Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'Müzikle İyileşme Süreci Türk'lerden Avusturya'ya Ulaştı'...


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

En az bin yıllık gelenek ile otizmden psikolojik çocuk hastalıkları ve Geriatri.html' class="kelime">geriatriye kadar psikolojik ve fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde olumlu sonuçlar alındığı yapılan araştırmalarla ortaya kondu.

 

Türk müziğiyle tedavi yöntemi günümüzde de bazı kliniklerde tedavi amaçlı kullanılıyor. Avusturya'daki etno müzik enstitüsünden yetişen öğrenciler, kliniklerdeki terapi seanslarında Türk müziği ile tedavi geleneğini uyguluyor. Türk Müziğini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA) Kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, Türk müziği ile tedavi yönteminin bugün de baza kliniklerde uygulandığını, araştırmaların Türk müziğinin ağır ağrılı hastalarda stres hormonunu yüzde 40 oranında düşürdüğünü ortaya koyduğunu bildirdi.

2008 UNESCO Kaşgarlı Mahmud Yılı etkinlikleri kapsamında geçen hafta İzmir'de konser veren TÜMATA'nın kurucusu Yrd. Doç. Dr. Güvenç, grubu, bilinen en eski Türk müziği örneklerini bugün de yaşar hale getirmek, repertuvar ve enstrüman zenginliğini araştırmak ve dünyaya tanıtmak . amacıyla kurduğunu söyledi.

 

Türk müziğinin nsanı, ruhundaki olumlu ve iyimser duygulan açığa çıkararak tedavi etme etkisinin bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Güvenç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk müziği, insan ilişkilerinde denge unsuru olur, insan ruhunda hoşgörü ve güzellikler oluşturur. Atalarımız bunu bildikleri için bin yıl önce şifahaneler kurmuşlar. Örneğin Farabi ve îbn-i Sina, hangi makamların hangi hastalıklara iyi geldiğinin, hangi müzik aletlerinin hangi duyguları açığa çıkardığının tasnifini bile yapmışlar. Söz gelimi, Rast makamının baş ağrısını dindirdiği, gözlere iyi geldiği ve felçli hastalarda iyileşmeler meydana getirdiği, Uşşak makamının spazm çözdüğü, insanı rahatlattığı, kalp ve ayak ağrılarına iyi geldiği, uyku sorununu giderdiği ve gülme hissi verdiği, Hüseyni makamının iç organlara, ayrıca endokrin (hormon) sistemine etkisi olduğu ve barış duygusu uyandırdığı, Hicaz'ın böbreklerde toksinleri süzme etkisi olduğu gibi daha da uzayan bir liste halinde tasnifler yapılmıştır."

 

 

STRES HORMONUNDA YÜZDE 40 AZALMA

 

Bu konuda çeşitli araştırma ve laboratuvar çalışmalarının bugün de yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr.

Güvenç, "2007 yılında Gazi Üniversitesi Algoloji (Ağrı) bölümü ile çalışmalar başlatıldı. Kanserli hastalar dahil, ağır ağrılı ve kronik hastalarda müziğin tedavi etkisi gözlendi. Hastalardan seans öncesi ve seans sonrası kan alınarak stres hormonlarına bakıldı. Sonuçta yüzde 40 oranında stres hormonunun azaldığı görüldü. Kanserli de dahil olmak üzere ağır hastalarda bile bu sonuç görüldü. İçinde enstrüman olarak su sesine bile yer verilen Türk müziğinin nöroloji, onkoloji, kardiyoloji, Geriatri.html' class="kelime">geriatri, immünoloji alanlarında da etkili kullanımı söz konusudur. Araştırmalarda bu sonuçlan kurduğumuz grupla uyguladık ve doğruluğunu bir kez daha tespit ettik" diye konuştu.

 

BİN YILLIK GELENEK

 

Uyguladıkları teknikte Horasan kaynaklı Türk sanat musikisi esaslanna sadık kaldıklannı ifade eden Yrd. Doç. Dr. Güvenç, şu bilgileri verdi: "Hasta istirahat pozisyonunu alır, bir seans süresince geniş ve rahatlatıcı bir ritim ve su sesi eşliğinde, ney, rebab, çeng, ud, dombra ve rübab ile emprovize (ritimli taksim) yapılır ve uygun makamlar üzerinde çalışılır. Bu yöntemle otizmden ve psikolojik çocuk hastalıklarından Geriatri.html' class="kelime">geriatriye kadar çeşitli psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklann tedavisinde olumlu sonuçlar alınmakta ve iyileşmeler gözlenmektedir. En az bin yıllık bu gelenek, bugünün laboratuvannda doğrulanmıştır. 400'den fazla olduğu bilinen bu makamlardan önemli olan 15 tanesi üzerinde çalışma yapıldı ve tedavilerde kullanılacak kaset ve CD'ler oluşturuldu."

 

HASTALAR KOMADAN ÇIKIYOR

 

Güvenç, Viyana'daki Meidling Rehabilitasyon Merkezi'nde komadaki hastalara Türk musikisi dinletilerek terapi uygulandığını ve hastaların komadan çıktıklarının gözlendiğini kaydetti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.