Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

New York


nyx-fallen angel

Önerilen İletiler

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin nüfus bakımından en büyük kenti. Aynı isimli New York eyaleti'nde yer alır. Yüzyıldan fazladır dünyanın en önemli ticaret ve finans merkezlerinden biridir. Şehir, medya, politika, eğitim, eğlence ve modadaki küresel etkilerinden dolayı bir dünya şehri olarak kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi binasına ev sahipliği yaptığından dış ilişkiler için de çok önemli bir merkez durumundadır. Fakir semtlerinde ise çok sayıda işsiz ve evsiz yaşar.

 

Kent beş bölüme ayrılmıştır: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island. 830 km²'lik bir alanda yaşayan 8,2 milyon nüfusuyla New York, Amerika'da nüfus yoğunluğu en büyük olan şehirdir. Çevre banliyöleriyle birlikte New York metropolitan bölgesi 21 milyonluk nufusa sahiptir ve dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden birini oluşturur.

 

New York, bir göçmen kentidir. Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizce’nin yanı sıra İspanyolca, Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, China Town’da (Çin mahallesi) Çince konuşulur.

 

New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doğum yeridir. Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansı, resimde soyut ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte hip hop, punk, salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazılarıdır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle Hiç Uyumayan Şehir adını almıştır.

 

Özgürlük heykeli, Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Modern Tarih Müzeleri şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turistleri cezbetmektedir.

 

(bilgi vikipedia'dan alinmistir)

 

Hiç uyumayan şehir New York... Caddeler, sokaklar, modern gökdelenler, Central Park, Chrysler Binası, Rockafeller Center, Empire State Building, müzeler, St. Patrick's Katedrali, Özgürlük Anıtı, film stüdyoları, Çin Mahallesi, Harlem, köprüler... Son derece hızlı yaşanılan New York 'ta bulunan eğlence hayatı ve yapabileceklerinizin zenginliği burada yapacağınız tatilin asla sıkıcı olmayacağının garantisidir.

 

new-york.jpg

 

 

 

new_york_1.jpg Ozgurluk aniti

 

 

Rockefeller_Center_Prometheus.jpg Rockefeller Center ( yilbasi zamaninda gelirseniz daha etkileneceksiniz)

 

Benim gezimde ozgurluk anitini gemi gezisinde gordum (bedava), Rockefella center, Empire stats building, Mazalar ve film studyolarini hepsini araba gezisinde gorduk ve hep 5 dakika zaman veriyorlardi resim cekmemiz icin.

Amerika'ya gelirseniz New York'u azla kacirmayin herkez icin mutlaka birsey vardir bu hic uyumayan sehirde!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

ienewyorkfalls10d588500yb3.jpg

 

 

 

 

 

NEW YORK KARANLIĞA BÜRÜNDÜ

 

ABD’nin kuzeyindeki New York eyaletinde yoğun yağış ve dolu yüzünden

 

1 milyondan fazla eve elektrik verilemiyor.

 

Elektrik şirketinin bölge temsilcisi Jeff Tilghman, ABD’nin kuzeyinin büyük bir bölümünün

 

sıkıntı içinde olduğunu belirttiği açıklamasında, Massachusetts ve

 

New Hampshire’da afet nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi.

 

Tilghman, yağmur ve dolu nedeniyle ağaçların dallarının elektrik tellerinin üzerine düştüğünü,

 

sorunların da buradan kaynaklandığını bildirdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...
Niagara selalesinin oradan New York 2 saat uzakliktaymis. Ama benim vizem olmadigi icin gidememistik :( Uzaktan bakip American dream'i yasadim :P

 

Siz nerdeydiniz ki ? Cunku Niagaraya iki taraftanda bakiliyor bir tarafi America obur tarafi Canada ....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...
  • 4 yıl sonra...

Hani çocukken hayallerimiz olurdu. Okul kitaplarından Ansiklopedilerden ya da duyumlardan veya başka yerlerden öğrenip de hayallerinize girer ve yıllar geçse de o hayaliniz ilk günkü gibi taze kalır ya.. Amerika benim  çocukluğumun hayali idi. Naw York Manhattan da Özgürlük Anıtının tacında dolaşmak Empire State Binası na çıkmak metrosuna inip kendince grup kuran zencilerin yaptığı müzikleri dinlemek gibi. 

 

Yıllar sonra da olsa hayallerime ulaştım ya gam yemem. Amerikaya ayak bastığımda inanmıyorummmmm bu rüya olmalı kelimelerini çok kullandım. O kadar çok hatıra toplayıp geldim ki her biri ayrı güzel ve özel. 

 

Geçen gün TV de bir belgesel seyrettim New York adasını tanıtıyordu. o kadar eksik bilgiler vardı ki iletişime geçip bazı eksikleri söylemek geldi. 

Bilgiler arasında otel fiyatlarını anlatırken uç noktalarda fiyatlar duydum.  biz New Jersey de internetten açık arttırmada 3 yıldızlı Hiltonda geceliği 15 dolara yer ayırdık ki New Yorka yarım saatlik mesafede.. Yine internetten açık arttırma ile 2 günlüğü 10 dolara gelen kiraladığımız araba ile gitmiştik. Navigasyon ve paralı geçiş kartları harici. Köprüler paralı geçiş olduğu için.. Zaten geçiş kartımız ve harici navigasyonumuz vardı. Navigasyon Amerika da olmazsa olmazlardan. 

 

New Yorka geldiğimizde arabayı nasıl olduysa boş bulduğumuz bir yere bıraktık ve metro bizi bekliyordu. Karmakarışık metro güzergahlarından nereye nasıl gideriz diye düşünürken Cep telefonuna hat uygulamasını birinin söylemesi sonrası indirdik. Ne kadar şaşkın dolaşıyorsak smile.png hemen yardımcı oldular. 

 

Hem trafiğe takılmadan hem kısa zamanda istediğimiz yerlere gidebiliyorduk. Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel. 

 

Ne telefonlara şarz yetti ne tabletlere. Her karesini resmettik videoladık. Özgürlük heykelinin tacına çıkamasak da ( önceden randevu ile ziyarete açık birkaç ay sonrasına randevu alınabiliyor) yanına gittik .. Heykel Fransızlar tarafından Osmanlı Devletine hediye olarak yapılmış Kızılırmak Sina yarımadasına dikilmesi düşünülmüş fakat yanlış anlamalara maruz kalınmaması için dikilmemiş. Depoya kaldırılmış. Fransızlar sonradan Amerikaya verilmek üzere Osmanlı Devletinden heykeli almışlar. 

Özgürlük heykelinin böyle bir geçmişi var. Empire State binasının üzerinden 5 Eyalet görmek mümkün. 

 

Sadece binmiş olmak için ön kabini camla ayrılmış sarı taksilerine bindik. Polisleri ile fotoğraf çektirdik , her görenin merakla etrafımızda halka olmalarına şaşkınlığımızla. Bizden sonra herkes fotoğraf çektirmeye başladı. 

 

Amerikan filmlerinde ne görüyorsanız hepsi aynı.. Kişiler yerler giyim hareketler konuşmalar ..sanki filmin içine girmişsin de yaşıyor muşsun gibi.. 

 

Ay ben neyi anlatacağımı şaşırdım. Her şeyi anlatmaya kalksam roman olur..Ben çocukluk hayalimi yaşadım. Hayallerinizden vazgeçmeyin. İlk günkü tazeliğinde tadında yaşayın.  

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.