Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

En GüzeL RaKı MeZelErİ


wherthus

Önerilen İletiler

Bakla Fava

 

Malzemeler:

 

2 bardak kuru bakla

¾ bardak zeytinyağı (1 bardaktan az)

2 soğan

1 çay kaşığı şeker

1 limon

1 avuç maydanoz yaprağı

8-10 zeytin, Tuz

 

Bakla ayıklanıp yıkanır. Akşamdan ıslatılır. İnce doğranmış soğan, zeytinyağında hafif kavrulur. Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3-4 bardak su konup pişirilir. Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir. Çukur bir tabağa alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir. Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süslenir.

 

 

Hibeş

 

Malzemeler:

 

1 su bardağı tahin

2 limon suyu

Yarım kahve fincanı zeytinyağ

2 kahve kaşığı kimyon

3 diş sarımsak

1 kahve kaşığı tuz

1 kahve kaşığı acı kırmızı biber

Tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, biber bir kaseye konup karıştırılır. Azar azar limon suyu, zeytinyağ ve sonra da tuz ilave edilir. (Sertleşmemesi için tuz en sonra konur.) Tabağa alınıp kalan zeytinyağ üzerinde gezdirilir. Turşu, zeytin vs. ile süslenir.

 

 

 

Tarator

 

Malzemeler

 

1 su bardağı ceviz içi

1 kahve fincanı tahin

2 diş sarımsak

2 limon suyu

Yarım demet maydanoz yaprağı

Tuz

 

Tuzla dövülmüş sarımsak, dövülmüş ceviz, tahin, kırmızı biber bir kaseye konur. Limon suyu ilave edilip karıştırılır. Çok ince kıyılmış maydanoz yaprakları katılır. Salata tabağına alınıp turşu, zeytin ve limon dilimleri ile süslenir. Not: Tarator baston sandviç dilimlerine sürülerek de ikram edilebilir.

_________________

 

 

Şaka Şuka

 

 

Malzemeler:

 

2 büyük patlıcan

300 gr. dolmalık biber

100 gr. acı sivri biber

1 yumurta

½ kg. domates

1 çay bardağı zeytinyağ

 

Biberlerin hepsi küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur, patlıcan küçük kuşbaşı doğranıp biberin içine atılır. Kavrulur, domates rendelenip ilave edilir. 10 dakika döndürülür, ineceğine yakın yumurta ilave edilip devamlı karıştırılarak iki dakika sonra indirilir. Soğuk veya sıcak olarak yenebilir.

 

 

Haydari

 

Malzemeler:

 

1 su bardağı süzme yoğurt

3 çorba kaşığı beyaz peynir rendesi

3 diş sarmısak

Kuru nane

1 fincan zeytinyağı

Kimyon, tuz

Üzerine serpmek için kırmızı biber

Arzuya göre sivri biber

 

Sarımsağı ezin. Beyaz peynir rendesi, süzme yoğurt, nane, zeytinyağı, kimyon ve tuzla beraber karıştırın. Arzu ederseniz sivri biberleri ince ince dilimleyip ilave edin. Üzerine kırmızı biber serperek servis yapın.

 

 

Mamzama

 

Malzemeler:

 

6 patlıcan

3 domates

5-6 sivri biber

1 demet maydanoz

750 gr. yoğurt

3 diş sarımsak

2 kaşık yağ

1 çay kaşığı kırmızı biber

Tuz

 

Patlıcanlar ucundan başlayarak ocakta çevire çevire közlenir. Kabukları soyulup incecik kıyılır. Domates, biber ve maydanoz küçük küçük doğranıp patlıcanlara katılır. Tuz atılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp, kırmızı biberli yağ gezdirilir.

 

 

Arnavut Ciğeri

 

Malzemeler:

 

500 gr. kuzu ciğeri

2 iri soğan (piyaz doğranmış)

1 bağ maydanoz (kıyılmış)

1 çay kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı kırmızı biber

120 gr. (1 su bardağı) un

 

Ciğerleri, zarları çıkarıldıktan sonra, ceviz büyüklüğünde doğrayınız.(Hazır doğranmış şekilde de marketlerde satılmaktadır) Kırmızı biberin yarısını ciğerlerin üstüne serpip bol unda unlayınız. Fazla unu silkeleyiniz. Bir tavada yağı iyice kızdırınız. Ciğerleri 1-2 dakika bu çok kızgın yağda pişirip hemen bir servis tabağına alınız. Üstüne tuzunu serpiniz. Kızgın yağdan 2 çorba kaşığı alarak ayrı bir sahanda harlı ateşe koyunuz; kalan kırmızı biberi de katarak bir-iki kere karıştırıp, ocaktan alınız. Yağı ciğerlerin üstüne dökünüz.Küçük doğranmış soğan ve maydanozla süsleyerek servis yapınız

 

 

Humus

 

Malzemeler:

 

1.5 bardak nohut

Yarım bardak tahin

Yarım bardak zeytinyağ

3 çay kaşığı kırmızı biber

4-5 diş sarımsak

3 limon

(üzeri için:zeytin, turşu, maydanoz)

Tuz

 

Nohut ayıklanıp akşamdan ıslatılır. İyice haşlanıp kabukları alınır. Ceviz makinasından geçirilir veya havanda dövülür. Porselen bir kaseye alınıp, tahin, dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz konur. Azar azar zeytinyağ ve limon suyu ilave edilir. Tabağa yerleştirilip limon dilimleri, zeytin, maydanoz yaprakları ve turşu ile süslenir.

 

 

Karnıbahar Pane

 

Malzemeler:

 

Bir orta boy karnabahar

2 adet yumurta

Bir su bardağı bira

Bir su bardağı un

Tuz, kırmızı biber

Kızartmak için çiçek yağı

 

Karnabaharı tuzlu suda haşlayın. Sonra çiçek çiçek ayırın. Her bir çiçeği önce tuz karıştırılmış una sonra bira ile çırpılmış yumurtalara bulayıp kızgın yağa atıp kızartın. Yağını süzerek servis tabağına alın. Üzerine kırmızı biber serpin, ayrıca yanında sarmısaklı yoğurt verebilirsiniz.

 

 

Fırında Sarmısaklı Domates

 

 

(4 kişilik)

Malzemeler:

 

4 dilim ince kesilmiş kepek ekmeği veya tost ekmeği

4 adet iri domates

Yarım tatlı kaşığı kekik

1 limonun suyu

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı sirke

1 çay kaşığı esmer şeker

1 baş sarımsak (ikiye bölünmüş)

Yarım su bardağı küp küp doğranıp haşlanmış enginar

1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Tuz, karabiber

 

Ön hazırlık olarak fırını ısıtın. Domatesleri ortadan ikiye bölerek çekirdeklerinin dışarı çıkması için hafifçe bastırın. Kesilmiş tarafları üste gelecek şekilde domatesleri ısıya dayanıklı bir kaba yerleştirin. Kekik, tuz, karabiber, zeytinyağı, esmer şeker ve sirkeyi iyice karıştırdıktan sonra domateslerin üzerine dökün. Domatesleri, 15 dakika bir yüzü, 15 dakika da diğer yüzü olmak üzere fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkarın ve ılınmaya bırakın. Ekmek dilimlerini iki yüzü de kızarıncaya kadar pişirin. Ekmeklere, iyice dövülmüş sarımsaktan istediğiniz kadar sürün. Enginarı, limon suyunda haşlayarak küp küp doğrayın ve domatesin içine doldurun. Ilıkken servis yapın

 

 

Ispanak Püresi

 

Malzemeler

 

 

Malzeme :

 

1 kg. ıspanak yaprağı

1 kaşık yağ

1 kaşık un

1 bardak süt

Tuz ve karabiber

 

Ispanak yaprakları yıkanır. Hafif ateşte bir kahve fincanı su ilavesiyle haşlanır. Suyu sıkılıp, ince ince kıyılır. Yağ ile un hafif pembe kavrulur, kıyılmış ıspanak ve süt konarak karıştırılarak pişirilir. Tuz, karabiber atılır.

_________________

 

 

Zeytinyağlı Havuç Ezmesi

 

Malzemeler:

 

½ kg. havuç

½ su bardağı zeytinyağı

2 soğan

½ kg. yoğurt

2 diş sarımsak

1 avuç maydanoz yaprağı

Tuz

 

Havuç kazınıp rendelenir. Rendelenmiş soğanla zeytinyağı pembe kavrulur. Havuç ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp, hafif ateşte ara sıra karıştırılmak suretiyle pişirilir. Soğuyunca sarmısaklı yoğurt karıştırılıp servis tabağına alınır. Maydanoz yaprakları ile süslenir.

 

Ton Balıklı Domates Dolması

 

Malzemeler :

 

6 büyük domates

1 tatlı kaşığı tuz

500 gr. Ton balığı konservesi

2 tatlı kaşığı kapari (ince kıyılmış)

50 gr. (1/4) su bardağı mayonez

50 gr. (1/5) subardağı ekşi krema

1 kahve kaşığının ucuyla kırmızı biber

1 çorba kaşığı taze soğan (ince kıyılmış)

1 yeşil salata (yaprakları yıkanıp suları silkelenmiş ve kıyılmış)

 

Keskin bir bıçakla domateslerin üst taraflarını kesip atınız. Tatlı kaşığıyla domateslerin içlerini çekirdekleriyle birlikte domatesleri delmemeye dikkat ederek temizleyiniz. Çıkardığınız domates içlerini çekirdekleriyle birlikte orta boy bir kaseye koyunuz. Oyulmuş domatesleri tuzlayıp bir kenara bırakınız. Ton balığı ve kaparileri kasedeki domates içlerine katıp çatalla iyice karıştırınız. Mayonez,acı krema ve kırmızı biberi ekleyip iyice karışana kadar karıştırmaya devam ediniz. Hazırladığınız karışımı oyulmuş domateslere eşit ölçüde doldurup, üstlerine soğan serperek süsleyiniz. Doğranmış yeşil salatayı 6 ayrı tabağa böldükten sonra, her tabağın ortasına bir doldurulmuş domates yerleştiriniz. Hemen ya da buzdolabında dilediğiniz süre beklettikten sonra servis ediniz.

 

Fırında Rokfor Peyniri

 

Malzemeler :

 

6 dilim ekmek

125 gr. rokfor peyniri

1 silme çorba kaşığı tereyağ

ekmeğe sürmek için ayrıca bir miktar tereyağ

 

Kenarları kesilmiş ekmek dilimlerinin üzerine tereyağı sürün ve bir tarafa bırakın. Öte yanda bir tabağa rokfor peyniri ile 1 kaşık tereyağını koyup ezercesine karıştırın. Ezilerek birbirine karışan peynir ve yağı eşit şekilde ekmeklere sürün ve önceden ısıtılmış fırına sürüp beş dakika sonra sıcak sıcak servis yapın.

 

 

Patates Köftesi

 

Malzeme :

 

½ kg. patates

100 gr. rende kaşar veya gravyer peyniri

1 çorba kaşığı mısır nişastası

2 yumurta

Karabiber, tuz

Kızartmak için çiçek yağı, galeta unu

 

Patatesleri soyup haşlayın. Sonra suyunu süzüp ezerek püre haline getirin. Buna mısır nişastasını, tuzu, karabiberi, rende peyniri, 2 yumurtayı ilave edip pürüzsüz bir hamur haline getirin. Sonra parmak şekiller verin ve her bir köfteyi galeta ununa buladıktan sonra kızgın yağda kızartın.

 

 

Ancuezli Kanapeler

 

Malzemeler:

 

Zeytinyağına yatırılmış 6 ançuez

100 gr. tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağına yattırılmış kapari

1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz

1-2 çay kaşığı limon tuzu

3 yumurta

Yeteri kadar tuz ve karabiber

Küçük sandviç ekmekleri

 

Katı olarak haşlanmış yumurtaların sarıları alınır ve iyice ezilir. Ançuezlerin kılçıkları ayrıldıktan sonra, havanda dövülerek veya blender yardımıyla macun kıvamına getirilir. Kapariler havanda iyice dövülür. Tereyağı küçük parçalara bölündükten sonra, tahta kaşıkla iyice ezilip krema haline getirilir. Sonra buna tuz, karabiber serpilip maydanoz, yumurta sarısı, kapari ve ançues ilave edilir. İyice karıştırılıp birbirine yedirildikten sonra, koyuluğu gidermek için bir veya iki çay kaşığı limon suyu damla damla katılır. Bu şekilde hazırlanan ezme, kanape dilimlerine sürülür veya enjektör yardımıyla süslü biçimde sıkılır.

 

Aci Biberli Avokado

(6 kişilik)

 

 

Malzemeler:

 

1 demet taze soğan

2 acı biber

6 yemek kaşığı domates püresi

1-2 yemek kaşığı üzüm sirkesi

Tuz

2 yemek akşığı zeytinyağı

3 olgun avokado

1 yemek kaşığı limon suyu

 

Taze soğan ve acı biberleri çok ince kıyın. Domates püresini sirke, tuz ve yağla karıştırın. Soğan ve biberi ilave edip çekmesi için bir müddet bekleyin. Avokadoları ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın. Kestiğiniz kenarlarını limon suyu ile ovun. Kazırladığınız karışımı avokadoların ortasına doldurun.

 

 

Domates Suflesi

(6 kişilik)

 

Malzemeler :

 

6 çok iri ya da 12 orta boy domates

30 gr. (2 çorba kaşığı) tereyağ

30 gr. (1/4) su bardağı un

2 çorba kaşığı ekşi krema

2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi

1 kahve kaşığı hindistan cevizi rendesi

1 çay kaşığı toz hardal

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

4 yumurtanın sarısı

5 yumurta akı (iyice çırpılmış)

 

Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 derece) getirip ısıtınız. Domatesleri ortalarından kesip içlerini ve çekirdeklerini çıkarınız. Domates içlerini küçük bir tencereye koyup hafif ateşe oturtunuz. 3 dakika pişirip ateşten alarak, ince süzgeçten küçük bir kaseye geçirip süzünüz. Süzgeçte kalan posayı atıp hazırladığınız domates salçasını bir kenara bırakınız. Küçük bir tencerede, yağı orta ateşte eritiniz. Yağ eriyince tencereyi ateşten alıp tahta kaşıkla unu karıştırarak koyu bir bulamaç yapınız. Hazırladığınız domates salçasını ve kremayı yavaş yavş sürekli karıştırarak katınız. Tencereyi ateşe oturtup 2 dakika hafif ateşte pişirerek peynir, hindistan cevizi, hardal, tuz ve karabiberi ekleyiniz. Tencereyi ateşten alıp sosu 5 dakika ılınmaya bırakınız. Yumurta sarılarını birer birer tencereye ekleyip iyice karıştırınız. Madeni bir kaşıkla yumurta aklarını da katınız. Oyulmuş domateslerin içlerini kağıt havluyla kurulayıp tenceredeki karışımla içlerini doldurunuz. Domatesleri fırın tepsisine yerleştirdikten sonra fırında 5 dakika pişiriniz. Fırının sıcaklığını orta sıcaklığa (200 derece) düşürüp domatesleri 15-20 dakika daha, üstleri nar gibi olana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından çıkarıp iki kaşıkla domatesleri ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek, hemen servis ediniz.

 

Domatesli Enginar

 

Malzemeler:

 

4 enginar

1 lt. (5 su bardağı) su

2 ½ tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı zeytinyağ

2 soğan (ince doğranmış)

2 diş sarmısak (ince kıyılmış)

1 kahve kaşığı karabiber

350 gr. domates

1 çorba kaşığı domates salç0ası

2 çorba kaşığı konyak

½ su bardağı beyaz şarap

1 su bardağı tavuk suyu

Baharat torbası:

3 sap maydanoz

1 defne yaprağı

1 fiske kekik

 

Enginarların saplarını kesip, sert ve çürük dış yapraklarını çıkarıp attıktan sonra, üstünden 7 cm. boyunda kalacak biçimde kesiniz. Enginarları dörde bölüp, kaşıkla içlerini kazıyınız. Büyük bir tencerede 5 su bardağı suyla 2 tatlı kaşığı tuzu kaynatınız. Enginarları içine atıp 5 dakika daha kaynatınız. Enginarları tencereden çıkarıp kağıt peçete üstünde süzülmeye bırakınız. Bir başka büyük tencerede zeytinyağını orta ateşte kızdırıp, soğan ve sarmısağı ekleyerek yumuşayıncaya kadar kavurunuz. Haşlanmış enginarları da tencereye koyup geri kalan ½ tatlı kaşığı tuzu ve biberi de serperek domatesleri, domates salçasını ve konyağı ekleyiniz. Harlı ateşte kaynattıktan sonra tencerenin üstünü kapayarak, hafif ateşte 45 dakika pişiriniz. Suyu fazlaysa ateşin altını açıp suyu biraz daha buharlaştırdıktan sonra, tencereden baharat torbasını çıkarıp hemen servis yapınız.

 

 

Deniz Ürünlü Kanepeler

 

 

Malzemeler:

 

120 gr. Pavurya eti (haşlanıp ayıklanmış)

250 gr. Karides (haşlanıp kabukları ayıklanmış, veya hazır dondurulmuş)

60 gr. (4 çorba kaşığı) tereyağ, yumuşatılmış

2 çorba kaşığı ekşi krema (iyice çırpılmış)

Kahve kaşığının ucuyla pul kırmızı biber

1 kahve kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı limon suyu

Küçük sandviç ekmekleri ya da ince dilimlenmiş tost ekmeği dilimleri

 

Pavurya etini, tereyağı ve kremayı bir havan koyup, karışımı yumuşayıncaya kadar dövünüz. Sonra bu karışımı elektrikli çırpıcıyla yarım dakika kadar çırpıp orta boy bir kaseye koyunuz. İçine pul kırmızı biberi, tuzu, limon suyunu bir çatalla ezip karıştırarak katınız. Karidesleri de parçalamadan, bütün olarak kaseye koyup karıştırınız. Kasenin üstünü aluminyum kağıtla kapatıp 1 saat buzdolabında beklettikten sonra karışımı kanepeler üstüne sürerek servis yapiniz.

 

 

Dil, Sebze Jölesi

 

Malzemeler :

 

1 kg. füme sığır dili (36 saat suda bırakıldıktan sonra suyu süzülmüş, pişirilmiş, suyu süzülmüş ve derisi ayıklanmış)

½ su bardağı sek kırmızı şarap

850 gr. (4 ¼ su bardağı) tavuk suyu

7 gr. (15 yaprak) jelatin

250 gr. konserve kuşkonmaz ucu (süzülmüş)

1 küçük salatalık (ince dilimlenmiş)

2 katı yumurta (dilimlenmiş)

4 orta boy patates (haşlanıp, süzülerek ½ cm. kalınlığında dilimlenmiş

 

Dili, kesme tahtasına koyup keskin bir bıçakla ½ cm. kalınlığında dilimleyiniz. Dilimleri 5x1 cm.'lik şeritler halinde kesip doğrayınız. 2 litrelik bir pasta kalıbını çalkalayıp buzdolabında 30 dakika soğutunuz. Orta boy bir tencerede şarabı kaynatmadan ısıtınız. Jelatini ekleyip karıştırarak erittikten sonra tencereyi ateşten alarak içine yavaş yavaş, tavuk suyunu dökünüz. Jelatinli karışımdan kalıba biraz döküp, kabı çevirerek dibini ve yanlarını ıslatınız. Kuşkonmazları, uçları kalıbın ortasına bakacak biçimde diziniz. Salatalık dilimlerinin yarısını kuşkonmazların üstüne diziniz, onların da üstüne sırayla yumurtaların yarısını, dil şeritlerinin üçte birini ve patates dilimelrinin yarısı döşeyiniz. Geri kalan malzemeyi bu sırayla bitene kadar üst üste diziniz (en üste dil şeritleri gelmelidir). Kalan jelatin-tavuk suyu karışımını kalıba döküp buzdolabında en az 2 saat , pelteleşinceye kadar bekletiniz. Kalıbı buzdolabından alıp dibini sıcak suya batırıp çıkarınız. Soğutulmuş bir servis tabağını kalıbın üztüne kapatıp kalıbı ters yüz ediniz. (Jölenin kolayca çıkması gerekir)Jöleyi isterseniz hemen, isterseniz buzdolabında beklettikten sonra servis ediniz.

 

 

Hadi afiyet olsun!! artık rakının yanında beyaz peynirden sıkılanlar için bulunmayacak kaynak!!!!!! :lol::lol::D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.