Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Numara taşımaya iki günde 50 bin başvuru


Önerilen İletiler

GSM operatörlerinin uzun süredir hazırlık yaptığı cepte numara taşınabilirliği uygulaması önceki gün başladı. Uygulamanın ilk iki gününde, 50 bine yakın abonenin, numarasını başka bir operatöre taşımak için başvuru yaptığı öğrenildi.

 

İlk gün yapılan başvurularda uygulamanın tam olarak bilinmediği ortaya çıktı. Vatandaşlar, eş ya da yakınlarının cep numaralarını taşımak için başvuruda bulundu. Bu başvurular, Telekomünikasyon Kurumu'nun açıkladığı usullere uygun olmadığı için reddedildi. Numarasının tamamı yerine ön kodunun taşınacağını zanneden abonelerin sayısı da az değildi. 9 Kasım Pazar günü başlayan numara taşınabilirliği uygulamasının ilk gününde operatörler arasındaki centilmenlik anlaşmasından dolayı taşıma işlemi yapılan abone sayısı düşük kaldı. Pazar tatiline denk gelen ilk günde operatörler aralarında centilmenlik anlaşması yaptı. Buna göre, sistemin çalışırlığını test etmek amacıyla, ilk gün bir operatöre binin üzerinde taşıma talebi gelse bile, sisteme girilmedi. Anlaşmaya sadık kalan operatörler, başvuru sayısı fazla olmasına rağmen sisteme belirlenen rakam üzerinde giriş yapmadı. Numara taşıma taleplerinin gönderildiği Telekomünikasyon Kurumu'ndan alınan bilgiye göre dün akşam saatlerine kadar uygulamadan faydalanmak isteyen abone sayısı 50 bine yaklaştı. GSM operatörleri numara taşıma bilgileriyle ilgili detayları vermekten kaçındı. Uygulamadan faydalanan abonelerin hangi GSM operatörüne geçtiğine dair sayısal bilgilerin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

 

Mevcut operatöründen memnun olmayarak numarasını başka bir GSM operatörüne taşımak isteyen abonelerin ilk günlerde kafası karışıktı. Abone merkezlerine başvuran müşteriler en çok numaranın tamamının mı yoksa ön kodunun mu(05XX) değişeceğini merak etti. Başkasının numarasını taşımak isteyenler de çoğunluktaydı. Telekomünikasyon Kurumu'nun açıkladığı usullere uygun olmayan çok sayıda başvuru reddedildi.

 

Kontörlü hat numaraları faturalıya taşınabiliyor

 

Taşıma işleminde ön kod dahil numaranın tamamı taşınıyor. Aynı zamanda mevcut operatörde ister faturalı ister faturasız hat sahibi olunsun, müşteri X operatörde kontörlü hat kullanıyorsa Y operatöre geçişte faturalı hat abonesi olabiliyor. Numarasını taşımak isteyen müşteriler, merkezlere bizzat kendileri kimlikleriyle başvuru yapmak zorunda. İşlem, anında gerçekleşmiyor. Taşıma işlemi maksimum 6 gün içinde tamamlanıyor.

 

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde uygulamanın başladığı günden itibaren toplam 56 milyon abone, numarasıyla başka operatöre geçiş yaptı. Bu ülkelerde taşınan numara sayısının toplam abone sayısına oranı ortalama yüzde 8,3 olarak belirlendi. Türkiye'de 65 milyon abone var. Uygulama öncesinde abonelerin yüzde 10'unun numarasını taşıyacağı tahmin ediliyordu. Türkiye'de, Avrupa'ya kıyasla daha az sayıda abonenin numarasını değiştireceği yönünde işaretler alınıyor.

 

'Özgür aboneler pazarda taşları yerinden oynatabilir'

 

Önceki gün başlayan cepte numara taşınabilirliği uygulamasının GSM sektöründe pazarın yapısını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de cep numara taşınabilirliğinin, piyasada yarışı hızlandıracağını, sektörde taşları yerinden oynatabileceğini yazdı. 'Türk mobil piyasası için ufukta değişim var' başlıklı haberde gazete, "Türkiye'deki cep telefonu piyasasında büyük bir yarış var, çünkü Avrupa'da pek rastlanmayan bir büyüme potansiyeli sağlıyor. Avrupa'da yüzde 110 olan yaygınlık oranı, genç ve giderek zenginleşen bir toplum olan Türkiye'de yüzde 90 civarında." diye yazdı. İngiliz gazetesi, 2006 yılında hissedarlarının eleştirilerine karşın Telsim için 4,6 milyar dolar ödeyen Vodafone şirketinin, yüzde 27'lik bir pay elde ettiğini ancak hâlâ ağını iyileştirme çalışmalarını bitiremediğini belirtirken Vodafone'un, rakip Avea'nın önünde, Türkiye'nin ikinci büyük operatörü olmayı sürdürdüğünü kaydetti. Ancak Vodafone ve Avea'nın, Turkcell'in pazardaki hakimiyetini kırmayı başaramadığına dikkat çeken gazete, şirketin yüzde 56'lık payıyla birinciliğini koruduğunu kaydetti. Turkcell'in, hissedarı TeliaSonera ve Alfa grubu ile sorunlarına da değinilen haberde, numara taşınabilirliği imkanının cep telefonu operatörleri arasındaki yarışı hızlandırmasının beklenebileceğini de vurguladı. Financial Times, Turkcell'in son çeyrekte 1 milyon yeni aboneyi sağladığını ve yatırımlar için 2,3 milyar dolar hazır nakiti bulunduğunu, ancak rakiplere göre ortalama olarak aboneler için daha pahalı olduğunu öne sürdü

 

Mynet Adklik

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.