Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rize'nin Çağlayan ve Arılı Dereleri Kurutuluyor..


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan bakir vadilerden biri olan Çağlayan ve Arılı dereleri Tünel sistemli Hidroelektrik Santral projeleri ile kurutulmak isteniyor.

 

 

 

Çağlayan ve Arılı Dereleri Yatağından Akmazsa Ne Olacak..

 

* Çağlayan Deresi üzerinde 8 adet hidroelektrik santral projelendirilmiş olup yatırımcısı lehine su kullanım hakkı verilen Paşalar Regülatörü ve Hes nedeni ile 887 metre kotundan itibaren 5900 metre boyunca tünellere alınmış olacaktır.

* Çağlayan ve Arılı Dereleri, Fırtına Deresi gibi bölgede Bern Uluslararası Sözleşmesi ile koruma altına alınan Deniz Alası balıklarının giriş yaptığı birkaç dereden biridir.

* Çağlayan Deresinin sularının kesilmesi halinde türünü devam ettirmeyecek olan Deniz Alası Balığı'nın dünyada birkaç tane olan yaşam alanlarından biri ortadan kalkmış olacaktır.

* Son yıllarda fark edilen ekolojik ve kültürel turizm potansiyeli daha yeni başlamışken sona erecektir.

* Vadide bulunan alüvyonal ormanlar yok edilmiş olacaktır.

* Doğal Yaşlı Ormanlar açılacak yollar nedeni ile çok ciddi tahribata uğrayacaktır.

* Santral nedeni ile dik yamaçlarda çok sayıda yeni yollar açılacak olup, doğal bütünlük bozulacağı gibi, çok sayıda heyelana neden olunacak, yine inşa süresince malzeme temini için taş ocakları açılacak, vadi tanınmaz hale gelecektir.

* Yapılacak çalışmalardan dolayı binlerce ağaç kesilecek, endemik türdeki bitki örtüsü kazınacak, vadi tanınmaz hale gelecektir.

* Çağlayan ve Arılı Dereleri yatağından akmayacaktır.

* Diğer projelerin de ardı sıra devreye girmesi ile Çağlayan Deresi ve vadisi tanınmaz hale gelecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Fındıklı halkının santral karşıtı mücadelesi sürüyor..................

 

 

 

Rize ili Fındıklı ilçesinin Çağlayan (Abu) ve Arılı (Pisğala) vadilerinde yapımı planlanan 19 adet Hidro-elektrik Santrallar yöre halkının tepkisini çekiyor. Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, hidroelektrik sartrallara (HES) karşı mücadelesini sürdürüyor. 26 Nisan’da nükleer santrallara karşı mitinge de katılacak olan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, konuya dikkat çekmek için bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: “Yöremiz insanlarına ekonomik ve sosyal yönü ile hiçbir katkısı olmayacak, ülke kaynaklarının heba edilmesine neden olacak bu projeleri ısrarla sürdürmeye çalışmak bizleri kaygılandırıyor. Doğayı ve insanı değerlerimizi hiçe sayan ve kâr mantığına dayandırılan bu çalışmaların ancak şirketlerin rant hesaplarına fayda sağlayacağı kesindir. Bizler iki vadide yaşamını sürdürmeye çalışan ilçenin insanları olarak ‘Fındıklı Dereleri Koruma Platformu’ altında bu projelere karşı üzerimize düşen insani görevlerimizi ortaya koymaya çalışıyoruz.”

Açıklamada ayrıca şunlara işaret edildi: “Heyecanımızı paylaşmak, insana ve doğaya karşı yok etme, kar etme hırsı ile talan etmeye çalışanlara karşı dur diyen sesimize ses, mücadelemize destek olabilecek dostlarımıza sesleniyoruz. Şimdiden sizleri de bu mücadelenin dostu kabul ediyoruz. Yok olmadan vadilerimizi son kez görmenizi, bu güzelliği ve dostluğu paylaşmak istiyoruz. Yöre insanlarını hiçe sayan bir anlayışla sinsice yürütülmek istenen projeleri tartışmak istiyoruz. Söz hakkımızı kullanmak, geleceğimiz hakkında fikir beyan etmek istiyoruz

 

 

 

.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

 

 

Doların yenmediğini,karın doyurmayacağını anladıklarında,beyazlar için vakit çok geç olacak..çünki son derede kurumuş olacak..son balıkta ölmüş olacak.. :(

 

Bir Kızılderili ata sözü sanıyorum..

 

 

Aslen Rizeliyim..sıkça giderim memleketime..Güneysu nahiyesi..o güzelliklere kıyanlara KATİL derim..yok başka tarifi.. :angry:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.