Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

BEYAZ BASTON


Ufuk_efe

Önerilen İletiler

BEYAZ BASTON - Dünyayı bir sopanın ucundan görmek

 

 

Gözleri görmeyen engelli insanların dünyaya tutundukları, kendilerini toplumda farklı bir yere koymalarını sağlayan ve bizlerin yani dünyayı gözleriyle görenlerin mucizesini hayret ve takdirle izlediğimiz Beyaz Baston.

 

Bugün sabah işe giderken aynı toplu taşıma aracını paylaştığım ve yanına oturup muhabbet ettiğime çok ama çok memnun kaldığım bir görme engelli vatandaşın ağzından dinlediğim dünyaya bakışının ana çizgilerini sizlerle de paylaşmak istedim. İnanın onlar bizlerden daha güçlüler, onların azmi ve dünyaya bağlanışları bizlere çok şey öğretecek cinsten.

 

Görme engellilerin gözüdür o, güven dayanağı olmuştur yaşamında. Bedensel engelinin önündeki tüm engelleri aşmasını sağlamıştır. Çevresinde bulunanların daha dikkatli, daha duyarlı ve daha özenli davranmalarının açık bir uyarısıdır. Görme özürlüler, elinde bir Beyaz Baston ile çevresine yılmamışlığın, hayata küsmemişliğin, azmin neleri yenebileceğinin ve bu engele yenik düşülmeyişinin gücünü gösterirler. Asla yapmacık değildir onlar, “tak-tak-tak” yere vuran ve vururken etrafını kontrol edebilen bir duyguya hakim olmuşlardır. Onlar ki, bu tür duygularla hem çevrelerinin kendilerine zarar vermesinden, hem de kendilerinin çevrelerine zarar vermesinden çekinirler.

 

Bizler yani gözleriyle dünyaya bakabilenler.. Peki, Beyaz Baston’a karşı bizlerin duyarlılıkları ne durumdadır? Karşımızda sergilenen bu cesarete, bu kendisine güvenen insanlara bakış açımız ve yaklaşımımız ne düzeydedir? Bir boş vermişlik içerisinde miyiz? Yoksa, hayatı onlara kolaylaştırma çabası içerisinde miyiz? Bir caddede koluna girip onlara göz olabiliyor muyuz? Ya da karşıdan karşıya geçme çabası içerisinde olan bir Beyaz Baston kullanıcısına, aracımızın içinden durarak yardımcı olabiliyor muyuz? Bugün bizler gibi hemen hemen ellerinden gelebilen her işte büyük bir azim ve başarıyla çalışma hayatlarını devam ettirebilen görme engelli insanlara bakıp, görebildiğimiz halde bir işin ucundan tutmayı ya da tuttuğumuz işi büyük bir istek ve azimle sonuçlandırabiliyor muyuz? Devlet olarak görme engellilere tanınan imkanlar yeterli mi? Bir engelliyi karşımıza alıp, hayata gönül gözüyle bakabilmenin sırrını hiç soruyor muyuz?

 

Bir Beyaz Baston kadar desteğimiz var mı?

 

 

...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.