Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ZAZADAN MEKTUP


kaplan-200

Önerilen İletiler

Aşağıdaki mektup Siverek''ten geldi.

 

Siverek Güneydoğumuzda Şanlı Urfa''ya bağlı büyük bir ilçemizdir. Herkes bu mektubu okumalı ve düşünmelidir:

 

"Merhaba Arslan Tekin Bey, Ben sizin köşenizin sıkı takipçilerinden biriyim.Yazılarınızda etnikçiliğe ve siyasi kürtçülüğe dair çok yerinde tespitleriniz var. Ben sizlere bu tespitlerinizi destekleyecek bir olayı ve gerçekliği anlatmak istiyorum. Size şunu öncelikle belirteyim:

 

Ben ''Zazaca'' konuşan bir Türk vatandaşıyım. Ailem ve çevremiz terörün en yoğun olduğu dönemlerde bu memeleketin bölünmemesi için PKK ve diğer bölücü gruplara hep karşı olmuş ve mücadeleden de kaçmamıştır.

 

17 Aralık''tan evvel AB''ye mesaj yollamak amacıyla dtp''ın düzenlediği ''Farklılıklara evet ayrılıkçılığa hayır'' mitingi çerçevesinde bastırılan Türkiye haritasının üzerinde ülkemizde yaşayan alt kültür unsurlarının adlarını bölge bölge yazmışlardı.

 

Kimler yoktu ki; Arap, Süryani, Çerkez, Rum, Kürt, Ermeni, Laz, Sünnî, Alevî velhâsılı kelâm sayıları onbinleri bile bulmayan alt kültür unsurları bile bir millet olarak gösterilmişti.

 

Bu haritada sayıları milyonu bulan ''Zazalar'' yoktu; çünkü, bu bölücü etnik çevreler Zazaları da Kürt kabul etmektedirler.

 

Benim diyeceklerim başka..

Bu bölücü çevreler kendilerini Türk''ten ayrı görürler ve buna binaen bir sürü etnik söylemlere başvururlar: ''Vay efendim biz farklı dil konuşuyoruz, bizim farklı tarihimiz var, farklı kültürümüz var, farklı coğrafyamız var.'' diye...

 

Madem siz kendinizi Türk''ten bu nedenlerle ayrı görüyor ve iddia ediyorsunuz; o hâlde neden Zazaları zorla Kürt''ten sayıyorsunuz?

 

Zazaların da farklı dili var, farklı töreleri ve coğrafyaları var. Bu inkâr söylemini neden kullanıyorsunuz? Sizler ısrarla ''Türk''üm'' demekten kaçınıyorsunuz da neden bizlere karşı ırkçı davranıyorsunuz?

 

Kendi çapınızda asimile politikası güdüyorsunuz.

 

Bu söylemleriniz siz ''siyasî Kürtçüler''in ne kadar ırkçı olduklarının apaçık ispatı değil mi? Sorarım sizlere...

 

Ama Zazalar bunların oyunlarına hiçbir zaman gelmemiş, PKK''nın en etkili olduğu yıllardaki terör olaylarına bir bakın…En sakin, olaysız yerler nerelerdir?Zazaların yoğun olarak yaşadığı yerlerdir:

 

Elazığ, Bingöl, Adıyaman, Siverek, Çermik, Çüngüş, Eğil... Zazalar genel olarak kendilerini Türk''ten ayrı görmemişlerdir.

Hem ayrı görmeyi gerektirecek ne var. Hepimiz bu topraklarda yıllardır kardeşçe yaşamadık mı? Kız aldık kız vermedik mi? Aynı olaylara sevinip aynı olaylara üzülmedik mi?

 

*******

 

Bu yabancılar bizim kara kaşımıza kara gözümüze mi hayran.

Siz hiç bu emperyalist, sömürgecileri menfaatlerinin olmadığı bir yerde gördünüz mü?

 

Evet ben Zaza''yım ama bu benim Türk'e düşman olmamı, ona ihanet etmemi gerektirmez.

 

Ben Zaza olarak Anadolu''da var olan kültürel zenginliğin, o eşsiz çiçek bahçesinin nadide bir gülüyüm sadece...Ve ben Zaza kökenli bir Türk vatandaşı olarak görüyorum kendimi ve bunu gururla söylüyorum:

 

''Türk olmak güzel şeydir sevgili Kürtçü kardeşlerim!'' Selâmlar sunuyorum.

 

Allaha emanet olun, Allah (c.c.) yâr ve yardımcınız olsun!

 

 

" A. K. Mektubu yazanın açık adı ve adresi bende… Başına iş gelmesin diye vermedim.

 

Daha önce de benzer birçok mektup geldi… İnsanlarımıza "Sen farklısın!" demek onları tehlikeye atmak, yalnızlığa atmak, cemiyetten uzaklaştırmaktır.

 

Farklı kimliğin anlamı, kendini bul demek değil; sen başka ol, kardeşlerinden uzaklaş demektir. "Türk''üm" demekle kimse "ana" kimliğinden uzaklaşmıyor…

 

Zaza da, Kürt de alt kimlik olarak göğsünü gere gere "Ben Zaza''yım", "Ben Kürt"üm" diyebiliyor.

 

Ama birliğin mayası "Türk''üm" demektir. Ortak duygu için bu şarttır.

 

Başkalaşmak isteyenlerin ve başkalaşlaşmaya imzayla, yayınla, şununla, bununla destek verenlerin Kandil Dağına kadar yolu var! Gazetecisi gitsin Kandil Dağında gazetesini çıkaırsın…

Politikacısı gitsin Barzanî''nin veya Talabanî''nin partilerinde söyleyeceğini söylesin. Yazarı, tiyatrocusu, şarkıcısı, türkücüsü aramıza nifak sokmasın…

 

PKK kamplarında ne yapacaklarsa yapsın… PKK''lı olmayan politikacılara büyük iş düşüyor… Şimdiye kadar gördüğüm, Güneydoğu''ya gidenler PKK''nın taleplerini dillendiriyorlar. dtp''lılar gibi konuşuyorlar… Onlar böyle konuştukça, dtp ve PKK kendilerine hak çıkarıyor. Bu yanlışlığın önü alınmalıdır; birlik ve kardeşlik anlatılmalıdır.

 

Bunlar da gazeteci olacak: Sapla samanı karıştırıyorlar "Bunlar da gazeteci olacak!" dedirten yazılar çıkıyor gazetelerde…

 

"Hürriyet" gazetesinde gazetesinin başındaki kişi o kadar sık yanlış yorumlar yapıyor ki… Son yanlışlıklarından biri:

 

"Türkiye''nin artık 28 Şubat iklimini çok gerilerde bıraktığına inanıyorum. Çünkü, 28 Şubat''la birlikte Türkiye''nin, ''aşırılıklarını makul çizgiye çekme'' projesi sonuçlanmıştır. 12 Eylül ''milliyetçi sağ'' ile ''Marksist solun'' eli silahlı ihtilalci zihniyetinin iktidar olma umudunu tarihe gömmüştür.

28 Şubat da ''dinci sağın'' kendi felsefesini iktidar yapabilme umudunu yok etmiştir." (22 Aralık 2004) Her cümlesi yanlış…

 

Ama yalnız bir cümle üzerinde duracağım. "Milliyetçi sağ"ın eli silâhlı ihtilalci zihniyet olarak gösterilmesi kadar abes bir Şkir düşünemiyorum…

 

"Milliyetçi sağ" demekle ülkücüleri kastettiği açık… Çünkü, 12 Eylül öncesi komünist diktatörlüğün kurulmasının önüne ülkücüler geçmişlerdir. 12 Eylül Cuntası da sapla samanı birbirine karıştırmış, ülkesi için vuruşanlarla, istilâcıların iç uzantılarını bir tutmuş, memleketimin insanlarını zindanlarda çürütmüştür.

 

Hâlâ da çürütüyorlar… Komünist diktatörlük heveslileri ise çoktan çıktılar.

 

E Özkök gibi birçok kişi aynı değerlendirmeyi yapıyor ve kolaycılığa kaçıyor…

 

Orta yolu bulduklarını sanıyor. Sol silâhlı gruplar hiçbir zaman "İhtilâl yapmayacağız." demediler. Onun için askere ve polise silâh çektiler.

 

Ülkücülerden bir kişi dahi gösterebilir misiniz askere ve polise kurşun sıkan? Gösteremezsiniz. İddianızı çürüten en büyük delil budur.

 

İhtilâl yapmak isteyen, askerle polisle çatışır… Komünistler ihtilâl yapmak istedikleri için asker, polis ve halkın öncüleriyle vuruşmuşlardır.

 

******

 

geçmişte kime düşmanlık gütmüşler ve kimin yanında yer almışlarsa bu çizgileri zihniyet olarak fazla değişmeden devam ediyor.

 

Sadece eylem noktasında geri duruyorlar ve grupların içinde yer almıyorlar. Bu tiplerin en tehlikeli tarafları da istikrarsızlıkları…

 

Bir "dönen" birkaç defa daha dönmekte, bugün savunduğunu yarın inkâr etmekte mahzur görmüyor…

 

Abdullah Öcalan yakalandığında ve muhakeme edildiğinde gazetesinde Öcalan''ı katil diye gösteren ve PKK kurşunlarıyla hayatını yitirmiş minik bir yavrunun fotoğrafını yayınlayan E. Özkök''tü…

 

Daha yeni, bu minik yavruyu ve binlerce insanımızı katleden PKK''nın Kandil Dağındaki kampını gitar çalan kızların eğlendiği izci kampı gibi gösteren de E. Özkök''tür.

 

Allah, çizgisini yitirenlerin şerrinden Türk milletini korusun!

 

Arslan TEKİN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben ZAZA'yim bana sorsaniza ben ne dusunuyorum? Yedi ecdadim Zaza!

 

Hic te kanmayiz! :)

 

Diyarbakirli...

ii madem söylediniz sorayım o zaman.

 

Siz kendinizi kürt olarak görüyormusunuz? zaların ve kürtlerin hem dil hemde kültür farklılığından haberin varmı?

 

hükümetin trt 6 kanalından siz ne anlıyorsunuz?

 

dtp ve pkk sizce neden bu trt 6 kanalından rahatsızlık duydu?

 

Daha sormamı istyermisin?

 

fazla kelimeye gerek duymuyorum

Ev:Mal

 

 

Baba:Baw

 

 

Oğul:Kurr

 

 

Kadın:Jin

 

 

gülmek:Kenin

 

 

söylemek : Gotin vs.

 

Kelimelerini zaza olarak yazarmısınız hep beraber göreelim ve öğrenelim ortak dilinizi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ii madem söylediniz sorayım o zaman.

.

.

.

Kelimelerini zaza olarak yazarmısınız hep beraber göreelim ve öğrenelim ortak dilinizi.

 

Ikiside Kurtcenin lehcesidir.

Herhalde Zazaca ve Kurtce Turkce 'den de daha yakin olan iki dil birbirine!

Zazayim ve Kurdum.

 

Ne yani Zazalarin bir kismi boyle dusunuyorsa ve siz bunu sirf Kurt karsitliginiz yuzunden ortaya atiyorsunuz, daha buyuk ornekleri var baskinin bu topraklarda.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin kaplan200

 

Sirf dilleri farkli diye neden o insanlari kurt olarak kabul etmiyorsunuz anlamis degilim acikcasi, mesela bir kirgiz, ozbek, kazak, konustugu zaman siz onlari anliyormusunuz hayir dilleri farkli ama onlarin turk olduklarini kabul etmekte degilmiyiz ... Insan kendisini nasil ve ne olarak gormek istiyorsa odur.. eger Zazalar kendilerini kurt olarak goruyorsa kurttur ... Bunu siz nekadar hayir desenizde bunu degistiremezsiniz...

Saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayin kaplan200

 

Sirf dilleri farkli diye neden o insanlari kurt olarak kabul etmiyorsunuz anlamis degilim acikcasi, mesela bir kirgiz, ozbek, kazak, konustugu zaman siz onlari anliyormusunuz hayir dilleri farkli ama onlarin turk olduklarini kabul etmekte degilmiyiz ... Insan kendisini nasil ve ne olarak gormek istiyorsa odur.. eger Zazalar kendilerini kurt olarak goruyorsa kurttur ... Bunu siz nekadar hayir desenizde bunu degistiremezsiniz...

Saygilar

Elbette insan kendini nasıl görmek istiyorsa öyledir ,kendilerini ne görürlerse görsünler beni ilgilendirmez fakat bir gerçek vardır hiç bir zaman gerçeklerden kaçılmaz.

 

Zaza ve Kürtlerin ayrı olduğunu tarihte -kültürde doğruluyor zaten.

 

Sizin örnek verdiğiniz Kırgız, Özbek benzetmesine gelince sanırım bu aradaki farkı anlayacak kapasitede olduğumuzu düşünüyorum çünkü böyle bir durum olmasa bu konuyu burda tartışamazdık.

 

Türk dilleri, Altay dilleri ailesinin bir alt kolunu oluşturur ve 10. yüzyıldan itibaren İslam dinini kabul etmeleriyle beraber diğer dinleri’de kabul etmiştir. Farklı coğrafyalarda

 

Yıllar boyu başka bir devletin Egemenliğinde olan Kırgız, Özbek vb devletlerin hem dil hemde kültür olarak değişiklik olması kadar doğal bir durum olabilirmi.

 

Oysa Asırlardır beraber yaşamış aynı coğrafyada olan hatta aynı köyde yaşayan Zaza ve Kürt olan iki aile biri birlerinin dillerini anlamıyor.

 

Arasındaki farkı umarım anlamışsınızdır.

 

Saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu tür mektuplar ne ilktir ne de son olacaktir. Binlerce Kürt vatandaslarimizin asimileyi benimseyip hayatlarindan memnun olusuda gizli olan bir durum degil. Bir cok Kürt asireti ve koruculari da gene kendi özel konumlari dolayisiyla, yani devletten aldiklari maddi ve manevi destekten dolayi, Zaza vatandasimizdan daha da ileri giden mektuplar yazmislardir ve hatta konusmalar yapislardir. Diger taraftan hic bir Kürt vatandasi Türk'ü düsman görmez.

 

Mektubu yayinlayan gazeteci yazar tabiiki amac olarak baska hedefe gitmek istedigi icin sonunda konuyu ülkücülere getirmis ve onlardan sadece vatansever olarak ve askere kursun atmayan olarak bahsetmis. Yani milyonlarca insanimizin katil yuvasi olarak bidigi bir örgütü burada bizlere konu disi bile olsa en büyük vatanperver olarak göstermis.

 

Tabii kendisini ülkücü olarak niteleyen bis sahistanda baska bir yorum bekmek dogru olmaz. Kensisi Susurluk cetesini ülkesini seven insanlar olarak nitelemisti. Ogün Samast ile fotoğraf çektirilmesinden daha tabii bir şey olamaz diyenlerden gene bu sahis. Daha buna benzer bir cok güzel incileri burada sergileyebiliriz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asimilasyon; asimilasyona maruz kalan kesimin tümden benlik değiştirmesidir.

Bölgede Türklerin yüzlerce yıldır Kürtleştirilmesi gibi...

Tam bir asimilasyondur;

Çünkü o Türk kökenli Kürtler, bugün Kürtçülük adına Etnik-Milliyetçilik yapar konumdadır...

 

Ancak Kürtlerin durumu çok farklıdır ve asimile olmamışlardır.

Türkçe konuşan Kürtlerin çoğu, Kürtçeyi anlamaktadırlar; konuşamasalar.

Bu bir yana; kültürlerini de çatır çatır yaşamaktadırlar.

Hem de Türklerin yoğun olduğu kasaba ve ilçelerde bile...

Onlarcar örneğini verebilirim...

Aynı zamanda Kürtçe bilmeyenlerin tek farklılığı da Kürtçe bilmemesidir.

Düğün kültüründen tütün, ev yaşamına kadar; şehirlerde bile aynı yaşamı ve aynı aile düzenin sürdürmektedirler.

Ya siz Asimilasyonun ne olduğunuz bilmiyorsunuz;

Ya da yeteri kadar incelemediniz...

 

Ayrıca eğer Asimile olmak geleneksel ve kalıplaşmış Çağdaş ötesi yaşamı bırakabilmek ise

Sanırım en iyisi zaten asimile olmaktır...

Eğer asimile olmak; çağ dışı aşiret yapısını, tarikat yapısını, ataerkil aile düzenini, olumsuz töre yasalarını ve cinayetlerini, çok eşliliği vs. bırakıp daha çağdaş bir yaşama geçmek ise

Sanırım en iyisi asimile olmaktır...

 

Ha ama eğer diyorsanız ki;

"Kürtler Asimile olmuşlardır..."

Bana asimile olmuş ve kültürünü tamamen terketmiş bir Kürt ailesi gösteriniz...

 

Benim çevrem Kürt kökenli ailelerle dolu.

Hepsi de 30 yılı aşkındır burada yaşamaktalar.

Çocukları Kürtçeyi yarım yamalak biliyorlar belki ama Kürt olduklarının yüzde yüz bilincindeler ve kültürlerine göre yaşıyorlar.

Poşu bağlıyorlar, erken yaşta evleniyorlar, halay çekiyorlar, adlarını kürtçe alıyorlar;

Ya da bir "Kürt"e "Kürt" demenizi gerektirecek nitelikler ne ise onlarla yaşıyorlar...

Bu mudur Asimilasyon?

 

Devletin madem ki asimile politikası vardı;

En başta Türklerin çoğunlukta olduğu ve Kürtlerin onların arasına yerleştiği yerlerde Kürtlerin Türkleşmesi gerekmez miydi?

Şimdi çok zeki! bir Kürt Etnik-Milliyetçisi çıkıp şöyle diyebilir:

"Bizim kültürümüz çok güçlü olduğu için, Türklerin arasında bile Türkleşmedik!"

Oysa olay bu değil...

Devletin katı bir Asimilasyon politikası olmadığı için Türkleşmemişlerdir...

Asimilasyon, hedef kitlenin dilinin ya da kültürünün baskı altına alınması ile mümkün değildir...

Asimilasyon, asimile edilecek kitlenin asimilasyonunu başarıyla sonuçlandıracak yaptırımlarla mümkündür.

Örnek olarak Kürtleşen Türkleri vermiştim; dönüp dönüp bakın...

 

Asimile edecek olan bir devlet; eğitiminde tut inancına kadar her şeyiyle belirli bir program uygular.

Ve emin olun ki en azından bir kaç örnekte başarılı da olur.

Türkiye'de asimile politikasının Kürtler hedef seçilerek uygulanıp da başarılı olduğu savlanabilecek tek bir yer yoktur.

Kürtler hala benliklerini korumaktadırlar.

Bu mudur asimilasyon?

 

Dediğim gibi;

Eğer asimilasyon vardı ise, bunu başarmak Batı illerinde mümkün olurdu.

Ama ben ne İstanbul'da, ne İzmir'de, ne Sakarya'da, ne Manisa'da, ne Muğla'da, ne Balıkesir'de ve hatta ne Kıbrıs'ta görmedim böyle bir asimilasyon...

 

Devletin "Baskı" uygulaması (ki bu hatadır; yine söylüyorum) başkadır;

Asimilasyon politikası bambaşkadır...

 

Her zamanki gibi kendimizi haklı kılmak için elmalarla armutları toplamayalım...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asimilasyon; asimilasyona maruz kalan kesimin tümden benlik değiştirmesidir.

Bölgede Türklerin yüzlerce yıldır Kürtleştirilmesi gibi...

Tam bir asimilasyondur;

Çünkü o Türk kökenli Kürtler, bugün Kürtçülük adına Etnik-Milliyetçilik yapar konumdadır...

 

Ancak Kürtlerin durumu çok farklıdır ve asimile olmamışlardır.

Türkçe konuşan Kürtlerin çoğu, Kürtçeyi anlamaktadırlar; konuşamasalar.

.

.

....

 

Ic anadolu ve bati anadoludaki bir cok köylere gidin ve asimilasyonun ne oldugunu anlayin. O bölgelere sürülen Kürt vatandaslarimiz artik kendinizinde itiraf ettigi gibi kendi dillerini konusamaz duruma geldiler, cünki ögrenemediler. Cogu Kürt köyleri geldiklerinde Kürtce konusmalarina ragmen aradan yillar sonra artik Kürtceyi unutur hale getirildiler.

Diger taraftan Türkiye'de Kürtce isim vermenin kanunen yasak oldugundan haberiniz yok galiba.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ic anadolu ve bati anadoludaki bir cok köylere gidin ve asimilasyonun ne oldugunu anlayin. O bölgelere sürülen Kürt vatandaslarimiz artik kendinizinde itiraf ettigi gibi kendi dillerini konusamaz duruma geldiler, cünki ögrenemediler. Cogu Kürt köyleri geldiklerinde Kürtce konusmalarina ragmen aradan yillar sonra artik Kürtceyi unutur hale getirildiler.

Diger taraftan Türkiye'de Kürtce isim vermenin kanunen yasak oldugundan haberiniz yok galiba.

Asimilasyonun, dili konuşamamak demek olmadığını anlatmaya çalıştım size...

Diğer önceki iletilerimde olduğu gibi bunu da anlamamanızı artık normal karşılıyorum...

 

Ama benim anlayamadığım nokta şu:

Madem ki siz Asimilasyona bu kadar karşısınız;

Asimile edilmiş Türklerin haklarını hiç savundunuz mu şimdiye kadar?

Ya da onların tarihi ile ve Kürtleştirilme süreçleri ile ilgili bir araştırma yapma hassasiyetinde bulundunuz mu?

Ve onların haklarını, Kürt Aşiret yapısından sordunuz mu?

 

Bana samimiyetten ve araştırmam gereken şeylerden bahsetmeyin...

 

Belki de devlet, oradaki insanları Asimile etmek için değil de

Hala bu yüzyılda sürmemesi gereken Aşiret/Derebeyliği yıkmak için belirli bir politika izlemiştir?

Bunu hiç mi düşünemediniz?

 

Kaç kere anlattım bunu oysa...

 

Olay;

Osmanlı'nın kayırdığı Aşiretlerin, Türkiye Cumhuriyetini kendilerine bir tehlike olarak görmeleri

Ve o süreçte yaptıkları hataları bugüne değin sürdürmeleri;

Türkiye Cumhuriyetinin de kimi zaman hataya hata ile karşılık vermesi durumudur...

 

Hala gelmiş bana "Şundan haberiniz yok galiba, bundan haberiniz yok galiba" diyorsunz...

 

Temelde hedef Aşiret sistemidir...

Vurulan yanlış hedef ise devletin kendi öz Ulusudur...

 

Pardon,

Yazımın bir kısmında yine geçmişten falan söz ettim;

Siz bağıntı kuramıyordunuz gerçi, affedin, söz etmiş bulundum! :lol::D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asimilasyonun, dili konuşamamak demek olmadığını anlatmaya çalıştım size...

Diğer önceki iletilerimde olduğu gibi bunu da anlamamanızı artık normal karşılıyorum...

 

Ama benim anlayamadığım nokta şu:

Madem ki siz Asimilasyona bu kadar karşısınız;

Asimile edilmiş Türklerin haklarını hiç savundunuz mu şimdiye kadar?

Ya da onların tarihi ile ve Kürtleştirilme süreçleri ile ilgili bir araştırma yapma hassasiyetinde bulundunuz mu?

Ve onların haklarını, Kürt Aşiret yapısından sordunuz mu?

 

Bana samimiyetten ve araştırmam gereken şeylerden bahsetmeyin...

 

Belki de devlet, oradaki insanları Asimile etmek için değil de

Hala bu yüzyılda sürmemesi gereken Aşiret/Derebeyliği yıkmak için belirli bir politika izlemiştir?

Bunu hiç mi düşünemediniz?

 

Kaç kere anlattım bunu oysa...

 

Olay;

Osmanlı'nın kayırdığı Aşiretlerin, Türkiye Cumhuriyetini kendilerine bir tehlike olarak görmeleri

Ve o süreçte yaptıkları hataları bugüne değin sürdürmeleri;

Türkiye Cumhuriyetinin de kimi zaman hataya hata ile karşılık vermesi durumudur...

 

Hala gelmiş bana "Şundan haberiniz yok galiba, bundan haberiniz yok galiba" diyorsunz...

 

Temelde hedef Aşiret sistemidir...

Vurulan yanlış hedef ise devletin kendi öz Ulusudur...

 

Pardon,

Yazımın bir kısmında yine geçmişten falan söz ettim;

Siz bağıntı kuramıyordunuz gerçi, affedin, söz etmiş bulundum! :lol::D

Asimilasyon dilini unutmak degilmis ve bizde bunu anlatanlari güzel aciklamislar diye kabul edecegiz. Türk'lerin hüküm gördügü topraklarda Türk'ler asimile olmuslar ve biz bunu hic sorgulamiyormusuz. Önce o Türk devletini sorgulayalim, öyle bir sey varsa. Diger taraftan birini digerine karsi göstermemize hic gerek yok. Her türlü asimilasyonu tabiiki sorgulayalim, ama yok Kürt'ler asimile olmamislardir, bilakis onlar Türk'leri asimile yapmistir mantigi sadece niyetimizi gösteriyor.

Neymis efendim ülkemizdeki sürgünler "belki"" hala bu yüzyılda sürmemesi gereken Aşiret/Derebeyliği yıkmak için belirli bir politika izlemiştir?" Yani isimize nasil geliyorsa belkilerle gecistirebiliyoruz.

 

Bu yazilanlari samimi olarak kabul etmek cok zor. Dilini unutan, ismini bile alamayan bir toplum sonunda kendi benliginide kaybeder. Bahsettigim bölgelerdeki Kürt'lerin cogu dolayisiyla Türklestirilmistir bu yolla.

 

Siz hala digerlerinin sizi anlamadigini söylemeye devam edin. Bu sözler zaten ülkemizde bize hic yabanci gelmiyor. Bizleri zaten anlayan kimse yokki, nedense herkes yanlis anliyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Asimilasyon dilini unutmak degilmis ve bizde bunu anlatanlari güzel aciklamislar diye kabul edecegiz. Türk'lerin hüküm gördügü topraklarda Türk'ler asimile olmuslar ve biz bunu hic sorgulamiyormusuz. Önce o Türk devletini sorgulayalim, öyle bir sey varsa.

Evet, eğer o bir Türk devleti ise...

Buyrun sorgulayın...

Sen hiç, bir Etnik-Kökene dayanıp da yine o Etnik-Kökeni, başka bir Etnik-Kökene asimile ettiren Devlet gördün mü?

Bu şeye benzer:

Hitler'in, aynen bugün tanıdığınız "Hitler" olarak çıkıp,

Yahudilere, Almanları asimile ettirmesine benzer. :D

 

Ama sorunumuz, o devletin Türk Devleti olup olmaması değil...

Hep aynı şey; hep aynı yanlış sorular...

 

Asıl sorunumuz;

Kürtlerin, o dönemde, o devletin adamlığına oynayıp, Türkleri kendi boyunduruklarına alıp sömürmeleri ve yok etmeleri, asimile etmeleri sorunu...

 

Demek "kabul etmeyeceksiniz...."

"Siz"...

 

Durun bakalım, neymişsiniz aslında...

Diger taraftan birini digerine karsi göstermemize hic gerek yok. Her türlü asimilasyonu tabiiki sorgulayalim, ama yok Kürt'ler asimile olmamislardir, bilakis onlar Türk'leri asimile yapmistir mantigi sadece niyetimizi gösteriyor.

Dünyahepimizin...

Ben o geçmişte Kürtlerin Türkleri asimile etmiş olmalarını, insanların kendilerini ve kendi geçmişlerini; "Ayrı tarihimiz var / ayrı kültürümüz var" savını ortaya atanların bu savlarını sorgulamaları için veriyorum...

Biri diğerinin içinde eriyip gitmişken ve birbirlerinin içinde eriyip gidebilecek kadar birbirlerine yoğunken;

Kürtler ile Türklerin nasıl iki ayrı halk ve iki ayrı tarihi olduğunu iddia edebiliriz ki?

 

Onca yazı yazdım;

Niyetimin bu olduğunu anlamış olmalıydınız...

Dedim ya, şaşırmıyorum artık size...

 

Açıkça bir kere daha söylüyorum:

Birisi bana çıkıp, devletin yaptıklarının hesabını "Kürt Kimliği" ile sorarsa...

Bende ondan geçmişin hesabını sorarım ve bana Etnik-Kimliğini ön plana çıkarana,

Etnik-Kimliğimi ön plana çıkarırım...

Ama bu hesabı Ulus adına sorarsa, bende birlikte o hesabı sorarım...

Yeterince açık sanırım.

 

Bana aynı Ulusun birer bireyi olarak yaklaşan kimseye de "Geçmişte sizinkiler bizimkileri Asimile etmiş" diye bir hesap soramam değil mi?

Sorarsam yanıtı şu olacaktır zaten; "Biz, Biz değil miyiz?"

Bu, aynı evin içinde her şeyimi paylaştığım kardeşimi sorgulamam kadar saçma olurdu...

O noktadan sonra Kürtler Medlerden mi gelmiş, Türkler Orta Asya'dan mı...

Geçmişte Türkler mi Kürtleşmiş, Kürtler mi Türkleşmiş...

Bunların önemi kalmaz...

 

Benim çevrem Kürt arkadaşlarımla dolu merak etmeyin...

Hepsini en az sizin kadar iyi anlıyorum...

Neymis efendim ülkemizdeki sürgünler "belki"" hala bu yüzyılda sürmemesi gereken Aşiret/Derebeyliği yıkmak için belirli bir politika izlemiştir?" Yani isimize nasil geliyorsa belkilerle gecistirebiliyoruz.

"Belki" ile geçiştirmiyoruz Dünyahepimizin...

Kürtlerin, Osmanlıdaki yapılarına bakın.

Sonra Türkiye Cumhuriyetinin toprak reformu amacına bakın.

Osmanlıda, Osmanlıyı destekleyen ama Türkiye Cumhuriyetine isyan çıkaran Kürt Aşiretlerine bakın.

Osmalıda sinmiş olan ama Türkiye Cumhuriyetini destekleyen Kürt Aşiretlerine bakın.

Biraz da akıl yürütün.

 

Sonra benim mi geçiştirdiğimi,

Yoksa sizin mi bir çok şeyi aslında hiç bilmediğinizi anlayın...

 

Tarih'in "T"sini bilmeden tarihçilik taslamayın...

Bu yazilanlari samimi olarak kabul etmek cok zor. Dilini unutan, ismini bile alamayan bir toplum sonunda kendi benliginide kaybeder. Bahsettigim bölgelerdeki Kürt'lerin cogu dolayisiyla Türklestirilmistir bu yolla.

Hala aynı sulardasınız...

Tartışma adabını öğrenmiş bir insan, tartışmadaki muhatabının yazılarını okur, anlar ve ondan sonra sorgular ve eleştirir...

 

Bir bakın bakalım eski yazılara; ben acaba bu söylediklerinizin yapılmasını desteklemiş miyim?

Ben acaba dillerinin unutturulmasını haklı mı bulmuşum?

Acaba "Hesap sormayalım" mı demişim?

 

"Türkleştirilmiştir" dediğiniz adamlar "Kürt" olduklarının bilincindeler.

Kürt gibi yaşayıp sürmekteler...

Nasıl bir Türkleştirmedir bu söyler misiniz?

 

Evet, devlet belirli bir sürede "Dil"i yasaklayarak hata yapmıştır.

Ama bir Asimilasyon Politikası güdememiştir.

Asimilasyon Politikası daha sistemlidir, daha güçlüdür, daha donanımlıdır.

Yarım yamalak değildir ve "Dil" ile sınırlı kalmaz.

 

İletiniz, önceki iletime karşılık gelememektedir.

Siz hala digerlerinin sizi anlamadigini söylemeye devam edin. Bu sözler zaten ülkemizde bize hic yabanci gelmiyor. Bizleri zaten anlayan kimse yokki, nedense herkes yanlis anliyor.

Daha önce başka bir konuda şöyle yazmıştınız sanırım:

Siz herhalde benim buradan Kürt oldugum halde yalan söyleyerek Türk oldugumu ifade etmek istiyorsunz, kendi hakkimdaki ifadelere inanmadiginizi söylemekle. Dogal olarak bu ortamda sizin ifade ettiginiz gibi herkes kendisini oldugundan degisik göterebilir

Hem de buram buram etnisite kokuyor... :lol:

Saygılarımla efendim! :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ikiside Kurtcenin lehcesidir.

Herhalde Zazaca ve Kurtce Turkce 'den de daha yakin olan iki dil birbirine!

Zazayim ve Kurdum.

 

Ne yani Zazalarin bir kismi boyle dusunuyorsa ve siz bunu sirf Kurt karsitliginiz yuzunden ortaya atiyorsunuz, daha buyuk ornekleri var baskinin bu topraklarda.

 

Nedense dönüp dönüp aynı yere geliniyor.

 

Bilmeyen arkadaşlar için :

 

Bu konu daha önce tartışılmıştı. Aşağıdaki linkten ulaşılabilir. ( Vatandaşa hizmet babında )

 

ZAZALAR KÜRT MÜ, DEĞİL Mİ ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Nedense dönüp dönüp aynı yere geliniyor.

 

Bilmeyen arkadaşlar için :

 

Bu konu daha önce tartışılmıştı. Aşağıdaki linkten ulaşılabilir. ( Vatandaşa hizmet babında )

 

ZAZALAR KÜRT MÜ, DEĞİL Mİ ?

 

Kardesim bir dilin tarihte yasanan olaylarla nasil degisebildigine sahit olmak icin Modern Turkceye bakmak yeterlidir. Bu dili konusurken ne bir Kirgiz, ne bir Kazak, ne de bir tacik sizleri anlar. Ama nihayetinde kokleri aynidir bu degisik Turki topluluklarin degil mi?

 

Sanirim tum Dunya' dil bilimcileri tarafindan Zazaca'nin da Kurmanji'nin de gramatik olarak Iran dillerinden Kurtce altinda kategorilestirildigini de inkar etmezsiniz! Zira dillerden iyi anlayan biri gibi geliyorsunuz bana! :)

 

Verdiginiz ornek te uymamis. Leyla Zana Kurmanci konusan bir Kurt. Zazaca bilmiyor. Bunun neresi acayip? Nihayetinde iki dil konusabiliyor. Hangi Turk siyasetcisi somut ya da soyut anlamda bizlerin dilini konusabildi Turkiye'de bugune kadar?

 

Tipki Hollanda'daki Frisler ya da Limburglular gibi, ya da Ispanya'daki katalanlar ve Basklar gibi, ya da Italya'daki Sardinyalilar ve Sicilyalilar gibi aralarinda farkli lehceler konusan bir halk toplulugudur Kurtler. Ki tarih boyunca onlara yapilmis assimile ve surgun politiklarini da goz onune alirsak, Kurtlerin degisik yorelerde neden degisik lehceler konustugunu daha iyi anlariz bence! Etimolojik olarak neden lehcelerin olustugunu arastirmaniz daha iyi olurdu, Zazalarla Kurtleri ayri gosterme cabalariniz yerine!

 

Tabii ki Zazaca ve Kurmanci birbirinden farkli iki alt-dil... Tipki Soranca ve hatta Lurca gibi... Gidin Kurmanji/Behdini Kurtcesiyle bir Sorani konusan Irak Kurduyle konusmaya calisin sizi anlamazlar! Hatta sizler Tunceli civarlarindan gelen bir Zaza ya da Kurtle konussaniz size 12 sayisi icin "dehudido" derler "dozdeh" yerine! Kurtceyi cok farkli konusurlar. Ama Kurtturler! Bunlar tarihteki kiprasmalardan ve etkilerden kaynaklanan ETIMOLOJIK degismelerdir... Sonuc olarak Zazalar, ki kendim Zazayim, kendilerini Kurt olarak gorurler...

 

Sizden "ETIMOLOJI", "DIL BILIMLERI" ve "ANTROPOLOJI" bilimleri arasindaki farki arastirmanizi rica ediyorum! :)

 

 

Diyarbakirli...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kardesim bir dilin tarihte yasanan olaylarla nasil degisebildigine sahit olmak icin Modern Turkceye bakmak yeterlidir. Bu dili konusurken ne bir Kirgiz, ne bir Kazak, ne de bir tacik sizleri anlar. Ama nihayetinde kokleri aynidir bu degisik Turki topluluklarin degil mi?

 

Eğer, bu konularda biraz araştırma yapsaydınız, Taciklerin Türk olmadığını, Tacikçenin Türk lehçesi olmadığını, bilakis İrani bir grup ve dillerinin İrani bir dil olduğunu, dillerinin Farsça ( İranca ) ya yakın olmakla beraber Kürtçeye de akraba olduğunu bilirdiniz.

 

Sanirim tum Dunya' dil bilimcileri tarafindan Zazaca'nin da Kurmanji'nin de gramatik olarak Iran dillerinden Kurtce altinda kategorilestirildigini de inkar etmezsiniz! Zira dillerden iyi anlayan biri gibi geliyorsunuz bana! :)

 

Dünyada, milliyetçi Kürt enstitülerinin dışında, bunu iddia eden yok. Kürtçe ve Zazaca'nın, iki ayrı dil olduğunu, İrani dil ailesi içinde yeraldığını dünya dil bilimcileri ortaya koymuştur. Türkiyede okuduğunuz Anadolu lisesi sayesinde İngilizce de biliyorsunuz, araştırın.

 

Verdiginiz ornek te uymamis. Leyla Zana Kurmanci konusan bir Kurt. Zazaca bilmiyor. Bunun neresi acayip? Nihayetinde iki dil konusabiliyor. Hangi Turk siyasetcisi somut ya da soyut anlamda bizlerin dilini konusabildi Turkiye'de bugune kadar?

 

Bu benim örneğim değildi. sanırım, karıştırmışsınız. Ama sizin kurduğunuz mantık yanlış! Leyla Zana, Zazaca öğrensin diyen yok. Burda, vurgulanan, Zazacanın Kürtçeden farklı bir dil olduğu gerçeği...

 

Tipki Hollanda'daki Frisler ya da Limburglular gibi, ya da Ispanya'daki katalanlar ve Basklar gibi, ya da Italya'daki Sardinyalilar ve Sicilyalilar gibi aralarinda farkli lehceler konusan bir halk toplulugudur Kurtler. Ki tarih boyunca onlara yapilmis assimile ve surgun politiklarini da goz onune alirsak, Kurtlerin degisik yorelerde neden degisik lehceler konustugunu daha iyi anlariz bence! Etimolojik olarak neden lehcelerin olustugunu arastirmaniz daha iyi olurdu, Zazalarla Kurtleri ayri gosterme cabalariniz yerine!

 

Bu saydığın Avrupa dillerinin hepsi farklı diller, lehçeler değil( İtalya-Sicilya-Sardunya hariç ).Dersimli Zazalar ile Diyarbakırlı Kurmançiler 1200 yıldır yan yanalar, hangi değişik yörelermiş ? Önce dil ile lehçe arasındaki farkı öğrenmeniz gerekir. Zazalarla Kürtleri aynı gösterme cabalarınız yerine!

 

Tabii ki Zazaca ve Kurmanci birbirinden farkli iki alt-dil... Tipki Soranca ve hatta Lurca gibi... Gidin Kurmanji/Behdini Kurtcesiyle bir Sorani konusan Irak Kurduyle konusmaya calisin sizi anlamazlar! Hatta sizler Tunceli civarlarindan gelen bir Zaza ya da Kurtle konussaniz size 12 sayisi icin "dehudido" derler "dozdeh" yerine! Kurtceyi cok farkli konusurlar. Ama Kurtturler! Bunlar tarihteki kiprasmalardan ve etkilerden kaynaklanan ETIMOLOJIK degismelerdir... Sonuc olarak Zazalar, ki kendim Zazayim, kendilerini Kurt olarak gorurler...

 

Sizden "ETIMOLOJI", "DIL BILIMLERI" ve "ANTROPOLOJI" bilimleri arasindaki farki arastirmanizi rica ediyorum! :)

 

 

Diyarbakirli...

 

İki ayrı alt dil olduğunu kabul edip, lehçelerle karıştırıyorsunuz. Tüm İrani gruplar arasında, antropolojik yakınlık olduğu gibi, dillerindeki kelimelerin etimolojik incelenmesinin aynı kökene dayanması farklı diller olduğu gerçeğini değiştirmez. Yani, mesela, Fince veya Macarcadaki kelimelerin, Türkçe deki kelimelerle ortak kökene sahip olmaları, bu dillerin aynı olduğunu göstermez. 1200 yıldır aynı coğrafyada yaşayan Zazalarla, Kürtler arasında etkileşim de kaçınılmazdır. Türkçede, Rumca, Ermenice, Süryanice, Arapça, Farsça...kökenli kelimelerin bulunmasının, Türkçeyi o dillerle akraba yapmaya dayanak oluşturamayacağı gibi...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ALMANYADA YAŞAYAN ZAZALARIN WEB SİTESİ : -http://www.zazaki.de/-

 

Zazalar ve Zazaca

 

Zazalar’ın yaşadığı coğrafya

 

Zazalar, nüfusu tahminen 4-6 milyon olan bir halk olarak Doğu-Anadolu’nun Fırat ve Dicle su havzasında yaşarlar. Sükun ettikleri yer enlem 37,8°- 42° ve boylam 37,8°- 40° arası arasında yer alan bölgede, il olarak Doğu-Sivas’tan Varto’ya, Gümüşhane’den Siverek’e kadar uzanır. Ağırlıklı olarak Tunceli, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Kuzey-Diyarbakır illerinde yaşarken, Kangal, Zara, Ulaş ve İmranlı (Sivas), Kelkit, Şiran ve Gümüşhane, Hınıs, Çat, Aşkale (Erzurum), Gerger (Adıyaman), Pötürge ve Arapkir (Malatya), Mutki (Bitlis), Sason (Batman), Sarız (Kayseri), Aksaray ilçelerinde de meskendirler. Bunun dışında İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve birçok ilçeye göçetmiş Zaza mevcuttur. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, İsveç, Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde bulunan Zaza sayısı tahminen 300.000’dir. Çoğu Almanya’ya iş veya son yıllarda iltica etmek için yerleşmiştir. Cambul (Kazakistan) ve Batum (Gürcistan) bölgelerinde de 1944’te sürgün edilen Zazalar’ın yaşandığı söylenmektedir. Zazalar’ın nüfusu hakkında kesin bir bilgi mevcut değil, fakat tahminlere göre 3 milyon, bazı tahminlere göre ise 4 ile 6 milyon arasıdır.

Dil ve etniklik

 

Zazaca, Hint-Avrupa dil ailesinin İrani diller gurubun Kuzey-Batı koluna dahildir. Beluçi, Gorani ve Sengseri dilleriyle Kuzey-Batı kolunun Hyrkani (Gurgan) alt gurubunu teşkil etmektedir. Zazaca’nın diğer akraba olduğu diller arasında Talişi, Mazenderani, Semnani, Gileki, Tati, Herzendi, Kürtçe, Farsça sayılabilir. Gramer ve kimi önemli sözcükler açısından Zazaca’ya yakın olan diller Kuzey-İran’da, Hazar Denizi kıyısında konuşulan dillerdir. Onun dışında Anadolu’da konuşulan Kurmanci-Kürtçesiyle yüzyıllarca ortak coğrafya paylaştığından dolayı bir dil yaklaşımı olmuştur.

 

Zazaca üzerine Türkiye’de, özellikle siyasette bir Kürt lehçesi olarak bilinen bir statüko mevcut. İrani dillerin dilbilim dalı olan İranoloji’ye göre ise Zazaca bir Kürt lehçesi veya dili değil, başlıbaşına bir dildir. Kürtler’in siyasi ve sayısal olarak Zazalar’a göre daha üstün olması, Zazalar’ın ve Zazaca’nın varlığı konusunda epey bir dezavantaj oluşturmuştur. Zazaca hakkında siyasette ve halk arasında, özellikle Batı-Anadolu’da yaygın olan “Kürt lehçesi” diye bir tanımlama vardır. Fakat özellikle son yıllarda yavaş yavaş açığa çıkan araştırmaların ve dergilerin sayesinde bu görüş değişmektedir.

 

Türkiye’de Türkçe’nin dışındaki yerli dillere uygulanan baskıdan ve inkardan dolayı Zazaca hakkında herhangi bir bilimsel kaynak bulmak pek güç. Ondan ötürü Zazaca Türkiye dışında, özellikle Almanya’da araştırılabilip, bilimsel olarak İrani diller arasındaki yeri saptanmıştır.

 

Zazaca’yı ilk olarak başlıbaşına bir dil olduğunu, yaptığı derleme, araştırma ve incelemeleriyle kanıtlayan ilk dilbilimci Oskar Mann’dır. Oskar Mann’ın 1903’ten 1907’ye kadar yaptığı araştırmalarını ilerletip kitap haline getiren Karl Hadank, “Die Mundarten der Zâzâ” adlı bilimsel eseri 1932 yılında kitaplaştırmıştır. Böylece İranoloji dilbilimde Zaza dili bugüne kadar dilbilimcilerin hemfikirliliğiyle başlıbaşına olarak tanınma durumunu korumakta. Oskar Mann’dan önce Peter Lerch (1856), Friedrich Müller (1864), Albert van Le Coq (1901) gibi araştırmacı ve dilbilimcilerin eserlerinde de Zazaca hakkında folklorik yazın derleyip kısmen analiz de etmişlerdir.

 

W.B. Henning (1954) , D.N. MacKenzie (1961-95), T. L. Todd (1985; A Grammar of Dimili [also known as Zaza], Michigan 1985, 277 s.), G.S. Asatrian / F. Vahman (1987-95), Joyce Blau (1989), P. Lecoq (1989), C. M. Jacobson (1993-97; Rastnustena Zonê Ma / Handbuch für die Rechtschreibung der Zaza-Sprache, Verlag für Kultur und Wissenschaft, Bonn 1993 / İstanbul 2001, Tij Yayınları; Zazaca Okuma Yazma El Kitabı, Bonn 1997 / İstanbul, Tij Yayınları), J. Gippert (1993-96), M. Sandonato (1994), Ludwig Paul (1994-98; Zazaki: Grammatik und Versuch einer Dialektologie, Dr. Ludwig Reichert Verlag, Wiesbaden 1998, 366 s.), Zılfi Selcan (1987-98; Grammatik der Zaza-Sprache, Nord-Dialekt (Dersim), Wissenschaft und Technik Verlag, Berlin 1998) gibi dilbilimcilerin analiz ve araştırmaları günümüze dek sürmekte.

 

Devleti oluşturan temel taşlarından birinin 1914-15 Ermeni-Süryani-Yezidi-Rum soykırımı ve 1937-38 Dersim soykırımı olan Türkiye Cumhuriyeti'inde cebren de uygulanan tevhidi tedrisat kanunundan dolayı egitim dili sadece Türkçe’den ibaret sayılmış, bu yüzden Zazaca ve diger anadolu dilleri kendilerini bir eğitim ortamında geliştirebilmek ve eğitim dili olabilme imkanı bulamamıştır. Eğitim dilinin sadece Türkçe’den ibaret olması medeniyetler beşiği olan Anadolu’nun çok dilli ve kültürlü yapısına büyük zarar vermiştir. Bundan dolayı Zazaca ve diğer etnik diller varlıklarını sürdürme noktasında unutulma ve ölü bir dil olma sınırına gelmiştir. Son yıllarda özellikle Avrupa’da Zazaca edebiyatı ve yazı dili çalışmaları ve çabaları Zazalar arasında olumlu bir yankı oluşturmuştur.

 

Zazaca, Kuzey-Batı İrani dilleri arasında Prof. Dr. J. Gippert ve P. Lecoq’un şemasına göre (bkz. İrani Diller) şöyle sınıflandırılmakta:

 

KUZEY-BATI IRANÎ:

 

Hyrkani (Gurgan/Cürcan) Gurubu: Beluçi, Sengiseri, Gurani, Zazaca

 

Karmani Grurbu: Kürtce, Sivendi

 

Medo-Hazar (Caspic) Gurubu: Gileki, Mazederani, Sorxeyi, Taleshi, Âseri

 

GÜNEY-BATI IRANÎ:

Farsca, Tacikçe, Tati

 

Tarihsel olarak son yapılan araştırmalara göre Zazaca, bir Ortaçağ-İrani dili olan Partça’ya yakınlık arzetmekte. Günümüz Kuzey-İran’da, Hazar Denizi kıyısında konuşulan diller de Zazaca’ya ilginç yakınlık göstermekte.

 

Din

 

Zazalar’ın hemen yarısı Alevi, yarısı da Sünni Müslüman kesimden oluşmaktadır. Sünni kesimde ayrıca Şafii ve Hanefi Zazalar mevcut. Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar, Koçgiri (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği)’den Varto-Hınıs, kısmen Bingöl yöresinde, ayrıca Kayseri’nin Sarız ilçesinde mesken iken, Sünni Zazalar da Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman, Aksaray, Mudki, Sason bölgelerinde yaşamaktalar. Özellikle Alevi-Sünni ve de Şafii-Hanefi farklılığı Zazalar’da dildeki şive ve kültürde, yaşam tarzında belirmiştir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sanirim tum Dunya' dil bilimcileri tarafindan Zazaca'nin da Kurmanji'nin de gramatik olarak Iran dillerinden Kurtce altinda kategorilestirildigini de inkar etmezsiniz! Zira dillerden iyi anlayan biri gibi geliyorsunuz bana! :)

Hint-Avrupa dilleri altında incelenirler ayrı ayrı.

Ki tarih boyunca onlara yapilmis assimile ve surgun politiklarini da goz onune alirsak, Kurtlerin degisik yorelerde neden degisik lehceler konustugunu daha iyi anlariz bence!

Hayır efendim, bu açıdan bakarsak elimize zerre kadar Bilimsel ve gerçekçi bir bilgi geçmez ve neden değişik lehçeler konuşulduğunu anlayamayız...

 

Hem hangi "Tarih" boyunca?

Uydurulmuş tarih mi yoksa gerçekler önünde mi?

 

Kürtlerin değişik yörelerde birbirinden çok başka lehçelerde konuşmalarının nedeni; katı Aşiret yapısı ve bu yüzden diğer bir aşiretin gelişimine büyük oranda kapalı oluşlarıdır.

 

Bulundukları bölgenin Arap, Fars, Türk ve Rum ara bölgesi olmasından dolayı, hangi Aşiret hangi kültüre yakınsa, kendisine uzak olandan o kültür yönünde başkalaşmıştır...

Değilse Kürtler EN AZINDAN 1000 YILDIR ne asimilasyon yüzü görmüşlerdir ne de bir kıyıma uğramışlardır ve ne de sürülmüşlerdir.

Bir yerlerden tarih uydurmayın...

 

İran'a yakın Kürtlerde Farsça etkisi, Arapça'dan daha yoğundur.

Hatay gibi Suriye'ye oldukça yakın bölgelerde ise Arapça çok daha yoğundur.

Türkler ile içiçe oldukları iç bölgelerde ise Türkçe ve daha eskiden Rumca ile yoğunlaşmıştır.

Yukarı kesimlerde Ermenice ve yine Rumcanın (Pontus etkisi ile) etkisi vardır.

Daha eski dönemlerden kalma Latince etkisi bile vardır, Latinlerin işgalinin gerçekleştiği bölgelerde.

 

Farklılıkların nedenleri kabaca bunlardır ve söylediklerinizin zerre kadar alakası yoktur.

 

Hindistan'a bakın örneğin;

Her Kast'ın ayrı ilahları olduğu gibi oldukça başkalaşmış dilleri de vardır.

Aşiret yapısı Kast sisteminden çok daha yumuşak olmasına karşın yine de yerel ve coğrafi etkenlerle de başkalaşmışlardır.

Ayrıca:

Bana anlatır mısın örneklerle;

O sürgün ve asimile politikaları hangileriymiş? :D:lol:

 

Daha üzerinde konuştuğumuz Kürtçe ve Kürtçenin neden farklılaştığı hakkında bilginiz yokken, birde Avrupa'dan falan örnek vermez misiniz lütfen!

Etimolojik olarak neden lehcelerin olustugunu arastirmaniz daha iyi olurdu, Zazalarla Kurtleri ayri gosterme cabalariniz yerine!

Bence sizin de uydurmaca yerine gerçek tarihle ilgilenmeniz çok daha iyi olurdu...

 

Tarih Yöntemi Dersi 1:

Tarih, bir çok bilim ile işbirliği içerisindedir.

Felsefeden tutun Antrpolojiye, Kimyadan tutun Coğrafyaya kadar...

Özellikle belgecilik oldukça önemlidir...

Olay ve olgular neden sonuç içerisinde, coğrafyaya, topluma ve zamana bağlı olarak değerlendirilir...

 

Tarihte, "Yüzüklerin Efendisi" gibi uydurma hikayeler ve romanlar bir gerçeklik olarak ele alınamaz.

Tıpkı Kürtlerin tarih boyunca asimilasyona ve sürgüne uğradıkları gibi uydurmaların bir gerçeklik olarak ele alınamayacağı gibi...

 

Bir dahaki ders diğer iletide olabilir.

Yoklama alacağım, gelmeyen sınıfta kalır.

Tabii ki Zazaca ve Kurmanci birbirinden farkli iki alt-dil... Tipki Soranca ve hatta Lurca gibi... Gidin Kurmanji/Behdini Kurtcesiyle bir Sorani konusan Irak Kurduyle konusmaya calisin sizi anlamazlar! Hatta sizler Tunceli civarlarindan gelen bir Zaza ya da Kurtle konussaniz size 12 sayisi icin "dehudido" derler "dozdeh" yerine! Kurtceyi cok farkli konusurlar. Ama Kurtturler! Bunlar tarihteki kiprasmalardan ve etkilerden kaynaklanan ETIMOLOJIK degismelerdir... Sonuc olarak Zazalar, ki kendim Zazayim, kendilerini Kurt olarak gorurler...

Bak sana Kürtler (Kürd) ile ilgili benim tespit ettiğim gerçekliklerde bahsedeyim.

 

Örneğin, Karadeniz aslında Kürdlerindir.

Bak mesela: KaRaDe(niz)

Gördün mü, "Kürd" yazıyo açıkça.

"Niz"e ise bir kılıf buluruz nasılsa, boşver;

Karadeniz aslında Kürtlerin Denizi demektir...

 

Ya da bak: Kardak adası...

"KaRDaK"

Kardukların Kürt olduğuna inanıyorsun da,

Kardak adasının Kürt adası olduğuna mı inanmıyorsun?

Yoksa sen Kardak'ı sevmiyor musun?

****** bir espriydi bu yaaaa!

 

Hatta Ergenekon Efsanesi'de Kürdlere aittir, iddia ediyorum.

Orada Türklere yol gösteren Kurd aslında bildiğimiz bir hayvan değil,

Herhangi bir "Kürd" beyidir.

Türklere gelmiş ve yol göstermiş, önderlik etmiş...

Bize yanlış öğretliyor;

Ah şu Kürt düşmanları yok mu!?

 

Kardukların zaten Kürt olduklarına! ise değinmiyorum bile...

 

"Kard" bile aslında "Kürt" demektir.

"Kürd - Eş" demek bence...

Onlara bu adı Türkler takmış olmalı.

Ne de olsa Ergenekon'da Türkler bir Kürd Beyi yol gösterdi değil mi?

Düşüncemiz öyle!

Kendilerine "" ya da "Dost" görmüş olmalılar ve bu o kadar yakın olmuş ki

Onlara verdiğimiz adı kendi karındaşlarımıza bile kullanmışız...

Kardeş sözcüğü Karındaş'tan gelmez, gelemiyor olmalı!

 

Karpuz bile Kürt demek olabilir...

P zamanla T'ye dönüşmüştür, birşeyler olmuştur işte...

 

Bak mesela Kürtaj diye bir sözcük var ya hani?

Ahanda o da "Kürt" demek, bunu ispatlamama gerek bile yok...

 

Hatta "Kortej" var ya hani?

Koruma Birliği...

Kürtlere bugün niye Koruculuk veriliyor düşünsene?

Adamlar zaten yetenekli Korumacılıkta, adları bile öyle anılıyor:

"Kortej"...

Daha ne olsun;

Çaktın mı köfteyi?

 

"Kad" Antlaşmasını bile aslında Kürtler imzaladı...

Ama bizim Irkçılar, Kürt düşmanları aradaki "R"yi atıp ırkçılık yapıyorlar işte neylersin...

 

Hatta Adem ile Havva bile Kürt...

Ya hu Cebrail ile Mikail bile Kürt, daha ne diyeyim...

İbrahim Peygamber zaten Kürt...

Bende Kürt'üm ya hu var mı ötesi?

Oldu mu?

 

Çok inandırıcıyım değil mi?

 

Ya hu ne Kürtlükmüş bu böyle?

Gitti Zazaları da Kürt yaptı iki dakikada...

 

Al bak, sende benim olduğum kadar inandırıcısın Kürtlük meselesinde! :D:lol:

Sizden "ETIMOLOJI", "DIL BILIMLERI" ve "ANTROPOLOJI" bilimleri arasindaki farki arastirmanizi rica ediyorum! :)

Bunları birazda senin okuman gerekmiyor mu?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hint-Avrupa dilleri altında incelenirler ayrı ayrı.

.

.

.

Bunları birazda senin okuman gerekmiyor mu?

 

Ben Zazyim ve size cok guzel izah ettim Kurtlerle Zazalar arasindaki bagi ve bunu Turklerle diger Turki halklar arsindaki baglari goz onunde tutarak yaptim.

 

Tekrar ediyorum, Ben aslen Zazayim...Bence tarihimi sizden daha iyi bilirim degil mi? :)

 

Bence sizle bizim aramizdaki baglar da boylece koptu... Cunku amacli ve karsit ifadeler kullanmaktan zevk aliyorsunuz Kurtlere karsi maalesef! Bir de bizlere Milliyetci suclamasinda bulunabiliyorsunuz tutumunuz boyleyken.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben Zazyim ve size cok guzel izah ettim Kurtlerle Zazalar arasindaki bagi ve bunu Turklerle diger Turki halklar arsindaki baglari goz onunde tutarak yaptim.

 

Tekrar ediyorum, Ben aslen Zazayim...Bence tarihimi sizden daha iyi bilirim degil mi? :)

 

O zaman burdan çağrı yapalım, bütün dünya tarihçilerine, antropologlarına, filologlarına, etnologlarına bilimsel çalışmalarında sadece sizi baz alsınlar.

 

Almanyadaki Zazalara da söyleyelim , ' sizler her ne kadar kendinizi Kürt saymasanız da Diyarbakırlı diye biri var, sizin Kürt olduğunuzu söylüyor, o dediyse doğrudur, dolayısıyla siz Kürtsünüz ' diye...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben Zazyim ve size cok guzel izah ettim Kurtlerle Zazalar arasindaki bagi ve bunu Turklerle diger Turki halklar arsindaki baglari goz onunde tutarak yaptim.

 

Tekrar ediyorum, Ben aslen Zazayim...Bence tarihimi sizden daha iyi bilirim degil mi? :)

 

Bence sizle bizim aramizdaki baglar da boylece koptu... Cunku amacli ve karsit ifadeler kullanmaktan zevk aliyorsunuz Kurtlere karsi maalesef! Bir de bizlere Milliyetci suclamasinda bulunabiliyorsunuz tutumunuz boyleyken.

 

Diyarbakırlı...

Benim bir çok Zaza arkadaşım var...

Hem de kendi soyundan şüphe bırakmayacak kadar emin olduğum Zaza arkadaşlarım...

Onlar bana, kendilerinin "Kürt olmadıklarını" söylüyorlardı.

Sen de bana "Kürt olduklarını" söylüyorsun.

 

Onların savı ile senin savın arasında niçin sana inanayım?

Hem de onların kimliklerini gerçek olarak bilebiliyorken...

 

Ben "Dil"e bakarım...

Kürt diye bir Irk yoktur...

Kurmançi ayrıdır, Zaza ayrıdır...

Bunları "Kürt" adında birleştirmeyi amaçlıyor olabilirsiniz, olağandır ama gerçekçi değildir...

En az senin kadar Kürt ve Zazalar hakkında bilgi sahibiyim merak etme...

 

Ben Kürt Olmaya ya da Zaza Olmaya karşı değilim.

Kürt, Zaza ya da Türk olmak övünülecek ya da utanılacak, yerilinecek bir şey değildir.

Bir Hintli ya da Çinli olarak da doğabilirdik.

 

Ben, yapay Tarih oluşturmanızdan rahatsız oluyorum.

Şimdiye kadar sorduğum hiç bir soruya yanıt vermediniz ve kaçak dövüştünüz.

Şu an yaptığınız da farklı değil.

 

Ben Ulusalcıyım.

Bunun açılımını da daha önce yaptım.

Etnik Kürtçüye karşı olduğum kadar Etnik Türkçüye de karşıyım.

Eğer siz Etnik Kürtçülük yapıyorsanız, zaten sizinle aynı paydaya sahip değilizdir

Ve yolumuzun ayrılmasını bana mal etmeyiniz...

 

Saygılarımla...

 

O zaman burdan çağrı yapalım, bütün dünya tarihçilerine, antropologlarına, filologlarına, etnologlarına bilimsel çalışmalarında sadece sizi baz alsınlar.

 

Almanyadaki Zazalara da söyleyelim , ' sizler her ne kadar kendinizi Kürt saymasanız da Diyarbakırlı diye biri var, sizin Kürt olduğunuzu söylüyor, o dediyse doğrudur, dolayısıyla siz Kürtsünüz ' diye...

 

Eğlenceli bir yanıt... :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben Zazyim ve size cok guzel izah ettim Kurtlerle Zazalar arasindaki bagi ve bunu Turklerle diger Turki halklar arsindaki baglari goz onunde tutarak yaptim.

 

Tekrar ediyorum, Ben aslen Zazayim...Bence tarihimi sizden daha iyi bilirim degil mi? :)

 

Bence sizle bizim aramizdaki baglar da boylece koptu... Cunku amacli ve karsit ifadeler kullanmaktan zevk aliyorsunuz Kurtlere karsi maalesef! Bir de bizlere Milliyetci suclamasinda bulunabiliyorsunuz tutumunuz boyleyken.

Siz her iletinizde biz siz ayrımı yaparsanız nasıl size milliyetçi demeyelim?

Tüm iletilerinizde bir ayrımcılık söz konusu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bazi kaynaklar yanlis olarak Zaza'larin Kürt ve Zazaca'nin Kürtcenin bir lehcesi oldugunu belirtir,bu kaynaklar ciddi bir arastirmaya dayanmazlar.

 

Konunun uzmani ciddi arastirmacilar ise Zaza'larin Kürtlügünü kesinlikle reddederler.

 

V.Minorsky;Islam Ansiklepodesinin daha dogru olan Ingilizce nüshasinda (Encyclopedia of Islam)"kesinlikle"ibaresini kullanarak "20.yy'da Kürtler arasinda KESINLIKLE KÜRT OLMAYAN bir unsurun -ZAZA-tespit edildigini"belirtir.

 

Ayni sekilde Zaza'larla iliskilendirilen GÜRAN'larinda Kürtlüklerini kesinlikle reddeder.Esasen Güranlar bir Türk boyudur ve Zaza'canin en yakin oldugu dil Güranca'dir.

 

Bu konunun en yetkili uzmanlari kabul edilen O.Mann,David McKenzie ve Haddank,Hollanda'li arastirmaci M.V.Bruinessen'in AGA SEYH VE DEVLET isimli kitabinda belirtildigi gibi Güran,Hewrami ve Zaza'larin Kürtlüklerini kesinlikle reddetmektedirler.

 

Japon asilli arastirmaci ünlü Prof.Goichie Kojima,Zazaca'yi ayri bir dil olarak siniflandirmakta,hatta daha da ileri giderek bir Kürt Dil grubunun bulunmadigini,diger lehcelerin de ayri bir dil hüviyeti tasidigini belirtmektedir.

 

Ermeni tarihci Garo Sasuni de,'Kürt Ulusal Hareketleri ve 15.yy'dan günümüze Ermeni -Kürt iliskileri'isimli kitabinda Prof.Thomanshek,Heartman,Nöldeke'nin Dersim Zaza'larini Kürt kabul etmediklerini belirtir.

 

Ayrica Zaza'larin kültürel degerler yönünden de Kirmanclar'dan farkli yönleri oldugu tespit edilmistir.

 

**********

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Biz Türk'lerin cok güzel bir özelligi var. Önce insanlari siz Türk'sünüz Kürt veya baska milletten degilsiniz diye inkar ederiz, sonrada baktik bu inkar bir sey getirmiyor kabullenincede gene onlara kimin Kürt veya Zaza oldugunu ögretmeye kalkariz, aynen Alevi vatandaslarimiza da müslümanligi ögretmeye calistigimiz gibi. Aleviler cem evlerimiz ibadet yeri deyince yokm efendim müslümanligin tek ibadet yeri cami diyerek onlarin isteklerini geri ceviririz. Yani Aleviler nerede ibadet yapacaklarini sunni vatandaslarimizdan ögrendikleri gibi Kürt veya Zaza'larda kim olduklarini biz Türk'lerden ögrenecekler.

Biz önce kendi üstümüze düseni yapalim ve Kürt ile Zaza da genen oturup konusarak kimin kimden oldugunu kendileri ögrenir. Her seyi bizmi daha iyi biliyoruz ve onlara kim olduklarini ögretecegiz? Ne zaman bu kötü aliskanligimizdan vazgececegiz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Biz Türk'lerin cok güzel bir özelligi var. Önce insanlari siz Türk'sünüz Kürt veya baska milletten degilsiniz diye inkar ederiz, sonrada baktik bu inkar bir sey getirmiyor kabullenincede gene onlara kimin Kürt veya Zaza oldugunu ögretmeye kalkariz, aynen Alevi vatandaslarimiza da müslümanligi ögretmeye calistigimiz gibi. Aleviler cem evlerimiz ibadet yeri deyince yokm efendim müslümanligin tek ibadet yeri cami diyerek onlarin isteklerini geri ceviririz. Yani Aleviler nerede ibadet yapacaklarini sunni vatandaslarimizdan ögrendikleri gibi Kürt veya Zaza'larda kim olduklarini biz Türk'lerden ögrenecekler.

Biz önce kendi üstümüze düseni yapalim ve Kürt ile Zaza da genen oturup konusarak kimin kimden oldugunu kendileri ögrenir. Her seyi bizmi daha iyi biliyoruz ve onlara kim olduklarini ögretecegiz? Ne zaman bu kötü aliskanligimizdan vazgececegiz?

 

Dünyahepimizin...

Yine senden beklediğim gibi bir çıkışla yeniden karşımızdasın...

 

Biz insanlara "Türksünüz" derken, bunu Irk ya da Menşei olarak kastetmiyoruz.

Aslına bakarsanız gerçek bir Ulusalcı, Irki olarak Anadolu Türkü diye bir Türklük çeşidi olduğunu da savunmazlar.

Örneğin "Ahmet Taner Kışlalı; Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği" adlı kitabında bunu çok güzel tanımlar, mutlaka okuyunuz...

 

Biz, tarihsel olarak meydana getirdiğimiz ve gelecek için umduğumuz birlikteliğimiz yönünde Türkiye Devletini kuran halka Türk deriz; birini, diğerinden aşağı ya da yukarı görmeden...

 

O değilde;

Bu adlandırmadan bu kadar rahatsızlık duymanıza neden olan nedir?

 

"Türk" ırkının adının devlete verilmesinin, size Türklerin bir "golü" olduğunu mu sanıyorsunuz?

Gocunuyor musunuz?

Gücünüze mi gidiyor?

Kaldıramıyor musunuz?

 

Sizce biz, devletin adı Türkiye diye, size "Oh beee, benim ırkımın adı verilmiş devlete heeyoo heeeyooooo, benim bu devlet, senin değil!" gibi bir kaprise mi girişiyoruz?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.