Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

D.T.P' den " Fırsat! Ekolojisi" açılımı.....!


hititli

Önerilen İletiler

D.T.P' den " Fırsat! Ekolojisi" açılımı.....!!

excl.gif

 

 

Arada sırada çok ilginç ve gülünesi olaylar ile karşılaşıyorum.Geçtiğimiz günlerde D.T.P, bir merkez açmış. Tabelası dikatimi çekti."Ekoloji ve Yerel Yönetimler Merkezi." Hayırlı olsun.

 

Bu ne güzel duyarlık... ne şirinlik..(en azından.."çevre" kelmesinden "Ekoloji" kavramına giden bir yolda , düşünsel bir bilicç sıçraması içine girmişler.)

 

Darısı artık, insan ekolojisine ve yaşam hakkına gösterecekleri sözde duyarlılıkların başına! veya "demokratik -özerk-enerji !!devleti" falan gibi açılımlarına!!

 

Hemen konuya girelim.. yemediğimiz! baklayı ağzımızdan çıkaralım.

 

Efendim,

 

İmralı hükümlüsü Abdül'ün , bir süredir koğuşunda, Murray Bookchin' ın Toplumsal Ekoloji kitaplarını, can sıkıntısından okuduğunu bilmekteydik de.. işleri bu kadar da abartacağını hiç düşünmemiştik.

 

"Üstad Bookchin" orjinal yazınlarında der ki:

 

1. "Demokratik Ekoloji" kuramına yönelik , Eko-konfederal bir yapı; "Devletsiz" bir yapılanma için önerdiği bir Toplum modelidir.

 

2. Ekolojik düşünce felsefesi, Bütüncü dür. (holistik) Olgulara bütünsel ve sistemik bir yöntemle yaklaşır. İndirgemeci değildir.

 

3. Bir bilim olarak, Ekoloji' de "üniterlik" prensibi vardır.

 

Zaten, üstad Murray Bookchin, (ekoloji istismarcılarını bildiği için) tüm bu yazdıklarının "yönetimsel" açıdan düşünüleceğini ,Devlet kurma yanlılarının iştahını da kaçıracak şekilde ,bizzat kendisi "Toplumsal Ekoloji" kitabında, iki paragraf halinde vurgulamıştır.bkz syf 45.

 

"Ekolojizm" ile ilgili kütüphanemdeki kitapları ,- üstüne yatmayacağını bilsem- , İmralı"ya kargo ile göndermeyi bile düşündüm.Sonra kendi kendime "boşver" yahu dedim.

 

 

Anladığım kadarıyla, bazı uyanık teorisyenler(i); bulduk buluşturduk yada arakladıkları Ekolojist teorileri biraz da değişiklik yaparak , sakat düşüncelerine ve emellerine koltuk değneği yapmak istiyorlar.

 

Aslında bir bilene danışsalar, bu kadar da komik bir duruma düşmeyeceklerdi.

 

Bu çocuklar,-daha düne kadar-, Ekoloji' ye "çevre"! , "su" ya "ma" diyen, ekolojiden bihaber kişilerdi.Şimdi haberleri olmuş da...teorik-kurmaca çalışmalar yaparlarmış.Sevsinler sizin ekolojinizi ..(pardon çevrenizi -çevre-ciliğinizi!)

 

 

 

Ekolojist bilim kuramında;

Bütün, parçanın kendisidir.Bütünün aldığı, komposizyon veri zaman ve veri süreçte, her parçanın kendisinde saklıdır..Parça da Bütünde..!

 

Yoksa, Sürdürülebilirlik; ''Parca-lanmış" Ekolojiler ve bölünmüş! coğrafi ekosistemlerin alansal toplamında da degil!!!

BÜTÜN' un tam da kendisindedir.Yoksa; (çakma) özerk federatif devlet de ise hiç değil.

 

 

 

P.K.K” nın bile, “Ekoloji ve yerel yönetim” adında konferanslar düzenleyerek ekolojik!! yemin ettikleri bir toplumda; “Ekoloji” kavramının, bizzat ekoloji! kelimesi kullanılarak istismar edilmesinden duyulan hassasiyetimizi “ekolojik” ve demokratik bir duyarlılığımız ve de bütünsel düşünce yaklaşımımızın bir gereği olarak algılanmasını rica ederim.

 

 

 

 

Tahir Çalgüner

 

Ekolojist

Gazi Ün. Öğrt.EL

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.