Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tuz Alırken Dikkat


Misafir gelincik

Önerilen İletiler

Tuz Golü, Van Gölü'nden sonra ülkemizdeki ikinci büyük golüdür... Uzunluğu 80 km olan Tuz Gölü'nün genişliği 48 kilometreyi bulur... Geniş bir alanı kapsamasına karşılık çok sığ bir göldür... Dünyanın en tuzlu gollerinden biridir... Litresinde 329 gram gibi çok yüksek oranda tuz ihtiva etmektedir.. . Gölün bu özelliğini değerlendirerek tuz elde etmek amacıyla kıyılarında çok sayıda tuzla kurulmuştur.. . Bu tuzlalardan elde edilen tuz Türkiye'nin gereksinimi olan tuzun büyük

bölümünü karşılamaktadır. ..

 

Türkiye'nin oldukça kurak bir yerinde yer alması nedeni ile bu sığ bölgelerde çok yoğun bir şekilde buharlaşma görülür... Doğu kısmındaki körfez dışında tümüyle kuruyan Gölün tabanında, kalınlığı yer yer 30 cm.'yi bulan mevsimlik bir tuz katmanı oluşmaktadır.. . Tuz Gölü'nün en derin yeri sadece 2 m.'dir. Öteki kesimlerin derinliği sadece santimetrelerle ölçülebilmektedir.

 

Göle dökülen en önemli akarsular? Peçeneközu deresi' ile Melendiz çayı'dır. Coğrafya bilgileri aynen böyle diyor. Coğrafya bilgilerine girmemiş aci gerçek ise şudur:

 

Tuz Gölüne dökülen en büyük akarsu Konya' nın şehir kanalizasyonudur. .. Çumra yönüne verilen kanalizasyon bu doğrultu üzerinden maalesef herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Tuz Gölü'ne akıtılmaktadır. ..

 

Bir milyonu gecen şehir nüfusunun sanayi artıklarını da taşıyan şehir kanalizasyonu bizlere iyotlu ya da iyotsuz tuz olarak geri dönmektedir.. .

 

Bu faciaya dur demek ve tuzun kokmasına fırsat vermemek için her sorumlu vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği inancı ile bu mesajı ulaşabileceğimiz her kişiye gönderelim ve ilgilileri göreve davet edelim.... Yoksa hepimizin yemeğinde Konya'lıların katkısı olmaya devam edecek.'

 

 

Yrd. Doc.. Dr.. MUSTAFA DURAN

PAMUKKALE UNIVERSITESİ

 

FEN-EDEBIYAT FAK. BIYOLOJI BOL.

 

 

SAGLIKLI VE BİLİNÇLİ BİR TOPLUM İÇİN

 

 

 

 

Tuz alırken üzerinde "kaya tuzu " yazanları almaya özen gösteriniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Geçen günlerde tuz gölünde her yıl olduğu gibi büyük bir askeri tatbikat yapıldı. Bu tatbikatta zehirli olabileceğini düşündüğüm pek çok bomba ve silah kullanıldı. Umarım bunlar tuz elde edilen tuzlalardan uzakta atılmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tuz gölü kendisini besleyen kaynakların yetersiz kalmasından dolayı bundan onlarca yıl önce suyunu çekmeğe ve kurumaya başlamıştı.Duyarlı ve aklıevvel birtakım çevreci(!) Konya'lılar bir kampanya başlattılar "haydi koş WC'ye"diye.böylelikle ahali tüm sululuğuyla tuvaletleri boş koymazken,yetkililer de kanalizasyonları göle çevirdiler.Bu sayede göl kurumaktan kurtuldu.Ama insanoğlu işte yaranılmıyor kii...bir tutam tuzdaki şey için şu koparttığımız kıyamete bakın... Nankörüz efendim nankör...!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.