Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Evlerde Niye Kitaplık Yok, Yalçıntaş, Yazıcıoğlu, Şairler, Yeni Kitaplar ve Edebiyat Haberleri


Önerilen İletiler

Evlerde Niye Kitaplık Yok, Yalçıntaş, Yazıcıoğlu, Şairler, Yeni Kitaplar ve Edebiyat Haberleri

Edebiyat Dünyası 213 - Tarih: 05.04.2009. Edebiyatı, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

 

EDEBİYAT DÜNYASI

Ali GÜNDÜZ

[email protected]

 

 

 

EVLERDE NİYE KİTAPLIK YOK?

Geçen bir eve misafir oldum. Salonda 3 tane vitrin var. Vitrinlerin içi süs eşyaları, bardak ve tabaklarla dolu. Sohbet koyulaştı. Anne ve baba, çocukların okumadığından ve tembel oluşlarından bahsetti hep. Ben de “ Vitrinlerinizi kitaplarla doldursaydınız, çocuklarınız da kitap okurdu” diyerek lafı gediğine koydum. Bir evde mutlaka kitaplık olmalı, en az bir ansiklopedi bulunmalı. Çocuklar işin kolayına kaçıyor. İnternet cafelerde hazır ödevler var, oyun da var. Çağın en büyük hastalığı internet alemi, ama anne ve babalar işin farkında değil. Çocuklar, ödevlerini kendileri araştırıp bulacaklar ki bir şeyler öğrensin. Vitrinlerimizi ansiklopedi ve kitaplarla süsleyelim. Sahaflarda 10 cilt ansiklopedi 6 TL., 24 cilt ansiklopedi 14 TL. İş kadınlarda bitiyor. Hanımlar, aydın olmalı ki çocuklarını iyi yetiştirsinler. Çünkü ilk öğretmen annelerdir. Süs eşyaları ve tabaklarla dolu vitrinlerin olduğu evlerde yetişen çocuklar da kültürsüz yetişiyor maalesef. İlköğretim öğrencileri SBS’ye hazırlanmıyor, Lise öğrencileri de ÖSS’ye hazırlanmıyor. Sınavlarda başarısız olan çocuklara kızmayın. Siz, anne ve baba olarak evde kitap okuyun ki, çocuklarda size özensin. Anne ve baba, TV başında, çocuklar internet aleminde, başarılı olamazsınız.

Kitap konusu açılmışken kütüphaneler haftası ile alakalı bir haberi de aktarayım: Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bedri Aydoğan, okumayı sevmek ve sevdirmek, herkesin birinci işi olması gerektiğini söyledi. Kütüphane Haftası nedeniyle İsmet İnönü Meslek Lisesinde konferans düzenlendi.

 

PROF. DR. YALÇINTAŞ İÇİN ÖZEL TÖREN

Çok sayıda tanınmış siyaset ve ilim adamına üniversitede hocalık yapmış, pek çok süreli yayında 600’ü aşkın makalesi yayımlanan, TRT eski genel müdürü ve milletvekili Nevzat Yalçıntaş’ın hayatından kesitlerin sunulacağı akademik hayatının elli yılı programı, 11 Nisan 2009 Cumartesi günü Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde saat: 14.00’de başlayacak. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün teşrifleriyle gerçekleştirilecek olan program, İBB Başkan Vekili Başkanı Ahmet Selamet ile İstanbul İktisatçılar Derneği Başkanı Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz’ün açılış konuşmalarının ardından Ahmet Ünal’ın yapımcılığını gerçekleştirdiği belgesel film gösterimi ile devam edecek.

 

YAZICIOĞLU BÜYÜK BİR LİDERDİ

Geçen yazımda Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişi hakkında yazıyı yazdığım saatlerde henüz helikopterden haber alınamamıştı. Kahramanmaraş’tan gelen haberle, Yazıcıoğlu ve dostları, ülkeyi hüzne boğdu. Üşüyorum şiirini yazıp, fikir adamı ve şair kimliği sıfatıyla yad etmek istemiştim. Yazıcıoğlu, mert duruşu ile hep doğruları söyledi. Oligarşiye karşı çıktı ve demokrasiyi savundu. Yazıcığlu feraset sahibi, aydın, kültürlü, uzağı gören büyük bir liderdi. Milletini candan sevdi. Cenazesindeki gösterilen büyük alakadan da anlaşıldı ki milleti de onu sevmişti. Bu kaza hep kafamızda soru işareti olarak kalacak, diğer bazı kazalar gibi kazaya uğratılmış gibi görünüyor. İnşallah konu aydınlanır. Yazıcıoğlu ve dostlarına Allah rahmet eylesin.

 

ŞAİRLERİ TANIYALIM: Hatice Rezan Gülseren

'Hüzünlü Eylül Akşamları' şiir kitabının şairi Hatice Rezan Gülseren, güçlü ve usta bir şair. Bazı şiirleri bestelenen şair, 1945 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babasının memuriyeti nedeniyle eğitimini yurdun değişik yerlerinde aldı. Orta öğretimini ve öğretmen okulunu Niğde’de tamamladıktan sonra 1964 yılı Haziran ayında Niğde Çimento Fabrikasında Eğitim ve Haberleşme biriminde göreve başladı. 1965 yılında başladığı Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Sırası ile Burdur Öğretmen Okulu, Öğretmen Lisesi ve Eğitim Enstitüsünden sonra isteği üzerine İzmir Güzelyalı Orta Okulundan emekli olduktan sonra da iki yıl İzmir Özel Çakabey Lisesinde Beden Eğitimi öğretmeni ve Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu. Daha sonraki yıllarda Çeşme Çiftlik köyünde hem çocuklarının gelecekleriyle daha yakından ilgilenmek, hem de 1960'lı yıllardan beri yazdığı şiirleri derlemek, onlara yenilerini eklemek, hikaye ve roman, anlatı gibi konularda birikimlerini kağıda dökmek isteğiyle yeniden yazmaya başladı. Öğretmen olan eşinin manevi desteği ile epey bir yol aldı. Beste türündeki şiirlerini içine alan şiir kitabını Pazar günü tanıtacağım.

 

EDEBİYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER

Ünlü tiyatro oyuncusu Haldun Dormen, tiyatro sanatçılarının, tiyatrodan para kazanamadığı için televizyonlarda program yapmak zorunda kaldıklarını belirtti. ”Ben de 55 yıllık tiyatro sanatçısıyım, ancak özel bir televizyonda program yapıyorum” diyen Haldun Dormen, Türkiye’de tiyatro ile uğraşanların sayısının günden güne azaldığını söyledi. Sanat ve edebiyatın bizdeki acı örneği işte böyle dostlar.

Haldun Dormen’in bu acı itirafından sonra bir de ABD’den bir haber aktaralım. Bakalım orda durum nasıl? ABD eski Dışişleri Bakanı Rice, 2,5 milyon dolar karşılığında Bush dönemi, ailesi ve gençliğini anlatacağı 3 kitap yazacak. Crown yayınevi ile 3 kitaplık bir anlaşma imzalayan ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 2.5 milyon dolar alacak. Orada yazarlar servet kazanıyor, biz de ise durum vahim. Eh işte kültürlerin arasındaki fark ve uçurum.

Londra’da yayımlanan El Arap gazetesi’nde Sair Duri imzasıyla çıkan bir makalede, Arapların Osmanlı’nın yıkılmasından en fazla zarar görenler olduğu ve Arap siyasilerin Batıyla işbirliği yaparak bu süreci kolaylaştırdığı yazıldı. Petrol olmasa aynı Afrika ülkeleri gibi olurlardı. Neyse ki petrol sayesinde yine durumları iyi. Bunu anlamaları da güzel tabi.

Bir sevindirici haberi de sizinle paylaşayım “Demir Parmaklık Yüreğin” şiir kitabın şairi Aysel Çoban (İmer) ve şair İbrahim İmer’in bir bebekleri oldu. Analı babalı sağlıklı bir hayat diliyor ve şairlerimizi kutluyorum.

Uluslararası Af Örgütü, hazırladığı son raporunda İsrail’i sivilleri hedef almakla suçlayarak, bu ülkeye silah satışlarının durdurulması çağrısında bulundu. İyi de silahları kendi üretiyor zaten. Dünya, İran’la uğraşıyor ama İsrail’i gören yok. Yeni ürettiği silahları Filistinliler üzerinde deniyor, onları kobay olarak kullanıyor. Sanatçılar ve edebiyatçılar, bu konuyu hiç işlemezler eserlerinde nedense.

Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açıklandı. Yakında ödül töreni ile ilgili duyuru yapılacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanıtılıyor.

Gündüz Kitabevi her eve bir kütüphane ve ansiklopedi kampanyası açtı. Ansiklopedi cildi 60 kuruş, kitaplar 50 kuruş. Gündüz yayınevi, 500’e yakın kitap ve 13 antoloji kitabının ardından, resimli Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayınlayacak. Gündüz yayınevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrıca antoloji kitaplarına, şairler katılabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

 

KİTAP DÜNYASI

1. Ispartalı olup Ankara’da yaşayan öğretmen Ali Ünal’ın “Biraz da Gülelim” mizahi hikaye kitabı 3.Baskı olarak Gündüz yayınları arasında yeni çıktı. Kısa sürede 3.Baskı yapan öğretmenimizi kutluyorum. Öğretmen ve öğrenci hatıralarından yola çıkarılarak hazırlanmış güzel bir mizah kitabı. Öğretmen ve öğrenciyi tatlı bir anlatımla iç dünyalarını yansıtmış. 237 sayfalık kitabı zevkle okuyacaksınız. Nice başarılara. Tel: 0536 2624711- 0505 5717974. [email protected]

 

2. Kırklareli’nin başarılı şairi Alaeddin İkican’ın “Sevgiden Ötesi Yok” ilk şiir kitabı 3.baskı yapmış. Ulusal Bellek yayınları tarafından Edirne’de 128 sayfa olarak yayınlanmış. Sırada tanıtacağım “Umudun Sevdası” adıyla çıkan 2. Şiir kitabı da var. Şairimizin 3.Şiir kitabı da Gündüz Yayınları arasında çıkıp, daha geniş kitlelere ulaşacak. Kısaca onu artık tüm Türkiye tanıyacak. Hayatı ve sanatı büyük mücadelelerle geçmiş ve çeşitli yarışmalarda ödüller almış başarılı bir şair. Epik, lirik, didaktik, duygusal ve sosyal içerikli şiirler yazmaya ağırlık vermeye başladı. Nefis şiir kitabına, Araştırmacı yazar Nazif Karaçam güzel bir önsöz yazmış. Tel: 0543 5853431. email: [email protected] Vicdansız şiirinden bir kıta alalım:

Ben bir kara sevdalı

Sense Bağlarda kokan bir gül,

Sindirdim Yüreğine kokunu

Sahiplendi seni, bendeki deli gönül

 

3. Gündüz Yayınlarından pazar günleri kitabı tanıtılacak yazar ve şairler: İmran Can (2 özel eğitim kitabı –Konuşma zorluğu çekenler için) , İbrahim Sayar (Medine´de Akşam Güneş Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 şiir kitabı).Gündüz Yayınlarını [email protected] ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çıkarmak isteyen şair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayınevi 4.Yılında 500’ye yakın Kitap çıkardı. Kitabınızı büyük bir yayınevi olan, Gündüz Yayınevine danışmadan kitap çıkarmayın. Yukarıdaki kitaplar, kitapçılara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapılmaktadır. Tanıtılan kitapları alacağınız adres: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 GSM 0532 692 79 01.

 

4. Sırada bekleyen diğer kitapların yazar ve şairleri: Alaeddin İkican (Umudun Sevdası 2. Şiir kitabı), Necati Gedikoğlu (Aşkın Diyeti –roman) ve 'Hüzünlü Eylül Akşamları' şiir kitabının şairi Hatice Rezan Gülseren . Kitaplarınızı Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanıtalım.

 

HAFTANIN ŞAİRİ: Osman Şener

Anayurt gazetesi okurları, www.varanhaber.com ve Dünya Şairler Birliği grubunun 820 üyesi, haftanın şairini seçiyor. “Haftanın şairi” adayınızı bana bildirin.

Evvahi mahlasıyla şiirler yazan Osman Şener, 01.01.1956 yılında Yozgat - Sorgun'da doğdu. İlkokulu, köyü Babalı'da, ortaokulu Sorgun'da, liseyi Yozgat'ta ve üniversiteyi İstanbul’da bitirdi. Gençlik yıllarında çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve şiirleri yayınlanmış olan Evvahi, 2007 yılı içerisinde ciddi olarak şiire yöneldi. Şairimiz beş çocuk babası olup; halen bir kamu kuruluşunda memuriyet hayatını sürdürmektedir.

 

GELDİM

 

Seher vakti, vuslat vakti;

Geldim kapını çalmaya.

Belki gelmiştir saati;

Geldim muradım almaya.

 

Evvahi’yim bir kemter kul

Kullukta etmezem bir pul

Tasmam tamam sırtımda çul

Geldim kıtmirin olmaya

 

Osman Şener (Evvahi) – Sorgun- Yozgat

 

 

 

 

 

KİTAPLARDA BÜYÜK UCUZLUK

Boyama kitapları, ÖSS, OKS, SBS, İlköğretim yardımcı kitapları ve kitap sergisi : 50 Krş

ANSİKLOPEDİ CİLDİ 60 kuruş – 10 cilt 6 TL

kitap sergisi 1 TL.

BİZE DANIŞMADAN KİTAP ÇIKARMAYINIZ.

Sitemizdeki sözleşmeyi inceleyin.

500’e yakın kitap yayınladık. Şair ve yazar ansiklopedisine katılın. (3 cilt- 5000 şair-yazar).

Ali GÜNDÜZ, Pazar günleri Edebiyat Dünyası köşesi ile Anayurt Gazetesinde...

GÜNDÜZ KİTABEVİ – SAHAF- YAYINEVİ

Demetevler, Vatan cad. 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b

Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57- GSM 0532 692 79 01

*******

 

 

******************************************************

 

Maraş’tan bir haber geldi, Balıkesir, Rıza Özcan, Bedriye Aras Yılmaz Karamersin, ve Edebiyat Haberleri

Edebiyat Dünyası 212- Tarih: 29.03.2009. Edebiyatı, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

 

EDEBİYAT DÜNYASI

Ali GÜNDÜZ

[email protected]

 

 

 

 

MARAŞ’TAN BİR HABER GELDİ: ÜŞÜYORUM

Hani eskilerden bir türkü var ya “Maraş’tan bir haber geldi, dediler ki Meyrik ölmüş” diye. Allah korusun o aklıma geldi. Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişi hakkında böyle yazamadım. Çünkü yazıyı yazdığım saatlerde henüz helikopterden haber alınmadı. Kahramanmaraş’tan hayırlı haberler gelmesi için dua ediyoruz. Yazıcıoğlu ve dostları, ülkeyi hüzne boğdu. Seçim yasakları nedeniyle başka bir şey yazamayacağım. Sadece bir şiirini alacağım. Yazıcıoğlu'nun kaleminden dökülen şiir, özlem, hüzün ve duygu yüklü. İşte Yazıcıoğlu'nun Mamak Cezaevinde iken yazdığı ve okuduğu 'Üşüyorum' şiiri. Bilmem belki acımızı dindirir. Fikir adamı ve şair kimliği sıfatıyla yad etmek istedim.

 

ÜŞÜYORUM

 

Bir coşku var içimde bu gün kıpır kıpır

Uzak çok uzak bir yerleri özlüyorum

Gözlerim parke parke taş duvarlarda

Açılıyor hayal pencerelerim

Hafif bir rüzgar gibi süzülüyorum

Kekik kokulu koyaklardan aşarak

Güvercinler ülkesinde dolaşıyor

Bir çeşme başı arıyorum

Yarpuzlar arasında kendimi bırakıp

Mis gibi nane kokuları arasında

Ruhumu dinlemek istiyorum

Zikre dalmış her şey

Güne gülümserken papatyalar

Dualar gibi yükselir ümitlerim

Güneşle kol kola kırlarda koşarak

Siz peygamber çiçekleri toplarken

Ben çeşme başında uzanmak istiyorum

Huzur dolu içimde

Ben sonsuzluğu düşünüyorum

Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum

Durun kapanmayın pencerelerim

Güneşimi kapatmayın

Beton çok soğuk, üşüyorum..

 

BALIKESİR’DE ÖRNEK BİR OKUL

Balıkesir’in İvrindi İlçesindeki 7 Eylül İlköğretim Okulundan bir telefon aldım. Öğretmen ve öğrencilerin şiirlerinden oluşan bir şiir antolojisi çıkarmak istediklerini söylediklerinde heyecanlandım. Okullar zaman zaman bu tip kültür faaliyetleri yapıyorlar elbette. Bu ilk yapılan bir hizmet değildi. Yerel manada bu hizmetler yapılıyor ama bu hizmetler sadece o bölgede kalıyordu. Ama yapılmak istenen, bir yayınevi tarafından çıkarılarak, bu antoloji kitabının tüm yurtta tanıtılmasıydı. Beni heyecanlandıran olay bu idi. Yeni yeteneklerin doğmasına fırsat veriliyordu. Okul müdürü, idareciler ve okul aile birliğinin böyle büyük düşünmesi beni heyecanlandırmıştı.

Süleyman Lapanta - 7 Eylül İlköğretim Okulu Müdürü, müdür yardımcılarına, Türkçe öğretmenlerinden Hüseyin Uslu ve Emrah Mert'e teşekkür ediyorum. Böyle ufku geniş idareci ve öğretmenlere ihtiyacımız var. Bu antoloji kitabı ile hem şiirler tüm Türkiye’ye dağıtılacak hem de il ilçe ve okul tanıtılmış olacak. Hatta bu eser, internetten bile alınacak. Bu güzel hizmette emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

 

EDEBİYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER

Alaeddin İkican, Deniz özgür Oğuz ve Süleyman Lapanta’nın kitapları yayına hazırlanıyor. Bu sıcak haberi de siz okurlarla paylaşmak istedim.

M. Cem Öztüfekçi’nin yazıp yönettiği kısa film Ayak Altında, İtalya’nın Pescara şehrinde düzenlenen Avrupa Filmleri Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü’ne lâyık görüldü.

Dünyanın önde gelen 16 yazarını ‘İstanbul 2010’ etkinlikleri kapsamında İstanbul’a getirmek için hazırlıklara başlayan Sezer Duru, projesini geri çekti. İstanbul 2010 için çeşitli etkinliklere milyonlarca lira harcayan 2010 Ajansı, Duru’nun 300 bin euro’luk bütçesini daralttı, şirket kurmasını istedi. Ne yapalım edebiyat garip geldi, garip gider.

Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun ölümünün 36. yıl dönümü ve Orman Haftası nedeniyle Başkent'te ''Bu Toprağın Aşıkları Aşık Veysel'i Anma Gecesi'' düzenlendi.

TEMA Vakfı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğince (TÜRSAB) Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen gecede, Şef Serbülent Yasun yönetimindeki TÜRSAB Halk Müziği Korosu Aşık Veysel'in türkülerini seslendirdi.

Dil ve Edebiyat dergisinin mart sayısında (nr.3) Şemsettin Şeker, Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen iki şiirini yayımladı. Akif'in gün yüzüne çıkan iki şiiri edebiyat dünyasında ses getirdi.

Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açıklandı. Yakında ödül töreni ile ilgili duyuru yapılacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanıtılıyor.

Gündüz Kitabevi her eve bir kütüphane ve ansiklopedi kampanyası açtı. Ansiklopedi cildi 60 kuruş, kitaplar 50 kuruş. Gündüz yayınevi, 500’e yakın kitap ve 13 antoloji kitabının ardından, resimli Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayınlayacak. Gündüz yayınevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrıca antoloji kitaplarına, şairler katılabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

 

KİTAP VE DERGİ DÜNYASI

1. Muğlalı genç şair Yılmaz Karamersin’in hazırladığı “ Sevda ve Hasret Şiirleri antoloji kitabı Gündüz Yayınları arasında yeni çıktı. Bu kitapta yer alan birbirinden değerli şairler: Abdullah Yıldırım (Can Ozan) , Alaaddin Uygun, Ali Gündüz, Ali Özen, Bahri Yıldırım, Baki Ceylan, Bayram Kaya, Bilal Sili, Burcu Bir, Demir Mutlugil, Duygu Kırkız, Enver Bilgiç, Erkan Acar, Fatma Hatun Esen, Figen Mete, Gürsel Pal, Harika Ufuk, Hatice Katran, Havva Keskin, Kazım Doğan, Mesut Özbek, Muharrem Akman, Mustafa Soner Acar, Mücella Pakdemir, Namık Atasoy, Nazlı Muhip, Nuran Kara, Nurhayat Nalçacı, Nuriye Dündar, Nurten Temel, Özcan Soylu, Papatya Mergüz Kuru, Perinur Olgun, Rıza Özcan, Rifat Kaya, Sacide Yaylaz, Safiye Korkmaz, Serhan Yiğen ve Yılmaz Karamersin. Bu kitap www.antoloji.com sitesindeki Muğlalılar ile Sohbet ve Arkadaşlık grupları kültür hizmeti olarak çıkmıştır. Kitabı daha önce kısmen tanıtmıştım.

 

2. Erzurumlu olup, İzmir’de yaşayan Bedriye Aras’ın “Öz Değerinde İnsan” şiir kitabı 80 sayfa olarak yayınlanmış. Şairin daha önce “Kaderin Kaderi” adlı bir şiir kitabı daha çıkmış. “Öz Değerinde İnsan” şiir kitabında denemeler de yer almış. Kitap hece ve serbest olmak üzere duygu yüklü güzel şiirlerden oluşuyor. ‘.Kitabı olmasına rağmen henüz yolun başında. Bir yayınevi ile anlaşıp, tanıtım ve dağıtımının yapılması gerekiyor. Yüreğinde kopan fırtınaları paylaşmayı seven Bedriye Aras’ın edebiyat yolunda başarılı olacağına inanıyorum. Email: [email protected]. Cevher şiirinden bir güzel kıtayı sizinle paylaşmak istiyorum:

Gönül çağlayanım, yüreğim nehir

Dertler kalem oldu, sözlerim şiir

Hangi aşık sefa elinden gelir

Ben aşıkların diyarındanım.

 

3. Gündüz Yayınlarından pazar günleri kitabı tanıtılacak yazar ve şairler: İmran Can (2 özel eğitim kitabı –Konuşma zorluğu çekenler için) , İbrahim Sayar (Medine´de Akşam Güneş Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 şiir kitabı) , Ali Ünal (Biraz da Gülelim 3.Baskı– mizahi hikaye) .Gündüz Yayınlarını [email protected] ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çıkarmak isteyen şair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayınevi 4.Yılında 500’ye yakın Kitap çıkardı. Kitabınızı büyük bir yayınevi olan, Gündüz Yayınevine danışmadan kitap çıkarmayın. Yukarıdaki kitaplar, kitapçılara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapılmaktadır. Tanıtılan kitapları alacağınız adres: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 GSM 0532 692 79 01.

 

4. Sırada bekleyen diğer kitapların yazar ve şairleri: Alaeddin İkican (Sevgiden Ötesi Yok – Umudun Sevdası 2 şiir kitabı) ve Necati Gedikoğlu (Aşkın Diyeti –roman) . Kitaplarınızı Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanıtalım.

 

HAFTANIN ŞAİRİ: Rıza Özcan

Anayurt gazetesi okurları, www.varanhaber.com ve Dünya Şairler Birliği grubunun 820 üyesi, haftanın şairini seçiyor. “Haftanın şairi” adayınızı bana bildirin.

 

GELİYORUM

 

Kolay bulmadık vatanı

Türk’ü bilmiyorsan tanı

Hangi rüzgâr attı seni?

Çürüğümle geliyorum

 

Selam olsun her bir ile

Can veririz güle güle

Türkmen’iyle Çerkez’iyle

Yürüğümle geliyorum

 

Gözem mi geldin vatanım?

Laf atsalar yanar canım

Bağrına düşmeden tenim

Kırığımla geliyorum

 

Edirne’den Kars’tan Van’dan

Kuzey Güneyden dört yandan

Rızai geçer öz candan

Koruğumla geliyorum

 

Not: Şiirin bir kısmı alınmıştır.

 

Rıza Özcan (Aşık Rızai) – Afyon

(4 kitabı yayınlanmıştır)

 

*****************************************************

 

Ali Yücel, Dünya Şiir Günü, Ödül, Emin Karaca, Ermeniler ve Edebiyat Haberleri

Edebiyat Dünyası 211- Tarih: 22.03.2009. Edebiyatı, pazar günleri Anayurt Gazetesinden takip edin.

 

EDEBİYAT DÜNYASI

Ali GÜNDÜZ

[email protected]

 

 

 

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ

2000 yılından beri 21 Mart, her yıl UNESCO'nun kararıyla Dünya Şiir Günü olarak kutlanıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çeşitli kurum, kuruluş ve vakıflar tarafından bir çok faaliyet düzenleniyor, şiirler okunuyor, şairler anılıyor. İşte bir örnek: Türkiye Yazarlar Sendikası’nın Kültür Servisi - Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘21 Mart Dünya Şiir Günü’, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Konak Belediyesi’nin PEN Yazarlar Derneği’yle birlikte düzenlediği 5. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması, 20-22 Mart tarihleri arasında Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde yapılacak. Tüm şair ve şiir severlerin şiir günü kutlu olsun.

 

1915’DE ERMENİLER NİÇİN TEHCİR EDİLDİ?

Murat Bardakçı’nın kitabı New York Times’ta!.. Yurtiçinde ve yurtdışında yıllardan bu yana tartışılan ve Türkiye’nin tüm uluslararası ilişkilerinde engel şeklinde ortaya sürülen konulardan biri olan 1915 Ermeni Tehciri ABD’nin saygın gazetesinde geniş yankı buldu. Ermeni iddialarını desteklemesiyle bilinen New York Times’ta bir ilk! Everest Yayınları tarafından geçtiğimiz aylarda yayımlanan Talât Pala’nın Evrak-ı Metrukesi isimli kitap, 1922 yılında Ermeniler tarafından katledilen Sadrazam Talât Paşa’nın özel arşivine dayanıyor. Gazetenin, Bardakçı’nın “Zamanın hükümeti Ermeni nüfusu başka yerlere göndermek zorundaydı” şeklindeki sözlerine yer vermesi, Ermeni iddialarını desteklemesiyle bilinen New York Times’ta bir ilk olarak değerlendiriliyor. Bu kitapla 1915 Tehciri’nin belgeleri, ilk kez ortaya çıktı...

Belgelerin tümünün orijinallerinin ve çevrim yazılarının bir arada yer aldığı “Talât Paşa’nın Evrak-ı Metrûkesi”nde tehcir konusunda bugüne kadar gizli kalmış çok sayıda belge yer alıyor ve bu belgeler, 1915’te yaşananlara tam bir açıklık getiriyor. Bu kitap, Türkiye’de gündemin değişmez dertlerinden biri haline gelen 1915’teki Ermeni tehciri konusunda tehcirin mimarı Sadrazam Mehmet Talât Paşa’nın özel arşivinde bulunan ve bugüne kadar yayınlanmamış olan belgelerden meydana geliyor. Paşa, tehcir öncesindeki Ermeni nüfusu, kaç Ermeni’nin nereden nereye gönderildiği ve tehcir sonrasındaki Ermeni nüfusun ne olduğu senelerden bu yana tartışılan konulara, şahsi kayıtlarına dayanarak bizzat cevap veriyor. Murat Bardakçı’nın, başta Talât Paşa olmak üzere, İttihad ve Terakki Partisi’nin liderlerinin ailelerinden elde ettiği bu belgelerin yayınlanmasıyla, Ermeni tehciri ile ilgili gerçek sayılar ilk kez ortaya çıkmış oluyor. Yani devletin yapamadığını Murat Bardakçı yapıyor. Birileri Ermenilerin ihanetini anlatması lazımdı. Bin yıl kardeşçe yaşadıkları topraklarda, Ermeniler niçin Türklere katliam yapmışlar ve niye tehcire (göçe) tabi tutulmuşlardı? Önce bunun bilinmesi şarttı.

 

SEVGİ ÖZDAMAR'A ÖDÜL

Almanya'da tanınan yazar, oyuncu ve yönetmen E. Sevgi Özdamar'a, Berlin eyaleti tarafından her yıl başarılı sanatçılara verilen 15 bin Euro değerindeki Berlin Sanat Ödülü verildi. Özdamar ödülünü, Berlin Eyaleti Başbakanlığında kültürden sorumlu Müsteşar Andre Schmitz ve Berlin Sanatlar Akademisi Başkanı Klaus Staeck'in elinden aldı. Alman edebiyatçı Wolfram Schütte, Özdamar'ın iki farklı kültürü hikaye şeklinde esprili bir şekilde anlatmayı başardığını söyledi. Özdamar'ın, eserlerini Almanca olarak yazan nadir Türk yazarlardan biri de olduğuna işaret eden Schütte, Özdamar'ın Türkiye, Almanya ve Fransa'daki tiyatro çalışmalarını da anlattı.

 

KÖYLÜ KIZIN ROMANI

Samsun’da bir köyde yaşayıp, gündüzleri çapa yapan, süt sağan, odun kırıp tek başına ev işlerinin üstesinden gelen Öznur Baş, geceleri de roman yazıyor. Kompozisyon dalında çok sayıda birinciliğe imza atan 22 yaşındaki genç, 4 yıldır üzerinde çalıştığı ve 'Kördüğüm' adını verdiği romanını tamamladı. Maddi durumu el vermediği için romanını kitaba dönüştüremeyen Baş, romanını basacak yayınevi arıyor. Lise mezunu Baş, edebiyat alanında iddialı. Azmin elinden bir şey kurtulmuyor.

 

EMİN KARACA HAYATA DÖNDÜ

Kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılan Yazar Emin Karaca hayata döndü. Koşuyolu Kalp Damar Hastalıkları Hastanesinin yoğun bakımında tedavi gören Emin Karaca'ya stent uygulaması yapıldı. Yoğun tedavi sonrası değerli yazarımızın kollestrol ve şeker sorunları giderildi. Emin Karaca bir süre evinde dinlenecek. Bir anlamda ikinci hayatına adım atan Emin Karaca'ya geçmiş olsun diyoruz.

 

EDEBİYAT DÜNYASINDAN KISA HABERLER

2009 Erdal Öz Edebiyat Ödülü Romancı İhsan Oktay Anar'a verildi. 26 Mart 2009 günü Pera Müzesinde yapılacak törenle ödül Anar'a verilecek.

Yayımlandığı ülkelerde büyük ilgi gören Brezilyalı yazar Paulo Coelho`nun 40 dile çevrilen "On bir Dakika" romanı beyaz perdeye uyarlanacak.

Ervand Abrahamian`ın kaleme aldığı ve İran`ın yakın tarihine damgasını vuran siyasi aktörler ve olaylara ışık tutan "Modern İran Tarihi" adlı kitap, İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

Anayurt Gazetesi – Gündüz Kitabevi 4.Sanat ve Edebiyat Ödülü açıklandı. Yakında ödül töreni ile ilgili duyuru yapılacak. www.gunduzkitabevi.com.tr ‘de ödül alanlar tanıtılıyor.

Şuayıp Demir, Nihat Kaçoğlu, Dr. Seyyid Irmak ve Samet Koman’ın kitapları yayına hazırlanıyor. Bu sıcak haberi de siz okurlarla paylaşmak istedim.

Gündüz yayınevi, 500’e yakın kitap ve 13 antoloji kitabının ardından, resimli Şair ve Yazarlar Ansiklopedisi yayınlayacak. Gündüz yayınevi sitesinde örnek ansiklopediyi görebilirsiniz. Ayrıca antoloji kitaplarına, şairler katılabilir. www.gunduzkitabevi.com.tr sitesine girilmesi yeterli.

 

KİTAP VE DERGİ DÜNYASI

1. Burdurlu yazar Ali Yücel’in “Bana Göre İslam Dini” kitabı Gündüz Yayınları arasında 372 sayfa olarak yeni çıktı. Araştırmayı ve okumayı seven yazar Ali YÜCEL, kendini İslâmi araştırmalara adadı. Kur’an ve sünnet üzerine araştırmalarını yoğunlaştıran yazar, toplumun dini bilgiler alanında taklitçi, teslimiyetçi, ezberci, bidat hurafelerle dolu tutumu üzerine bu kitabı hazırladı. Yazar bir din bilgini olmadığı gibi, bu konularda da kesin bir iddiası yoktur. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere, kitaba “Bana Göre İslam Dini” adını vererek, kendi görüşlerini kaleme aldı. Tek bir amacı var, Müslümanları teslimiyetten, taklitten, ezbercilikten, bidat ve hurafelerden uzaklaştırmak, Kur’an ve sünnetin ışığına çekmektir. Bir uyanışa vesile olmanın hazzını tatmak istemektedir. Bu güzel deneme ve araştırma kitabını tavsiye ediyorum. Yazar irtibat: [email protected] - 05362257045

 

2. Üç aylık Dil-Kültür Edebiyat Dergisi Yağmur'un Bahar sayısı çıktı. Derginin 42. sayısında Mustafa Özçelik üzerine Nasrettin Hoca üzerine bir sohbet, Türk edebiyatında Süleymannâmeler üzerine bir inceleme, Selim Sâbit Efendi Hayatı ve Eserleri üzerine bir makale, Âkif'ten Âsım'ın Nesline Mesajlar başlıklı bir deneme , Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın bir gazeli de dahil olmak üzere ona yakın şiir, Merve Eker'in Mustafa Kutlu'nun Hikâyelerinde Bakış Açısı'nı ve Sevinç Çokum'un Romanlarında Millî Kimlik konulu inceleme makaleleri başta olmak üzere ona yakın makale ve hikayeler yer alıyor.

 

3. Gündüz Yayınlarından pazar günleri kitabı tanıtılacak yazar ve şairler: Yılmaz Karamersin (Sevda ve Hasret Şiirleri – Antoloji), İmran Can ( 2 özel eğitim kitabı –Konuşma zorluğu çekenler için), İbrahim Sayar (Medine´de Akşam Güneş Batarken ve Çileli Günlerin Sonu Gelmedi 2 şiir kitabı), Ali Ünal (Biraz da Gülelim 3.Baskı– mizahi hikaye).Gündüz Yayınlarını [email protected] ‘dan isteyebilirsiniz. Kitap çıkarmak isteyen şair ve yazarlar, www.gunduzkitabevi.com.tr sitesini ziyaret edebilir. Gündüz Yayınevi 4.Yılında 500’ye yakın Kitap çıkardı. 30 Kitap baskıda bulunmaktadır. Kitabınızı büyük bir yayınevi olan, Gündüz Yayınevine danışmadan kitap çıkarmayın. Yukarıdaki kitaplar, kitapçılara % 50 indirimli ve 6 ay vade yapılmaktadır. Tanıtılan kitapları alacağınız Gündüz Kitabevi adresleri: Gündüz Kitabevi - Demet 412.Sokak (Eski 7.Sokak) no: 7/ b Y.MAH /ANK. 0312 346 54 57 - Cebeci: Çifteler Sk 7/A Doğumevi yanı Hamamönü/Ank. 0312 363 09 94 - GSM 0532 692 79 01. Tanıtımı yapılan kitapları bu adreslerden temin edebilirsiniz.

 

4. Sırada bekleyen diğer kitapların yazar ve şairleri : Alaeddin İkican (Sevgiden Ötesi Yok – Umudun Sevdası 2 şiir kitabı), Necati Gedikoğlu ( Aşkın Diyeti –roman) ve Bedriye Aras ( Öz Değerinde İnsan- şiir). Kitaplarınızı Gündüz Kitabevi adresine gönderin, Anayurt Gazetesinde pazar günleri tanıtalım.

 

HAFTANIN ŞAİRİ: Ali Arif Biçici

Anayurt gazetesi okurları, www.varanhaber.com ve Dünya Şairler Birliği grubunun 798 üyesi, haftanın şairini seçiyor. “Haftanın şairi” adayınızı bana bildirin.

 

BEN SENİ SEVMEZ MİYİM?

 

Yaşamak çok güzel, ömür bir tane

Yalnız sende buldum ask-ı şahane

Ben seni sevdim başkası bahane

Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?

Yollarına al güller sermez miyim?

 

Ne yüzüme bak, ne halime acı

Sevdam kara, inan yoktur ilacı

Sen benim sevdiğim, başımın tacı

Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?

Yollarına al güller sermez miyim?

 

Yaşamak haram bana, zehir bana

Sensizlik zindan bana, kahır bana

Sen de sevdin, utanma haykır bana

Sen sevdin ya, ben seni sevmez miyim?

Yollarına al güller sermez miyim?

 

Ali Arif Biçici / Sivas

(Gurbetçi Şair)

 

 

[email protected]

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.