Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sadece belli burçtan olanları çalıştırıyorlar


Önerilen İletiler

Eğitim, yaş ve daha pek çok şartın sırlandığı iş ilanlarına şimdi burçlar da girmeye başladı.

 

Satış ve yönetim bölümü için eleman arayan firma, işe başvuracakların kova, oğlak, boğa, koç ve aslan burcundan olmasını istedi. Gazetelerin hafta sonu nüshalarında yayımlanan ilanda ?Satış ve yönetim bölümü için, 20 yaşın üzerinde belirtilen burçlardan eleman aranıyor? denildi.

 

Merkezi Salzburg?ta bulunan firmanın ilanı, eşit haklar savunucusu gruplarının tepkisine yol açtı. Bu gruplar, firmanın sıraladığı burçların dışındaki burçlardan olanlara karşı ayırımcılık yaptığını belirttiler. Ancak firmanın sözcüsü, adını verdikleri burçtan olanların çok iyi çalıştığının istatiksel olarak saptandığını ileri sürdü.

 

alıntı:Hurrıyet

 

sımdı sızce burclar ıs hayatını bu kadar etkıleyebılır mı?

 

bu fırmanın yaptıgını dogru buluyor musunuz?

 

artık cocuklarımızı bu burclara denk gelecek sekılde mı ayarlamalıyız ?

 

 

:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 4 yıl sonra...
  • 3 hafta sonra...

Ayrımcı bir tutum söz konusu... Hiç bir şekilde onaylanmamalı bu durum..

 

Hadi bu çok bariz bir ayrımcı tutum da bir de aslında üzerinde biraz düşünmezseniz belki de hiç dikkat etmediğimiz, gözümüze çarpmayan, ve hatta bize son derece doğal gelen, doğrudan veya dolaylı olarak ayrımcılık yapan öyle çok ilan var ki;
 

Mesela birkaç örnek vermek istiyorum:

 

Bayan, 30 yaşını aşmamış bekar... 

Askerliğini yapmış 30 yaş altı erkek...

Askerliğini yapmış...

Fiziği düzgün, kişisel bakımına özen gösteren

ODTÜ mezunu

Boğaziçi Mezunu

Tercihen ODTÜ mezunu

Tercihen İngilizce bilen

İngilizce bilen

Seyahat etme özgürlüğü olan baylar

Seyahat etme özgürlüğü olan bayanlar

Arabası olan

En az lise mezunu

 

vs. vs. bunlar size şu an bakınca ne kadasr normal geliyor değil mi? oysa üzerinde biraz düşününce hepsi ayrımcı söylemlere sahipler; mesela ODTÜ mezunu veya tercihen ODTü mezunu birini işe almak aynı bölümden mezun olmuş insanların o kurumda iş bulma olasılıklarını yok etmektedir.

"Seyahat etme özgürlüğü olan bayan" aramak, aslında çaktırmadan çocuğun olmasın, evli olma da demektir, bekar ol, özgür ol ve kadın ol ama erkek olma demektir... Evli ya da evli ve çocuklu kadınla bekar kadın arasında dolaylı ayrımcılık yapan bir ilandır. Aynı zamanda kadın ve erkek ayrımcılığına da örnektir. doğrudan olarak erkek olmasın; dolaylı olarak evli ve çocuklu kadın olmasın diyen bir cümledir. bu...

Arabası olanı anlatmaya gerek yok sanırım. İngilizce bilen mevzusuna gelince, yıllardır her ilanda görürüm ama eminim ki İngilizce biliyor diye işe alınan bir çok kişi İngilizcesini bir kez dahi kullanmıyordur bile ama o işe sırf İngilizce bildiği için alınmıştır.

Fiziği düzgün, kişisel bakımına özen gösteren derken de tabii ki eğer kiloluysan, engelliysen yanık izleri varsa mesela buraya gelme demektesindir ve fiziği düzgün olanlarla olmayanlar arasında dolaylı ayrımcılığa neden olmaktadır....

30 yaşını aşmamış...kelimeleriyle de direkt olarak yaşa dayalı ayrımcılık uygulanmaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ayrımcı bir tutum söz konusu... Hiç bir şekilde onaylanmamalı bu durum..

 

.

.

.

30 yaşını aşmamış...kelimeleriyle de direkt olarak yaşa dayalı ayrımcılık uygulanmaktadır.

 

Aslında ben sizin kadar  bu durumun ayrımcılık olduğu kanısında değilim. Fiziksel özelliklerle ilgili durumlar hariç. Çünkü işini iyi yapıyorsa fiziksel özelliklerin bir önemi olmamalı .Ama bunun da istisnaları mümkün. Fiziksel özelliklerle ilgili işler yapılıyorsa dış görünüş gerekebilir. Düşünsenize diyetisyene gidiyorsunuz, gittiğiniz diyetisyen 100 kilo onun gibi.Onun dışında ODTÜ ,Boğaziçi gibi üniversitelerden mezun olmak iyi  yetişmişliği de birlikte getiriyor. Zira bu ülke de mantar gibi üniversiteler açılıyor olmasına karşın  iyi öğrenci yetiştiren, uluslararası düzeyde öğrenci yetiştiren üniversite sayısı iki elin 10 parmağını geçmez. Özellikle büyük kurumsal yerler bu tip tercihleri daha çok yapıyorlar haklı olarak.

 

30 yaşını geçmemiş durumu da, genellikle alınan elemanın yetiştirilmesi  söz konusu olduğunda geçerli bana göre. Askerlik keza öyle. Adamı işe alıyorsunuz  ,yetiştiriyorsunuz ,hadi askerlik .Üniversite mezunuysa en az 5 ay 5 gün yok oda izin kullanmazsa. Yedek subay olarak yaparsa 12 ay. Bu da  o yetişmiş elemanın hem boşluğunu doldurmak hem de yeni birini tekrardan yetiştirmek için oldukça uzun bir süre. Hem askere giden için hem de iş sahibi için elemanını yeniden işe almak durumu olmayabilir. Hoş bazı yerlerde sözleşme imzalatıldığını duydum ama her iş için geçerli değil.

 

Seyahat özgürlüğü olan bayan aramak belki de o işin nitelikleri gereğidir. Bu ülkedeki aile yapısı düşünülecek olursa;

 

"ben seni yollamam demiyorum ama bu iş yapılması için seyahat etmen gerekiyorsa babam yollamadı, kocam yollamadı ,çocuğumu bırakamam bahanelerini kabul etmiyorum "demektir.

 

Eş veya baba konusunda böyle sıkıntıları olmayan bayanlar için evli olup olmamak yada çocuk sahibi olmak konusu önemli değildir zaten.

 

Dil konusunda ise iş gerektiriyorsa zaten kullanılıyor. İş gerektirmiyorsa ; böyle bir şartın aranması  gereksizdir.

 

Dıştan bakıldığında ayrımcılık gibi gördüğünüz yada gördüğümüz bir sürü özellik iş hayatında aslında oldukça önemli noktalar. Hele bir de özel sektörse hiç acımaları yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sevgili @@irinçköl yazdıklarını anlıyorum bunları normal karşılıyor olmamızı da anlıyorum, ben de ayrımcılık konusu üzerine okumalar yaparken en çok bu ilanlardaki ayrımcılık mevzularına takılmıştım. Dediğim gibi bunlar bana hiç de ayrımcılık gibi görünmüyordu, normal geliyordu ama aslında durum tam olarak şu: 

 

Bu tür ilanlara baktığında ayrımcılık mutlaka söz konusudur;

 

Nitekim ayrımcılık zorunluluktan kaynaklanırsa yani iş kanununa göre "ayrımcılığı haklı kılan sebepler" dahilinde ise ancak ayrımcılık yapılmasına izin verilir, bakın bu yapılana 'ayrımcılık sayılmaz' demiyorum, sadece 'ayrımcılığa izin verilir' diyorum...O işin niteliği sebebiyle belli bir cins tarafından yerine getirilmesi zorunlu olduğu takdirde ancak ayrımcılığa izin verilebilir. Yani bir sinema sanatçısının baba rolünü oynaması için erkek olması, ya da bir mankenin kadın kıyafetlerini sunabilmesi için kadın olması gibi zorunluluklar... Bunlar maddeyi ihlal etmez; Ancak fiziki güç gerektirdiği için bir kadını işe almamak cinsiyet ayrımcılığına girmektedir. Bu kanunun da ihlali sayılır. Çünkü böyle durumlarda kişinin kadın veya erkek olması değil, fiziki ve sağlık şartlarının yerinde olması önemlidir. 

 

Ya da başka bir örnek verelim hadi kadınları ilgilendiren bir örnek olsun; bir hastanenin kadın jinekolog araması bir ayrımcılıktır. Çünkü erkeklerde jinekologluk yapabilir ya da sekreterin illaki kadın olması gerekmez, bir erkek de telefon açabilir ve telefon bağlayabilir gibi.. 

 

Ülkemizde en normal karşılanan ayrımcılık işe alımlarda işveren tarafından verilmiş olan cinsiyet ayrımcılığına dair ilanlar olduğu için öncelikli bu konuya yer verdim. 

 

Ya da başka bir ayrımcılık konusu; yaş ayrımcılığı mevzusu; burada en önemli sıkıntı yaşlı işçilerin genç işçilere göre daha fazla ayrımcılığa uğramasıdır. Eğer bir iş ilanında belirli bir yaşın üzerindekilerin başvurmaması gerektiğine dair bir bilgi varsa bu doğrudan ayrımcılığa girmektedir. Nedir doğrudan ayrımcılık peki bu kavramı da biraz açıklamakta fayda var sanırım:  kanunların, kuralların veya uygulamaların bazı bireyleri açık bir şekilde yalnızca belli bir grubun üyeleri olmaları nedeniyle dışlaması veya tercih etmesidir (tanım: Dilek Baybora) Yani yaş ayrımcılığı neden yapılır örneğin: yaşlı işçilerin verimliliğinde azalma olduğuna inanılmaktadır oysa ki hiçbir psikolojik araştırma bunu desteklememektedir. Eğer işin zorunluluğu genç işçi çalıştırmayı gerektirmiyorsa yaşlı işçi çalıştırmamak tamamen işverenin yargısına bağlı olarak alınmış bir karardır.  Burada yaşlı işçiye karşı gösterilmiş haksız bir ayrımcılık söz konusudur. Hem düşünsene günümüzde emeklilik yaşı 65 ise bu 65 yaşına kadar çalışmayı gerektirir. Ama bu tür ilanlar yüzünden belli yaşın üstündeki kişilere haksız ayrımcılık uygulanmakta gayet de çalışabilecekleri ve başarılı olabilecekleri hatta tecrübelerini gösterebilecekleri bir işe alınmayabilmektedirler. 

 
ODTÜ mezunu Boğaziçi Mezunu vb. okullardan mezun olmuş bir bireyi İstanbul Üniversitesi'nden mezun olmuş bir bireye tercih etmek  tabii ki yine işverenin kafasındaki yargıdan kaynaklanmaktadır. 
 
Uzun lafın kısası (çok da uzatmayayım ki sıkıcı olmasın) iş ilanlarında doğrudan veya dolaylı ayrımcılık tıpkı yukarıda verdiğim örneklerde olduğu gibi reddedilemez biçimde vardır ve bu ayrımcılığı yapan kişi eğer gerekli değilse yani iş onu gerektirmiyorsa doğrudan iş verenin yargısına aittir. Oysa ki toplumumuzda bu gayet normal karşılanmakta ve altında yatan ayrımcılık fark edilememektedir. (Bunu direkt size söylemiyorum, bu çok genel bir algıdır, eğer bu konuları araştırmamış ve ilgilenmemiş olsam benim de fark edemeyeceğim kadar doğal ve normal karşılayabileceğim bir durumdur.) kanunların buna izin vermemesi ya da buna göre düzenlenmesi şarttır. 
 
Umarım anlatmaya çalıştıklarımı çok karışık anlatmamışımdır ve hiç yoksa bir farkındalık oluşturmuşumdur. Ayrımcılık konusu hassas bir konudur ve dikkat edilmesi fark edilmesi ve karşı çıkılması gerekir. Öyle ki kimi zaman gazetelerde gördüğüm bu tür ilanları özellikle arayıp neden kadın arıyorsunuz, ya da neden şu yaştayım diye beni tercih etmiyorsunuz, veya şu okul mezunuyum diye benim gerizekalı olacağımı mı düşünüyorsunuz gibisinden ilan sahiplerimi aramış sorgulamışlığım veya cv mi yollayıp ön yazıyla ilanı eleştirmişliğim çok olmuştur. Bu arada işimi seviyorum ve işimden memnunum, işten çıkmak gibi bir durumum söz konusu da olmaz ama bunu sadece o insanların dikkatini çekmenin bir yolu olduğunu düşündüğümden şansımı denemekten vazgeçmem... İronik olan şu ki; Olumlu geri bildirimler aldığım da olmuştur ama bu defa da siz şu şartlardan dolayı beni vermiş olduğunuz ilanlarda tercih etmeyeceğinizi bildirmiştiniz ya  şimdi de ben sizi ayrımcı tutumumunuzda dolayı tercih etmiyorum diye yanıtladığım da çok olmuştur... Neyse benim tuzum kuru tabii diye bir espriyle bitireyim bu yazıyı...
 
Okuduğunuz ve vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler :) 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.