Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ALTINPORTAKAL


altınportakal

Önerilen İletiler

ALTIN PORTAKAL' a DOĞRU...

 

Bu yıl 46.’sı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali, birçok etkinlikle kente sinema ve festival coşkusu yaşatmayı amaçlıyor. ”Türk sinemasının Oscar’ı” kabul edilen Altın Portakal ödüllerini, bazı yıllardaki kesintiye karşın 46 yıldır sinema sektörü ve halkla buluşturan festival, önceki yıllarda kazandığı uluslararası kimliğiyle bu yıl 10-17 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Türk ve dünya sinemasını seçkin örneklerini kente yaymayı hedefleyen festival, ”Dünya Film Müzikleri” ve ”Türk Sineması’nın 60′lı Yılları” adıyla iki ayrı temada etkinliklere sahne olacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen festival, geçtiğimiz haftalarda, uluslararası festivallerdeki gibi kent adıyla anılmasıyla gündeme gelen isim tartışmalarını geride bırakarak, yoluna yine Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali adıyla devam edecek. Antalya Kültür Sanat Vakfı Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, festivalin içeriğinin, sinema sektöründeki 20′ye yakın birliğin katılımıyla oluşturulan Sinema Platformu’nun görüşleri ve halkın beklentileri dikkate alınarak hazırlandığını bildirdi.

 

60' LI YILLAR İÇİN ÖZEL GECE

 

Festivalin ana temasına uygun olarak dünya film müzikleri ile sinema çevrelerince belirlenecek Yeşilçam’ın 60′lı yıllardaki en önemli 10 Türk filminin gösterileceği özel bir program düzenleneceğini dile getiren Sayar, nostaljik Yeşilçam ve Türk sinemasının yakın tarihine damga vuran filmlerin 5 yıl içindeki festivallerde özel gösterimlerle kentle buluşturulacağını söyledi. Sayar, proje kapsamında, festivalde bu yıl ilk kez düzenlenecek özel ”60′lı Yıllar” gecesine, dönemin sanatçılarının da katılacağını bildirdi.

 

DÜNYA FİLM MÜZİKLERİ

 

Öte yandan ”Dünya Film Müzikleri” ana temasıyla festivalin açılış töreninde özel bir gösteri düzenleneceğini de kaydeden Sayar, müziğin, sinemayla buluştuğu en güzel örneklerin festival sürecinde kentle buluşturulacağını kaydetti. Altın Portakal’ı, katılan sanatçılar için deniz, güneş ve tatil festivali olmaktan çıkaracaklarını ve sinema bölümü öğrencilerinin de katılacağı sinema söyleşileri ve atölye çalışmaları düzenleneceğini anlatan Sayar, ”Altın Portakal ile Antalya’da gerçek bir film festivali yaşayacağız. Türk ve dünya sineması kentin hemen her noktasında hissedilecek. Sinema sektörü de bu hedefin heyecanını yaşıyor” dedi.

 

EN GENİŞ KATILIMLI KORTEJ

 

Vecdi Sayar’ın verdiği bilgiye göre, geçtiğimiz yıllarda sanatçılara verilen kokteylin ardından düzenlenen geleneksel açılış korteji ve törenle başlayan festivalde, bu yıl ilk kez kortej, açılış töreninden farklı bir günde düzenlenecek. İlk gün özel bir gösterinin sunulacağı açılış töreninin ardından, ikinci gün geniş sanatçı katılımıyla yapılması amaçlanan geleneksel festival korteji, öğleden sonra başlayarak akşam saatlerinde tamamlanacak. Sayar, korteje sanatçı katılımın geçen yılların aksine bu yıl daha yoğun olacağını, sinema sektörü birliklerinin de sanatçı katılımını desteklediklerini söyledi.

 

ÜNLÜLERDEN SENARYO ATÖLYESİ

 

Sayar, festivalde film galaları, sanatçıların katıldığı söyleşiler, ünlü senaristlerin ders vereceği senaryo atölyeleri, panel ve konferanslar düzenleneceğini bildirdi. Festivale, bu yıl ilk kez Akdeniz Üniversitesi ile yapılacak iş birliğiyle Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-Televizyon Bölümü öğrencilerinin aktif katılımının sağlanacağını belirten Sayar, sinema bölümü öğrencilerinin ihmal edilmeyeceğini, öğrencilerin festivalin süresince kısa film yapacaklarını kaydetti.

 

YARIŞMA İÇİN 10 FİLM BAŞVURDU

 

Türk sinemasının en prestijli ödülü kabul edilen Altın Portakal’ı kazanmak isteyen filmler için de ulusal yarışmaya başvurular devam ediyor. Vecdi Sayar, ulusal bölümde yarışmak için şimdiye kadar 10 Türk filminin başvurusunun yapıldığını, eylül ayında sona erecek son başvuru tarihine kadar toplam 30 filminin başvurusunun beklendiğini söyledi.Başvurusu yapılanların çoğunluğunun yeni filmler olduğunu dile getiren Sayar, sürenin tamamlanmasıyla sinema sektörünün belirlediği 7 kişilik seçici kurulun, yarışmaya alınacak filmleri belirleyeceğini, kurulun değerlendirmesiyle 10-15 arasında filmin ulusal yarışmaya katılmasının beklendiğini söyledi. Sayar, 11 kişilik ana jürinin ise kısa süre sonra belirleneceğini bildirdi.

 

AVRUPA VE ASYA' DAN 12 FİLM

 

Sayar, önceki yıllarda Altın Portakal ile birlikte düzenlenen Uluslararası Avrasya Film Festivali’nin de Avrasya adı yer almadan Altın Portakal adıyla devam edeceğini belirterek, uluslararası film yarışması standartlarındaki gibi, bu bölüme Avrupa ve Asya filmlerinin katılacağını kaydetti. Avrupa ve Asya sinemasından 12 civarında filmin yarışma bölümüne alınacağını dile getiren Sayar, uluslararası etkinlikte ”Avrasya ve Akdeniz Filmleri” adıyla özel gösterimler de yapılacağını ifade etti. Filmleri yarışacak Avrupalı ve Asyalı sinemacıların ve oyuncuların festivale katılımının beklendiğini belirten Sayar, dünya sinemasının bazı önemli sanatçılarının da festivaldeki senaryo atölyesi çalışmaları için Antalya’ya geleceğini açıkladı. Belgesel ve kısa film yarışmaları düzenleneceğini anlatan Sayar, sinemadaki üretimi teşvik ve ödüllendirme amacıyla ulusal yarışmada bu yıl ilk kez ”En İyi İlk Film Ödülü” verileceğini bildirdi. Sayar, festivalde, önceki yıllardaki gibi onur ödüllerinin özel bir törenle verileceğini, bu ödülü alacak sanatçıların da bir süre sonra açıklanacağını kaydetti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.