Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Afife Jale Ödülleri Komedisi....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Yapı Kredi Sigorta isimli kuruluşun sponsorluğunda düzenlenen ''Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri 2008'' isimli ödül töreninde Genco Erkal'ın Sivas 93 oyununa "ödüle layık olmayan ama idare eder" anlamındaki "mansiyon" ödülünün verilmek istenmesi krize neden oldu. Fazıl Say da tepki gösterip adaylıktan çekildi.

 

 

Dostlar Tiyatrosu ödülü reddetti

 

Afife Tiyatro Ödülleri tarafından verilen özel ödüller arasında yer alan Mansiyon ödülüne layık görülen Dostlar Tiyatrosu ödülü reddetti.

 

"Sivas '93" oyunu nedeniyle ödüle değer görülen Dostlar Tiyatrosu dün yaptığı açıklamayla bu ödülü almayacaklarını bildirdi.

 

Açıklamasında 'mansiyon' sözcüğünün sözlükte "Bir yarışmada konulan ödüle yeterli nitelikte görülmemekle birlikte, anılmaya değer bulunan yapıta verilen derece" olarak tanımlandığına yer veren Dostlar Tiyatrosu, "oyunlarıyla ilgili böyle bir değerlendirmeyi kabullenmenin, yaptıkları işe ve Sivas'ta yitirdiğimiz insanların anısına saygısızlık olduğu" gerekçesiyle ödülü almamaya karar verdiklerini açıkladı.

 

Dostlar Tiyatrosu, açıklamasında, 3 ay içinde 74 kez oynanarak 36 bin 850 kişiye ulaşan "Sivas '93" ile "En İyi Sahne Müziği" dalında aday olan Fazıl Say'ın da toplulukla tam bir görüş birliği içinde adaylıktan çekildiğini bildirdi.

 

Ödül töreninde Fazıl Say'ın aday olarak ismi açıklanırken Mansiyon ödülünün programda yer almasına rağmen anons edilmemesi dikkat çekti.

 

Genco Erkal "Biz bunu kabul etmiyoruz"

 

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Afife Jale Tiyatro Ödülleri'nde "Sivas 93" adlı oyunuyla değer bulunduğu mansiyon ödülünü reddetmesiyle ilgili olarak, "Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.

 

Erkal, "Sivas 93" adlı oyunu sahnelemek için geldiği Eskişehir'de, AA muhabirinin Afife Jale Tiyatro Ödülleri ile ilgili sorularını yanıtladı.

 

Mansiyon kelimesinin pek bilinmediğini, bu nedenle mansiyon ödülü denince çok önemli bir şeymiş gibi kabul edildiğini ifade eden Erkal, Türkçe sözlükten mansiyon kelimesinin anlamını okudu.

 

Söz konusu tanımlamanın aşağılayıcı olduğunu ifade eden Erkal, şöyle konuştu:

 

"Oyunun böyle bir ödüle layık olduğunu düşünmüyoruz. Zaten biz kimseden ödül de istemedik. Gereken ödülü seyircinin ilgisiyle aldığımızı düşünüyoruz. Oyunu 3 ay içinde ortalama 500 kişiye 76 kez oynadık.

 

Oyunumuz seyirci sıkıntısı çekilen bir dönemde çok çarpıcı bir sonuç elde etti. Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz. Böyle bir ödülü kabul etsek yaptığımız işe saygımız olmaz diye düşünüyoruz. Sivas'ta yitirdiğimiz, bu oyunda andığımız kişilerin anısına da saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ödülü kabul etmedik."

 

Erkal, mansiyon ödülünün ilk kez geçen yıl verildiğini belirterek, mansiyon ödülünün amatör bir tiyatro topluluğu olan Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğuna verildiğini anımsattı.

 

Erkal: "Bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir"

 

Tiyatroya 39 yıldır emek veren Dostlar Tiyatrosunun amatör tiyatro seviyesinde düşünülmesinin kendilerine çok ters geldiğini ifade eden Genco Erkal, şöyle devam etti:

 

"Amatör tiyatroları özendirmek amacıyla konulan ödüllerden birine layık görülmek bize çok ters geldi. Ayrıca ödül gecesi yaşananları da saygısızlık olarak niteliyorum. Siz bir ödül verdiniz bu ödül kabul edilmedi. Bu ödülün kabul edilmediğini açıklamanız lazım.

 

Fazıl Say en iyi müzik dalında aday oldu. Fakat protesto etti, katılmadı. Siz sanki böyle protestolar yapılmamış ya da bu ödüller reddedilmemiş gibi bir ödülün prestijini kurtaramazsınız. Bence bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir. Başlangıçta çok iyi niyetlerle kurulmuş, çok başarılı seçici kurullardan oluşmuş bir tiyatro ödülü maalesef son yıllarda değerinden çok şey kaybetti."

 

Erkal, son yıllarda pek çok kişinin ödülü reddediğini ya da (aday değilim) diyerek çekildiğini ifade ederek, şunları bildirdi:

 

"Bu da ödülün eski önemini korumadığını gösteriyor. Biraz daha titiz davranmak gerektiğine inanıyorum. Bu gidişle bu ödülün ömrü de çok uzun sürmez diye düşünüyorum. Böyle bir oyunu oynamaya cesaret ettiğimiz için ödül veriliyor. Bu çok tuhaf.

 

Bir sanat ödülünün cesaretten dolayı veriliyor olması da kabul edilebilir durum değil. Bu ödülün artık yıllar geçtikçe belli bir tiyatro ailesinin fertleri ve o çevreye yakın bir zümrenin içinde karar verilen, artık eski önemi olmayan bir ödül

olduğunu düşünüyorum."

 

Fazıl Say'dan sert tepki

 

Fazıl Say, kendisinin de müziklerine imza attığı "Sivas 93" isimli yapıtın, son yıllarda gördüğü en çarpıcı ve duyarlı tiyatro eserlerinden olduğunu kaydetti.

 

Genco Erkal'ı, Madımak faciasını bir belgesel tiyatro biçimine," olağanüstü duyarlı ve gerçekçi bir dille" aktardığı için kutladığını ifade eden Say, "Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu'nun, Afife Jale Ödülleri'nde mansiyon kazandığını duyduğumuzda bu hepimizin tuhafına gitmişti. Onların son karar olarak, bu ödülü almayı reddetmesi ve bunu sert dille yazılmış bir basın bildirisiyle sunması çok doğru oldu" dedi.

 

Fazıl Say: "Gölge düşmüştür"

 

Mansiyonun daha çok genç sanatçıları teşvik amacını taşıyan, farklı manada bir ödül olduğunu vurgulayan Say, şunları söyledi: "Ben, Dostlar Tiyatrosu bir yandan böyle bir protesto sürecinde iken 'En İyi Müzik' dalında aday olarak kalmayı doğru bulmadım ve bu adaylığımı geri çektim. Çünkü, bu protestoyu tamamen haklı buluyorum.

 

Ayrıca bu ekibin de bir bireyiyim ve tamamen aynı fikirdeyim. Biz açıklamamızı yapmamıza rağmen, Afife Jale Ödülleri gecesinde yarışanlar arasında adımın geçmesini vahim buldum. Kanımca bu yılki Afife Jale Ödülleri'ne prestij olarak gölge düşmüştür. Bu tür bir taşra zihniyeti ile ne sanatsal ne de toplumsal duyarlılığa varılamaz."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.