Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Duyular dışı algılama


Aries

Önerilen İletiler

DUYULAR DIŞI ALGILAMA

Derleyen: Nusret Yılmaz

 

 

 

Bi1mdekiçeşitli keşiflerle birlikte, insanlık için yeni bir dönemin yeni birçağın eşiğine gelmiş bulunuyoruz. Doğa bilimlerinin en maddi ve enkeskin dallarında da tüm tahminleri altüst eden değişimler meydanagelmektedir. Örneğin fizikçiler atomun daha küçük parçacıklaraayrılabileceğini keşfederek, farklı enerji türlerinin olduğunuanlayarak maddenin ötesinde zaman ve mekanın olmadığı bir sahadaçalışmalara başlamışlardır. İnsanlığın ruhsal, zihinsel bir değişimsıçraması eşiğinde bulunduğu, bir yol ayrımıyla karşı karşıya olduğu,insanın mistik ve psişik yeteneklerine olan ilginin büyük ölçüdeartmasıyla kendini belli etmektedir.

Dış dünyadan gelen bilgilerin alınmasında beş duyumuzun yegane araçolduğu fikrine hepimiz alışmışızdır. Gerçektende de günlük yaşam içinbu doğrudur. Ama bazı durumlarda bunun doğru olmadığını görüyoruz.Çünkü bazı algılamalarımız beş duyumuzdan başka bir duyumlayaptığımızda olur zaman zaman. Son yıllarda bilim uzun süredirkuşkulandığımız bir yeteneğin varlığını ortaya çıkarmış ve kanıtlamışbulunuyor.

Evet dış dünya ile ilişki içinde iken zaman zaman bilerek ya dabilmeyerek bilinen beş duyumuzdan farklı bir duyumuzu da kullanıyoruz.İşte herhangi bir fiziksel organ vasıtasıyla çalışmayan, bilinenduyulardan farklı bir duyu kullanarak insanın dış dünyayı algılamayeteneğine Duyular Dışı Algılama (DDA) denir. Halk arasında beş duyuötesindeki bu algılamanın her türlüsüne altıncı duyu demek adetolmuştur.

Parapsikoloji psişik yetenekleri ve bunlarla ilgili olayları inceleyenbir araştırma dalıdır. Bunu araştırma alanına giren olaylar çok eskidevirlerden beri insanlar arasında “psişik deneyimler” olarak bilinirve hemen hemen tüm kültürlerde anlatılmıştır. Günümüz literatüründe bupsişik olaylara Psi fenomenleri denmektedir.

Parapsikolojinin araştırma sahasına giren olaylar başlıca iki şekildetoplanabilir. Bunlar zihinsel deneyimler ve fiziksel etkilerdir.

Psi fenomeninin zihinsel (ki buna sübjektifte diyebiliriz) tiptenolanlarına duyular dışı algılamalar denilir. DDA’dan kastedilen kişininkendi dışında olan bir bilginin, bildiğimiz beş duyusunu kullanmaksızınfarkına varmasıdır Bunun içine giren yetenekler durugörü, telepati veprekognisyon (önceden bilme) olarak isimlendirilirler.

Bazı insanlarda DDA daha çok gelişmiştir, tatbik edilme imkanı dahafazladır. O kimse günlük hayatında yaşarken bu yetenekleri başkalarınanazaran daha fazla kullanabilir. Nasıl insanların bir kısmı daha iyimüzisyen bir kısmı daha iyi ressam bir kısmı daha iyi yazarsa, buinsanlarda daha hassas algılamalara sahiptir. Aslında bu yeteneklerherkeste vardır.

İnsan spiritüel bir tabiata sahip mükemmel bir varlıktır, fakatyaşayışı icabı bu hayatın kadrosu ve programı icabı olarak DDA’sını herzaman kullanamaz, en azından bariz bir şekilde kullanamaz.Kendiliğinden olursa olur, ama bazı insanlarda bu algılamalar sıklıklave dikkat çekici derecede ortaya çıkar.

Aslında her şey ruhsal bir tabiatın yansıması ve taşmasıdır. Ama bazıkimselerde ihtiyacı gereği bu taşma olmaz veya çok perdeli taşar ve ovarlık kendi şuuruyla belirgin bir şekilde bunu idrak edemez. Amabazıları da idrak eder.

Duyular Dışı Algılama fizik duyuların bir uzantısı değildir, fizikduyular ruhsal tabiatın bir uzantısıdır, onun giderek kabalaşmışhalidir. Duyular dışı algılama demek hiper fizik algılama ya da fiziküstü algılama demektir. Fizik algılamayı beş duyumuzla bunun dışındaolanları da hiper fizik ya da metafizik duyularla yaparız. Demek kialgılama parmak uçlarındaki reseptörlerle (alıcılarla) dokunma duyusuşeklinde başlayıp spiritüel algılamaya kadar gidiyor.

 

DDA Nasıl Bir Etkidir?

 

DDA etkisi insanın bu güne kadar bildiği etki çeşitlerinden hiç birinebenzememektedir. Burada farklı bir enerjetik etki söz konusudur. İnsanbu enerjiyi parçacıklar halinde sürekli olarak etrafına yaymaktadır. Buenerji parçacıklarının zaman ve mekan bakımından hiçbir sınırı yoktur.Hareketleri herhangi bir engelden etkilenmez. Yani uzaklık şimdi,geçmiş ve gelecek diye bir sınırlamaya tabi değildir. Bizim hızanlayışımızın çok üstünde olan hızlarda hareket edebilmektedir. Bilinenhiç bir enerji şekli bunları gerçekleştiremez.

 

DDA Çalışmasında Etki Nasıl Meydana Gelir?

 

Dış dünyayla sürekli iletişim hali içinde bulunmaktayız. Bir DDAçalışmasında ise bu etkileşim iki ana safhada olur.

1— Henüz tanımlanamayan bir enerji ile bir etkinin şuur altına gelmesifarkına varamadığımız bu enerji vasıtasıyla eşyadan ya da kendidışımızda bulunan her şeyden devamlı olarak tesirler almaktayız. Bunaobjektif aşama diyebiliriz.

2— İkinci aşamada sübjektif bir süreç söz konusudur. Yani zihinde vesinir sisteminde cereyan eder. Dolayısıyla bireyin zihinsel yapısındave nörofizyolojik özelliklerinde değişiklik gösterir. Yani her hangibir algı ferdin şuur alanına çıkmadan evvel anlaşılır hale gelmedenönce şuur altı tarafından kendine göre işlenir. Herkes bir algı alırfakat bu önce şuuraltı süzgecinden geçer. Doğrudan doğruya şuuragelmez. Burada söz konusu olan beyine bağlı şuur altı değil ruhsal şuuraltı, gayri şuurdur. Bunu bir aysberge benzetebiliriz. Bunların dokuzdabiri su üstünde görünür, kalan büyük bir kısmı ise su altındadır veuzaktan bakıldığında fark edilmez. İşte bizimde normal şuurumuzun dokuzmisli bir şuur altı faaliyetimiz vardır.

Kendimizden dışta olan her şeyden algıladıklarımız önce şuur altınauğrar kendine göre işledikten sonra şuur üstüne çıkar. Eğer dışardangelen algı özellikleri taşıdığı enerji ve bilgi içeriği ile o algı ilekarşılaşan bireyin şuur altı birikimi bir birine uyuyorsa algı mümkünolduğu kadar az şekil değiştirerek şuura aktarılır. Dışarıdan gelentesirle bireydeki bir araya geldiğinde özde çok az değişiklik meydanageliyorsa bu son derece iyi bir sonuç olarak değerlendirilebilir.İlhamlar, vahiyler ve büyük kehanetler bu tiptedir. Rüyalar sezgiler vedüşünceler bu açıdan değerlendirilebilir.

 

DDA’da Sembolik İfadeler

 

DDA, rüyalarda olduğu gibi sembolik bir şekilde ifade bulabilmektedir.Bu nedenle bu çalışmaları yapanlar, kendilerine göre bu sembollerin neifade etmek istediğini sınamaları gerekmekte adeta şifre çözücü birsistem kurmalıdırlar.

Yapılan araştırmalar sonucu bu güçlerin bazı özellikleri saptanmıştır.DDA daha çok kendiliğinden ortaya çıkar. Bir deneyin aynı ortamdatekrarlanması zordur.

Alınan bilgiler DDA’nın ikinci devresinde alıcının çeşitli bilinçaltıreaksiyonlarıyla semboller halinde biçimlendikten sonra hayal gücüyleçarpıtılır.

Yakalanan bilgiler alıcının fiziksel durumuna göre değişik şekillerdeortaya çıkar. Örneğin alıcı uykuda ise rüya, uyanık ise illüzyonlar, içsıkıntıları, içe doğma vb. şekillerde ortaya çıkar.

Alıcıların DDA yetenekleri günden güne deneyden deneye değişebilir.

DDA tüm canlılar için geçerli olan bir özelliktir. Buna örnek olarakhayvan göçlerini verebiliriz. DDA yeteneği insanda belirgin olabileceğigibi belirgin olmaya da bilir. Ama bu DDA yeteneğinin olmadığı anlamınagelmez, bu şahıslarda DDA gizli bir yetenek halindedir. Çocuklarkendilerini etkileyen her şeyi daha kolay dışa vurabildikleri için DDAkonusunda daha yeteneklidirler. Özellikle anne ile çocuğu arasındakiDDA ilişkisi oldukça belirgindir. DDA olayları mesafe faktöründenetkilenmez, uzak mesafelerden yapılan telepati çalışmaları da bunuispatlamıştır. Hatta günümüzde uzay çalışmalarında da kullanılmaktadır.DDA zaman faktöründen etkilenmez. DDA ile alınan bilgi alıcı tarafındanhemen alınmayabilir. Çeşitli psikofizyolojik reaksiyonlar nedeni ilealgılama işi DDA naklinden uzun süre sonra olabilir. DDA olayı bilinenengellerle engellenemez. Deneylerin elektromanyetik dalgalarıgeçirmeyen Faraday kafesinde veya radyoaktiviteyi geçirmeyen kurşunduyarlı odalarda yapılması DDA’yı etkilememiştir.

Hipnotik hal alıcıda DDA içinuygun bir ortam sağladığından, alıcının gizli DDA yeteneklerini ortayaçıkarmada yardımcı olabilir.

 

Psişik Yeteneklerimiz ve Tekamül

 

DDA kanalıyla gelen bilgilerin bizim tarafımızdan algılanmasının bizimtekamülümüz icabı kabule hazır durumda bulunması gerekir. Böyle biralgıyı almaya Ruhsal tekamül bakımından hazır durumda değilsekbünyemizde bulunan ket vurma mekanizması tarafından engellenir.

İşte insanlar çok eski çağlardan berifarkına varmış olacaklar ki özel eğitim şekilleri, inisiyasyonlargeliştirmişler. Dolayısıyla inisiyatik sofice çalışmaları, gizliöğretiler, teozofik ve okült çalışmaları uygulamışlardır. Çünkü bukabule hazır olma durumunun yaratılması lazımdır. Zira genel bir bilgiiçerisinde, genel evrim süreci içerisinde bu kolayca elde edilemiyor.Böyle bir eğitim—öğretim insanın bu tip algıları kabule hazır durumagelmesine neden olacaktır. Yani bireyin daha hızlı tekamül etmesine,bilerek olgunlaşmasına yardımcı olur.

Herbirimizin zihninde birtakım izler, hatıralar, tecrübeler ve enbüyüğünden en küçüğüne kadar arzular, duygular, endişeler, inançlarvardır. Bunlar hep şuur alanımızı kaplamış vaziyettedirler. Bir takımgeri ya da yüksek seviyeli çıkarlarımız vardır. Bu psikolojikfaktörlerin hepsi şuurun daralmasına şuurun devamlı meşgul haldebulunmasına yol açarlar. O halde şuuru meşgul etmemek sakin tutmakdemek hatıralarda, fikir çarpışmalarıyla geçmiş hayat tecrübeleriyleuğraşmamak bunları unutmak, zihinde bunlara yer vermemek demektir.Gereksiz fikir çağrışımlarına ket vurmak, arzu ve ihtirasları mümkünolduğu kadar en aza indirmek, endişelenmemek ve korkmamakta bu bakımdanyarar vardır.

İnanacağız ama bu inancımızı her zaman değişime hazır tutmalıyız. Bizitutucu halde bırakmayacak insan çıkarım düşünür ama tamamen tüm zihninikaplayacak düzeyde değil. Demek ki bütün bunlar ya da böyle bir haliçinde bulunmak DDA’nın elde edilmesine elverişli bir durum meydanagetirmektedir.

Birpsişik yeteneğin açığa çıkması için çaba göstermek yeterli değildir. Buyetenek açığa çıktıktan sonra bunun kontrolü ve disipline edilmesi içingayret gösterilmelidir. Bu nedenle konunun ahlaki yönünün de önemivardır. Psişik ve medyonomik yetenekleri olan bir insan ahlaksal vemanevi açıdan çok gelişmiş biri olmayabiliyor.

Çevremizden çok çeşitli tesirler alıyoruz ve eğer kendimiz olmakistiyorsak ve kendimizi bu tesirlerin akışına bırakmamak için günlükyaşam ve çalışma hayatımızda bize yol gösterecek bir yaşam rehberi,ahlaki ve manevi bir model tesis etmemiz özellikle, niyet ve amacımızıbelirlememiz gerektirir. Böyle bir modeli kurup benimsedikten sonrapsişik yeteneklerimizi geliştirmek için çalışabiliriz. Bu şekilde buyetenekler şuurlu kontrolümüz altına girer. Şuurlu olarak yapılanlarinsanlığın tekamülüne hizmet eder.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.