Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Batik Sanatı


Radya

Önerilen İletiler

greenreefvn3.jpg

 

 

butterfliesgrprx0.jpg

 

Kumaş ya da bez üzerine bir tür resim yapma tekniğidir.Batik tekniği, özellikle son yıllarda dünyada ve ülkemizde çok aranan ve geçerli bir sanat dalıdır. Başlangıçta bu sanat sadece giysilerde kullanılırken, yaygınlaştıkça bu tekniğin kumaşların kullanıldığı her alanda uygulanmaktadır

 

 

b9wr3.jpg

 

- Batik çıkış yeri Endonezya olan, yüzyıllar kadar eski bir tekniktir.

- İlk kez 16. yüzyılda seyahate çıkanlar tarafından, sanat değeri yüksek, batik örtülerin yapıldığı meydana çıkmıştır.

- 19. yüzyıldan itibaren de batik tekniği Avrupa el sanatlarına girmiştir.

- Batik desenlerinde, doğanın çiçekleri, renkli kelebekler, cennet kuşları stilize edilerek motif olarak kullanılmaktadır.

- Jawa'da batik elbiseler için genellikle pamuklu kumaşlar, Avrupa da ise çok ince dokunan pamuklu kumaşlar tercih edilmektedir.

- Günümüzde bir benzerinin yapımı aynen mümkün olmadığından gerek giysi ve gerekse dekoratif yapılan batikler ağırlığını sürdürmektedir.

 

turquoiseoceanno7.jpg

 

 

 

rainbowoceanvw5.jpg

 

BATİK UYGULAMALARI

1 ) Mumlu Batik

a- Kazıma Batik

b- Kalıpla Batik

2) Bağlama Batik (Tahta Batik)

3) Linalyum Batik

4) Şablon Batik

5) Kağıt Batik

6) Akıtma Batik

 

bcjparangrusakbarong1dq3.jpg

 

 

velvettruffleef1.jpg

 

BATİK BOYASI NASIL OLMALIDIR?

- Batik boyası, ısıya dayanıklı, yıkanabilir ve parlak renkli boyalar olmalıdır.

- Boyalar birbirine karıştırılarak istenen tonda değişik renkler elde edilebilir

 

batcilg4ke6.gif

 

 

tmp70722kc4.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bağlama Batik yapımı: Bağlama batikte yapacağımız işe göre seçtiğimiz boyalardan bir miktar (bir-iki çay kaşığı) alıp bir naylon çorap içine koyarız. Kaynar suda boya ezilir.Buna gerektiği kadar su ilave edilerek, boyanın sabitleşmesi için bir çorba kaşığı tuz koyup, bir süre kaynatılır. Ezilmiş boyaya ilave edeceğimiz suyu, elde etmek istediğimiz renge göre ayarlamalıyız. Koyu renk istiyorsak daha az su veya bir başka değişle daha çok boya, açık renk istiyorsak daha bol su veya daha az boya kullanmalıyız.Çok renkli yapmak istediğimiz emtealar için aynı uygulamayı diğer renkler için de yapmalıyız. Boya ilave edeceğimiz suyun tuz ilaveli olmasına dikkat etmeliyiz. Boyamız kaynarken kumaşımızı hazırlamalıyız. Örneğin, bir eşarp yaparken çepeçevre kenarlarını avcumuzun içinde pili pili toplayıp bağlarız. Böylece kumaşımıza boydan boya bir kenar yapmış oluruz. Yumru halde bir tutam kumaş alıp, orta yerinden sıkıca boğarsak desenimiz bir güle benzer. Kumaş üzerine attığımız düğümler de o düğüm içerisindeki kısmı boyadan koruyacaktır. Boyamız bittiğinde kumaşı iyice ıslatıp sıkmalıyız. Kaynatmış olduğumuz boyayı ocaktan indirdikten sonra kumaşımızı istediğimiz renk boyalara, açıktan koyuya doğru sırasını takip ederek batırmalıyız. Daha sonra kumaşı boyadan çıkararak soğumasını beklemeliyiz. Soğuyan kumaş, önce bağları açılmadan soğuk ve sabunlu suda yıkanır. Bu işlemi,boyanın fazlalığının, boyanmasını istemediğimiz yerlere sızmasın diye yaparız. Daha sonra bağları açıp tekrar soğuk suyla çalkalarız. Fiksesini yapmak için sirkeli suyla durularız, ardından ütüleriz. Bağlama Batik'de:

 

sparkleani6.gifKumaşı bağlayarak boyanın içine atrız

 

sparkleani6.gifBoyar maddeyi kumaşın içine bağlarız.Boyar madde dediğimiz ise, ıspanak, pancar veya soğan kabuğu olabilir.

 

b1.jpgKumaşı istenilen tarz bağlayıp boyamaya hazır hale getirin

Bağlanmış kumaşı iyice ıslatıp,sıkınve boyaya batırınb5.jpg

 

b6.jpgKumaşın bağlarını açmadan soğuk ve sabunsuz suyla çalkalayıp boyanın fazlasını akıtın

Bağları açıp ılık ve sabunlu suyla durulayınb7.jpg

 

b18.jpgÇapraz b9.jpgdüz bağlama

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katlama Batik: Bağlama batik tarzına benzer. Bu Batik türünde kumaş katlanıp birkaç yerinden boyaya batırılır.12 ayrı çeşit katlama şekli vardır.

 

 

Ters Batik: Ters batik ,koyu renk kumaşlarda,boyası çıkan kumaşlarda,bağlama teknikleri ile bağlanarak renklerinin açılması tekniğidir. Kumaş çeşitlerine göre ipliklerle bağlandıktan sonra kloraklı suya yada piyasada satılan renk açıcı ilaçlara bastırılarak renginin açılması sağlanır.Açıcı suya bastırılan kumaşta bağlanmayan yerlerin rengi açılacağından,istenilen açıklığa kavuşana kadar ilaçlı suda bekletiriz.Daha sonra kumaşımız bol su altında iyice durulayıp,bağlamış olduğumuz ipleri keseriz ve durulama işlemini tekrarlarız.Ters batikte fikse işlemini yapmaya gerek yoktur .Bu batik tarzı, her cins kumaşa uygulanamaz.İlaca dayanıklı olmayan özellikle ipekli kumaşlar kullanılmaz .

 

 

Teğelli Batik:Kumaş cinslerine göre kullanılacak olan ipliklerle değişik teğel çeşitleri ile teğellenir.İplerin iki ucu çekilerek büzülür.Daha sonra, diğer batik çeşitlerindeki gibi hazırladığımız boyanın içine batırılır ve 10_15 dakika bekletilir.Bu işlemden sonra kumaşı soğutup ,soğuk suyda durularız.Teğellediğimiz ipleri söktükten sonra sirkeli suda durulayıp fiksesini yaparız.

 

Tuzlama Batik:Apresi alınmış kumaş ıslatılır,kasnağa gerilir veya düzgün bir zemin üzerine yayılır.Öncelikle kumaş nemlendirilir,daha sonra kalın bir fırça yada pamuk yardımıyla ipek boyaları ile renklendirilir.Kumaşta değişik efektler yaratmak için fotoğrafçıların film banyosunda kullandıkları Hipo sülfit tuzu kumaşın üzerine serpiştirilir.Şayet hiposülfit tuzu yok ise kristal tuz da kullanılabilinir.Genellikle piyasada tuzlama batik için hazırlanmış olarak bunları temin edebiliriz.Kumaşımız kurumadan hiposülfit tuzu üzerine serpiştirilir ve istenilen yöne doğru tuzlar akıtılır,tuz aktığı yerde boyanın rengini açacağından kumaşa orjinal renkler verir.Daha sonra kumaşın kuruması beklenir ve tuzlar temizlenir.Kumaş,tersinden ütülenir.Bu işlemden sonra kumaş sertleşeceği için tekrar yıkanıp ütülenmesi gerekir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yukarıda tanıttığım uygulamaların tümünün yapımı çok kolaydır ama aynı şeyi mumlu batik için söyleyemiyecem :unsure:

 

Zor olmasına rağmen ben yine de en çok ondan çıkan sonuçları seviyorum :)

 

 

 

 

 

Tijantik(Mumlu) Batik:

 

Kullanılacak malzemeler:Eritme kabı,kasnak,raptiye,fırça,balmumu,parafin,kumaş boyaları,boya kapları ve kumaşımız.Mumlu batikte ölçü şöyle olmalıdır.Toz boya kullanılıyorsa 1_2 çay kaşığı toz boya,yarım litre su.Fiksasyon için,bir litre suya iki çorba kaşığı beyaz sirke konur.Mum için 100gr. balmumu,100gr.parafin(kırma işlemi yapılacaksa 1/3 balmumu,2/3 parafin olmalıdır.Parafin arttıkça kırılma işlemi fazlalaşır.)

Tijantik Batik uygulaması:

Mumlu batik pamuklu ve ipekli kumaş cinslerine uygulanan batik türüdür.Tijantik batik yapılırken aşağıdaki sıra uygulanır.

sparkleani6.gifKonu seçilir.

sparkleani6.gifKonuya göre renk ve desen seçimi yapılır.

sparkleani6.gifSeçilen desen kumaşa geçirilmeye hazırlanır.

sparkleani6.gifKumaş ipek değilse sabunsuz sıcak suda yıkanır ve ütülenir.

sparkleani6.gifDesen kumaşa geçirilip boya tonları hazırlanır,

sparkleani6.gifDesen çizilmiş olan kumaş, kasnağa gerilir fakat bu işlem sırasında kumaşın dokularına dikkat edilmelidir.Kumaş ne gevşek ne de çok gergin tutulmamalıdır.

sparkleani6.gifEmaye veya bakır bir kap içinde parçalanmış balmumu ve parafin karışımı ateş üzerinde eritilir,

sparkleani6.gifKumaşta beyaz kalması istenilen yerler sıcak balmumu ile kaplanır,kumaşta balmumunun kuruduğu görüldükten sonra boyaya batırmak üzere hazırlanır.

sparkleani6.gifEğer kumaşımız çok kalın bir kumaş ise balmumunun,kumaşın tüm dokularını kapatıp kapatmadığına emin olmalıyız,bunu ışığa tutarak yada alt dokularına bakarak anlarız,

sparkleani6.gifKumaşımız boyaya batırılmadan önce su dolu kapta ıslatılır,

sparkleani6.gifSudan çıkarılan kumaş ilk rengin boyasına batırılır.Boyama işlemlerinde kumaşın her yerinin aynı oranda boya emmesine dikkat edilmelidir.Kumaş boyanın içinde sürekli hareket halinde bulundurulur.Gekirse elde sıkılarak çatlatılır.

sparkleani6.gifBoyadan çıkan batik tekrar su küvetinin içine konur ve boya bırakmayıncaya kadar suyu değiştirilir.

sparkleani6.gifHer renge göre bu işlem tekrarlanır.

sparkleani6.gifDaha sonra kumaş üzerindeki balmumu,ütü ile önünden ve arkasından gazete kağıdı konularak eritilir temizlenir.Boya işleminde açıktan koyuya doğru bir sıra izlenir. Bu batikte en az iki, en fazla dört renk kullanılır.

 

 

Çizme ve kazıma yolu ile Mumlu Batik:Balmumu batiğin değişik bir türüdür.Açık renk pamuklu kumaşlarda ve ipekli kumaşlarda kullanılır.Batik yapılacak kasnağa gerilmiş kumaşın tümü önceden eritilerek hazırlanmış balmumu ve parafin ile kaplanır.Kumaş tamamen kurutulduktan sonra kumaşı zedelemeyecek şekilde sivri uçlu bir aletle,önceden seçilmiş motifler kazınır ve boyama işlemi yapılır.Boya kuruduktan sonra kumaş 2 gazete kağıdı veya saman kağıdının arasına konularak ütülenmek süretiyle mumdan arıtılır.Eğer kumaşta yağ lekesi oluşmuş ise kumaşı selülozik tinere batırmalıyız ve sonrasında sabitleştirme işlemi yapmalıyız.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mum batikten örnekler

 

 

batik9ax0.jpg

 

 

 

 

batik7ac1.jpg

 

 

batik4id4.jpg

 

 

pbatik1nz6.jpg

 

batik8et9.jpg

 

batik3xd1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.