Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bağ-Kur'dan malülen emeklilik eziyeti...


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Ali bey, 1967 doğumluyum ve 1986 yılında SSK’lı olarak işe başladım 1300 gün SSK primi ödedikten sonra elim bir trafik kazası geçirdim ve iki bacağımı kaybettim. Bu nedenle de bana iş veren yer olmadı ben de üç tekerlekli bir araba ile çakmak gazı doldurup ekmeğimi çıkarmaya başladım ve vergi mükellefi olarak 1996 yılından beridir Bağ-Kur’luyum. Bir dostum bana malülen emekli olma hakkım olduğunu söyleyince Bağ-Kur’a dilekçe verdim bana gelen cevapta, siz Bağ-Kur sigortalısı olmadan önce kaza geçirdiğinizden malülen emekli olamazsınız diyorlar, itiraz edip 2829 sayılı Kanun gereğince sosyal güvenlik başlangıcım olan 1986 yılında SSK’lı iken sağlam olduğumu söyledim ama bu bizi ilgilendirme Kanunumuza göre Bağ-Kur’lu olmadan sakat olmamanız gerekirdi dediler. İsmi Mahfuz

 

1479 sayılı Kanun’un 28 inci maddesine göre,

 

“Madde 28 - Bu kanunun uygulanmasında çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği tespit edilen sigortalı malul sayılır.

 

Şu kadar ki, bu Kanuna tabi sigortalılığın başladığı tarihte malul sayılacak derecede hastalık veya arızası bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalı, bu hastalık veya arızası nedeniyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamaz…”.

 

İşte bu madde içindeki “bu Kanuna tabi…” kelimeleri ile başlayan cümleye göre Bağ-Kur’lu olmadan önce var olan malüliyet (sakatlık-özürlülük) hali için Bağ-Kur sigortalılarını malülen emekli etmemektedir. Bu bana göre sosyal güvenliğin ruhuna aykırıdır ama maddenin lafzi yorumuna uygundur.

 

Bağ-Kur’un (SGK’nın) kriteri vatandaşa eziyet

 

Yukarıda her iki uygulamayı gördünüz, her ikisinde de madde içindeki yazılı kural 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu’na tabi olmadan önceki duruma göre uygulama yapılacağından bahsediliyor.

 

İlk olayımızda kişi SSK’lı olduktan sonra ama Bağ-Kur’lu olmadan evvel yaşını büyüttüğünden Bağ-Kur kendisinin emekli aylığını kesemez, kesmemelidir. Olay yargıya intikal ettiğinde mahkemeler ve özellikle de Yargıtay gerekli cevabı verecektir diye umut ediyorum.

 

Öte yandan, ikinci olayımızda kişi SSK’lı olmadan evvel sağlam ama Bağ-Kur’lu olmadan evvel malüldür bu durumda lafzi yoruma göre malülen emekli edilmesi Bağ-Kur açısından sorundur ama bunun da sosyal güvenliğin ruhuna uygun olmadığı hemen herkesin vicdanını sızlattığı da ortadadır.

 

Fakat en ilginç yanı, Bağ-Kur her ikisinde de her zamanki kuralını ortaya koymuş vatandaşın işini görmek yerine eziyet etmek asıldır diyerek uygulama yapmasıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.