Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

105 kelaynak doğaya bırakıldı ....


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üreme istasyonunda koruma altında bulunan 105 kelaynak, doğaya bırakıldı.

 

 

 

 

Kaymakam Tuncay Sonel, Kelaynak Üretme İstasyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada yalnızca Fas'ta ve Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde koloni halinde yaşayabilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynakların, tüm dünyanın ortak mirası olduğunu söyledi.

 

Yöre halkı tarafından bolluk ve bereketin sembolü olarak nitelendirilen kelaynakların, Birecik için ayrı bir önem taşıdığını, 50 yıl öncesine kadar esnafın kelaynakların göç dönemlerinde işlerini bırakıp, şenlikler düzenlediğini belirten Sonel, kelaynakların bugün de aynı heyecanla karşılanması gerektiğini bildirdi.

 

İlkbaharın gelmesiyle koruma altında bulunduruldukları kafeslerden doğaya salınan kelaynakların, birkaç ay boyunca Fırat Nehri çevresinde yaşamlarını sürdüreceklerini belirten Sonel, şunları kaydetti:

 

"Normal şartlarda şubat ayının ikinci haftasında Birecik'e gelen ve burada yavrulayan kelaynakların, üreme döneminin ardından ağustos ayında yavrularıyla birlikte Nil Vadisi'ne göç etmesi gerekiyordu.

 

Ancak son yıllarda göç yolunda yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle kelaynakların 1997 yılından bu yana göçlerine izin verilmedi.

 

Göç tarihlerinde kafeslere alınan kelaynaklar, şubat ayında kafeslerden çıkarılarak doğaya bırakılmaya başlandı. Bu yıl da birkaç günlük gecikmenin ardından 105 kelaynak doğayla buluştu."

 

Daha sonra kafesleri açılan kuşlar, doğaya bırakıldı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kelaynaklar Üremek İçin Doğaya Salındı

 

Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan kelaynak kuşları üreme dönemlerini doğada geçirebilmeleri için serbest bırakıldı. Kelaynaklar, bahar ve yaz boyunca Birecik semalarında özgürce uçacak.

 

 

 

 

 

1950 yılından itibaren tarım ilaçlarının aşırı kullanılması ve yaşam alanlarının azalması nedeniyle sayıları giderek azalan kelaynak kuşları için 1989 yılında Birecik'te kelaynak üretme tesisi kuruldu.

 

 

 

 

Kelaynaklar, göç dönemi öncesinde istasyona alınıyor ve üreme dönemlerinde serbest bırakılıyor. Bu yıl da Şubat sonundan Ağustos'a kadar serbestçe dolaşacak 105 bireylik kelaynak kolonisinin, yeni yavruların katılması ile 140 bireye kadar büyümesi ve son yirmibeş yılın en yüksek sayısına ulaşması bekleniyor.

 

Çevre ve Orman Bakanlığı ve Doğa Derneği ortaklığıyla kelaynaklar üreme dönemi boyunca araştırılacak ve her bir yavrunun yuvalarından güvenle uçabilmeleri için tüm önlemler alınacak. Konu hakkında açılama yapan Doğa Derneği Urfa Bölge Sorumlusu Turan Çetin 'Doğadaki yok oluşun sembolu olan kelaynakların, önümüzdeki yıllarda yeniden baharın ve bereketin sembolü haline geleceğini' ifade etti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.