Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

‘Ertesi gün’ hapına yasak kadınları sokağa döktü...


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Kadın Devlet Başkanı Michelle Bachelet’nin ülkesi Şili’de kadınlar ayağa kalktı. Ülkede, riskli ilişki sonrasında kullanılan ‘ertesi gün’ doğumkontrol haplarının satışının yasaklanması tepkilere neden oldu. Ulusal basında çıkan bilgilere göre, önceki gün çoğu kadın yaklaşık 10 bin kişi sokağa dökülerek yasağı protesto etti. Hükümet ise yüksek fiyatlı hapların kadınlar arasında ayrımcılığa neden olduğunu savunuyor.

 

Başkent Santiago’da hükümetin doğumkontrol ilacı dağıtımını yasaklayan kararına kadınlar tepki gösterdi ve hükümetin, riskli ilişkisi sonrası gebeliği önlemek için kullanılan hapların dağıtımını yasaklamasını protesto etti. Göstericiler, “Karar verme özgürlüğü istiyoruz” sloganları attı.

Göstericiler ayrıca hükümetin kararının kadın haklarına aykırı olduğunu savundu. Bazı göstericiler de hükümetin bu yasağını anlamsız buldu: “Dünyada bu hapların satışını yasaklayan sadece üç ülke var. Mahkemenin niçin kadınların doğum haklarına müdahale ettiğini bir türlü anlayamıyorum.”

 

Göstericilerden bir diğeri olan Sosyalist Parti Kongre Üyesi Coan Pablo da, “Ben bunun insan zekasına ihanet olduğunu düşünüyorum. Eğer paranız varsa ve özel doktora gitme olanağınız varsa doğumkontrol haplarını eczaneden satın alabilirsiniz. Ancak yoksulsanız ve devlet hastanesine gidiyorsanız bu haplara ulaşamazsınız” dedi.

Şili hükümeti ise mahkeme kararıyla yürürlüğe giren yasağı savunuyor. Hükümete göre, bu hapların satışı yoksul kadınlara ayrımcılık yapılmasına neden oluyor. Ülkede, paketinde iki hap bulunan ilacın kutusu 25 dolar’a (yaklaşık 34 YTL) satılıyor. Bu da maddi durumu yerinde olmayan ailelerin ilacı satın alamamasını beraberinde getiriyor.

 

 

Birgün gazetesi....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.