Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

VOYAGER (YOLCU)


editor

Önerilen İletiler

  • Admin

NASA'nın Voyager 1 Uzay Aracı Anlamsız Konuşuyor

NASA'nın ikonik uzay sondası, bir bilgisayar arızası nedeniyle ana gezegeniyle iletişim kurmakta zorlanıyor ve mühendisler, 46 yıllık görevi düzeltmenin bir yolunu bulmak için onlarca yıllık kılavuzlara başvurmak zorunda kalıyor.

1977'de fırlatılan Voyager 1 şu anda Dünya'dan 15 milyar milden (24 milyar kilometre) fazla uzakta. NASA'nın Salı günü yaptığı açıklamada, uzay aracının güneş sisteminin dış bölgelerini araştırdığını, ancak son zamanlarda üç yerleşik bilgisayardan birindeki bir sorun nedeniyle herhangi bir bilim veya mühendislik verisini geri gönderemediğini söyledi.

Uzay aracının uçuş veri sistemi (FDS), Voyager'ın bilim enstrümanlarından verilerin yanı sıra uzay aracının sağlığına ilişkin mühendislik verilerini de toplar. Bu veriler tek bir pakette birleştirilir, böylece sondanın alt sistemlerinden biri olan telemetri modülasyon birimi (TMU) aracılığıyla ikili kodla Dünya'ya iletilebilir.
Ancak FDS ve TMU birbirleriyle iletişim kurmakta sorun yaşıyor. Sonuç olarak TMU, sanki sıkışmış gibi tekrarlanan bir ve sıfır düzeniyle görev kontrolüne veri göndermeye başladı. Görevin arkasındaki ekip, iletişim kesintisinin kaynağının FDS ile ilgili bir sorun olduğuna inanıyor.

NASA, yaptığı açıklamada, "Geçen hafta sonu ekip FDS'yi yeniden başlatmayı ve sorun başlamadan önceki durumuna döndürmeyi denedi, ancak uzay aracı hala kullanılabilir verileri döndürmüyor" diye yazdı.

Voyager 1 ve onun kardeş gemisi Voyager 2, tarihteki diğer uzay araçlarından daha uzun süredir aktiftir. Etkileyici bir başarı ama beraberinde benzersiz zorluklar da getiriyor. Uzay sondasına bir çözüm bulmak için NASA mühendisleri onlarca yıl önce yazılmış orijinal belgeleri inceliyor. Uzay ajansı, "Sonuç olarak, ekibin, istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için yeni bir komutun uzay aracının operasyonlarını nasıl etkileyeceğini anlaması zaman alıyor" diye yazdı.

Uzay aracı o kadar uzakta ki Dünya'dan gelen komutların Voyager 1'e ulaşması 22,5 saat sürüyor ve bunun tersi de geçerli. Bu, görev ekibinin gönderdikleri komutun etkili olup olmadığını öğrenmek için 45 saat beklemesi gerektiği anlamına geliyor.

Bu, Voyager 1'in mantıklı olmayı bıraktığı ilk sefer değil. Geçen yıl uzay sondası, gerçek konumu ve yönelimiyle eşleşmeyen, bozuk telemetri verileri göndermeye başladı. O zamanlar NASA mühendisleri, sorunun verileri bozan hatalı bir bilgisayardan kaynaklandığını anladılar.

Bazı küçük aksaklıklara rağmen Voyager 1, yaşlanan bir uzay aracı ve NASA'nın en uzun süredir faaliyet gösteren misyonu için hala oldukça iyi durumda. Voyager 1, dış güneş sistemini incelemek ve Güneş'in heliosferinin ötesini keşfetmek için Ağustos 2012'de yıldızlararası uzaya geçti ve Dünya'dan diğer herhangi bir uzay aracından daha uzağa gitti.

Kaynak: Gizmodo

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • Admin

Dünya'dan Voyager 2'ye: Karanlıkta Geçen Bir Yıldan Sonra Sizinle Tekrar Konuşabiliriz

NASA'nın Voyager 2'yi fırlatmasından bu yana geçen yaklaşık 44 yıl içinde uzay aracı, Uranüs, Neptün ve nihayetinde yıldızlararası uzayı ziyaret ederek insan keşiflerinin sınırlarını aştı. Geçen Mart ayında kurum, bu robot öncünün göklerde 12 milyar mil (18 milyar km) öteye ulaşmasının tek yolunu kapatmak zorunda kaldı. Cuma günü, NASA'nın iletişim kanalını tekrar açmasıyla Dünya'nın rahatsız edici sessizliği sona erecek ve insanlığın uzaktaki kaşifine merhaba deme yeteneğini geri kazandıracak.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

NASA, Voyager 1'in Anlaşılmaz Kodlar göndermesi nedeniyle Endişeli

Senil Probu

NASA'nın iki Voyager uzay aracı neredeyse yarım yüzyılı uzak uzayda seyahat ederek geçirdi.

1977 yazında bir aydan kısa bir süre arayla fırlatılan sondalar, azalan güç kaynaklarından, kirli iticilere ve neredeyse ölümcül yazılım hatalarına kadar pek çok şeyden kurtuldu.

Özellikle şu anda yaklaşık 15 milyar mil uzakta güneş sisteminin genel olarak tanımlanmış sınırının yanından geçen Voyager 1, bugünlerde aşınma açısından daha kötü görünüyor.

Son zamanlarda bilim insanları, yapayalnız sondanın Dünya'ya sanki yaşlılığı ona yetişiyormuş gibi saçma mesajlar göndermeye başlamasıyla endişelenmeye başladı.

Voyager proje yöneticisi Suzanne Dodd, NPR'ye "Temel olarak bizimle tutarlı bir şekilde konuşmayı bıraktı" dedi. "Bu ciddi bir sorun."

Saçma Kod

Voyager 1, ikili kodu milyarlarca kilometre uzağa ışınlamak yerine dönüşümlü olarak 1'ler ve 0'lar gönderiyor.

Yaşlanma sondasını sıfırlama çabaları şu ana kadar başarısız oldu; ancak teknolojinin 1970'lerin ortalarına kadar uzandığı göz önüne alındığında bu durum sürpriz olmamalı.

Dodd, NPR'ye "Arabanızın kapısını açmak için bastığınız düğme, Voyager uzay araçlarının sahip olduğundan daha fazla hesaplama gücüne sahip" dedi. "Uçmaya devam etmeleri ve 46 yılı aşkın süredir uçmaları dikkat çekici."

Bu arada sahadaki ekip, sondayı düzeltmenin yollarını bulmak için Dodd'a göre "orijinal geliştiricilerin kafasına girmeye ve bir şeyi neden bu şekilde tasarladıklarını anlamaya" çalışıyor.

Önümüzdeki aylarda NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki bilim insanları, Voyager 1'in bilime geri dönmesini sağlamak için çeşitli farklı yaklaşımlar deneyecek.

Caltech gökbilimcisi Stella Ocker NPR'ye şunları söyledi: "Bu anormallik başladığından beri bilimsel veriler alamıyoruz ve bu, uzay aracının içinden geçtiği ortamın nasıl göründüğünü bilmediğimiz anlamına geliyor."

Sondaların onlara elektrik sağlayan plütonyum rezervleri de azalmaya başlıyor ve bu durum, operatörlerin azalan güç kaynaklarını korumak için önlemler almasına neden oluyor.

Voyager 1 görevinde en başından beri çalışan gökbilimci Stamatios Krimigis, NPR'ye "Uzun bir süredir sloganım 50 yıl ya da iflastı" dedi, "ama biz buna bir nevi yaklaşıyoruz."

Kaynak: Futurism

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • Admin

Yaşlanan Voyager 1, Dünya'dan bir 'dürtü' aldıktan sonra şaşırtıcı bir yanıt gönderdi

Mühendisler, Voyager 1 sondasına bir "dürtme" gönderdiler ve yaşlanan uzay aracında beş aydır devam eden bir iletişim sorununu çözmeyi umdukları için potansiyel olarak cesaret verici bir yanıt aldılar.

1977'de fırlatılan Voyager 1 ve onun ikizi Voyager 2, güneş sisteminin dış sınırları boyunca keşfedilmemiş kozmik bölgelerde maceraya atılıyor.

Voyager 1, Dünya'daki görev kontrol ekibine sabit bir radyo sinyali göndermeye devam ederken, bu sinyal Kasım ayından bu yana herhangi bir kullanılabilir veri taşımadı ve bu da uzay aracının üç yerleşik bilgisayarından birinde bir soruna işaret etti.

Yakın zamanda uzay aracından alınan yeni bir sinyal, NASA görev ekibinin Voyager 1'in neler yaşadığını anlama arayışında ilerleme kaydediyor olabileceğini gösteriyor. Voyager 1 şu anda yaklaşık 15 milyar mil (24 milyar kilometre) uzaklıkta Dünya'dan en uzak uzay aracıdır.

Bu arada Voyager 2 gezegenimizden 12,6 milyar milden (20,3 milyar kilometre) fazla uzaklaştı. Her ikisi de yıldızlararası uzaydadır ve Plüton'un yörüngesinin çok ötesine uzanan güneşin manyetik alan ve parçacıklardan oluşan balonu olan heliosferin ötesinde çalışan tek uzay aracıdır.

Başlangıçta beş yıl dayanacak şekilde tasarlanan Voyager sondaları tarihteki en uzun süre çalışan iki uzay aracıdır. Olağanüstü uzun ömürleri, her iki uzay aracının da onlarca yıl önce Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün yanından uçmak şeklindeki ön hedeflerine ulaştıktan sonra güneş sistemimiz ve ötesi hakkında ek bilgiler sağladığı anlamına geliyor.

Ancak her iki sonda da yaşlandıkça zorluklarla karşılaştı.

Kozmik iletişim bozulması

Görev ekibi, Voyager 1 ile olan iletişim sorununu ilk olarak 14 Kasım 2023'te, uçuş veri sisteminin telemetri modülasyon ünitesinin tekrarlanan bir kod modeli göndermeye başlamasıyla fark etti.

Voyager 1'in uçuş veri sistemi, uzay aracının bilimsel araçlarından bilgi toplar ve bunu Voyager 1'in mevcut sağlık durumunu yansıtan mühendislik verileriyle birleştirir. Dünya üzerindeki görev kontrolü, bu verileri ikili kod veya birler ve sıfırlar dizisi halinde alır.

Ancak Kasım ayından bu yana Voyager 1'in uçuş veri sistemi bir döngüde sıkıştı.

Uzay aracı hala görev ekibinden iletilen komutları alıp yerine getirebiliyor, ancak telekomünikasyon ünitesindeki bir sorun, Voyager 1'in Dünya'ya hiçbir bilim veya mühendislik verisi iletmediği anlamına geliyordu.

Sorunun keşfedilmesinden bu yana görev ekibi, bilgisayar sistemini yeniden başlatmak ve sorunun altında yatan neden hakkında daha fazla bilgi edinmek için komutlar göndermeye çalıştı.

Ekip, soruna bir tür aksaklığın neden olması durumunda uçuş veri sisteminin farklı yazılım dizilerini çalıştırmasını sağlamak için 1 Mart'ta Voyager 1'e "dürtme" adı verilen bir komut gönderdi.

3 Mart'ta ekip, uçuş veri sisteminin bir bölümündeki etkinliğin, bozuk verilerin geri kalanından öne çıktığını fark etti. Sinyal, uçuş veri sistemi beklendiği gibi çalıştığında Voyager ekibinin alışık olduğu formatta olmasa da, NASA'nın Derin Uzay Ağı'ndan bir mühendis sinyali çözmeyi başardı.

Derin Uzay Ağı, ajansın Voyager sondaları ve güneş sistemimizi keşfeden diğer uzay araçlarıyla iletişim kurmasına yardımcı olan, Dünya üzerindeki bir radyo antenleri sistemidir.

NASA'nın paylaştığı güncellemeye göre kodu çözülen sinyal, tüm uçuş veri sisteminin hafızasının okunmasını içeriyordu.

NASA blog gönderisine göre "(uçuş veri sistemi) belleği, kodunu veya ne yapılacağına ilişkin talimatların yanı sıra kodda kullanılan komutlara veya uzay aracının durumuna göre değişebilen değişkenleri veya değerleri içerir." "Aynı zamanda aşağı bağlantı için bilim veya mühendislik verilerini de içeriyor. Ekip, bu okumayı sorun ortaya çıkmadan önce gelen bilgiyle karşılaştıracak ve devam eden sorunun kaynağını potansiyel olarak bulmak için koddaki ve değişkenlerdeki tutarsızlıkları arayacak."

Voyager sondaları nasıl devam ediyor?

Voyager 1 o kadar uzakta ki Dünya'dan gönderilen komutların uzay aracına ulaşması 22,5 saat sürüyor. Ayrıca ekibin yanıt alabilmesi için 45 saat beklemesi gerekiyor. Şu anda ekip, kod çözme sürecine 7 Mart'ta başladıktan ve üç gün sonra okumayı bulduktan sonra Voyager 1'in hafıza okumasını analiz ediyor.

Uzay ajansına göre "Potansiyel bir çözüm tasarlamak ve bunu eyleme geçirmeye çalışmak için bu bilgiyi kullanmak zaman alacak".

Voyager 1'in uçuş veri sistemiyle ilgili benzer ancak aynı olmayan bir sorunu en son 1981 yılında yaşamıştı ve mevcut sorun, uzay aracının son yıllarda yaşadığı diğer aksaklıklarla bağlantılı görünmüyor.

Zamanla her iki uzay aracı da beklenmedik sorunlarla ve kesintilerle karşılaştı; buna Voyager 2'nin Dünya ile iletişim kuramadığı 2020'deki yedi aylık dönem de dahil. Ağustos 2023'te, uzay aracının antenini yanlışlıkla yanlış yöne yönlendiren bir komutun ardından görev ekibi, Voyager 2 ile iletişimi yeniden sağlamak için uzun atışlı bir "bağırma" tekniği kullandı.

Voyager'ın proje yöneticisi Suzanne Dodd daha önce CNN'e verdiği demeçte, yaşlanan ikiz Voyager sondaları evreni keşfetmeye devam ederken, ekibin gücü korumak ve görevlerini genişletmek için bu "yaşlı vatandaşlar" üzerindeki aletleri yavaşça kapattığını söyledi.

Kaynak: CNN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.