Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çernobil Faciası


Misafir gelincik

Önerilen İletiler

Ukrayna da dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobildeki nükleer rektörün patlamasının 23. yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Aralarında devlet başkanı Victor Yuşçenko ve üst düzey görevlilerininde bulunduğu 100kadar kişi Kiev de gece yarısından sonra düzenlenen törende, kazanın kurbanlarının anısına dikilen anıta çiçekler bıraktı.

 

 

Geleneksel anma töreni ,Çernobilin 4 numaralı reaktörünün 26 nisan 1986 da yerel saatle 01.23 te patlaması nedeniyle , her yıl 01.20 sularında düzenleniyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çernobil reaktör kazası

 

Çernobil reaktör kazası, 20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazasıdır. Ukrayna'nın Kiev iline bağlı Çernobil kentindeki nükleer Güç Reaktörünün 4. ünitesinde 26 nisan 1986 günü erken saatlerde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı 30 nisan 1986 günü tüm dünya tarafından öğrenildi.

 

 

Kazanın Sebebi

 

1972’de Ukrayna’daki (O dönem SSCB nin bir parçasıydı) Kievin 140 km kuzeyinde kurulan Çernobil Nükleer Santralı’nda ortaya çıkan kazaya, her biri 1.000 Megawat (MW) gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde güvenlik sisteminin devre dışı bırakıldığı bir sırada deney yapılması yol açtı.

Deneyin yapılacağı 25 Nisan 1986’da önce reaktörün gücü yarıya düşürüldü, ardından da acil soğutma sistemi ile deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için tehlike anında çalışmaya başlayan güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı. 26 Nisan günü saat 01:00’i biraz geçe teknisyenler deneyin son hazırlıklarını tamamlamak üzere ek su pompalarını çalıştırdılar. Bunun sonucunda gücünün yüzde 7’siyle çalışmakta olan reaktörde buhar basıcı düştü ve buhar ayırma tamburlarındaki su düzeyi güvenlik sınırının altına indi. Normal olarak bu durumda reaktörün güvenlik sistemine ulaşması gereken sinyaller de teknisyenler tarafından engellendi. Su düzeyini yükseltmek için buhar sistemine daha fazla su aktarıldı ve saat 01:23’de deneyin fiilen başlatılması için koşulların oluştuğuna karar verildi. Deneyin amacı, reaktörün çalışması ansızın durdurulduğunda, buhar tirbünlerinin daha ne kadar süre çalışmayı sürdüreceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini öğrenmekti. Geri kalan öteki acil güvenlik sinyali bağlantılarını da kestikten sonra türbinlere giden buhar akışı durduruldu. Bunun sonucunda dolaşım pompaları ve reaktörün soğutma sistemi yavaşladı. Yakıt kanallarında ani bir ısı yükselmesi görüldü ve yapım özellikleri nedeniyle reaktör tümüyle denetimden çıkmış oldu. Tehlikeyi farkeden teknisyenler reaktörün durdurulmasını sağlamak amacıyla bütün denetim çubuklarını derhal sisteme sokmaya karar verdiler. Ama aşırı derecede ısınmış bulunan reaktörlerde saat 01:24’te yani deneye başlanmasından bir dakika sonra iki patlama oldu. Bu patlamanın ayrıntıları tam olarak bilinememekle birlikte, denetim dışı bir çekirdek tepkimesinin gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır.Üç saniye içinde reaktörün gücü %7’den %50’ye fırladı. Yakıt parçacıklarının soğutma suyuyla karşılaşması, suyun bir anda buhara dönüşmesine yol açtı. Oluşan aşırı buhar basıncı reaktörün ve santral binasının tepesini uçurdu. Reaktördeki zirkonyum ve grafitin yüksek sıcaklıktaki buharla karşılaşması sonucu oluşan hidrojen yanarak bütün santralı ateşler içinde bıraktı.

 

Kazanın Etkileri

 

Nükleer kalıntıların ürettiği radyoaktif bulut patlamadan sonra tüm Avrupa üzerine yayılmış ve Çernobil'den yaklaşık 1100 km uzaklıktaki İsveç Formsmark Nükleer Reaktöründe çalışan 27 kişinin elbiselerinde radyoaktif parçacıklara rastlanmış ve yapılan araştırmada İsveç'teki reaktörün değil Çernobil'den gelen parçacıklar olduğu tespit edilmiştir.

Aynı şekilde İngiltere'nin Galler bölgesinde kazadan iki hafta sonra saptanan yüksek radyoaktif nedeniyle yeşil alanlara koyun ve sığırların girişi engellenmiştir.

Araştırmalarda ilk yıl doz açısından en fazla Avrupa ülkesi Bulgaristan olarak belirlenmiş. Sıralama açısından ise şemada yer alan ülkeler doz sırasına göre şu şekilde sıralanmıştır:

 

 

Avusturya

Yunanistan

Romanya

Finlandiya

Yugoslavya

Çekoslavakya

İtalya

İsviçre

Polonya

SSCB

Macaristan

Norveç

Demokratik Alman Cumhuriyeti

Türkiye

İsveç

Federal Almanya

İrlanda

Lüksemburg

İsrail

Kıbrıs

Fransa

Hollanda

Belçika

Danimarka

İngiltere

Suriye

Çin

Japonya

İspanya

Hindistan

Portekiz

ABD

Kanada

 

Çernobil reaktör kazasının Türkiye üzerindeki etkileri

 

 

Çernobil reaktör kazasının Türkiye üzerindeki etkileri, Çernobil reaktör kazası'nın Türkiye Cumhuriyeti üzerindeki etkileridir.

 

Çernobil Nükleer reaktöründeki patlamanın sonucunda çevre ülkelere yayılan radyoaktif parçacıkların büyüklüğü ve etkileri üzerine kazanın üzerinden geçen yıllarda ciddi bilimsel araştırmalar ne yazık ki yapılmamış ve radyasyon seviyesini gösteren sayısal değerler açıklanmamış olduğundan patlamanın hemen sonrasında Türkiye üzerindeki etkilerle ilgili yeterli veriye ulaşmayı imkansızlaştırmıştır. [1] Bu verilerin yokluğu sebebiyle yanda görülen çizim de dahil olmak üzere çizilen haritalarda Türkiye hiçbir şekilde bu patlamadan etkilenmemiş gibi görünebilmektedir. Ancak Çernobil'in Avrupa üzerindeki etkilerini gösteren harita ve çizelgeler radyoaktif serpintinin çok geniş bir alanda yayıldığı ve Avrupa'daki pek çok ülkeyi doğrudan etkilediğini gösterdiği gibi ülkedeki Kanser vakalarının artışından da Çernobil'in sorumlu olduğuna dair şüpheler hâlâ devam etmektedir.

 

Türk Tabipler Birliği'nin ilk baskısı Nisan 2006'da yapılan "Çernobil Nükleer Kazası Sonrası Türkiye'de Kanser" başlıklı raporunda Çernobil ile sadece Karadeniz bölgesindeki Kanser vakaları arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Raporda Çernobil'deki patlama sonrasında oluşan radyoaktif bulutların 3 Mayıs 1986 Cumartesi günü Trakya'ya, 4-5 Mayıs günleri Batı Karadeniz'e, 6 Mayıs günü Çankırı üzerinden Sivas'a, 7-9 Mayıs tarihlerin Trabzon-Hopa'ya ulaştığı 10 gün sonra da tüm Türkiye'ye radyoaktif parçacıkların yayıldığı belirtilmektedir.[2] Yine raporda hatırlatıldığı üzere dönemin yetkililerin Çernobil'in Türkiye'de üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı şeklindeki açıklamalarına karşılık radyoaktif değeri 600 Bq/kg’ın altında olduğu belirtilen ve İngiltere’ye ihraç edilen fındık İngiltere tarafından geri gönderilmiştir.Bunun ardından siyasi otoritenin Ünye’nin doğusunda üretilen ve radyasyon seviyesi yüksek kabul edilen 110.000 ton fındığın imha edilmesi şeklindeki kararı üzerine fındık borsasında fiyatlar arttı ve çikolata sektöründe şok yaşandı. Türkiye’nin kendi ürettiği, AET’nin yüksek radyasyon içerdiğini belirttiği fındıkların imha edilmesi uluslararası etki yaratacaktı. Sonuç olarak o yıl 135.000 ton fındık ihraç edildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Çernobil'in 27. yıldönümünde Çernobil'in tanıkları Türkiye'de

 

26 Nisan 1986 günü SSCB'nin Pripyat kentinde gerçekleşen Çernobil nükleer kazasının 27. yıldönümünde İstanbul duyarlı bir etkinliğe evsahipliği yapıyor. Avrupa Çernobil Ağı’nın bir parçası olan Yeşil Düşünce Derneği, Çernobil Kazası sırasında çalışmış ‘tasfiye memurlarını’ deneyimlerini paylaşmaları için Türkiye ’ye getiriyor.

Felaketin olduğu alanda temizlik çalışmaları yapan ve nükleer atıklarla birebir temas ettikleri için yüzde 90’ı engelli olan memurlar, Kırklareli, İstanbul ve Sinop’un ardından Mersin’i ziyaret edecek. Bugün saat 13’te eski tasfiye memuru Nina Janchenko ve Mykola Bakieiev’in Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bir konuşma yapacağı etkinliğin ardından, Kemerköy’deki Hisar Okulları ziyaret edilecek, öğrencilere kaza anlatılacak.

Öte yandan ‘Karadeniz İsyandadır’ platformu da saat 19.00’da Taksim Meydanı’nda ‘Çernobil’i Unutma, Nükleere Bulaşma’ eylemi düzenleyecek. Platform, nükleere duyarlılığı arttırmak amacıyla bir de Çernobil Bilgi Testi hazırladı. Testin doğru cevapları, sayfanın en altında.

 

Nükleer bilginizi sınayın!

1- 20. yüzyılın en büyük nükleer kazası nerede meydana gelmiştir?

a- Adana
b- New York
c- Çernobil
d- Yeni Delhi

2- Çernobil hangi ülkenin sınırları içindedir?

a- ABD
b- İtalya
c- Kore
d- Ukrayna

3- Çernobil nükleer güç reaktöründe hangi tarihte kaza meydana gelmiştir?

a- 26 Nisan 1936

b- 26 Nisan 1986
c- 26 Nisan 1996
d- 26 Nisan 2023

4- Dünya Çernobil’deki 20. Yüzyılın en büyük nükleer kazasını kazadan kaç gün sonra öğrenmiştir?

a- Hemen
b- 1
c- 3
d- 5

5- Nükleer santralda kullanılan plütonyumun radyoaktif etkisi kaç yıl sürer?

a- 240 bin yıl
b- 24 bin yıl
c- 2 bin 400 yıl
d- 240 yıl

6- Plütonyumun tamamıyla etkisiz hale gelmesi için kaç yıl gerekir?

a- 500 yıl
b- 5 bin yıl
c- 50 bin yıl
d- 500 bin yıl

7- Ukrayna, Beyaz Rusya ve Rusya'da radyasyondan etkilenen insan sayısı kaçtır?

a- 840
b- 84 bin
c- 8 milyon 400 bin
d- Hiç kimse

8- Santralın bulunduğu bölgeye giriş çıkış hangi tarihte normale dönmüştür?

a- Halen polis kontrolündedir.
b- 2012
c- 2000
d- 1987

9- “O makine 2 yıl 4 ay 4 gün enerji üretmiş olabilir. Fakat insanlık nesiller boyunca hastalık ve acı çekecektir. Bu riske girmeye değeceğini söylemeye kim cüret edebilir ki?” cümlesi kime aittir?

a- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
b- Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Dünya Nükleer Endüstrisinin Durum Raporu
c- Margaret Thatcher
d- Nihat Doğan

10- “Facianın ardından özellikle radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde, hiçbir vatandaşın vücudunda radyoaktif kalıntıya rastlanmadı. … Kansere neden olacak herhangi bir genetik bozulmaya rastlanmamış. Ancak radyasyonun görüldüğü bölgelerde, sosyal travma oluşuyor. Konuyu bir kez daha tartışıp, Karadeniz’deki insanları rahatlatmamız lazım” cümlesi kime aittir?

a- Adını vermek istemeyen bir izleyici
b- Nükleerci lobi
c- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu
d- @beyinsizadam

11- “Ülkemizin her tarafındaki et, süt, su, balık, sebze ve meyvelerin tümü tertemizdir. İnsan sağlığına zararlı hiçbir kirlenme mevcut değildir”, “Dininize, imanınıza inandığınız gibi biliniz ki, Türkiye’de kesinlikle böyle bir tehlike mevcut değildir” cümleleri kime aittir?

a- Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral
b- Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç
c- Çaycı Haydar
d- Zaytung başyazarı Zayit Tunga

12- TAEK’in çayın 89 bin bekerel/kilograma kadar radyasyon içerdiğini resmen itiraf ettiği tarihe kadar Karadeniz bölgesinde üretilen çaylar ne kadar süre denetime tabi olmadan satılarak tüketilmeye devam edilmiştir?

a- 1 gün
b- 8 gün
c- 8 hafta
d- 8 ay.

13- Çernobil’in Türkiye’deki etkileri konusunda rapor hazırlayan kurum hangisidir?

a- TBMM Meclis Araştırma Komisyonu
b- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
c- Türk Tabipler Birliği
d- Sağlık Bakanlığı

14- Kazanın Türkiye’ye etkisi nedeniyle Türkiye SSCB’ye karşı tutumu ne olmuştur?

a- SSCB’ye nota verilmiş ve Büyükelçi geri çekilmiştir.
b- SSCB’ye ekonomik ambargo uygulanmıştır.
c- Dönemin başbakanı “Daha da Moskova’ya gelmem” demiştir.
d- Herhangi bir tavır açıklanmamıştır.

15- Mersin-Akkuyu’da yapılmak istenen Nükleer Santralın yapımı anlaşması hangi devletle yapılmıştır?

a- Meksika
b- Rusya
c- Güney Afrika Cumhuriyeti
d- Brezilya

16- Çernobil’in eski tip santral olduğunu, yeni tip santrallarda kaza riski olmadığını söyleyen Rusya‘da 1992 yılından sonra kazaların oranı ne kadar artmıştır?

a- % 3

b- % 4
c- % 5
d- % 45



Cevap Anahtarı: 1-c 2-d 3-b 4-d 5-a 6-d 7-c 8-a 9-b 10-c 11-a 12-d 13-c 14-d 15-b 16-d

 

-Radikal-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.