İçeriğe atla

BİR TÜRK OLARAK KÜRTLERE SORUYORUM

BİR TÜRK OLARAK KÜRTLERE SORUYORUM Türkler Kürtler

Bu başlığa 376 cevap verilmiş

#351 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 17 Mart 2010 - 15:22

BIR TÜK OLARAK KÜRT'LERE SORANLARA BENDE ASAGIDA HABER OLAN DOLANDIRICILIGI YAPANLARI SORUYORUM!
KIM BU DOLANDIRICILAR?

Alıntı

Bir biraya 1810 lira hesap çıkartmışlar

Alıntı

İSTANBUL’da eğlenmeye gelenleri yüksek miktarda hesap çıkaran, ödemeye yanaşmayanların tehdit ve zorla paralarını aldığı iddia edilen 6 kişi yakalandı. Operasyon sırasında bir bira karşılığında 1810 lira hesap çıkartılan ve kredi kartları alınarak işyerinde zorla tutulan İsviçreli bir turist de kurtarıldı.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne gelen şikayetleri değerlendiren Ahlak ve Kumar Büro Amirliği'ne bağlı ekipler Anadolu’dan gelen işadamı kılığına girerek Aksaray bölgesinde dolaşmaya başladı. Bir süre sonra polislerin yanına gelen bir kişi çok iyi bir eğlence mekanı bildiğini, isterlerse onları götürebileceğini söyledi. Şişli’de bulunan Roze Bar’a götürülen polislere bir süre sonra içtikleri mevye suyu karşılığında 1140 lira hesap geldi.

Bar çalışanları, yanlarında bu kadar para olmadığını söyleyen polislerin kredi kartlarını zorla aldı. Kimliklerini açıklayan polisler, bar çalışanlarını gözaltına aldı. Operasyon sırasında arka tarafta bir masada tek başına oturan İsveç vatandaşı Tjelander J. polise sığınarak yardım istedi. Turist olarak geldiği İstanbul’da Taksim’den kandırılıp getirildiğini söyleyen Tjelander J. “Buraya geldiğimde bir bira içtim. Ortam hoşuma gitmeyince kalkmak istedim. Bir bira karşılığında 1810 lira hesap çıkarıldı. Ödeyemeceğimi söyleyince kredi kartlarıma el koyup para çekene kadar masada oturmamı istediler. Onlardan şikayetçiyim” dedi.

Ahlak ve Kumar Büro Amirliği'ne getirilen bar işletmecisi Ahmet A. (45) ile 5 adamı sorgularında suçlarını itiraf etti. Görgü tanıkları da barda sık sık dayak ve tehditle para tahsilatı yapıldığını söyledi. Poliste işlemleri tamamlanan Ahmet A. ile adamları gasp, yağma ve tehdit suçlamasıyla Şişli Adliyesi'ne sevk edildi.
Kaynak: -http://www.milliyet.com.tr/bir-biraya-1810-lira-hesap-cikartmislar/turkiye/sondakika/17.03.2010/1212646/default.htm?ver=94-

#352 Tengeriin boşig

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 4.447 İleti

Gönderi Tarihi: 17 Mart 2010 - 16:36

İletiyi Görüntüledominik, 17 Mart 2010 - 15:01 tarihinde, dedi ki:

Bir Türk olarak Kürtlere soranlara ben de bir Türk olaraka Türklere soruyorum, bakalim kendi gericiligimizi sorgulamadan Kürt'lere dil uzatarak onlari gelismemis bir toplum ve kendimizide cagdas bir toplum olarak görerek aslinda kendi cagdisiligimizi ve irkciligimizi göstermiyormuyuz.

Bu baslik altinda yazilanlar resmen Kürt'lari sadece Kürt olduklari icin toplu olarak söyle ve böyledirler diye genel bir suclama yapiyoruz. Ama birazda kendimize bakmak adina asagidaki haberi yayinliyorum. Ve irkcilik yapan herkesi kiniyorum.

Bazilarimiz asagida yayinlanan haber icin iste efendim bizde biliyoruz aramizda gericiler var diyeceklerini. Ama bu bahsetigimiz zihniyet cumhuriyetin kurulusundan beri etkin olarak siyasette rol oynamaktadirlar. Iktidarlar cemaatlarin desturu olmadan kolay kolay kurulamamislardir. Gelinen nokta itibariylede bizlerin o kadar kendimizi övdügümüz kadar ilerici olmadigimizi gösteriyor.

Kürt'lere dil uzatacagimiza kendi halimize yanalim!!! Kendimize hayrimiz yokken, baskalarina akil veriyoruz.

Dominik, ne olarak kime ne sorduğunuz zerre kadar umrumda değil ama bakın öncelikle kavramları bilerek tartışmalıyız...
Ve de olguları...
Süreçleri...

Şimdi ben "Kürtlerin toplumsal yaşamları ilkeldir, feodal kültürü sürdürmektedirler" derken onları aşağılamıyorum; bu birincisi...
İkincisi de, onların bu yaşam biçimini sürdürmelerini üç nedene bağlıyorum:
1- Osmanlı Devleti'nin, bu yapıyı kemikleştirmeye yönelik politikası,
2- Kürt Aşiretleri'ini ve Kürtler'in bu ilkel yapıdan vazgeçmek gibi bir eğilimlerinin olmaması,
3- Onların bu yapıyı yok etmek yönünde bilinçlenmeleri konusunda üzerimize düşen görevi yeterince yapmamamız.

Sonuçta aynı Ulus'un parçalarıyız ve onlar kadar sorumluluk sahibiyiz bu konuda.
Yani onlar kadar suçluyuz.
Bu açıdan onları ayırt etmiyorum.
Fakat şu var ki onlar da bu yapıdan vazgeçme eğiliminde değiller.
Onları savunduğunu iddia edenler ve siz bile bu Feodal yapının yarattığı olumsuzlukların farkında değilsiniz.
Çünkü burada yüzlerce ileti yazdık ama Halk Seviciliği'ne soyunan hiç kimse
O Feodal yapının nasıl ortadan kaldırılabileceğine,
Neden ortadan kalkması gerektiğine dair tek bir kuram, bilgi ya da düşünce sunmadınız.
Bu da konu üzerinde ne sizin ne de diğer arkadaşların Toplumsal bir çözüm kaygınız yok.
Sadece yargılamak gibi bir eğilim içerisindesiniz.
Kaldı ki burada sizin Faşist ya da Irkçı olarak nitelediğiniz ve hatta benim bile birçok fikirlerini sevmediğim kimseler bile bir fikir, bir kuram ortaya koyma kaygısına sahipler.
Dolayısı ile bu konularda biraz daha inandırıcı olmak için
"Öyle olduğunu sandığınız" şeyleri değil "Olması Gerekeni" söylemenizde de fayda var.
Örneğin "Federalizm tartışmak lazım", "Kürtlerin haklarını tartışmak lazım", "Alevilerin haklarını tartılmak lazım" demek yerine,
Bunları tartışırsanız gerçekten yararlı olur.
Ha bunun yanında, karşınızdaki insanların yazdıklarını da okumanız ve değerlendirmeniz de çok önemli tabi.
En azından siz bir soru sorduğunuzda ya da size soru sorulduğunda haberdar olursunuz.

"Kürtler yerine kendimize bakalım" gibi bir ifade, gerçekliği olmayan boş bir söylemden ibarettir.
Zira "Kürtler" dediğimiz kesim bu Ulus'un bir parçasıdır
Ve bu da onlar için kaygılanmamızın en temel nedenidir.
Elbette ki Kürtler'i de yargılayacağız, eleştireceğiz...
Kürtler bu sistemi eleştirirken ve hatta kimi kesimi yıkmaya çalışırken,
Çıkıp da "Aman canım biz onları eleştirmeyelim" diyemezsiniz;
Böyle bir hakkınız yoktur.
Bunun yanında, Kürt Olmayanlar'ın çoğunluğu ve hatta Kürtler'in de önemli bir kısmı
"Birlikte Yaşama Azminde" olduğu ve bu bilincin farkında oldukları için
Gayet doğal bir hak olarak Kürtlerin toplumsal yaşamlarını sorgulamak zorundadırlar.
Aynı ülkede yaşayan insanların bir kısmı Çağdaş değerleri yaşarken, çağdaş değerleri yaşamayan kitlelerin sorgulanmaması gerektiğini söyleyemezsiniz.
Böyle de bir hakkınız yok.
"Vatandaş" olmanın en temel şartı, vatandaşların birbirlerine karşı sorumluluk duygusu ile yaklaşmaları ve yabancılaşmamalarıdır.
Bu ülkenin vatandaşı olmak kaygısını taşıyan herkes elbette ki çıkacak Kürtlerin ilkel feodal kültürlerini de yargılayacak,
Tarikatlerin ilkel cemaat kültürlerini de yargılayacak,
Hatta sistemin kendi halkına karşı yaptığı haksızlıkları da sorgulayacak.
Siz belki bu ülkenin insanlarına karşı böyle bir sorumluluk hissetmiyor olabilirsiniz, bilemem;
Fakat kendi toplumunu daha iyi bir ideale taşımak niyetinde olan insanlara;
"Neden onları eleştiriyorsunuz, önce kendinize bakın" diyemezsiniz.
Örneğin ben ne bir tarikat üyesiyim, ne bir aşiret mensubuyum, ne ırkçıyım, ne faşistim, ne şovenim ne de etnik-milliyetçiyim.
Çağdaş, Evrensel ve İnsani değerleri herşeyden üstün tutarım;
Ve bu forumdaki birçok insanın da bu kaygıda olduklarının farkındayım.
O yüzden bu tartışmaya katılan herkesin;
Kürtler'i de, Cemaatler'i de ya da herhangi bir ilkel toplumsal yaşan/kültür/örgütlenmeyi sürdüren herhangi bir kesimi
Ve haksızlık yaptığı ya da sorumluluklarını yerine getirmediği vakit Devlet'i de yargılama hakkı tam anlamı ile vardır.

Siz bir taraftan çıkıp Türkiye Cumhuriyeti'ne olmadık ithamlarda
Ve tarihsel gerçekliği olmayan suçlamalarda bulunurken;
Ve bunu rahat rahat, hiç kaygı duymadan yaparken,
Diğer insanlara "Aman canım siz beni ya da kürtleri sorgulamayın" diyemezsiniz.
Böyle bir hakkınız yok...

#353 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 17 Mart 2010 - 17:34

İletiyi Görüntüledominik, 16 Mart 2010 - 23:13 tarihinde, dedi ki:

Sizin sorunuzu söyle cevaplayabilirim, Kürt'ler disindaki azinliklardan bir tehlike görülmedigi icin sadece Kürtce yasakklanmistir diyebilirim, ama benim bildigim böyle bir durum yoktu.

Kendinizde kabul etmişsiniz, kürtlerin tehlike olarak göründüğünü. Zaman herşeyin ilacı olduğu için ortaya çıkarmıştır ki, bu görüş doğrulanmıştır. Yani o tehlike bugün meydana çıkmış, bölünme istekleri, ayrı bayrak, ayrı marş, özerklik, vatan hainlerine af vs.
Kürtçe konuşanlar hapse atıldı deniyor, bu hususta yorum yapacak bir bilgiye sahip değilim. Yapıldıysa da sebepsiz hiçbir şey yapılmaz.
Diğer dillerinde yasak olduğunu yazmışsınız. Ben böyle bir yasağın uygulandığını sanmıyorum, çünkü dillerini konuştuğu için hapse giren hiçkimse yok. Bizim burada hala Türkçe bilmeyen Boşnaklar var. Gençlerden bile Türkçeyi düzgün konuşamayanlar var.
Ya bu işçi, işveren örnekleri konuya uymuyor. Bu konular hak arama değil menfaat meseleleri.

saygılarla...

#354 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 17 Mart 2010 - 18:10

İletiyi Görüntüledominik, 17 Mart 2010 - 15:01 tarihinde, dedi ki:

Bir Türk olarak Kürtlere soranlara ben de bir Türk olaraka Türklere soruyorum, bakalim kendi gericiligimizi sorgulamadan Kürt'lere dil uzatarak onlari gelismemis bir toplum ve kendimizide cagdas bir toplum olarak görerek aslinda kendi cagdisiligimizi ve irkciligimizi göstermiyormuyuz.

Bu baslik altinda yazilanlar resmen Kürt'lari sadece Kürt olduklari icin toplu olarak söyle ve böyledirler diye genel bir suclama yapiyoruz. Ama birazda kendimize bakmak adina asagidaki haberi yayinliyorum. Ve irkcilik yapan herkesi kiniyorum.

Bazilarimiz asagida yayinlanan haber icin iste efendim bizde biliyoruz aramizda gericiler var diyeceklerini. Ama bu bahsetigimiz zihniyet cumhuriyetin kurulusundan beri etkin olarak siyasette rol oynamaktadirlar. Iktidarlar cemaatlarin desturu olmadan kolay kolay kurulamamislardir. Gelinen nokta itibariylede bizlerin o kadar kendimizi övdügümüz kadar ilerici olmadigimizi gösteriyor.

Kürt'lere dil uzatacagimiza kendi halimize yanalim!!! Kendimize hayrimiz yokken, baskalarina akil veriyoruz.

Bu kişilerin hepsi Türk mü? Kürtlerin hakkının yendiğini düşünürken bu kişileri kınamak ne denli dürüst bir davranıştır? Sadece Cumhuriyet dönemi değil bütün dönemlerde, Osmanlı dahil şeyhlerin, tarikatların ülke yönetimine etkisi olmuştur. O savunduğunuz ileri ülkelerde de kiliselerin etkisinin olamadığını söyleyebilir misiniz?

saygılarla...

#355 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 18 Mart 2010 - 00:00

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 17 Mart 2010 - 17:34 tarihinde, dedi ki:

Kendinizde kabul etmişsiniz, kürtlerin tehlike olarak göründüğünü. Zaman herşeyin ilacı olduğu için ortaya çıkarmıştır ki, bu görüş doğrulanmıştır. Yani o tehlike bugün meydana çıkmış, bölünme istekleri, ayrı bayrak, ayrı marş, özerklik, vatan hainlerine af vs.
Kürtçe konuşanlar hapse atıldı deniyor, bu hususta yorum yapacak bir bilgiye sahip değilim. Yapıldıysa da sebepsiz hiçbir şey yapılmaz.
Diğer dillerinde yasak olduğunu yazmışsınız. Ben böyle bir yasağın uygulandığını sanmıyorum, çünkü dillerini konuştuğu için hapse giren hiçkimse yok. Bizim burada hala Türkçe bilmeyen Boşnaklar var. Gençlerden bile Türkçeyi düzgün konuşamayanlar var.
Ya bu işçi, işveren örnekleri konuya uymuyor. Bu konular hak arama değil menfaat meseleleri.
saygılarla...
Arkadasim siz yazdiklarimi ya eksik okuyorsunuz yada anlamiyorsunuz. Yapacak fazla bir sey yok sanirim.
Tahminlerle tartisma yapilmaz. Önce Türkiye gercegini iyi ögrenmek gerek. Bir dil dahi olsa yasaklanmasi hic bir sebeb kabul görmez.

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 17 Mart 2010 - 18:10 tarihinde, dedi ki:

Bu kişilerin hepsi Türk mü? Kürtlerin hakkının yendiğini düşünürken bu kişileri kınamak ne denli dürüst bir davranıştır? Sadece Cumhuriyet dönemi değil bütün dönemlerde, Osmanlı dahil şeyhlerin, tarikatların ülke yönetimine etkisi olmuştur. O savunduğunuz ileri ülkelerde de kiliselerin etkisinin olamadığını söyleyebilir misiniz?
saygılarla...
Önce benim ne yazdigimi anlayinki alakasiz sorulara gerek kalmasin.

#356 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 18 Mart 2010 - 21:56

İletiyi Görüntüledominik, 18 Mart 2010 - 00:00 tarihinde, dedi ki:

Arkadasim siz yazdiklarimi ya eksik okuyorsunuz yada anlamiyorsunuz. Yapacak fazla bir sey yok sanirim.
Tahminlerle tartisma yapilmaz. Önce Türkiye gercegini iyi ögrenmek gerek. Bir dil dahi olsa yasaklanmasi hic bir sebeb kabul görmez.

Önce benim ne yazdigimi anlayinki alakasiz sorulara gerek kalmasin.

Neyi tahmin ederek tartışma yapıyorum Sn.Dominik? Ayrıca dil yasaklansa o bölgede herkesin Türkçe konuşması gerekirdi, halbuki Türkçe bilmeyen insanların dahi var olduğunu biliyoruz.
Ayrıca yazdığınızı bir kez daha okumanızı tavsiye ederim. Cumhuriyetin kuruluşundan beri yazan sizsiniz. Türkiye gerçeğini de anlatın öğrenelim. Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş. Yakınlara gelin de gerçekleri buradan görün.

saygılarla...

#357 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 18 Mart 2010 - 22:46

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 18 Mart 2010 - 21:56 tarihinde, dedi ki:

Uzaktan davulun sesi hoş gelirmiş. Yakınlara gelin de gerçekleri buradan görün.
Gercekler iyi görüldügü icin 30 yili askin bir savas var ve 50 bine yakin ölüm ve 100 binlerce yarali var. Gercekler dogru irdelendigi icin binlerce kisinin her yil daga cikmalarini önleyemiyoruz. Gercekleri bilip dogru tavir takindigimiz icin sorunlarimizin icerisinde boguluyoruz.........

Yakindan bakipta her seyi inkar edecegime uzaktada olsam dogrulari görürüm daha iyi.

#358 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Mart 2010 - 16:28

İletiyi Görüntüledominik, 18 Mart 2010 - 22:46 tarihinde, dedi ki:

Gercekler iyi görüldügü icin 30 yili askin bir savas var ve 50 bine yakin ölüm ve 100 binlerce yarali var. Gercekler dogru irdelendigi icin binlerce kisinin her yil daga cikmalarini önleyemiyoruz. Gercekleri bilip dogru tavir takindigimiz icin sorunlarimizin icerisinde boguluyoruz.........

Yakindan bakipta her seyi inkar edecegime uzaktada olsam dogrulari görürüm daha iyi.

Oralarda ekonomik kaygı olmadığından hiç ekonomik sorunlardan söz etmiyorsunuz. Bir insan dilini konuşamasa bile tarzanca falan, yıllarca Almanya da olduğu halde hala Almanca konuşamayan Türkler gibi idare eder. Ama çoluk çocuğuna bakamayan insanlar her türlü kullanılmaya müsait duruma gelir.
Mesela günümüzde anayasa değişiklikleri konuşuluyor. Ben bu konunun vatandaşı ilgilendirdiğini hiç sanmıyorum. Önce ekonomiyi düzelt ardından demokratik hak talepleri zaten gelir. Aç insan demokrasiyi ne yapsın, önce karın doymalı.

saygılarla...

#359 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 20 Mart 2010 - 23:46

Vatan Gazetesi 20.03.2010 15.23

Alıntı

PKK gösterisine dönüştü

Van ve Şanlıurfa'da BDP'nin düzenlediği Nevruz kutlamaları PKK gösterisine dönüştü.

Kutlamalarda Öcalan'ın posterleri asıldı, sözde PKK bayrakları açıldı. Van'da bir grup çocuğun ellerine tutuşturulan 'İşgalci TC Kürdistan'dan defol' yazılı astıkları pankart dikkat çekti.

Söze gerek var mı?

#360 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 22 Mart 2010 - 23:01

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 19 Mart 2010 - 16:28 tarihinde, dedi ki:

Oralarda ekonomik kaygı olmadığından hiç ekonomik sorunlardan söz etmiyorsunuz. Bir insan dilini konuşamasa bile tarzanca falan, yıllarca Almanya da olduğu halde hala Almanca konuşamayan Türkler gibi idare eder. Ama çoluk çocuğuna bakamayan insanlar her türlü kullanılmaya müsait duruma gelir.
Mesela günümüzde anayasa değişiklikleri konuşuluyor. Ben bu konunun vatandaşı ilgilendirdiğini hiç sanmıyorum. Önce ekonomiyi düzelt ardından demokratik hak talepleri zaten gelir. Aç insan demokrasiyi ne yapsın, önce karın doymalı.

saygılarla...
Alman'larda Almanya'da ancak tarzanca olarak Almanca konusabilen yabancilara dahi kendi ana dillerini konusmasini yasaklasin, mahkemelerde onlara tercüman verilmesini yasaklasin bakin bizim Türk'ler nasil "bölücülük" yaparlar hep beraber görürüz, ama Alman'lar hic kimseye böyle bir imkan vermezler.

#361 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 23 Mart 2010 - 20:49

İletiyi Görüntüledominik, 22 Mart 2010 - 23:01 tarihinde, dedi ki:

Alman'larda Almanya'da ancak tarzanca olarak Almanca konusabilen yabancilara dahi kendi ana dillerini konusmasini yasaklasin, mahkemelerde onlara tercüman verilmesini yasaklasin bakin bizim Türk'ler nasil "bölücülük" yaparlar hep beraber görürüz, ama Alman'lar hic kimseye böyle bir imkan vermezler.

Sn.Dominik, Almanya da Almanca konuşamayanlara çıkartılan zorluklardan da bahsetseniz. Mesela iyi bir işte çalıştırılmamaları gibi...

#362 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 23 Mart 2010 - 22:55

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 23 Mart 2010 - 20:49 tarihinde, dedi ki:

Sn.Dominik, Almanya da Almanca konuşamayanlara çıkartılan zorluklardan da bahsetseniz. Mesela iyi bir işte çalıştırılmamaları gibi...
Dostum dil bilmeyen insanlar genelde vasifsiz isci ve vasifsiz isci icin avrupada is hayati neredeyse bitti. Dünya global olmus ve her isveren dogal olarak fabrikasina uygun sci aliyor. Siz bir isveren olsaniz meslegi olmayan ve sizin dilinizi anlamayan birisini nerede calistiracaksiniz? Veya siz dil bilmeyen, vasifsiz isci yerlestirrerek nasil malinizi üreteceksiniz? Lütfen birakalim su ön yargilarimizi. Dil bilmeyenler icin artik temizlik isleri dahi büyük bir sorun. Almanya is bulma kurumu dil bilmeyen issizleri Almanca kursuna gönderiyorki is bulma imkanlari daha fazla olsun. Bu kurslar dikkatinizi cekerim bedava.
Bizler bu konuda hala dil ögrenmek istemeyenleri masum ve sucsuz gösterecegimize Almanca ögrenmeleri gerektigini söylememiz gerekli.
Diger taraftan birinci nesil disindaki her Türk göcmen kendi istegi ve arzusu ile Almanya'ya gelmistir. Cogu sizinde bildiginiz gibi akranbalarinin, komsularinin kizlari ile evlenmistir, kimisi sahte evlilik dahi yapmistir. Amerika'ya da Türk göcmen gidiyor Avrupa ülkelerine de, neden Amerika'ya gidenler ingilizceyi ögreniyorlarda AB ülkelerine gidenler o ülkelerin dilini ögrenmeye calismiyorlar dersiniz?

Amerika'ya göc edenler ile AB ülkelerine göc edenler arasinda egitim farki var bence. AB ülkelerine gidenlerin cogu zaten Türkiye'de dahi bir gecerli meslek ögrenmemis, tasradan yasamis ve sadece 8 yillik zorunlu egitimi almislar, biliyorsunjz zorunlu egitim önceleri sadece 5 yildi. Artik siz düsünün bu insanlarin sikintilarini.

#363 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 24 Mart 2010 - 01:01

İletiyi Görüntüledominik, 23 Mart 2010 - 22:55 tarihinde, dedi ki:

Dostum dil bilmeyen insanlar genelde vasifsiz isci ve vasifsiz isci icin avrupada is hayati neredeyse bitti. Dünya global olmus ve her isveren dogal olarak fabrikasina uygun sci aliyor. Siz bir isveren olsaniz meslegi olmayan ve sizin dilinizi anlamayan birisini nerede calistiracaksiniz? Veya siz dil bilmeyen, vasifsiz isci yerlestirrerek nasil malinizi üreteceksiniz? Lütfen birakalim su ön yargilarimizi. Dil bilmeyenler icin artik temizlik isleri dahi büyük bir sorun. Almanya is bulma kurumu dil bilmeyen issizleri Almanca kursuna gönderiyorki is bulma imkanlari daha fazla olsun. Bu kurslar dikkatinizi cekerim bedava.
Bizler bu konuda hala dil ögrenmek istemeyenleri masum ve sucsuz gösterecegimize Almanca ögrenmeleri gerektigini söylememiz gerekli.
Diger taraftan birinci nesil disindaki her Türk göcmen kendi istegi ve arzusu ile Almanya'ya gelmistir. Cogu sizinde bildiginiz gibi akranbalarinin, komsularinin kizlari ile evlenmistir, kimisi sahte evlilik dahi yapmistir. Amerika'ya da Türk göcmen gidiyor Avrupa ülkelerine de, neden Amerika'ya gidenler ingilizceyi ögreniyorlarda AB ülkelerine gidenler o ülkelerin dilini ögrenmeye calismiyorlar dersiniz?

Amerika'ya göc edenler ile AB ülkelerine göc edenler arasinda egitim farki var bence. AB ülkelerine gidenlerin cogu zaten Türkiye'de dahi bir gecerli meslek ögrenmemis, tasradan yasamis ve sadece 8 yillik zorunlu egitimi almislar, biliyorsunjz zorunlu egitim önceleri sadece 5 yildi. Artik siz düsünün bu insanlarin sikintilarini.

Almanya da çalışmak için Almanca şartsa ki doğru olan da budur Türkiye Cumhuriyeti nde de Türkçe öğrenmek ve hatta konuşmak gerekir. Ana dil deniyor, ben burada hiç popülist davranmayacağım ana dil insanın ülkesinin dilidir. T.C de ana dil Türkçe dir; diğerleri bölgesel dillerdir. Ana dil Ülkenin her tarafında konuşulan, herkesin anladığı veya anlaması gereken dildir.
Bunun her seferinde dil yasağından bahsettiğiniz için yazdım.
saygılarla...

#364 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 24 Mart 2010 - 01:51

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 24 Mart 2010 - 01:01 tarihinde, dedi ki:

Almanya da çalışmak için Almanca şartsa ki doğru olan da budur Türkiye Cumhuriyeti nde de Türkçe öğrenmek ve hatta konuşmak gerekir. Ana dil deniyor, ben burada hiç popülist davranmayacağım ana dil insanın ülkesinin dilidir. T.C de ana dil Türkçe dir; diğerleri bölgesel dillerdir. Ana dil Ülkenin her tarafında konuşulan, herkesin anladığı veya anlaması gereken dildir.
Bunun her seferinde dil yasağından bahsettiğiniz için yazdım.
saygılarla...
Yaniliyorsunuz dostum. Ana dil asla yasadigin ve vatandasi oldugun ülkenin dili olamaz. Bakin AB ülkelerinde yüzbinlerce Türk göcmen o ülkelerin vatandasligina gectiler ama onlarin ana dilleri Türkce veya Kürtce veya Ermenice,....
T.C.'nin resmi dili Türkcedir ve ana dili gibi bir tanimi olamaz. Burada yaniliyorsunuz.

Tabiiki sizinde söylediginiz gibi basariya ulasmak istiyorsaniz yasadiginiz ülkenin diline iyi hakim olmaniz gerekli. Yani Kürt vatandaslarimizin kendi gelecekleri acisindan Türkceyi dogru ögrenmeleri kendi yararlarina. Bu noktada bende sizin gibi düsünüyorum. Ama ana dillerini konusamama ve gelistirememeleri ayri bir sorun.

#365 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 24 Mart 2010 - 01:56

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 24 Mart 2010 - 01:01 tarihinde, dedi ki:

Almanya da çalışmak için Almanca şartsa ki doğru olan da budur Türkiye Cumhuriyeti nde de Türkçe öğrenmek ve hatta konuşmak gerekir.
Sayin yilmaz Almanya'da calismak icin Almanca asla sart degil. Ben Almanca sart falan söylemedim. Sart olsa samimi olarak söylüyorum Türk göcmenlerin yaridan fazlasi calisma müsadesi alamazlar. Benim söyledigim sadece is bulabilmek icin Almancayi kavramis olmak gerekli. Benim syöledigim ile sizin anladiginiz arasinda daglar kadar fark var. Ben bunu sadece beni dogru anlamaniz acisindan yazma geregi duydum.

#366 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 25 Mart 2010 - 15:30

İletiyi Görüntüledominik, 24 Mart 2010 - 01:56 tarihinde, dedi ki:

Sayin yilmaz Almanya'da calismak icin Almanca asla sart degil. Ben Almanca sart falan söylemedim. Sart olsa samimi olarak söylüyorum Türk göcmenlerin yaridan fazlasi calisma müsadesi alamazlar. Benim söyledigim sadece is bulabilmek icin Almancayi kavramis olmak gerekli. Benim syöledigim ile sizin anladiginiz arasinda daglar kadar fark var. Ben bunu sadece beni dogru anlamaniz acisindan yazma geregi duydum.

Sn.Dominik, kafam karıştı; iş bulabilmek için Almanca yı kavramış olmak gerekli diyen de sizsiniz, Almanya da çalışmak için Almanca asla şart değil diyen de. Alman vatandaşı olmak için Almanca sınav yapılıyor mu yapılmıyor mu? Türk göçmenler önceden yerleştikleri için birşey yapamıyorlar sanırım. Kardeşim evlilik nedeniyle Almanya ya gitti, 40 yaşında Alman vatandaşı olabilmesi için Almanca öğreniyor, öğrenmeli de. Ama çifte standart uygulamayalım; Türk vatandaşı da Türkçeyi öğrenecek, ondan sonra sizin dediğiniz gibi ana dilini, istediği dili öğrensin, konuşsun. Biz kimseye dilini konuşmasın demiyoruz ki, herkes istediği dili konuşabilir ama Türkçe yi konuşmak şartıyla.

#367 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 25 Mart 2010 - 21:13

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 25 Mart 2010 - 15:30 tarihinde, dedi ki:

Sn.Dominik, kafam karıştı; iş bulabilmek için Almanca yı kavramış olmak gerekli diyen de sizsiniz, Almanya da çalışmak için Almanca asla şart değil diyen de. Alman vatandaşı olmak için Almanca sınav yapılıyor mu yapılmıyor mu? Türk göçmenler önceden yerleştikleri için birşey yapamıyorlar sanırım. Kardeşim evlilik nedeniyle Almanya ya gitti, 40 yaşında Alman vatandaşı olabilmesi için Almanca öğreniyor, öğrenmeli de. Ama çifte standart uygulamayalım; Türk vatandaşı da Türkçeyi öğrenecek, ondan sonra sizin dediğiniz gibi ana dilini, istediği dili öğrensin, konuşsun. Biz kimseye dilini konuşmasın demiyoruz ki, herkes istediği dili konuşabilir ama Türkçe yi konuşmak şartıyla.
Kafanizin karismasini dogrusu anlayamadim. Iyi bir is bulmak icin Almanca bilmen gerekli demek calisma müsadesi alabilmek icin de Almanca bilmen sart anlamina gelmez. Bunlar iki ayri kavramlar. Birisi kendine rahat ve kolayca is bulabilmen icin gerekli bir sart ve bu sarti yerine getirmedigin zaman is bulma kurumu senin calisma müsadeni elinden almaz veya dil bilmiyorsun diye calisma müsadesine basvurdugunda hayir diyemez. Umarim anlamissinizdir simdi ne demek istedigimi.

Dostum bizler daha calisma müsadesinin verilmesi sartlari ile is bulabilmenin sartlarini dahi karsilikli dogru dürüst anlayamiyorsak ülkenin diger önemli karisik sorunlarini nasil tartisacagiz cok merek ediyorum.

#368 politika

Süper Üye

• Φ Süper Üye
  • 9.477 İleti

Gönderi Tarihi: 25 Mart 2010 - 21:14

Hakkari'nin Cukurca ilcesinin BDP'li Belediye Baskani askere yine geri dönmesi cagrisinda bulunmus.Nedenide ilcede azalan nüfus nedeniyle ILLER BANKASININ verdigi ödenegin azalmis olmasi.

Bilindigi gibi ILLER BANKASI nüfus oranlarina göre ödenek veriyor.Nüfus az olunca ödenek azaliyor,cok oluncada cogaliyor.Bundan bir süre önce askere git diyenler simdi o askeri geri cagiriyorlar.Cünkü cikarlari var.Iste budur zihniyet,lazim olunca agam pasam lazim olmayinca ISGALCI...!

saygilarla

#369 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 26 Mart 2010 - 17:28

İletiyi Görüntüledominik, 25 Mart 2010 - 21:13 tarihinde, dedi ki:

Iyi bir is bulmak icin Almanca bilmen gerekli demek calisma müsadesi alabilmek icin de Almanca bilmen sart anlamina gelmez.
Dostum bizler daha calisma müsadesinin verilmesi sartlari ile is bulabilmenin sartlarini dahi karsilikli dogru dürüst anlayamiyorsak ülkenin diger önemli karisik sorunlarini nasil tartisacagiz cok merek ediyorum.

İş bulamadıktan sonra çalışma izni neye yarar, üniversite mezunu, diploması var işsiz, farkı var mı? Kavramlara değil fiili duruma bakalım.

#370 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 27 Mart 2010 - 15:29

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 26 Mart 2010 - 17:28 tarihinde, dedi ki:

İş bulamadıktan sonra çalışma izni neye yarar, üniversite mezunu, diploması var işsiz, farkı var mı? Kavramlara değil fiili duruma bakalım.
Simdi ne alakasi var sizin söylediklerinizin konumuzla?

Neyi anlatmaya calisiyorsunuz?

Üniversite mezunu bir yabanci yabanci oldugu icinmi is alamiyor diyorsunuz? Lütfen acik olalilm? Her dalda issizlik olabilir ama konumuz issizlik degil burada.

#371 Misafir_Palaman_*

• Misafirler

Gönderi Tarihi: 27 Mart 2010 - 16:18

Kürtler bu ülkeye hiç birşey kazandırmamıştır.

Peki niye böyle oldu? Bu insanlar çok mu kötü?

Hayır, 82 darbesinde sebepsiz yere dövülen, hatta köyünden sürülen, sanayi götürülmeyip üstüne tek geçim kaynağı olan hayvancılıkta elinden alınan okuyamamış insanlardan ne bekleyebilirsiniz ki? Eğer bundan 30 yıl önce, doğuda hayvancılık ve sanayi desteklenseydi, belediye, ulaşım, iletişim hizmetleri, okullarda vatandaşlık bilinci verilseydi bugün böylemi olurdu açılımamı gerek kalırdı? Kürtler iyi insanlardır, cömert ve konukseverdirler. Ama sütten çıkmış ak kaşık ta değiller.

Şu ana kadar kürt törelerinin hiç hayırlı bir sonunu görmedim. Üstelik Kürtçe'nin resmi dil olarak eklenmesine, Kürtçe eğitime ve resmi işlerde Kürtçe'nin kullanılmasına karşıyım. Sonuçta 20 tane çocuk yapıp devlet bizi(!) bakmıyor diyenler de Kürtler değil mi?

@biji tirkiye:

Bir azınlık Kürtlermi var Allah aşkına? Niye ben hiç laz olupta ben Lazım, Lazcaya özgürlük istiyorum diyen görmedim? Tabi herkes istediği dili kullanmalı ama resmi dil olarak bir başlarsa biz nasıl anlaşıcaz? Bütün Türkiye Kürtlerle anlaşmak için Kürtçe mi öğrenecek? Bir çok Ermeni asıllı arkadaşım var niye hiç biz Türk değiliz demiyorlar?

Çünkü bu ülkeden ekmek yiyiyorlar. Bu ülke de Türkiye, vatandaşına da Türk deniyor.

Hangi kanal hatırlamyorum, ZENCİ bir adam, Türkiye'ye köle olarak getirilmiş. Adam burada tarıma başlamış ve dediği şu. "Türk" olmaktan gurur duyuyorum.

Bundan sonra da "Türklük" işini hala ırka bağlarsanız diyecek birşey bulamıyorum.

Neden bu ülkenin adı "Türkiye", Vatandaşına "Türk" deniyor.

"Atatürk'te biliyordu bu ülkedeki herkes Türk değil. Ama o Osmanlı da olduğu gibi Mustafalı koymadı ülkenin adını.
Neden?
Çünkü milleti köklü bir tarihi olan, tarihte birçok güçlü devlet kurmuş olan, ve ülkenin çoğunluğunu oluşturan, "Türklük" çatısı altında birleştirmek istedi."

#372 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 27 Mart 2010 - 23:19

İletiyi GörüntülePalaman, 27 Mart 2010 - 16:18 tarihinde, dedi ki:

hatta köyünden sürülen, sanayi götürülmeyip üstüne tek geçim kaynağı olan hayvancılıkta elinden alınan okuyamamış insanlardan ne bekleyebilirsiniz ki? Eğer bundan 30 yıl önce, doğuda hayvancılık ve sanayi desteklenseydi

Yatırım yapmayı denediler ama iş makineleri, okullar yakıldı. Buna rağmen ısrar edilmesi gerekirdi, size katılıyorum. Bu bölgelere özel sektör gitmediği için devlet zarar dahi etse buralara fabrikalar açmak zorundadır. Açılım buradan başlamalıydı...

saygılarla...

#373 y.yılmaz

Uzman Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 2.519 İleti

Gönderi Tarihi: 27 Mart 2010 - 23:28

İletiyi Görüntüledominik, 27 Mart 2010 - 15:29 tarihinde, dedi ki:

Simdi ne alakasi var sizin söylediklerinizin konumuzla?

Neyi anlatmaya calisiyorsunuz?

Üniversite mezunu bir yabanci yabanci oldugu icinmi is alamiyor diyorsunuz? Lütfen acik olalilm? Her dalda issizlik olabilir ama konumuz issizlik degil burada.

Evet konumuz işsizlik değil, dil. Üniversite mezununu Türkiye den örnek vermiştim, diplomalı işsiz. Çalışma izni var ama çalışamıyor; bizim burada diploması olduğu halde çalışamadıkları gibi. Neyse, boşuna tartışıyoruz; dil yasağı diye birşey bugün zaten söz konusu değil. Kürtçe siyasi propaganda da serbest oldu.
Artık doğuda tüm siyasi partiler Kürtçe miting yaparlar; batıda da Kürtler olduğuna göre onlara da Kürtçe hitap etsinler.

#374 Misafir_Palaman_*

• Misafirler

Gönderi Tarihi: 28 Mart 2010 - 18:34

İletiyi Görüntüley.yılmaz, 27 Mart 2010 - 23:19 tarihinde, dedi ki:

Yatırım yapmayı denediler ama iş makineleri, okullar yakıldı. Buna rağmen ısrar edilmesi gerekirdi, size katılıyorum. Bu bölgelere özel sektör gitmediği için devlet zarar dahi etse buralara fabrikalar açmak zorundadır. Açılım buradan başlamalıydı...

saygılarla...

Teşekkür ederim fakat o okulları yıkanların veya iş makinelerine vs. saldıranların halk olduğunu düşünmüyorum. Eğer internette yabancılarla sohbet etme imkanınız olursa bir sorun "Türkiye hakkında ne biliyorsun?" diye.

Soruyu sormadan önce Türkiye'den olduğunuzu belirtirseniz verdikleri cevap şu olur. "Nice country, I wanna go to İstanbul."
Türkiye'ye çalışmaya gideceğim vs. diyerek sorarsanız nasıl bir yer diye. Çoğu demiyeyim ama beklemediğiniz kadar insanın Kürtlerden bahsedip sorunları olduğunu söyleyeceğini görürsünüz. Ben bunu yaşadım ve çok şaşırdım. Elin Tayvanlısı, Avustralya'lısı bunu nerden öğrenir? Nasıl öğrenir daha önemlisi: Kim öğretir ?

İşte onu kim öğretiyorsa, makinaları kırmayı da onlar öğretiyor...

İlk cevabıma birdaha baktımda Kürtlere hakaret etmiş gibi görünüyorum ama önemli olan soy değil, orada İngiliz Kraliyet aileside yaşasa aynı şeyleri yapacak.

#375 dominik

Kıdemli Üye

• Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.813 İleti

Gönderi Tarihi: 28 Mart 2010 - 18:44

İletiyi GörüntülePalaman, 28 Mart 2010 - 18:34 tarihinde, dedi ki:

Soruyu sormadan önce Türkiye'den olduğunuzu belirtirseniz verdikleri cevap şu olur. "Nice country, I wanna go to İstanbul."
Türkiye'ye çalışmaya gideceğim vs. diyerek sorarsanız nasıl bir yer diye. Çoğu demiyeyim ama beklemediğiniz kadar insanın Kürtlerden bahsedip sorunları olduğunu söyleyeceğini görürsünüz. Ben bunu yaşadım ve çok şaşırdım. Elin Tayvanlısı, Avustralya'lısı bunu nerden öğrenir? Nasıl öğrenir daha önemlisi: Kim öğretir ?

İşte onu kim öğretiyorsa, makinaları kırmayı da onlar öğretiyor...

İlk cevabıma birdaha baktımda Kürtlere hakaret etmiş gibi görünüyorum ama önemli olan soy değil, orada İngiliz Kraliyet aileside yaşasa aynı şeyleri yapacak.
Cok güzel bir mantikla aciklama yapmissiniz. Biz kendimize neden ülkemizin insanlarinin sorunlarini göremiyoruz diye soracagimiza baskalarinin gördüklerini sorguluyoruz.

Bu mantikla bize bizim sorunlarimizi ve cözümlerini de gene yabancilar ögretecek.