Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Microsoft Windows 2000 Kurulumu


LaRsiE_

Önerilen İletiler

WİNDOWS 2000 KURULUMU

 

Microsoft Windows 2000, şu anda kişisel bilgisayarlar (PC'ler) üzerinde kullanılan en gelişmiş ve yaygın kullanılan bir işletim sistemidir. Çok sayıda teknolojik özelliği vardır. Bu nedenle kuruluşu da o derede karmaşık olabilir.

 

DONANIM GEREKSİNİMLERİ

Windows 2000 Server kuruluşu için gerekli olan minimum donanım gereksinimi şu şekildedir:

 

Tablo: Donanım gereksinimleri

 

Birim Gereksinim

 

CPU - İşlemci Pentium 166 ya da daha yüksek

 

Bellek 64 MB ya da daha yüksek (önerilen 128)

 

Server ve Advanced Server için.

 

Sabit disk alanı 700-800 MB (yaklaşık 1 GB).

 

Network (ağ) Network adaptörü (network kartı).

 

Diğer CD-ROM: 12X ya da daha hızlı, fare ve klavye

 

NOT: Bunların dışında Windows 2000'i kurmadan önce diğer bir konu da HCL'dir. HCL (Hardware Compatibility List) Microsoft tarafından desteklenen aygıtların listesini içerir. HCL listesinin en son şeklini bulmak için: www.microsoft.com/hwtest/hcl adresine bakabilirsiniz.

 

KURULUM İŞLEMİ

Kurulum işlemi Windows 2000 CD'sinin otomatik başlatılmasıyla ya da Winnt.exe ya da winnt32.exe programı ile başlatılır. Eğer bilgisayar üzerinde herhangi bir işletim sistemi yoksa, kuruluş bilgisayara takılı CD-ROM sürücüye takılan Windows 2000 CD'sinden başlatılır. Ancak bu işlem için bilgisayarın CD-ROM'dan boot ediyor olması gerekir.

 

 

 

Windows 2000 kuruluşunda Setup Wizard devreye girer ve seçeneklere göre işletim sistemini kurar. Varsayım kuruluş yeri: C:\Winnt dir. Bu yer seçilen partition (disk bölümü) ile değiştirilebilir.

 

Dil düzenlemeleri (language options) seçilir. Bu düzenleme klavye ayarı içindir.

 

Kuruluş sırasında diske kopyalanan Windows 2000 programları, birinci boot işleminin ardından kuruluşa başlar.

 

Lisanslama bilgileri F8 tuşu ile onaylanarak devam edilir. Bu aşamadan sonra sabit disk üzerindeki alanların kullanımıyla ilgili olan partition (disk bölümleme) konusu karşımıza gelir.

 

Eğer yepyeni bir bilgisayara Windows 2000 kuruluşu yapılıyorsa Unpartitioned space üzerinde C tuşuna basılarak istenilen büyüklükte bir ya da daha çok partition yaratılır. Partition büyüklüğü KB olarak belirtilir. Yani 4 GB için 4000 yazmak gerekir.

 

Var olan bir partition D tuşa basılarak silinebilir. Enter tuşuna basılarak istenilen partition üzerine kuruluşa geçilir. Bu durumda üç seçenek karşımıza çıkar:

 

-Format partition using the NTFS file system.

 

-Format partition using the FAT file system.

 

-Leave the current file system intact (no changes)

 

İlk iki seçenekte seçilen disk alanı (partition) seçilen dosya sistemi ile formatlanır. Eğer varsa mevcut bilgiler silinir. Üçüncü seçenekte ise mevcut dosya sistemine müdahale edilmez ve önceki büyüklük ve format korunur.

 

Kurulum sırasında bilgisayara bir ad verilir. Bu ad o bilgisayarı network üzerinde temsil edecek bir addır. Bu ada computer name (computer account) denir.

 

Örneğin:

 

Bilgisayar1

 

Ardından uzun sürebilen bir aşama Installing Devices aşamasına geçilir. Ardından Regional Settings (Bölgesel Ayarlar) düzenlenir.

 

Ardından ek olarak yüklenecek istenilen Windows 2000 bileşenleri seçilir.

 

Windows 2000 network bileşenlerinin kurulmasına geçer. Bu aşamada network adapter'ı kontrol edilir. Bu aşamada network adaptörü tanınmazsa, network adaptörünün kendi disketinden sürücüsü yüklenir.

 

Kuruluş sırasında Windows 2000 ağ ayarlarının yapılmasında iki seçenek vardır. Typical ve Custom. Eğer TCP/IP adresi girilecekse ve diğer ağ servisleri de kontrol edilecekse o zaman Custom seçeneği seçilmelidir.

 

Örnek IP adresi:

 

IP adresi: 192.168.1.1

 

Subnet mask: 255.255.255.0

 

Ardından domain ya da workgroup olarak düzenleyeceğimiz ağa giriş yapılır. Varsayım olarak WORKGROUP adlı bir workgroup için düzenleme yapılır. Eğer istenirse yaratılacak ortak bir workgroup adı burada girilmelidir.

 

Windows 98 ya da Windows 95 yüklü bir bilgisayar için kuruluş:

 

Eğer bilgisayarda Windows 9x işletim sistemi yüklü ise bu durumda değişik seçenekler olabilir. Bilgisayardaki mevcut Windows 9x üzerinde Upgrade olarak Windows 2000 kurulur. Windows 9x artık kullanılmaz. Ya da mevcut Windows 9x durur. Dual Boot olacak şekilde yeni bir kuruluş (new copy) seçilir. Bu durumda sabit disk düzenlemelerinin iyi biçimde yapılması gerekir. Aksi takdirde işletim sistemleri kullanılamaz.

 

Bu durumda Windows 2000 CD'si takılır ve Winnt.exe programı çalıştırılır.

 

Windows NT yüklü bir bilgisayar için kuruluş:

 

Eğer bilgisayarda Windows NT işletim sistemi yüklü ise bu durumda değişik seçenekler olabilir. Bilgisayardaki mevcut Windows 9x üzerinde Upgrade olarak Windows 2000 kurulur. Windows NT artık kullanılmaz. Ya da mevcut Windows NT durur. Dual Boot olacak şekilde yeni bir kuruluş (new copy) seçilir. Bu durumda sabit disk düzenlemelerinin iyi biçimde yapılması gerekir. Aksi takdirde işletim sistemleri kullanılmayabilir.

 

Bu durumda Windows 2000 CD'si takılır ve Winnt32.exe programı çalıştırılır.

 

 

 

OTOMATİK KURULUŞ

 

Network üzerindeki çok sayıda bilgisayara Windows 2000 kurma işlemi benzerlikler taşır. Bu nedenle kuruluş için scriptler hazırlanarak işlemler otomatikleştirilebilir. Kurumsal ortamda Windows 2000 işletim sistemlerini her bilgisayarın başında birer birer kurmak etkin olmayabilir. Toplam sahip olma maliyetini de göz önünde bulundurarak Windows 2000 çok sayıda bilgisayara kesintisiz (unattended) kuruluş işlemi yapabilir.

 

Windows 2000'in kesintisiz kuruluşu Windows 2000 Setup programının özel bir script ile çalıştırılmasıyla yapılır. Bu dosya answer dosyası olarak anılır. Answer dosyası Setup programının isteklerine yanıt verir. Kesintisiz (unattended) kuruluş şu adımları kapsar:

 

1. Bir answer dosyasının yaratılması. Genellikle Unattend.txt

 

2. Bilgisayarlara özel bilgilerin tanımlanması ve kullanılması.

 

3. Dağıtım yönteminin seçilmesi ve kullanılması. Sabit diskin duplication işlemi ya da network üzerinde dağıtma yöntemi olabilir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

C. OTOMATİK KURULUŞ

Network üzerindeki çok sayıda bilgisayara Windows 2000 kurma işlemi benzerlikler taşır. Bu nedenle kuruluş için scriptler hazırlanarak işlemler otomatikleştirilebilir. Kurumsal ortamda Windows 2000 işletim sistemlerini her bilgisayarın başında birer birer kurmak etkin olmayabilir. Toplam sahip olma maliyetini de göz önünde bulundurarak Windows 2000 çok sayıda bilgisayara kesintisiz (unattended) kuruluş işlemi yapabilir.

Windows 2000'in kesintisiz kuruluşu Windows 2000 Setup programının özel bir script ile çalıştırılmasıyla yapılır. Bu dosya answer dosyası olarak anılır. Answer dosyası Setup programının isteklerine yanıt verir. Kesintisiz (unattended) kuruluş şu adımları kapsar:

1. Bir answer dosyasının yaratılması. Genellikle Unattend.txt

2. Bilgisayarlara özel bilgilerin tanımlanması ve kullanılması.

3. Dağıtım yönteminin seçilmesi ve kullanılması. Sabit diskin duplication işlemi ya da network üzerinde dağıtma yöntemi olabilir.

 

D. SETUP MANAGER KULLANIMI

 

Windows 2000'in yeniliklerinden birisi özel Windows 2000 kuruluşu için script yaratmaktır. Bu işlem için Resource Kit içinde bulunan Setup Manager kullanılarak bir answer dosyası yaratılabilir ya da değiştirilebilir. Answer dosyası kuruluş sırasında sorulacak soruların yanıtlarını içeren bir dosyadır. Bununla birlikte herhangi bir text editör ile yaratılan unattend.txt dosyası da kullanılabilir.

Setup Manager şu yararları sağlar:

-Answer ve UDF dosyalarının yaratılması ve değiştirilmesi.

-Bilgisayar ya da kullanıcı-spesifik bilgiler yaratma.

-Answer dosyası içine uygulamaların kuruluş scriptlerinin eklenmesi.

-Kuruluş dosyalarını bulunduğu bir dağıtım klasörü yaratmak.

 

 

Answer Dosyası İle Kuruluş:

 

Yaratılan answer (yanıtlar ya da bilgiler) dosyası genellikle Unattend.txt olarak adlandırılır. Ancak başka adlar da verilebilir. Windows 2000 CD'si içinde örnek answer dosyalarını bulabilirsiniz. Bu dosyayı değiştirerek ve değişik adlarla kaydederek kullanabilirsiniz.

Yaratılan ya da hazırlanan answer dosyası Winnt.exe programı ile şu şekilde kullanılır:

Winnt /B /S:Z:\I386 /U:Z:\unattend.txt

Not: Anahtarların anlamı için Winnt.exe /? komutu ile kullanımına bakınız.

II. YAPILANDIRMA İŞLEMLERİ

Yapılandırmak (configuration), kuruluşun ardından yapılan düzenleme işlemlerini kapsar. Örneğin ek bileşenler eklemek ya da kaldırmak, network ayarlarını değiştirmek, kullanıcılar yaratmak ya da diğer Control Panel düzenlemeleri gibi.

Windows 2000, çok sayıda yeni aracıyla konfigürasyon işlemlerinin kolayca yapılmasını sağlar. Control Panel, Add/Remove Programs ile programların kurulması ve kaldırılması kolaylaştırılmıştır. Bunun dışında Computer Management sayesinde çok sayıda araç bir araya getirilmiş ve disk yönetimi, aygıt yönetimi, servis yönetimi gibi konulara bu araçla kolayca yapılmıştır.

Kullanıcı ve Bilgisayar Düzenlemelerin Yönetimi

Kullanıcı ve Bilgisayar (User ve Computer) Düzenlemelerini üstünlüğü bu işlemin merkezi olarak yapılmasıdır. Bu düzenlemeleri policy'ler, yazılım kuruluşu, özel kullanıcı düzenlemeleri ve güvenlik düzenlemeleri ile yapılır.

 

A. COMPUTER MANAGEMENT KONSOLU

 

Windows 2000'de klasörlerin paylaştırılması, servislerin yönetimi ve diğer araçları başlatmak için Computer Management konsolu kullanılır. Computer Management aracı sistem yöneticisinin kullanacağı ana konfigürasyon araçlarından birisidir.

 

 

Computer Management'i başlatmak için:

1. Start menüsünden Programs'ı seçin. Ardından Administrative Tools'u seçin.

2. Computer Management'ı tıklayın. ya da

1. My Computer üzerinde sağ tıklayın.

2. Properties seçeneğini seçin.

3. Computer Management'ı seçin.

Computer Management içindeki yönetim araçları:

-Sistem Araçları

-Disk Yönetimi

-Server Uygulamaları ve Servisler

Sistem Araçları

Windows 2000'in bütün versiyonlarında yönetim aracı olarak vardır. Bu araçlar içinde: Event Viewer, Services, Device Manager gibi araçlar yer alır.

Storage

Disk Management ve Logical Drivers gibi disk yönetimi araçlarını içerir.

Server Uygulamaları ve Servisleri

Sadece Windows 2000 Server içinde yer alır. Bilgisayarın konfigürasyonuna uygun olarak çeşitli araçları dinamik olarak içerir. Bu araçlar içinde DHCP, Internet Information Services ve Indexing Service gibi araçlar yer alır.

 

Güvenlik Yönetimi Araçları

Windows 2000 Server organizasyon boyunca geçerli olan güvenlik düzenlemeleri System Policies ile sağlanır. Güvenlik konfigürasyonu bir GPO içinde yapılır. Ardından bir güvenlik politikasının parçası olarak bilgisayarlara uygulanır.

 

 

Bilgisayarlar için güvenlik düzenleme araçları:

 

Account policies: Windows 2000 içinde password politikaları, lockout politikaları ve Kerberos politikalarının düzenlenmesini sağlar.

Local policies: Audit policy, kullanıcı izinlerinin atanması gibi güvenlik düzenlemelerini içerir. Lokal politikalar sistem yöneticilerinin lokal ve network erişimlerini kontrol etmelerini sağlar.

Event log: Application, Security ve System event logları için güvenlik düzenlemelerini içerir. Bu loglar Event Viewer aracılığıyla görülebilir.

System services: Network servisleri, file ve print servisleri, telephony ve fax servisleri gibi servislerin konfigürasyon düzenlemelerini ve güvenlik seçeneklerini düzenler.

Registry: Güvenlik tanımlayıcılarının konfigüre edilmesini ve analiz edilmesini sağlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

III. UYGULAMA

 

Bir bilgisayar üzerine Windows 2000 Server ya da Advanced Server kurun.

1. Windows 2000 Server CD'sini takın.

2. Kuruluşa başlayın. Üzerinde daha önce Windows NT ya da 98 işletim sistemi olan bir bilgisayara kuracaksanız, Upgrade seçeneğini seçin.

3. İstediğiniz dil (Turkish) seçeneklerini seçin. Language ve Keyboard. Turkish dilinin seçilmesi için alt bölümden Turkic'i seçin.

4. Lisanslama kurallarını kabul edin.

5. Ürünün key numarasını girin.

6. Disk düzenlemelerini yapın:

Boş disk alanı üzerinde Windows 2000 için belli bir yer ayırın. Örneğin 4 GB.

Bu bölümü NTFS olarak formatlayın.

7. Bilgisayar ve kuruluş için bir ad girin: Örneğin: bilgisayar1 ornek şirket

8. Network düzenlemelerini yapın. TCP/IP ayarlarını yapacak ya da network adaptörünün sürücüsünü yükleyecekseniz Custom düğmesini tıklayın.

9. En son tarih ve saat düzenlemelerini yaparak kuruluşu bitirin.

 

Kuruluşun ardından:

 

Sisteme giriş yapın. Ardından bilgisayar üzerindeki yapılandırmayı kontrol etmek için aşağıdaki işlemleri yerine getirin:

Device Manager ile bilgisayarın yapısını görün:

1. My Computer üzerinde sağ tıklayın.

2. Properties seçeneğini seçin.

3. Hardware sekmesini seçin.

4. Device Manager düğmesini tıklayın.

Bunun dışında Computer Management programını çalıştırarak yüklü sürücüleri, Disk Manager ile diskin görünümünü, ayrıca Event Viewer ile hataları kontrol edin.

 

Computer Management'i başlatmak için:

 

1. Start menüsünden Programs'ı seçin. Ardından Administrative Tools'u seçin.

2. Computer Management'ı tıklayın.

ya da

1. My Computer üzerinde sağ tıklayın.

2. Properties seçeneğini seçin.

3. Computer Management'ı seçin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.