Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

can hamamci" nin ''Tv Cevreciligi''


hititli

Önerilen İletiler

CAN HAMAMCI; ÇEVRE VE BİLİMDE EMPATİ YOKSUNLUĞU

 

 

 

Merhum hocam, , Doç.dr Cahit Emre için......

 

Küresel, bölgesel ve yerel ölçekte: ekolojik dengelerin bozulması yüzyılın yıkımı olarak karşımızdadır. Yüzyılın, "bilimsel" alandaki diğer ekolojik kirliliği aşağıda teşhis ve "ruhsal travma" yöntemi kullanılarak tedavi edilmektedir.

Tüm dünyada, ekolojist bakış açısının egemen olmaya başladığı, mekan planlama kuramının ve pratiğinin temelden sorgulandığı bir dönemde "çevre" kavramı, iki boyutlu ve edilgen yapısından uzaklaşmaktadır. Ekoloji biliminde ve yönetiminde modellerden teorilere giden dev bir sıçrama söz konusudur. Bir coğrafya parçasının ekonomik-sosyal gelişmesinin ve ekolojik değerlendirilmesinin aynı anda hesaba katan böyle bir kaotik yaklaşımın sosyal bilim alanında olduğu kadar, "Kamu yönetimi" alanında da yeni yansımalarının olması kaçınılmazdır.

Ancak; bu gelişim süreci bizi başka acı ve çıplak gerçeklerle yüzleştirmektedir. "Çevre" ile Ekoloji bilimini aynı kefeye koyan katı bir akademik yaklaşım başlı başına bir ekolojik felakete yol açacak statik bir zihni birikimi içerisinde taşımaktadır. Buradaki kurnaz kaygı; kavramın öztürkçesini bulmaktan ziyade bir zihniyetin başât göstergesidir. Bu bağlamda, yeni tanımlama; Sosyal ekoloji ve Fiziksel ekolojiyi de kapsayacak şekilde bir toplam ekoloji biliminin içeriğindeki paradigma değişikliği, daha doğru bir yaklaşımdır.

Zaten, "Çevre Bilim" olarak yanlış anlamda savunulan bu bildik görüşün şubesinin çevreye yaklaşımları; "analitik"! olarak incelendiğinde, ekoloji biliminden tamamen kopuk, yurtdışındaki benzer gelişmelerden bir haber, dar bir çerçevede belirginleşmektedir. Kastedilen “Biçim bilim” dir. Normatif bilimle oynanır ama gerçek bilimle asla.

Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve ölçmek; üç boyutlu bir bütünsel (holistik) ekolojik yaklaşımı, bilgilenme sürecini ve ekolojide bölgesel "ÖLÇEK" konusunu da gündeme getirmektedir. Geleneksel bilim ve özellikle Sosyal bilim anlayışımız ile bir ekolojinin tanımlanması, ekolojik süreçlerin anlaşılması dünyada ve kıta avrupasında terkedilen bir görüştür.

Şöyle ki; "Fizik Ekoloji" alanında yaşanan "çoklu neden ve çoklu sonuç ilişkisi” geleneksel sosyal bilim anlayışımızda egemen olan "neden-sonuç" ilişkisinin de sorgulanmasını gerektirecek bir bilimsel yöntem gereksinimi doğurmaktadır. Sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için tekrardan gündeme getirilen Mekan Planlama kuramının içeriğinin tekrardan yorumlanması kaçınılmazdır. İki farklı bilgi sürecine, nesneye ve bilgi kuramına sahip bilim alanının bütünleştirilmesi konusu Toplam Ekoloji Biliminin konusudur. (Epistomoloji). Fizik ekoloji ve sosyal bilim alanları arasında farklı bakış açıları ve kullanılan yöntemler eklektik ve bilinçsiz şekilde birleştirilemez. Eğer birleştirilmeye kalkılırsa ilgili “kooperatif” başkanının düştüğü yöntem yanlışına düşülünür. İşte örnek;

"Ekoloji ve Çevre Bilimleri olarak ayrılan alanları birleştirmek ve tek bir çevrebiliminden söz etmek de ol

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.