Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kürtaj düşük riskini artırıyor....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Sakarya Doğumevi Ana Çocuk Sağlığı Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Metin Mutlu, kürtaj sonrası gebeliklerde anne adayının düşük yapma riskinin yüzde 200 oranında artabildiğini bildirdi.

 

Opr. Dr. Mutlu, kadınların kürtaj hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, kürtaj yaptıran kadının sonraki gebeliklerde düşük yapma riskinin arttığını kaydetti.

 

Kürtajın çok ciddi bir cerrahi müdahale olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Mutlu, "Kürtaj ne yazık ki artık bir doğum kontrol yöntemi olarak görülüyor. Ülkemizde de bu anlayış bir aile planlaması yöntemi haline geldi. Oysa bu çok yanlış bir tutum. Bu cerrahi müdahalenin bir kez bile yapılması hayati risk taşıdığı gibi kürtaj sonrası gebelikler de önemli ölçüde tehlikeye atılmaktadır" diye konuştu.

 

Kürtajın Türkiye'de sıklıkla uygulanan bir müdahale olmasından dolayı halk arasında "sağlıklı bir yöntem" olduğu inancı oluştuğuna işaret eden Opr. Dr. Mutlu, şunları söyledi:

 

"İstenmeyen gebelik durumlarında insanların aklına ilk gelen yöntem kürtaj oluyor. Aslında bu başvurulacak en son yöntemdir. Eşler gebelik istemediği durumlarda hap ve aşı gibi uygulamalarla gebelikten korunabiliyor. Her iki uygulamada da seçenekler oldukça geniş. Her gün hap kullanmak istemeyen kadının, ayda bir kez aşı olarak gebelikten korunması mümkün. Bu uygulamaların hiçbirinde de herhangi bir sağlık riski yok"

 

Kürtajda riskin rahimden alınacak bebeğin büyüklüğüne ve gebeliğin süresine bağlı olduğunu anlatan Opr. Dr. Mutlu şöyle devam etti:

 

"2-4 haftalık gebelikler risk grubunun en alt seviyesini oluşturuyor. Ancak 8-10 ve daha üstü olan ve yasal süreci aşan kürtajlarda ise kesinlikle hayati risk söz konusu. Bu gibi müdahalelerde annenin bir daha çocuk doğuramaması gibi durumlara az da olsa rastlanabiliyor.

 

Kürtaj sırasında rahim delinmesi, bağırsak delinmesi ve rahim yolunda meydana gelen zedelenmeler ise kürtaj sonrasındaki gebeliklerde sorunlara neden olabiliyor. Eğer anne adayının düşük yapma riski bulunuyorsa bu risk oranı onun daha önceden kürtaj yaptırmasına bağlı olarak artış gösteriyor. Kürtaj sonrasında düşük yapma riski yüzde 200 oranında artabiliyor."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.