Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AB Ekseninde Avusturya ve Turkiye


incesirt53

Önerilen İletiler

Bir ocaktan itibaren alti ay surecek olan Avusturya`nin Avrupa Konseyi Donem Baskanligi baslamistir. Yani bir nevi AB`nin Sofor Mahaline oturmustur.

 

Bugune dek yapilan son 2-3 Eurobarometer sonuclari, AB ulkeleri icinde Turkiye en supeli ve soguk bakan ulke Avusturyadir. Bu 8 Milyonluk ulkede Turkiye`nin AB uyeligini destekliyenlerin sayisi sadece 50 %`nin altina dusmekle kalmadi, dibe vurmustur.

 

Turkiye`nin muhtemel AB uyeligini destekleyen Avusturya vatandaslarinin yuzdesi yaklasik 10 %`dur.

 

Katilim Ortakligi Muzakerelerinin bitmesi neticesinde, Turkiye AB`ye girsin mi girmesin mi sorusu oy birligiyle sistemiyle oylanacagi icin ve Avusturya dahil birkac AB ulkesi bunu referendum yoluyla halka sormasiyi istemelirden dolayi, AB`nin kucuk ortagi Avusturya halkinin bu tutumunu "yok birsey olmaz gecer gibi sozlerle" yana atmamiz yanlis olur, cunku bizim icin ciddi bir olumsuzluktur. Ama kisa vadede fazla degismecegi kesin olan bu Turkiye`ye olumsuz bakisin, en az 10-15 surecek Katilim Ortakligi Gorusmeleri sirasinda, iki taraf birbirini daha yakinen tanimaya basladikca, cok yuksege vurmasada olumlu bir trend izliyecegi ihtimali yuksektir. O zaman geldiginde bu destek ne kadar cok olur ve Turkiye`ye "gel otur yanimiza" demesine yetermi onu o zamanki sartlar gosterecektir.

 

Ama bence simdi, Avusturya`nin Turkiye`nin muhtemel AB uyeligine yonelik destek trendinin olumlu yada olumsuzmu olacagini degil, 6 aylik Avrupa Konseyi Baskanligi surecince ne olabilecegidir.

 

Turkiye ile AB arasindaki Katilim Ortakligi Muzakerelerini baslatan karar, Avusturya`nin bize karsi olumsuz tutumundan dolayi sabahlara suren konusmalar neticesinde cikmistir. Avusturya Turkiye`ye karsi soguk tutumunu korumaya calismis ve bunun boyle gitmeyecegini anladigi vakitte "sen bana sunu ver bende Turkiye`ye karisi tutumumu degistireyim" metodunu cok etkili bir sekilde kullanmis ve sonunda istedigine ulasmistir. Hem Turkiye ile birlikte Hirvatistan`da AB ile Katilim Ortakligi Muzakerelerine baslamistir hemde Turkiye`deki gerekli reformlarin yurumedigi vakit Katilim Ortaklik Gorusmelerinin askiya alinacagi ve Katilim Ortakligi Gorusmelerinin tamamlanmasi sonucunda, AB`nin yeni bir ulkeyi yani Turkiye`yi hazmedebilirmi sorusunu sorma sartlarini getirtmistir.

 

Avusturya mutlaka 6 aylik Donem Baskanligi suresi boyunca bu getirdigi yeni sartlar ekseninde calismalar yapmaya ve bu calismalara destek aramaya devam edecektir. Ama listede, su anda Hollanda ve Fransa`daki ret oylarindan sonra cikmaza suruklenen Avrupa Anayasasi konusundan Turkiye sorusunu konusmak icin fazla zaman kalacagi dusuncesinde degilim.

 

Fakat tabiki bu konu illada Avrupa Birligi Konsey toplantilarinda konusmasilmasi gerekmiyor. Avusturya`li ust duzey politikacilar ozellikle kapali kapilar ardinda su andaki Alman Basbakani Angele Merkel ve Jack Chirac`tan sonra Cumhurbaskani secilmesi cok yuksek gozuken Fransa`nin bugunku Icicleri Bakani Nicolas Sarkozky`le gorusmeler yapabilirler. Turkiye`ye adaylik statusunun verilmesinin Almanya ve Fransa arasindaki ikili gorusmelerden cikan bu sonuc oldugunu dusununce, Avusturya`nin Merkel ve Sarkozky`le yapacagi gorusmelerinin Turkiye`nin AB`ye tam uyelik adayligini etkiliyebilecegini dusunmek, varsayim olsa dair ici bos birsey olmadigi kanisindayim.

 

Ama yinede su varki, Katilim Ortakligi Gorusmelerinin baslatilmasi, AB`ye uye ulkelerin oybirligiyle aldigi bir karardir ve bu kararda Katilim Ortakligi Gorusmelerinin hedefinin tam uyelik oldugunun alti renkli kalemle cizilmistir. Cok dusuk bir ihtimal olsa bile, bu saatten sonra bu rotanin degistirilmesi sadece Turkiye`deki “ne yaparsak yapalim bu Avrupalilar bizleri yanlarina almazlar” argumanini guslendirmekle kalmayacak ayrica AB`nin ozellikle Musluman ukelerin gozundeki itibari bes paralik olacaktir. Buda Avrupa kitasindaki 23 Milyon musluman nufusuyle barisik bir halde yasamak isteyen ve orta ve uzun vade Musluman ulkelerle ekonomik, politik ve kulturel iliskilerini gelistirmek isteyen AB icin buyuk bir sorun olacagi icin, Turkiye`nin AB`ye tam uyelik hedefinin degistirilmesi olasiligi Turkiye`yi AB`ye istemeyenlerin hayal dunyasindan daha oteye gecemiyecegi gibi goruluyor.

 

Ayrica, belki dahada onemlisi Turkiye AB yolundaki reform surecinde takilip dusup Avusturya gidip Turkiye`nin tam uyelegine dusman kesilen ulkelerin elini guslendirmedigi surece, Avusturya gibi bize dusman kesilen ulkelerin tam uyeligimize alternatif bir rotayi cikarma olasiligini hayalden realiteye gecirme ihtimalleri gercekten cok diplerde.

 

Mubarek Kurban Bayraminiz Kutlu Olsun

 

En guzel bayramlar sizlern olsun

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.