Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yalnız uyuyamayan çocuklar


suheda

Önerilen İletiler

Geceyarısı ağlamaklı bir ses tonu ile anne-babasının yatağında kendisine yer açmaya çalışan minikler,hem ailelerini uykusuz bırakıyor hem de "acaba doğru mu yapıyoruz?" diye çelişkiye düşürüyor.

 

Uzmanlar,çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamanız için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

 

Yalnız uyuyamayan çocuklar, ailelerinin kabusu oluyor. Uzmanlar, çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamanız için önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Uzmanlara göre, bunun pek çok sebebinden biri, günümüz ailelerinin 24 saat boyunca çocukları için var olmaları gerektiğini düşünmeleri. Günümüz annelerinin pek çoğunun aktif iş hayatı nedeniyle çocuğuna yeterince vakit ayıramadığını düşünmesi de bu davranışın sebeplerinden biri. Öte yandan, bazı aileler, bu devamlı beraberliğin çocukları için zararlı olabileceğini düşünüyor.

Uzmanlara göre, anne-baba yatağına sadece misafir olarak gelen çocuklarla ilgili bir endişe duymamız gerekmiyor. Özellikle küçük yaştaki çocukların kabuslar görüp korkuyla uyanmaları, karanlıkta uyumak istememeleri ya da yalnız kalmaktan korkmaları son derece doğal. Anne-babanın da bu durumda çocuklarını yatağına alması doğal bir davranış. Ama anne-baba yatağı kesin olarak zaman zaman ziyaret edilen bir yatak olmalı ve kesinlikle çocuğun kendi yatağı haline gelmemeli. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, normal şartlarda çocuklar 2 yaşından itibaren problemsiz olarak geceyi anne-babalarından ayrı geçirmeye hazır oluyor. Bu yaşta çocuklar, yetişkinlerin kendilerine ait özel bir hayatları olduğunu ve anne-babalarının sadece kendileri için var olmadıklarını anlayabiliyor. Dolayısıyla çocuğa mutlaka bir sınır konulması ve çocuğun, ilkokula başladığı 7-8 yaşlarından itibaren, anne-baba yatağının sadece çok özel durumlarda paylaşılan bir yer olduğunu bilmesi gerekiyor.

Uzmanlara göre, kötü bir rüya görmek ya da deprem gibi korkular, aileden birinin ağır bir hastalık geçirmesi, ailenin ikamet ettiği evi veya şehri değiştirmesi ya da değiştirmek üzere olması, çocuğun okula başlaması ya da okul değiştirmesi, aile içinde şiddetli bir tartışma yaşanması ve çocuğun ciddi bir rahatsızlık geçirmesi, anne-baba yatağının paylaşılabileceği çok özel durumlar olabilir. Bunlar veya benzer sebeplerden biri olmadığı sürece anne-babaların kararlı olmaları ve çocuklarının kendilerine ısrar etmelerine izin vermemeleri gerektiğini vurgulayan uzmanlar, çocukların yeni bahaneler bulmak konusunda son derece yapıcı olduklarını hatırlatıyor.

Uzmanlar, çocuğunuzun yatağınızdan vazgeçmesini sağlamanız için şu tavsiyelerde bulunuyor:

"Bu değişiklik için kendinize ve çocuğunuza yeterli zamanı tanıyın, sabırlı olun. Çocuğun kendi yatağına alışmasının 2 hafta kadar sürebileceğini unutmayın.

Çocuğunuzun yaşına uygun bir dille, sizin de geceleri huzurlu bir uykuya ihtiyacınız olduğunu, ama özel durumlarda her zaman yanınıza gelebileceğini anlatın.

Bu değişim sürecinde, çocuğunuza normalde olduğundan daha fazla sevgi gösterin ve bir süre için onu şımartın.

Uykudan önce ılık bir banyo, masal okuma, müzik dinleme ya da ninni söyleme gibi bir sırayı izleyen bir program belirleyin ve bu programı düzenli olarak uygulayın.

Yatak odanızdan çocuğunuzun hoşuna gidebilecek yumuşak yastıkları, peluş hayvanları kaldırın ve bunun yerine çocuk odasını daha sevimli bir hale getirin.

Çocuğunuz ısrarla sizin odanızda yatmak istiyorsa, ona bir yer yatağı ya da benzeri bir ek yatak hazırlayın ve burada uyumasına izin verin. Zamanla kendi yatağının rahatlığını tercih edecektir.

Koridorda yakacağınız bir gece lambası ile çocuğunuzun karanlık korkusunun üstesinden gelebilirsiniz. Ayrıca, çocuğun yatağını dışarıdan gelebilecek garip ışık-gölge oyunlarını görmeyeceği bir yere kurmalısınız.

Hem çocuk odasının hem kendi yatak odanızın kapısını mutlaka açık bırakın. Sizin ulaşılabilir olmanız ona huzur verecektir.

Sabahları uyandıktan sonra kısa bir süre için yatağınıza gelip keyif yapmasına izin verin. Bu hem onun hem de sizin için güne başlarken bir moral kaynağı olacaktır.

Eğer çocuğunuz geceleri sizin yatağınızda yatmak konusunda ısrarlı ise, siz de onun yatağında yatın. Kararının birdenbire değişeceğini göreceksiniz.

Son olarak; birkaç ay süren korku durumlarında mutlaka psikolojik yardım alın.

alıntı..

 

:blushing: itiraf ediyorum ben böyle bir çocuktum halada öyleyim bir şeyden korkunca hemen birinin uyuduğu ki bu genelde annem olur odaya giderim,çünkü ışığı açsam ışıkla uyumayı sevmem başka çarede yok -_-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ah suheda ahhhhh bu uğurda müthiş mücadeleler veriyorum ben :D

 

Oğlum sırf yatağına alışsın diye ama benim eşkiyanın illa da benim yatacak diye bir ısrarı yok zaten.

 

Sanıyorum yanında ben olduktan sonra küvette bile uyur :P

 

Hayır ben de inatçı olduğum için olan benim uykulara oluyor.Neden dersen;

 

Şimdi o uyuyunca sessizce yanından süzülüp kendi yatağımda alıyorum soluğu fakat tam dalıyorum! bir ses;

 

Annnneeee çabuk buyaya gellllllll!!!

Çaresiz kuyruğumu kıstırıp tekrar koşturuyorum beyzadenin yanına.

 

sonra bu tekrar,tekrar, tekrarlanıyor arada böyle yolumu şaşırıp kendimi bilgisayarın başında buldummuydu,tamam artık uyku gitti :lol:

 

Bu gece de öle gecelerden biri,üstelik boynum tutulmuş e tabii çok normal ayakları kafamda, yatağın enine yatıyor :wacko:

 

 

Neyse ben aslında bunu çok da dert etmiyorum öyle hızlı büyüyor ki bunlar suheda,onlara baktıkça yaşlanıyorum deyip sinir oluyosun :unsure:

 

Büyüdüğünde ben yalvarsamda benle yatmayacak. Yani işin özü her anlarının tadını çıkartmak lazım :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

benim baktigim kucuk kiz artik tek uyumasi gerekiyormus. Yani ogle uykusundada elimde uyutmamam lazim. 2 gundur kendi yataginda yatiyor ve ogle uykusuna yatirdigim zaman agliyor ve o guzel kocamam gozlerle bana bakiyor sanki beni birakma diyermis gibi cok zor gercekten ama iki gundur tek uyuyor cok agladiktan sonra :ermm: Aksamlari da annesin le babasi aynisini yasiyor.....

 

Doktor dedi bize sizin cektinizi bebek cekmiyor cunku bizim icimiz on dan daha cok yaniyor :blush:

 

simdi yine yatagina yatirdim agliyor bakalim ne kadar aglicak doktora gore aglamalar aziliyormus bir hafta icinde .

 

Butun Annelere ve dadilara Kolay gelsin :iyi:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Benimkide benimle yatiyor. Ben rahatsiz degilim hosuma bile gidiyor. Zaten sunun surasina kac yil yatacakki, birdaha yanimiza bile gelmek istemeyecek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Benimki de hala benimle uyuyor..İyi birşey değil elbette...İsterse pekala yanlız uyuyabiliyor...Ama biz birlikte uyumayı seviyoruz...:wub:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.