Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ekoloji” üstünde "çevreci-lik!" yada vur (bilimin) beline kazmay


hititli

Önerilen İletiler

“Ekoloji” üstünde "çevreci-lik!"

yada

vur (bilimin) beline kazmayı

 

 

İzmir-Çeşm Alaçat-Paşalimanı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çevre Düzeni Planı hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verildi

Mimarlar Odası'nın İzmir-Çeşme- Alaçatı-Paşalimanı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın iptali istemiyle açtığı davada Danıştay 6. Dairesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Dava dilekçesinde, planın nokta ölçeğinde olmasının planlamanın amacı ve ilkeleriyle çeliştiği, Port Alaçatı girişimine yönelik özel ve ayrıcalıklı bir imar planı niteliği taşıdığı, 1. ve 2. derece doğal sit alanlarını, ormanları, kıyıları, tarım arazisi niteliği olan alanları yapılaşmaya açtığı, kaynakların koruma-kullanma dengesini gözeten bir yönü olmadığı, yörede yeraltı ve yerüstü su potansiyeli yetersiz olduğu halde planlamada bu durumun göz önünde tutulmadığı, teknik altyapıya ilişkin belirsizlikler taşıdığı, planın bir açıklama raporunun olmadığı, yörede mülk edinen girişimcilerin rant beklentisini karşılamaya yönelik olarak hazırlandığı ifade eilmiş ve planın iptal edilmesinin gerektiği belirtilmişti.

Dava dilekçesinde ileri sürülen iptal gerekçeleri Danıştay 6. Dairesi'nce haklı bulundu ve telafisi güç zararlar doğuracağının açık olduğu ifade edilen plan hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

Kararda Alaçatı -Paşalimanı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Çevre Düzeni Planı'nın planlama açısından belirsizlikler içermesi, koruma ve kullanma dengesini sağlamaması, yapılaşması mümkün olmayan alanları yapılaşmaya açması, büyük alanların hukuki dayanaktan yoksun şekilde, tek yatırımcıya tahsisine olanak sağlaması, yetersiz ve ayrıntılı olamayan mekânsal çalışmalara dayalı olarak hazırlanması karşısında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uyarlık taşımadığı açıklandı.

Kararda, dava konusu planın dayanağını oluşturan yörenin- Alaçatı Paşalimanı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Danıştayn 6. Dairesi'nin daha önce verdiği kararla yürütmesi durdurulmuş olduğundan dava konusu planın hukuki dayanağının kalmadığı da ayrıca belirtildi.

(Bir çevreci! gazete haberinden 2008)

 

Yani (yanisi şu) "Çevreci"! bir proje, tamamen çevreci! gerekçelerle dava edilmiş, Danıştay ise, çevreci hassasiyet göstererek proje için "yürütmeyi durdurma karara vermiş. Aman ne güzel... ne “güzel”!!

Bu yazıyı kaleme almadan önce Alaçatı daki bu rezalet yapılaşmayı gördüm. Yürütmeyi durdurma kararı, inşaatı durdurmayı engelleyememiş olacak ki; evler yapılı idi. Bahçıvan çimleri suluyordu. Ayıptır söylemesi, Evlerin fiyatları 200 ila 800 bin avro civarındaymış. Daha doğrusu öyle söyleniyor. İstanbul sermayesinin, adeta “getto tatil merkezi” haline gelen Alaçatı'nın yeni sakinleri şimdilerde ise Alaçatı’nn damını akıtıyor. Kentlilik bilincini bile yaşayamadan ,arabesk çevreci bir kültüre geçiş yapan bir grup "kazma" İstanbul’lu Ekolojiden bihaberler. Her türden aklanmaya ihtiyaç gösteren kişilerin , bu bronzlaşma içgüdüleri., Ekosistemlerinin rengini de siyaha döndürme tehlikesini beraberinde getiriyor.

 

.Efendim,

Söz konusu alan , bir lagün alanında ve yüzeyüstü/altı aküfer üzerinde kurulduğu çin, Ekosistem dengeleri açısından bu çevreci! yapılaşmanın derhal yıkılması gerekir.Kazma ile de değil..! dozerle..

Denizden doldurulan bir alandır. Sazlık ve bataklık ekosistem ve üzerindeki kuş-balık türleri ile bozulma döngüsüne girebilir. Hatta yerleşim ve insan ekolojisinin üzerinde de negatif etkileri söz konusudur . Konu Ekoloji ile ilgilidir.

Burada ise; ne, çevresel yapılaşmayı yapan şirketin ne, itiraz davasını açan mimarlar odasının, nede karar veren Danıştay ın, gerçek bir ekolojik duruş gösterdiği söylenemez.

Bilirkişi heyetinde, bir ekoloğun ve onunla birlikte çalışacak bir tane bile yerleşim plancısının olmaması bile,

Ekoloji biliminin aksine, "çevreciliğe"! ne kadar önem verildiğinin bir kanıtı değil midir..!

"Solcu çevreci" geçinen sözde avukatlar, ve belediye başkanları,açısından; eğer aynı alan gecekondu istilasına uğramış bir yer olsa idi; sosyal demokratlıktan gem vurarak, sözde gecekondulunun hakkını savunarak,.. gecekondulaşmaya lanet yağdıracaklardı Ancak sadece,"yapılı çevresi" (kendi bilgi ve görgüleri gereği,) "güzel" olan bu alanlar için seslerini bile (bilebile) çıkartmama iki yüzlülüğünü gösteriyorlar. İşte bu çifte standartın daniskasıdır. Toplumumuzun ve anayasamızın “çevreciliğinin”! de pek bir üstün! ahlaki ve yasal göstergesidir.

“Çevre” bizim için o kadar önemli bir konu değildir.

Halbuki anayasamıza ve yerleşimler mevzuatımıza, EKOLOJİ; (bırakınız ekoloji kavramının içselleştirilmesini) , salt bir “kelime” olarak bile girseydi.. her şey çok farklı olacaktı".Yorumlar farklılaşacak, mahkeme kararlarına ekoloji dipnotları düşülecekti.

Yapılı Çevremiz tertemiz olsa, hatta binaların cepheleri çok hoş görünse,bile o çevrenin altındaki ekolojiyi ihmal ederek...”çevreci” olabilirsiniz..ama ekolojist asla.!! Sözde olsanız bile “özde” asla..!

“Çevreciliğin”! asıl değeri, anti-ekolojist toplumlarda ve anayasalarında çevreye aşırı değer verilmesinden kaynaklanır. Ben onun içindir ki; "çevreci"! değil..Ekolojistim. ve Ekosistemin bir parçasıyım. Herşeyden önce de bir insanım.

2009/ Çeşme Alaçatı

Tahir ÇALGÜNER

Gazi.Ün.Öğrt.El

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.