Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TUFANBEYLİ TERMİK SANTRALİ ne dur diyelim!


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Kayarcık köyü

 

 

 

Adana ilinin Tufanbeyli ilçesine bağlı Kayarcık köyü, yaklaşık 7. ve 8. yüzyıllarında Toros dağlarının arasında küçük bir platoya kurulmuştur. Bazı söylemlerin olmasına rağmen kimler tarafından kurulduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Göksu çayı köyün batısından geçer. Köyün sulanabilir arazileride bu çayın kenarındadır. Halkın geçim kaynağı (Buna yaşayabilme kaynağı demek daha doğru olur!), tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Küçükbaş hayvancılık zamanla gelişmişse de otlakların azalması ve ormanların yok edilmesine paralel olarak önemini yitirmiştir.

 

Kayarcık köyü, kuruluşundan 1200-1300 yıl sonra, yine kendi çabaları ile, elektrik, telefon, kanalizasyon ve su problemini çözmüştür ve yolu asfalttır!.. Köyde sağlık ocağı binası olmasına rağmen köyde doktor yoktur ve sağlık hizmetleri şimdilik bir hemşire ile yürütülmektedir. Köy ilkokulunun özelliği Cumhuriyetten önce kurulmuş olmasıdır. Köy halkının okuma yazma oranı oldukça yüksektir.

 

1979 yılında, yine aynı köyden olan ve o dönemde Tufanbeyli ilçesinin ilköğtetim müdürü olan Veli Çakar’ın öncülüğünde ve katkıları ile ortaokul açılmıştır. Kayarcık ortaokulu, komşu köylerden gelen öğrencilerle birlikte 240 öğrenci ve 4 öğretmenle sözümona eğitim hizmetlerini sürdürmeye çalışmaktadır ve bunun adına da eğitim denmektedir. Çobanlara dahi bu kadar sayıda koyun teslim edilmezken, eğitimde öğretmen başına düşen çocuk sayısına bakın!

 

Köyün 8km. uzağında 250 nüfuslu, 20 haneli eski adıyla Kızılcapınar, yeni adıyla Ortaoluk diye bilinen ve ilkokulu olan bir de mahallesi vardır. Çevresinde kürt köyleri de vardır. Burada yaşayan kürt köylüleri ile şimdiye kadar aralarındanda hiç bir sorun çikmamıştır. Köy halkının, özellikle 80`li yılların gençliğinin büyük çoğunluğu, Kayarcık köyüne sadece bu köy bizim köyümüzdür diyerek ya da hasret gidermek için gidip gelirler. Çünki; yaşamlarını, iş bulabildikleri büyük şehirlerde sürdürmektedirler. Geleceğinden umutsuz, hic bir devlet güvencesi ve desteği olmayan köy halkının büyük çoğunluğu, genellikle yaz aylarında, başta Adana ve Kayseri olmak üzere büyük şehirlerde; inşaatlarda, fabrikalarda veya toprak ağalarının tarlalarında, sigortasız, iş güvenliğinden ve çalışanların haklarından dahi yararlanamayan, kısacası insan haklarından yoksun mevsimlik işçi olarak çalışırlar.

 

 

Adana`ya bağlı olmasına rağmen, kar yağan ve kışları soğuk olan bu köy, kış aylarında kalabalık olur. Nedeni ise, yaz aylarında şehirlerde işgüçlerini en ucuz bir biçimde satan, sömürülen köylü halkının çoğunluğu kış aylarında işsizlik nedeni ile evlerine dönmek zorunda kalırlar. Ne yazık ki, kahvehane sayısı en fazla olan köylerden birisidir bu köy. Köy insanları, zamanlarının büyük çoğunluğunu kahvehanelerde geçirirler. Bir ülkede kahvehanelerin çokluğu, o ülkenin işsizlik rakamları ile orantılıdır. Bu da yine bir devlet ayıbıdır. Kazanabildikleri üç beş kuruşu bir sonraki yaza yetebilecek şekilde titizlikle harcarlar. Yetmezse de tefecilere başvururlar. Köyümün insanları çok çalışkandır. Her zaman çalışmışlardır ve çalışırlar. Ama hiç birinin de birileri gibi trilyonları yoktur ve çocuklarını da Amerika`da okutamazlar.

 

Sözler vardır, çok sade ve yalın. Herkesin söyleyebileceği kadar basittir ama herkesin yapamayacağı, beceremeyeceği kadar çok zor olanı ise sözlerin şiir haline getirilmesidir. Bunu da herkes yapamıyor tabi. Ama Ahmet Kutsi Tecer yapmış; Orda bir köy var uzakta, O köy bizim köyümüzdür, Gezmesek de tozmasak da, O köy bizim köyümüzdür... diye bir şiir yazmiş. Bu sözleri hemen hemen herkes bilir ve dile getirebilir fakat şiir haline getiremez. Şaiirin ve yazarın önemi ve değeri de burada ortaya çıkar.

 

Evet; o köy bizim köyümüzdür. Unutulmuşluğuna, ezilmişliğine ve bütün olumsuzluklar ve ağır yaşam koşullarına rağmen o köy bizim köyümüzdür! Gitmesek de gelmesek de, o köy bizim köyümüzdür... /Kayarcık.net

 

 

Köy muhtarı: Celalettin Yılmazcan. Muhtarın telefon numaraları: 0(322)789 20 31, cep telefonu: 0(532)592 02 89. Köyün nüfusu: 2000 yılında 1140`tır. Adana`ya uzaklığı: 205 km, Tufanbeyli`ye uzaklığı: 18 km.dir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

burayı bılmıyordum.benım bıldıgım mersın akkuyu ıle sınopta kurulacagı dusuncesıydı.bu arada su anda kurulumu yapılamaz. cunku kurulum cok malıyetlı bır ıs olmasının yanında santralın yer bakımında(dogal afetlere en uzak olan) cok onem arz eden bır ıstır.

bu santralın kurulumu ıcın buyuk bır fırmayla anlasılması gerekıyor kı su ana kadar bır turlu boyle bır fırma bu ısı ustlenemedı. senesını tam hatırlamıyorum ama 1993-1995 gıbı yıllarda mersındekı santrale bır kac fırma ıstemıs yalnız bır cok aksılıkle karsıasılmıs.

 

bu kurulup kurulmaması konusunda benım tez odevım olsada kararsız kaldıgımı soylemelıyım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.