 

Şirince'nin geleneksel taş duvar örgüsü,toprak (çamur)harçlı yığma taştır.Genellikle 50 cm. bazen 70,80 cm.kalınlıkta örülür..

 

Şirince'nin yerli taşı duvar örmeye müsait,yassı tabakalar veren,koyu alaca kahverengi bir taştır..Kesime elverişli olmadığı için olduğu gibi sadece köşeleri düzeltilerek kullanılır..

 

Şirince'ye gideceklere birkaç öneri

 

Bugün tamamen turistik bir köye dönüşen Şirince'de pek çok kişi evlerini restore ederek pansiyona dönüştürmüş..Fiyatlar,oda başına bir gecelik 100 TL civarında..

 

Izgara ve gözlemeleriyle meşhurdur..

 

Yolu İzmir'e düşenlere ve İzmir'de oturup daha ziyaret edemeyenlere tavsiyemdir...:clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

Şirince çok güzel bir belde şirincede uzun yıllar yaşadım dostlukları arkadaşlıkları çok farklı yazın çok kalabalık kışın kendi halinde şirince apayrı bir yer benim için şarapların tadı bir başka şirincede. Konaklamak isteyenler için yeni yapılar değil eski yapılar bulunmaktadır. Eski köy evleri misafirlerini beklemektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.