Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yunus Katliamına Türkiye'den Destek ..


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Japonya'da doğal yaşam alanı okyanustan vahşi av yöntemleriyle yakalanan 12 yunusun Türkiye'ye getirilmesi doğaseverleri harekete geçirdi.

 

 

Japonya'da doğal yaşam alanı okyanustan vahşi av yöntemleriyle yakalanan 12 yunusun Türkiye'ye getirilmesi doğaseverleri harekete geçirdi. Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki turistik tesislerdeki havuzlarda gösteri ya da terapi amacıyla kullanılacağı düşünülen yunusların bulunmasını isteyen Sualtı Araştırmaları Derneği, yunusların havuzlarda sadece açlığa tepki vererek gösteri yaptıklarını savundu.

 

 

 

 

Japonya'da vahşi yöntemlerle canlı yakalanan yunuslardan 12 tanesinin Türkiye'de ki turistik tesislere getirildiği haberi doğaseverleri harekete geçirdi. İzleyicilere yunus gösterisi yapılan yada hastalara terapi yapılan havuzların ihtiyacı olan hayvanların Japonya'da vahşi yöntemlerle avlanması yıllardır hayvanseverlerin tepkisini çekerken, 12 memelinin ülkemize getirilmesi eleştirileri arttırdı. Uluslararası Balina ve Yunusları Koruma Derneği(WDCS), Japonya'da yılda ortalama 22 bin yunus ve balinanın öldürüldüğü "sürü avı" denilen yöntemin halen kullanıldığı belirterek, ülkemize sokulan hayvanlar hakkında uyarıda bulundu.

 

 

 

 

Geçtiğimiz ay Türkiye'ye getirilen 12 yunusunda kanlı avda can çekişerek öldürülen sürünün içinden genç ve sağlıklı oldukları için seçildikleri belirtildi. Yaz aylarında turistik havuzlarda yüzlerce insanın izlediği yunus gösterilerini yapmak için getirilen memelilerin türlü işkenceye uğradığı vurgulanırken, Alanya ve Kuşadası'nda tesislerde tutulduğu vurgulandı.

 

Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu(SAD-DEMAG) yaptığı araştırmalar sonucunda, vahşi av yöntemleri ile canlı yakalanan 12 yunusun ülkemize getirildiğini belirlediklerini ama yerlerinin henüz tespit edilemediğini söyledi. Küresel ölçekte birçok tehdit yüzünden ciddi yaşam savaşı veren yunusların canlı yakalanmalarının, Dünya Koruma Birliği tarafından kasten öldürmeyle eşdeğer olduğunu hatırlatan dernek, Türkiye'nin de bu suça ortak olduğunu belirtti.

 

 

 

 

Soyu tehdit altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşmede(CITES) korunmasının zorunlu olan hayvanlar arasındaki yunusların, 14 saatlik zorlu bir uçak yolculuğu ile ülkemize getirilmesini Hayvanları Koruma Kanunu'na aykırı olduğu vurgulandı. Sualtı Araştırmaları Derneği Deniz Memelileri Araştırma Grubu koordinatörü Özgür Keşaplı Didrickson, dünyadaki havuz sektörünün canlı yunus talebi nedeniyle ölü bir yunus yaklaşık 600 dolar, gösteri amaçlı canlı yunusun ise 100 BİN dolara satıldığı belirtti. Didrickson; 'Ülkemiz yetkililerinin 2007 yılında kendi sularımızda izin verdikleri canlı yunus avından sonra bu kez Japonya'dan canlı yunus ithal ederek bu katliamın sürmesine katkı verdiğini gördük. Balina ve Yunusları Koruma Derneği'nin (WDCS) Japonya'da ki uzmanları bize kanlı avda canlı yakalanan 12 yunusun ülkemize gönderildiğini söyledi. Kuşadası ve Alanya'da ki havuzlar için getirildiklerini ve yaz aylarında gösteri ve hasta terapisi amacıyla kullanılacaklarını öğrendik. Bu izinlerin bir daha verilmemesini ve tesislerde bulunan yunusların kurtarılmasını istiyoruz. Kurtarılması derken tekrar balık avlanmasının sağlanması, yaban hayatının korunması ve bir rehabilitasyon sürecinden geçmeleri, sonra da alındıkları bölgeye salınmalarını kastediyoruz. Yunus gösterilerini izleyen çocuklar doğanın sömürülebildiğini sanarak ileride doğada yunus göremeyecekler" dedi.

 

 

 

Yunuslar yaz eğlencesi olmamalı

Zekaları ve yüzlerindeki gülümseme şekilleri nedeniyle 'sürekli mutlu ve güleryüzlü' olduğu düşünülen Şişeburunlu yunusların tüm bilinenlerin aksine hiç mutlu olmadıkları ve ciddi yaralama riski taşıdıkları iddia edildi. Didrickson, 'Yunuslar, balinalar deniz ekosisteminin en üst basamaklarında yer alan canlılar olduklarından denizdeki kirlilikten bir balığa göre daha çok etkileniyorlar. Toksik maddeler dokularında tutuluyor. Japonya sularındaki yunus ve balinaların etinde kabul edilebilir düzeyin 4 ila 36 katı arasında değişen civa saptandı. Ayrıca tutsak yunusların engellileri tedavi edebileceği bilimsel olarak kanıtlanmadı. Ayrıca havuzların sağlıksız ortamında davranış bozuklukları ve üreme sorunları gibi çok ciddi sıkıntılar yaşayan yunuslar özgür hemcinslerine göre çok kısa ömürlü oluyorlar. Yunuslar ölü balık uğruna sokaklarımızda eskiden göbek attırılan ayılar gibi müzik eşliğinde çember içinden geçmeye, top çevirmeye mecbur bırakılıyor' dedi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.