Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MANGAL SEVERLERE


Radya

Önerilen İletiler

Şahsen ve bizzat biliyorum ki;mangal keyfi severler sezon mezon dinlemez,yani illa ki de baharda ya da yazın yapılır dıye kaıde yoktur...

 

Bizim,dağda hem de kar da bır mangal maceramız var ki akıllara zarar. :D yani alt tarafı iki sucuk dersın,pişmedi,pişemedi... Çünkü mangalcılar ne yazık ki beceriksizdi...En sonunda hemen yanımızda ki grup gıderken bize yanmıs kömürlerini verdı de öle yıyebıldık o sucukları.Onlar bıle acımıs halımıze, sız düşünün artık :lol:

 

Hoş bir yazı okudum bugün, onu paylasayım sizinle...

 

 

Türk erkeği mangal sever

 

Aslında dünyanın her yerinde erkek 'milleti' genel olarak mangal yapmaktan çok hoşlanır.

 

Hatta, açık ateş üzerinde et pişirmenin erkeklerin genleriyle ilgili olduğuna dair görüşler bile mevcuttur. Ben, yaza hızla yaklaştığımız şu günlerde çoğumuz için en büyük pişirme keyiflerinden biri olan mangalda ızgara tekniği konusunda sizlere birkaç ipucu vermek istiyorum. Böylelikle bu keyfinizi daha rafine hale getirebilir ve çok daha lezzetli mangal yemekleri yiyebilir, yedirebilirsiniz.

 

Bugün dilerseniz sizlere önce, mangalda pişireceğiniz etlerle sebzelerin aromalarını ve görünüşlerini farklılaştıracak birkaç 'yeni fikir' önererek işe başlayayım. Bu yeni fikirleri deneyin, gerçekten çok güzel sonuçlar alacaksınız.

 

1Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir rayiha verir.

 

2Birkaç diş soyulmamış sarmısağı hafifçe ıslatıp mangal kömürünün üzerine pişmenin son bir-iki dakikasında atarsanız, bunların yanmasıyla çıkacak dumanın aroması da etlerinize ve hatta ızgara sebzelerinize muhteşem bir lezzet katar.

 

3Kuzu pirzolası pişiriyorsanız, bir saat soğuk su dolu bir tas içinde ıslanmaya bırakacağınız kuru biberiye (rozmari) otunu pişirmeye başlarken kömürlerin üzerine serpip, bunların yanmasıyla ortaya çıkan dumanla etlerinizi 'isleyebilirsiniz'. Bu otları soğuk suya yatırmanızın sebebi, yanmalarını geciktirmek ve daha fazla duman çıkarmalarını sağlamak.

 

4'İslemek' ya da 'füme etmek' için mangal size sınırsız fırsatlar sunar. Bunların başında mangal kömürünün üzerine aroma içeren bazı ağaçların yongalarını atma yöntemi gelir. Örneğin kiraz, ceviz, meşe gibi ağaçlardan yonga bulabiliyorsanız, bu yongaları önce bir saat boyunca soğuk su içinde bekletip ardından kömürlerin üzerine serpiştirerek yanmalarını sağlayabilirsiniz. Böylelikle de bu kokulu ağaçların harika rayihaları etlerinizi füme ederek çok farklı lezzetler verir. Bence bu yaz mutlaka denemelisiniz.

 

5Füme etme işinde taze baharat otlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin taze kekik, adaçayı, taze fesleğen veya taze mercanköşk otlarını pişirmenin son iki dakikasında kömürün üzerine serperek etlere yepyeni füme lezzetleri katabilirsiniz. Bunun için bu otların tohumlarını alıp şimdiden balkondaki saksınıza ya da bahçenize ekebilirsiniz zira bu günler bu işin tam zamanı.

 

6 Eğer ızgara telinizi iyice temizleyebilirseniz ve hatta ayrı bir ızgara teliniz varsa, bunun üzerinde ızgara meyve yapıp bunları tatlı olarak servis edebilirsiniz. Örneğin ananas dilimleri, yarıya kesilmiş şeftali ya da yarıya kesilmiş kırmızı erik gibi. Yoğurt ve balı karıştırarak bunların üzerine bir tatlı sosu da yapabilirsiniz.

 

7 Mangalın doğrudan kömür ateşine maruz kalmayan kenar kısımlarında, alüminyum folyo içine paketleyeceğiniz sebzeleri telin üzerine koyup, buğulama yoluyla pişmesini sağlayabilirsiniz. Bu sebzeleri de ızgara etlerin yanında servis edebilirsiniz.

 

8 Mangalda buğulama tekniği bütün balıklar için de çok uygundur. Yine alüminyum folyonun içine balığı ve birkaç limon dilimini koyup paket haline getirin ve mangalın kenar kısımlarında yavaş yavaş pişmeye bırakın.

 

9 Izgara etlere ve sebzelere ızgara izleri çıkarmak ve bunların çapraz baklavalar olmasını sağlamak görüntü güzelliği verir ve bence çok önemlidir. Bunu yapabilmek için: Önce et veya sebzeyi size göre 45 derecelik bir açıyla ızgara üzerine yerleştirin. Pişme süresinin tam yarısında, bunları bu kez tam tersi yönde kendilerine göre 90 derece açıyla çevirip ızgara üzerine tekrar koyun. Resimde gördüğünüz ızgara izlerini elde edersiniz.

 

10Zeytinyağı, dövülmüş sarmısak ve sirkeyi karıştırarak hazırlayacağınız bir 'yağlama' karışımı hem etlerinizi ve balıklarınızı yağlamak için, hem de harika bir lezzet katmak için idealdir. Deneyin.

 

Güzellikle kalın, yaratıcı olun.

 

Mangal yapmanın olmazsa olmazları

Esasen bir pişirme 'tekniği' olan mangalda ızgara yapma, her yemek tekniğinde olduğu gibi belli bazı temel kurallar içeriyor. Aşağıda sayacağım bu kurallara sadık kaldığınız ölçüde, mangalda yapacağınız ızgaralar çok daha başarılı oluyor:

 

1. Organize olun

 

Mangal işlemine başlamadan önce kömürünüz, çıranız, kullanacağınız aletler, et, sebze ve ızgara yaparken kullanacağınız lezzet vericiler önceden hazırlanmış olmalı. Telaşı ve hatayı önlemenin ilk ve en önemli yolu bu.

 

2. Kömür miktarını baştan iyi ayarlayın

 

Mangal ızgarası yaparken temel kural şu: Kömürler, yiyecekleri pişireceğiniz yüzey alanından sağa ve sola doğru onar santim daha fazla yayılmalıdırlar. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan bu kuralı uygulayın ve kömür miktarını bol tutun. Kömürleri tutuştururken, gazyağı ya da kimyasal özellikli tutuşturucu kullanmaktan kaçının. Bunlar et ve sebzelerinize nahoş bir koku katarlar. Ayrıca sağlığa da zararlıdırlar.

 

3. yüksek ısıYA ulaşmadan pişirmeye başlamayın

 

Mangal ızgarası, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir. Zira kömürün aromasının yiyeceklere geçebilmesi ve aynı zamanda da et ve sebzelerin üzerinde ızgara izleri bırakabilmeniz için ısının yüksek olması gerekir. Kömürlerin üzerini ince bir kül tabakası kaplayıp, içlerinden kor ateş göründüğünde, doğru ısıya ulaşılmıştır. Ayrıca şu testi de yapabilirsiniz: Elinizi ızgara telinin duracağı yükseklikte ateşe yaklaştırın. Eğer elinizi en fazla iki saniye orada tutabiliyorsanız, ateş yüksek ısıya ulaşmış demektir. Beş saniye elinizi çekmeden tutabiliyorsanız ısı düşük, dört saniye tutabiliyorsanız ısı orta ve üç saniye tutabiliyorsanız ısı orta-yüksektir. Yüksek ısı seviyesine gelmeden lezzetli pişirme yapamazsınız.

 

4. Izgaranızı temiz tutun

 

Izgara teline yapışmış eski yemek kalıntıları üzerinde ızgara yapmak kadar itici bir şey düşünülemez. Ayrıca, eğer ızgara teliniz kirli ise, pişireceğiniz yiyecekler tele yapışacaktır. O nedenle ızgara telini/demirini mangal partisi bittikten sonra mümkünse tel bir fırçayla kazıyıp sabunla iyice yıkayıp kaldırmak gerekir. Aynı zamanda da pişirmeye başlamadan önce tekrar yıkayıp kuruladıktan sonra mangalın üzerine koymalısınız.

 

5. Izgara telini yağlayın

 

Et, balık ya da sebzelerin ızgara demirine yapışmasını önlemek için mutlaka işe başlamadan önce teli yağlamanız gerekir. Bunun için katlanmış bir kağıt mutfak havlusunu yağlayıp, uzun bir maşayla telin üzerine sürebileceğiniz gibi, yarıya kesilmiş bir kuru soğanı zeytinyağına batırıp uzun bir çatalla da ızgara telini yağlayabilirsiniz. Soğan, çok hafif de olsa, tele bir aroma katacaktır.

 

6. Etlerinizi çatal batırarak çevirmeyin

 

Özellikle biftek, bonfile ve pirzolaları sadece maşa kullanarak çevirin. Zira eğer etlere çatal batırarak çevirirseniz, çatalın açacağı deliklerden etin içindeki lezzetli su dışarı akar ve siz lezzetsiz, kurumuş bir et ya da tavuk yemek zorunda kalırsınız. Ayrıca etlerinizi çok fazla pişirip kurutmamalısınız. Etler en azından orta pişmiş olmalı ve bir miktar sulu kalmalıdır. Aksi halde yediğiniz şeyin tahta parçasından farkı kalmaz.

 

7. Etleriniz pişerken üzerlerine yağ veya sos sürün

 

Et ya da tavuğun daha farklı bir lezzet vermesi için farklı karışımlarla bunları marine etmek iyi fikir olabilir. Ayrıca, etler pişerken bunları arada sırada bir fırça kullanarak zeytinyağıyla yağlamak ve hatta üzerlerine marine karışımından ara sıra sürmek gerekir. Burada şu noktaya dikkat etmeniz önemlidir: Eğer süreceğiniz sos, örneğin marketlerde satılan 'BBQ' (Barbekü) sos ise, bu güzel sosu pişmenin en sonuna doğru etlerin üzerine sürmeniz gerekir. Zira içinde şeker bulunan bu ve bunun gibi sosları erken sürerseniz şeker yanıp karamelize olur ve bu da etin lezzetini bozar.

 

8. Kalın etleri kapak kapalı olarak pişirin

 

Biftek ya da bonfilelerinizi kalın olarak yemeyi seviyorsanız ya da bütün bir piliç pişirecekseniz, o zaman mangalda 'dolaylı' (indirect) pişirme yöntemi ile pişirmeniz daha iyi netice verir. Bu yöntemde kömürler mangalın iki yanında oluyor, ızgara teli ise tam ortada. Yani kömürlerin ısısı yiyeceklere alttan ve doğrudan gelmiyor, yanlardan dolaylı olarak geliyor. Bu yöntemle kalın etleri pişirmek istediğinizde, (varsa) mangalın kapağını kapalı olarak pişirmelisiniz. Kapağı her açışınızda pişirme sürenize 5-10 dakika daha ekleneceğini unutmamalısınız.

 

9. Etleri piştikten sonra birkaç dakika dinlendirin

 

Pişme sırasında etlerin suları etin orta yerinde toplanır. Bunları kesme tahtası üzerinde bir-iki dakika dinlendirdikten sonra servis yaparsanız, bu suların etin tüm iç dokularına yeniden dağılmış olmalarını sağlarsınız ki bu da lezzeti ziyadesiyle artırır.

 

10. Mevzinizi hiçbir zaman terk etmeyin

 

Mangal tekniği en kolay pişirme tekniklerinden biridir. Ama buna rağmen sürekli bir dikkat gerektirir. Bu hem pişen malzemenin lezzeti ve doğru pişmesi, hem de olası bir tehlikenin önlenmesi içindir. O nedenle mangal işine başladıktan sonra mangalın başından mümkünse ayrılmayın.

 

Keyifli bir mangal sezonu dileklerimle.

 

 

Hürriyet-Arman Kırım

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Şekercim öyle yazmışki yazan sanki mangal değil ayine hazırlanıyoruz :) biz çok sık mangal yapan bir aileyiz genelde erkekler pişirir biz yeriz bu kadar basit ;)

 

Ben de onlar inceliklerini öğrensin dedim di... :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

karnım acıktı :(

 

Tüh :(

 

Sen benım bunu postaladığım saati gördün mü...O saatte epey bir buzdolabı karıştırdım :P

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ya bu bana yapılırmı sabahın köründe içtiğim bir bardak çay,canım bugün karavanada yemek istemedi..

Mangal istiyorum ben banane :(

 

Allahım yaa,içime dert oldu bak benimde şimdi görüyormusun :(

 

Yok mu yakınlarda ocakbaşı filan :unsure:

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

var şekerim yiyeceğim balıkmı yesem etmi yada bu fikri aklıma sokan senimi :w00t:

 

Yaşımı düşünürsek ben mangal için pek uygun değilim sanırım ama yıne de sen bilirsin... :lol:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mangal en güzel karda olur heleki hamside varsa oy nenem lailaheillallah yada yaylaya çıkıcaksın ordaki kasaplardan alıcaksın eti hayvanın yağı sapsarı olucak tereyağ gibi geçicen bi çeşme başına buz gibi yayla suyu akıcak offf daha fazla hayal kurmiyim :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mangal en güzel karda olur heleki hamside varsa oy nenem lailaheillallah yada yaylaya çıkıcaksın ordaki kasaplardan alıcaksın eti hayvanın yağı sapsarı olucak tereyağ gibi geçicen bi çeşme başına buz gibi yayla suyu akıcak offf daha fazla hayal kurmiyim :D

 

Erbayyy sen suhedayı öldürmek mi istiyon ablacım :w00t:

 

Suheda okuma kıs sakın :excl::yuvarlan:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mangal en güzel karda olur heleki hamside varsa oy nenem lailaheillallah yada yaylaya çıkıcaksın ordaki kasaplardan alıcaksın eti hayvanın yağı sapsarı olucak tereyağ gibi geçicen bi çeşme başına buz gibi yayla suyu akıcak offf daha fazla hayal kurmiyim :D

 

:blink::wacko:

 

 

Erbayyy sen suhedayı öldürmek mi istiyon ablacım :w00t:

 

Suheda okuma kıs sakın :excl::yuvarlan:

 

yok anacım yok bütün şu mangal hayalimi yerle bir etti Erbay artık istesemde yiyemem :( zaten beni anam kadir gecesimi doğurdu ne az önce bir arkadaşım aradı döner yaptırıp geleyimmi dedi balıklama daldım teklife :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ablacim basligi gorunce bende mangal fantazimi yaziyim dedim :(

 

Aaaa Erbayyyy şaka yaa,kızmadım ki ben sana :(

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yaa Radyaa varyaaaa dün akşam okudum ben bu yazıyı rüyama girdi yemin ederim.Rüyayı anlatmayayım burada kıskanırlar sonra :blush:

 

9. Etleri piştikten sonra birkaç dakika dinlendirin

 

o etleri dinlendirmeniz için beni de bir yerlere bağlamanız lazımm..Ne zaman yorludularda dinleneceklerrrr <_< Ben yerim onları yerimm :forgiveme:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yaa Radyaa varyaaaa dün akşam okudum ben bu yazıyı rüyama girdi yemin ederim.Rüyayı anlatmayayım burada kıskanırlar sonra :blush:

 

 

 

o etleri dinlendirmeniz için beni de bir yerlere bağlamanız lazımm..Ne zaman yorludularda dinleneceklerrrr <_< Ben yerim onları yerimm :forgiveme:

 

:ayakvur:

 

Allah hayırlara çıkarsın rüyanı :w00t:

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.